8. MARTS – KVINDERNES INTERNATIONALE KAMPDAG * 2014

8. marts er den internationale kampdag, som markerer kvinders modstand mod kønsspecifik undertrykkelse og umyndiggørelse. Kampdagen for oprør og frigørelse fra gamle og nye patriarkalske tiltag.

  • Her kan du læse om historien bag 8. marts som kampdag og lidt om nyere begivenheder i kvindekampen.
  • Og der er tips til dagen: Demoer, fester, litteratur og film.

Historien bag 8. marts

  • Jagtvej 69, Nørrebro i København:

Anno 1910: Et forsamlingshus for arbejder- bevægelsen og stedet hvor Clara Zetkins forslag om at gøre 8. marts til Kvindernes Internationale Kampdag gav genlyd og satte spor i mange årtier efter. Frem til idag. > Læs om 8. marts historien her

Anno 2014: Et hul i husrækkerne – reaktionære kristnes, spekulanters og kommunale bureaukraters destruktion af et fristed.  

  • 8. marts 2013 satte mange medier fokus på kvinders kamp i de oprør, som fejede hen over en række arabiske lande og fik betegnelsen ’Det arabiske forår’. De kampe blusser stadig på fuld kraft.
  • 8. marts 2014 har især Pussy Riot, Femen-aktivisterne og kampen for homoseksuelles rettigheder sat de ekstremt mandschauvinistiske forhold i bla. Rusland og Ukraine på dagsordenen. Og ikke mindst: Lanceret en ny offensiv og kompromisløs feminisme i aktion.

Rapport om vold mod kvinder i EU

Onsdag den 5. marts 2014 offentliggjorde 'Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder' en rapport om vold mod kvinder i de EUropæiske lande.

I følge denne rapport har en 1/3 af alle kvinder i EU mellem 18 og 74 år været udsat for fysisk og/eller seksuel vold. I Danmark er tallet oppe på 52 procent. 


I Danmark markeres kvindekampdagen på flere måder:

'Sprængfarlige feminister' har taget initiativ til demo i København:

TA’ Natten Tilbage!

" Vi mødes på Gammel Torv kl. 21!! Husk at demoen er alkoholfri/en ædru demo. Kom glade og friske og UDEN cykler!! Demoen ender på nørrebro, så der kan man evt. have sin cykel stående. Vi glæder os for vildt!!!"

_____________

FEST I BUMZEN

Efter demonstrationen har 'Queerious Bar Copenhagen' og 'Den Queer-Feministiske Redaxion' sørget for fest i Kollektivet BumZen på Nørrebro - Baldersgade 20-22. Se facebook 

G37 arrangerer stor fest i Kvindehuset i Gothersgade i Kbh.

Festen henvender sig til lesbiske, transer, bi- og heteroseksuelle kvinder.

 

______________

8. marts i Bøssehuset på Christiania. Stort program med Demos kvindegruppe, mm…

Flere kamp tips til dagen:

  • En film, en bog og et online tidsskrift

FILM: DET STÆRKE KØN

En spillefilm om engelske syerskers kamp for ligeløn – lyder det kedeligt? Det er denne her film absolut ikke! Det er femi-komedie og action i højt gear. Meget britisk, meget varm, fuld af female power og til tider meget bevægende.

Filmen er produceret i 2010 og gik i de danske biografer for et års tid siden. Originaltitlen er ”Made in Dagenham”, fordi filmen fortæller historien om en strejkekamp på Ford-fabrikken i London-forstaden Dagenham sommeren 1968. En sommer da alt var i opbrud. Også kvinders syn på sig selv og hinanden.

Kvinderne gik dengang i strejke med krav om, at deres arbejde skulle anerkendes som faglært og aflønnes på niveau med fabrikkens mandlige ansatte.

Det var en kamp mod såvel Ford-


____________________

Trailer fra filmen “Det stærke køn”:

koncernens ledelse som kvindernes egen mandsdominerede fagforening. Det

er ikke bare fiktion, men en filmatisering af reelle hændelser. Og kvinderne vandt den kamp – i første omgang.

