”Ulydighed en nødvendighed” – interview med to aktivister fra ”Ende Gelände”

Over 1.500 aktivister fra klimabevægelsen ”Ende Gelände” blokerede sidste år brunkulsminen Garzweiler i Ruhrområdet  ved grænsen til Holland. Ca. 300  aktivister fra hele Europa deltog i denne aktion.

Den 13. -16. maj 2016  tager ’Ende Gelände’ til Lausitz nær den tysk-polske grænse. Organisatorerne regner med endnu større international deltagelse end i 2015.

Hvorfor er ”Ende Gelände” et tema for aktivister fra så mange lande? Hvorfor har denne aktion, der i starten var helt lokal, nu fået et internationalt tilsnit ?

  • Det fortæller aktivisterne Juliette Rousseau og Petra Nemcová om i dette interview.  

______________________________________

’ENDE GELÄNDE’ er del af en global bevægelse for klimaretfærdighed og bæredygtig energi. Under sloganet "Break Free from Fossil Fuels“ gennemføres der fra 4. – 15. Maj 2016 på 5 kontinenter aktioner, hvor tusindvis af mennesker udøver civil ulydighed i protest mod brugen af fossil energi. Infos kan læses her  

  • ”Ende Gelände” blokerede i august 2015 brunkulsminen Garzweiler i Ruhrområdet : 

  __________________

Interview

Juliette Rousseau

Petra Nemcová

* Juliette er aktiv i den franske klimabevægelse

* Petra er talskvinde for den tjekkiske græsrodsbevægelse mod kul ’Limity jsme my’  (Vi er grænserne). 


  • I deltog i forberedelsesmødet i Berlin og mobiliserer nu i jeres respektive lande til ’Ende Gelände’ i Lausitz. Hvorfor har I valgt at deltage i den aktion?

Juliette: Aktionen sidste år var en stor inspiration for mig og de andre franskmænd / kvinder, som deltog. Det opstod lidt tilfældigt. Vi hørte om det fra nogle venner, der er med i organisationen og så besluttede vi at deltage. Men vi var ikke så mange, og vi havde en følelse af, at vi burde mobilisere flere folk.

- Derfor prøver vi denne gang at vække opmærksomhed hos flere. At rejse til Lausitz og deltage aktivt sammen – det styrker vores bevægelse i Frankrig og forbinder grupperne på europæisk plan.   

Petra: Sidste år var jeg aktiv i en kamp mod kulindustrien i den nordlige del af Tjekkiet, ikke langt fra Lausitz, da jeg så en video om Ende Gelände. Alene billederne var så inspirerende og energivækkende, at jeg straks besluttede mig for at finde du af, om de lavede flere aktioner, jeg kunne deltage i.

- I december, efter klimakonferencen i Paris, fik jeg så en flyer om Ende Gelände 2016 i hånden under en aktion foran Eiffeltårnet. Vi var ca. 40 personer fra forskellige sociale bevægelser i Tjekkiet, som var rejst til Paris for at deltage i kampen om klimaretfærdighed. Vi syntes alle, at Ende Gelände var den perfekte chance til igen at komme i omdrejninger.  

- Med vores deltagelse i Ende Gelände 2016 håber vi at kunne vise solidaritet med alle de mennesker, hvis liv og helbred er truet af kuludvinding og kulkraftværker. Vi håber også, vi kan lære mere om, hvordan man gennemfører slagkraftige civile ulydighedsaktioner.

- Det er på høje tid at tænke nyt og opbygge retfærdige, demokratiske og økologiske energisystemer. I den sammenhæng er ulydighed en nødvendighed. 

____________________________________

”Masseaktioner (i Frankrig) skal være virkelig godt forberedt for at kunne hamle op med den statslige repression...”

  • Hvordan ser klimakampene du i jeres lande? Hvilke ligheder og forskelle ser I i forhold til Ende Gelände ?

Juliette: I Frankrig er der egentlig ingen klimakampe. Vi har ganske vist konflikter omkring atomkraft, fracking, transport og udvikling – som for eksempel i Notre Dames des Landes, Sivens eller Roybon.

- Derudover er der enkelte mindre grupper der engagerer sig i kampen mod bestemte begivenheder eller institutioner. Men de fleste ser sig ikke som del af en bredere klimabevægelse.

