'Front National' vinder regionalvalget i Frankrig

Front Nationals leder Marine Le Pen
Front Nationals leder Marine Le Pen

Det højreekstreme parti 'Front National' (FN) under ledelse af Marine le Pen opnåede ved søndagens regionalvalg 27,96 procent af de afgivne stemmer og blev dermed den stærkeste kraft.

Foran Nicolas Sarkozys konservative 'Republikanere'  (26,89 procent) og præsident François Hollandes social-demokratiske 'Parti Socialiste'    (23,33 procent).  

  • Den franske venstrefløj – mellem opsplitning og politisk tilpasning 

Af de 44,6 millioner valgberettigede deltog omkring 50 procent i valget. Afstemningen fandt sted under massive sikkerhedsforanstaltninger. Regionalvalget er den sidste parlamentarisk landsdækkende afgørelse før præsident- valget i 2017.

I første runde af regionalvalget opnåede Front National absolut flertal i hele 6 af ialt 13 franske regioner. Selv hvis det skulle vise sig, at Front National i anden runde af valget næste søndag kun får flertal i én region, så er der tale om et decideret gennembrud for partiet, som hidtil kun har regeret i enkelte byer. Dermed opnår Front National en styrket udgangsposition med henblik på det kommende præsident – og parlamentsvalg. 

Front National under ledelse af Marine Le Pen

Ifølge de første statistiske analyser bestod Front Nationals vælgerskare af næsten 50 procent (lavløns -) arbejdere, 40 procent offentligt ansatte og 35 procent af folk i landlige områder.

Ved den anden valgrunde næste søndag, d. 13. december 2015, afgøres det hvem der fremover har flertallet i de franske regional-parlamenter. Ifølge dagbladet Liberation afviser Sarkozy at indgå en valgalliance med Hollandes socialdemokrati imod Front National.

Indenfor de sidste fem år er det lykkedes for Marine Le Pen at tredobble antallet af medlemmer i Front National. Allerede ved EUropa-valget i 2014 blev højreekstremist- erne for første gang den stærkeste kraft i Frankrig. Partiet profiterer af den generelle diffuse angst, der er udbredt blandt mange franskmænd/kvinder, som frygter terror, immigration og islamisme samt de dystre økonomiske udsigter i det hele taget.  

Med taktisk snildhed har Marine Le Pen fornyet hendes faders partis ideologi: Istedt for anti- semitiske paroler, dominerer nu en stram højrenationalistisk politik kombineret med en socialdemokratiseret socialpolitik.

  • De centrale punkter i Front Nationals valgprogram er:

Indførelse af grænsekontrol, afslutning af samtlige frihandelsaftaler, afsked fra EUROen. Denne nationale protektionisme kombineres med krav om en månedlig forhøjelse af mindste- lønnen svarende til ca. 1500 danske kroner, en tilbagevenden til pensionsalderen på 60 år, statslig støtte til små og mellemstore virksom- heder samt toldgebyr på importvarer.

Det samfundsmæssige klima i Frankrig er i denne tid præget af angst og accelererende fremmedfjendtlighed - et umiddelbart resultat af terroranslagene i Paris og flygtninge- krisen i Europa. Dette klima har på afgørende vis bidraget til den massive tilslutning til højreekstremisterne i Front National.

Dette illustreres bla. ved den iøjenfaldende store tilslutning partiet fik i byen Calais, hvor der er opstået en informel flygtningecamp ved grænsekanalen mellem Calais og engelske Folkstone. I Calais stemte 49 procent af vælgerne på Front National.  

Kvindegruppen "Femen" i protestaktion mod Front National i Paris
Kvindegruppen "Femen" i protestaktion mod Front National i Paris

Den franske venstrefløj

– mellem opsplitning og politisk tilpasning

Det reformsocialistiske ”Front de Gauche”  og det progressive økologiske parti "Les Verts" fik tilsammen omkring 10 procent af stemmerne. Den revolutionære venstre- fløjs største parti ”Nouveau Parti Anticapitaliste” (NPA)  har anbefalet ved regional- valget at stemme på den venstrepopulistiske, trotskistiske organisation ”Lutte Ouvriere” (Arbejderkamp). Lutte Ouvriere fik ved dette valg kun 1,5 procent af stemmerne.

Ingen kæmpende venstrefløjsopposition

Afgørende for den klare højredrejning er, at mange vælgere er dybt skuffet over regeringspartiet ”Parti Socialiste”. Deres ”progressive” regering har på trods af omfattende sociale valgløfter gennemført en politik, der læner sig op ad det franske arbejdsgiverforbund.

Hverken det franske kommunistparti (PCF) eller ”Front de Gauche” har formået at opbygge en kæmpende og konsekvent opposition til François Hollandes neoliberale regeringspolitik. Højdepunktet for kommunistpartiets tilpas- ningspolitik var, at partiet sammen med de borgerlige partier deltog i beslutningen om at udråbe undtagelsestilstanden. Senere afholdt PCF sig fra afstemningen i national- forsamlingen.  

Undtagelsestilstanden rammer landets islamiske menighed ... 

Ved hjælp af undtagelsestilstandslovene, der blev indført efter terroranslagene den 13./14. november 2015, udøver det franske statsapparat ”terrorismeprævention”. Talrige grundlovssikrede rettigheder er blevet sat ud af kraft. Dette forstærker presset på landets islam-orienterede mindretal, som i forvejen bliver mødt med mistro og åben fjendtlighed - især fra mainstream-mediernes og ordensmagtens side.

... og den aktive venstrefløj

Også venstrefløjens regeringskritiske aktiviteter af enhver art er blevet forbudt i det offentlige rum. Ethvert forsøg på at trodse forbuddet bliver mødt med massiv politi- vold.* Alt dette imens erhvervsmesser og julemarkeder og forboldspil gnidningsløst løber af stablen...

(ikh. og al/ autonom infoservice) 

_______________

* Se baggrundsartiklen: Paris i undtagelsestilstand: Søndagens

klimademonstration brutalt opløst .

 

Place de la République, d. 29. november 2015:  Klimademo, organiseret af den revolutionære venstrefløj med op til 5000 demonstranter. Billede er taget umiddelbart før demonstrationen brutalt er blevet opløst af politiet
Place de la République, d. 29. november 2015: Klimademo, organiseret af den revolutionære venstrefløj med op til 5000 demonstranter. Billede er taget umiddelbart før demonstrationen brutalt er blevet opløst af politiet