Filmen stopper med det glade budskab, at strejke- kampen i Dagenham fører til, at der et par år efter indføres en lov om lige- løn. Hvilket ikke er ensbetydende med, at der reelt eksisterer ligeløn. Det er stadig et tema i kvindekampen.

_______________

I Danmark blev loven om ligeløn indført i 1976. Idag forholder det sådan, at kvinder i gennemsnit tjener 18 procent mindre end mænd med samme type job.

Om kampen for ligeløn i Danmark


BOG: PSYKISK SELVFORSVAR FOR KVINDER

En håndbog, der giver kvinder redskaber til at styrke deres modstand mod forskellige former for vold. Bogen er skrevet af konsulent i volds- forebyggelse Chris Poole. Udgivet 2012. 160 s., ill.

Bogen handler om de former for vold, som kvinder især er udsat for : Partnervold, seksuel chikane, voldtægt og stalking. Det er en bog for kvinder, som vil gøre op med deres liv i et voldeligt parforhold, for de kvinder som er bange for voldtægtsmænd i byens natteliv, for de kvinder som vil af med den sexchikane de udsættes for på deres arbejdsplad. Og det er i høj grad også en bog for de kvinder, som vil forhindre, at vold og overgreb fra mænd nogensinde kommer til at begrænse deres liv og adfærd.

Bogen sætter fokus på kvinders psykiske selvforsvar. Den præsenterer en lang række spørgsmål og øvelser samt konkrete eksempler fra kvinders liv. Alt sammen redskaber kvinder kan bruge alene eller i grupper sammen. Med det formål at fore- bygge og undgå vold ved brug af ikke-voldelige psykiske og fysiske handlinger og teknikker længe før det første slag er faldet. Det gælder om at kende faresignalerne og tage højde for dem, før det er for sent.

App til bogen
Der er desuden knyttet en app til bogen.  App'en kan hentes gratis, når man køber bogen. Så med en smartphone eller tablet, har man bogens vigtigste værktøj ved hånden.App’en er også udstyret med en funktion, der giver hurtig adgang til oplysninger om de geografisk set nærmeste organisationer, der tilbyder støtte og hjælp i tilfælde af overgreb.

Hvis der er indbygget GPS, kan app’en automatisk finde kontaktoplysninger om relevante organisationer, i nærheden af, hvor man befinder sig. Uden GPS, kan disse informationer findes gennem forskellige registre i app’en, uanset hvor man er i Danmark eller på rejse i Europa.

 

ONLINE TIDSSKRIFTET 

Online tidsskriftet HYSTERIA gik i luften januar 2014. I introen til det nye engelsksprogede feministiske tidsskrift skriver Bjørk Grue Lidin :
” Hysteria stræber ikke mod en strømlinet alt omfavnende feminisme.... Hysteria er et forum for udfordrende feministiske perspektiver, som engagerer sig i at transformere frem for at reproducere, som foretrækker uenighed frem for enighed og modsigelse frem for samtykke”.

I det første nr.med tema titlen ’Backlash’ kan man bla. læse artikler som: ” Why is feminist porn important?” , ”I don’t believe in feminist porn” , ”Women will never find equality under neoliberal capitalism”, ”Feminism in India. A moment of crisis” . Samt et interview med den kendte amerikanske feministiske teoretiker Nancy Fraser.

HYSTERIA giver rum for interessante indslag i den feministiske diskurs. Kan læses her. Mere af den slags!  

(ikh. / autonom infoservice)

 

___________

DEMO i Berlin: Still lovin‘ feminism! 

8. marts mobiliseres der til en stor demo i Berlin og der foregår en lang række arrangementer og møder i den sammenhæng. Læs om det hele her

  • Mobiliseringsvideo:

Kommentar schreiben

Kommentare: 4
  • #1

    laura (Freitag, 07 März 2014 15:06)

    Super artikel :-) ses til 8. marts demo!
    Feminist revolution!

  • #2

    femi power (Samstag, 08 März 2014 00:58)

    Vi starter med at ta' natten tilbage!
    Kvindekamp er klassekamp.

  • #3

    sanne (Samstag, 08 März 2014 11:30)

    femihilsener til alle jer skønne kvinder :)

  • #4

    andrea (Samstag, 08 März 2014 17:51)

    God kampdag! Its only one solution - feminist revolution!!