- Dertil kommer en massiv repression. Masseaktioner skal være virkelig godt for- beredt for at kunne hamle op med den statslige repression. Vi bliver simpelthen nødt til at organisere større civile ulydighedsaktioner, istedet for at gå aktionistisk frem i radikale smågrupper. Besættelser eller blokader fører oftere til hurtig succes. Når man tager i betragtning hvor stor en trussel klimaforandringen er, skal vi hellere benytte os af denne taktik. 

  • ”Ende Gelände” blokerede i august 2015 brunkulsminen Garzweiler i Ruhrområdet (Forstør ved at klikke på billedet):

Petra: For mig er der endnu en grund til at deltage i Ende Gelände: Det statslige energiselskab CEZ fra Tjekkiet har planer om at opkøbe minedrift og kulkraftværker i Tyskland.

- Investeringen er ekstrem risikofyldt og giver overhovedet ingen mening, når man tager højde for situationen i byen Ostrava i det største tjekkiske mineområde. Der er kulforretningen gået fallit og ca. 15.000 arbejdere er bange for at miste deres job.

- Hvis CEZ overtager Vattenfalls anlæg i Tyskland , så får de massiv modstand af føle. Men vi må også gøre det klart, at denne modstand giver en chance for at udvikle retfærdige, demokratiske og økologiske energisystemer.

- I den sammenhæng kan man se de energipolitiske konflikter i Tjekkiet som del af den globale klimabevægelse. Et andet punkt er den kamp for afvikling af kulindustrien i det nordlige Tjekkiet, som indbyggerne og de kommunale regeringer har arbejdet for i 25 år. Denne konflikt ligner meget den i Lausitz.

  • Ser I også jer selv som del af en global, transnational klimabevægelse?

Juliette: Jeg er helt overbevist om, at der findes en transnational klimabevægelse. Den er opstået omkring klimakonferencerne og har i høj grad været fokuseret på institutionelle løsninger på klimakrisen.

- Men i den senere tid er der skabt nye netværk som f.eks Ende Gelände. Ved et af forberedelsesmøderne til Ende Gelände kom forskellige europæiske grupper sammen og dannede derefter Climate Justice Alliance (CJA).

- Siden da mødes regelmæssigt aktivister fra Holland, Frankrig, England, Belgien, Tyskland, Polen mv. for at organisere mobiliseringer og udveksle erfaringer. Men er det kun begyndelsen.

- Jeg tror, vi må tænke solidaritet i nye baner: Det er ikke nok at informere om de andres kampe og evt. deltage i dem. Vi må lære af de andres erfaringer og udbrede vores viden. Det er det, jeg søger i Tyskland. Jeg er imponeret af de færdigheder, de tyske aktivister har udviklet og jeg vil give dem videre til de franske bevægelser, der planlægger lignende aktioner.  

______________________________________

”Enten kæmper vi sammen - eller også taber vi kampen...” 

Petra: Præcis. Ved Ende Gelände har vi en oplagt mulighed for at lære og for at knytte kontakter - og det er præcis den slags samarbejde, der styrker vores bevægelse.

- Vi er ude efter alle slags historier med klare budskaber, der anskueliggør det for de mest forskelllige mennesker, hvor vigtig kampen for klimaretfærdighed er. Enten kæmper vi sammen - eller også taber vi kampen. Folk må forstå, at for  klima- bevægelsen drejer det sig om at kæmpe for hele befolkningens vel.

- Derfor er jeg også så glad for, at der er så mange muligheder for at involvere sig i Ende Gelände 2016 på forskelig vis.

_______________________________

(Interviewet er oprindelig bragt i det tyske månedsmagasin ”analyse und kritik” (ak), d. 19. april 2016. Oversat af autonom infoservice). 

 

links

___________________________

Aktionstræning før ’Ende Gelände’ i København

Den 13-16. maj 2016 tager vi til Tyskland for at blokere en kulmine. Den 5. maj øver praktiske skills og snakker strategier til aktionstræning: Tid & Sted: Torsdag, den 5. maj, kl. 13:00 * Folkets Park, Stengade 50 København-Nørrebro .

Aktionstræningen afholdes af KlimaKollektivet som del af Folkets Hus' fokus på klima og aktivisme i maj og april for at forberede og markere den internationale klima- aktionsmåned i maj.

  • Du må gerne komme til aktionstræning selvom du ikke skal med til Tyskland. 

______________________

(Forstør ved at klikke på billedet):

______

Relateret

autonom infoservice: