Mexico: ”I har taget dem levende. Vi vil have dem levende tilbage!”

I den mexicanske forbundsstat Guerrero er 43 studerende forsvundet.

De blev formodentlig myrdet af politifolk og narkogangstere – på opfordring af lokal-regeringen. FN-repræsentationen i Mexico har betegnet massakren som ”den værste hændelse i nyere tid”. Nu kræver såvel pårørende som landets venstrefløj, at sagen opklares.

Vrede protester over hele Mexico mod politiets og mafiaens massakre
Vrede protester over hele Mexico mod politiets og mafiaens massakre


Politiet og narkogangstere overfaldt protesterende studenter

De havde samlet penge ind for at kunne rejse til hovedstaden Mexico City. Målet var at deltage i en mindedemo den 2. oktober 2014 – i anledning af massakren i Tlatelolco , hvor 300 studerende i 1968 blev myrdet af militæret.

Men det skulle gå ander-ledes:

De unge mænd, der for ca. tre uger siden havde samlet støttepenge ind i byen Iguala i den sydmexicanske forbundsstat Guerrero, blev selv ofre for et massemord.

Den 26. september 2014 stoppede politifolk tre busser , som  studerende fra Lærer-højskolen Ayotzinapa havde beslaglagt for at kunne flygte efter en konfrontation med sikkerhedsstyrker tidligere på dagen.

Politifolkene åbnede ild. Kort efter beskød gangstere fra narkokartellet ”Guerreros Unidos” (”forenede krigere”) yderligere en bus samt et studentermøde. Seks mennesker døde. 43 forsvandt. Nu kræver såvel pårørende som oppositionelle, at sagen opklares.

I Mexico City gik 15.000 mennesker på gaden i forrige weekend og i forbundsstaten Chiapas drog 20.000 mennesker fra zapatisternes autonome områder i en sørgemarch gennem provinshovedstaden San Cristóbal. I Guerrero satte vrede demonstranter ild til en regerings-bygning i regionalhovedstaden Chilpancingo.

Alle fremførte de kravet: ”I har taget dem levende. Vi vil have dem levende tilbage!” (billede tv.)


34 mistænkte er nu anholdt - bagmændene på fri fod

For hver dag der går, formindskes sandsynligheden for, at de forsvundne overlever. I dagevis var der ingen spor efter de 43 forsvundne studenter. Indtil to mistænkte, en politimand og en gangster fra ”Guerreros Unidos”, i starten af oktober førte opklarings-myndighederne på sporet af grave, hvor man fandt 28 lig – forkullede og skåret i stykker. (billede tv.)

Senere fandt man frem til yderligere 4 grave. 34 mistænkte er nu anholdt for meddelagtighed i massakren – deriblandt 22 lokale politifolk samt medlemmer af gangstersyndikatet ”Guerreros Unidos” (billede th.)

Men bagmændene er stadig på fri fod. For eksempel Igualas politichef Francisco Salgado Valladares, borg-mesteren José Luis Abarca Velásquez og dennes hustru María de los Angeles, samt ”El Chucky” , den lokale leder af Guerreros Unidos.


Borgmesteren og politichefen er stukket af 

Borgmesteren José Luis Abarca Velásquez og dennes hustru María de los Angeles
Borgmesteren José Luis Abarca Velásquez og dennes hustru María de los Angeles

Det har længe været kendt, at María de los Angeles har tætte kontakter til mafiaen. Det er også blevet bekræftet af et dossier fra den mexicanske efter- retningstjeneste Cisen, som har været omtalt i dagsavisen Universal. Hendes mand har man ikke kunnet anholde, da han som borgmester nyder immunitet i forbundsstaten.

Nu er Abarca Velásquez over alle bjerge, ligesom politichefen Salgado, der stod bag tilbageholdelsen af studenterne og overlod dem til ”El Chuckys” pistolmænd.

I Iguala har Guerreros Unidos henvendt sig direkte til ”den korrupte lokalregering”, i det de har ophængt transparenter i byen med teksten: ” Løslad de lokale politifolk, ellers myrder vi uskyldige og folk fra regeringen”.


Tæt samarbejde mellem mafia, politi og politikere

Det er en kendt hemmelighed, at lokale politifolk og mafiaen i Guerrero arbejder sammen. Det har den tidligere præsident Felipe Calderóns kampagne ” Krig mod narkomafiaen” (2006) ikke ændret noget ved. Forfletningen mellem mafia, politifolk og politikere er forblevet uberørt af soldaternes tilstedeværelse.

Alene i 2013 forsvandt 3.000 mennesker

Intet er forandret, siden Enrique Pena Nieto overtog præsidentembedet for knap to år siden. I følge regeringens oplysninger er antallet af mord ganske vist gået tilbage med 15%, men for-holdene er stadig skræmmende:

Alene i 2013 forsvandt 3.000 mennesker. I Pena Nietos regeringstid har man fundet 246 hemmelige grave. I juni måned 2014 har soldater dræbt 22 mennesker i forbundsstaten Mexico . I forbundsstaten Guerrero blev mere end 2100 mennesker myrdet sidste år...

Anti-mafia graffity
Anti-mafia graffity

Mafiaens forandrede adfærd

Hvad der har forandret sig, er mafiaens adfærd. Førhen kæmpede de forskellige bander indbyrdes om transportruter og dyrkningsområder for stoffer. Nu angriber de stadigt oftere befolkningen.

De kræver beskyttelsespenge, afpresser de handlende og voldtager kvinder. Grupper som Guerreros Unidos eller deres rivaler Los Rojos ( ”De røde”) er mere end nogensinde tidligere involveret i lokale forretninger som feks. illegale træfældninger. Med accept fra korrupte politikere og lokale foretagender angriber de målrettet deres kritikere. Det peger i retning af en paramilitarisering, sådan som det kendes fra Colombia.

Oprørske lærerstuderende

Dette er baggrunden for massakren på de studerende i Guerrero. De lærerstuderende var i gang med at organisere en demonstration mod en planlagt optræden af borgmesterfruen María de los Angeles.

Hun ville som leder af de sociale myndigheder for alt i verden forhindre en demonstration mod hende og gav derfor politichefen tilsvarende anvisninger. De studerende fra Lærerhøjskolen Ayotzinapa har længe været en torn i øjet på magthaverne. Skolens område er bla. udsmykket med vægmalerier af  Marx, Lenin og subcommandante Marcos.

De studerende går talstærkt med til alle demonstrationer. De stammer som regel fra fattige familier, deres uddannelse giver dem mulighed for at arbejde som folkeskolelærere i de landsbyer, de kommer fra. De opfatter sig selv som del af ’den væbnede oprørstradition’ i landet. Dette var bla. grunden til, at regeringen ikke havde nogen interesse i at opretholde Lærerhøjskolen.

______________________

”Kaotiske og fjendtligtsindede juridiske efterforskninger”

At præsident Pena Nieto sidste uge sendte sikkerhedsstyrker til Iguala og afvæbnede lokale politifolk, skyldes ifølge de studerendes erklæringer udelukkende den internationale opmærksomhed omkring massakren for nyligt.

FN-repræsentationen i Mexico har betegnet massakren som ” den værste hændelse i nyere tid” og har krævet forstærket efter-søgning efter de forsvundne. Amnesty International taler om ”kaotiske og fjendtligtsindede juridiske efterforskninger”.

Præsidenten under pres

Præsidenten er altså under pres. Det var derfor ingen tilfældighed, at der netop i sidste uge blev anholdt to vigtige mafiabosser: Vicente Carillo Fuentes fra Juárez-kartellet og Héctor Beltrán Leyva fra kartellet, der er opkaldt efter ham. Regeringen må bevise, at de er handlingsduelige. Samtidigt viser det sig, hvor tæt de er for-bundet med mafiaen.  

I Iguala har præsident Pena Nieto nu overladt alt ansvar til guvernøren i forbundsstaten. Der kom ingen højere regeringsrepræsentant for at tale med de pårørende til ofrene.

Det er kun pga. de vedvarende protester, at hændelsen ikke er blevet glemt i offentligheden, som det så ofte har været tilfældet med forbrydelser af den slags.

Så snart den internationale opmærksom- hed er klinget af, er der ikke længere nogen i regeringen, der vil interessere sig for de døde og deres mordere.

Lige så lidt som for de politifolk der i 2011 skød to studerende fra Lærerhøjskolen Ayotzinapa. Den dag idag er de ansvarlige ikke blevet retsforfulgt. 

(shaggie / autonom infoservice)


__________________________

INTERNATIONAL AKTIONSDAG

Onsdag, den 22. oktober 2014 har studerende fra 'Rural Normal i Ayotzinapa' og 'National People's Assembly' kaldt til en international aktionsdag. 

  • Manifestationen i København er fra  kl. 14 - 14:30, foran den mexicanske ambassade, Bredgade 65* København K . Arrangør: Revolutionære Socialister * Flere infos på facebook

Kommentar schreiben

Kommentare: 0