Dario Fo – venstrefløjens store dramatiker er død

Dario Fo døde i dag, den 13. oktober 2016 i en alder af 90 år i Milano, efter længere tids sygdom.

Dario Fo var en profileret dramatiker og skuespiller på venstrefløjen.
Han videreførte sammen med sin kone Franca Rame (1929 - 2013) den folkelige commedia dell'arte tradition, der med satirisk bid afslørede magthavernes hykleri og undertrykkelse.
Mainstream journalister og arrangører af hans stykker plejer at sværme om Dario Fo’s kunst, samtidig med at de ignorerer hans venstreradikale holdning.

  • Dario Fo’s afpolitisering ifm. hans optræden i Cirkusbygningen 1984
  • Interview med Dario Fo: ”Venstrefløjens indholdsløshed er ikke til at bære” (2009) 
  • Besøget i København: Dario Fo måtte ikke oplæse en solidaritetserklæring med de politiske fanger 

Da Dario Fo i 1984 optrådte i Cirkus-bygningen i København, var vi en gruppe autonome, der ville bruge den anledning til at gøre opmærksom på den italienske stats repression mod den udenomsparlamentariske venstrefløj og specielt på situationen for 80 fremtrædende intellektuelle fra "Autonomia Operaia Organizatta" der var blevet anholdt den 7. april 1979 og stadig væk var i fængsel uden nogen retssag.  

Deriblandt filosofiprofessor Toni Negri og andre offentlig kendte autonome som Franco Piperno og Simonetta Scalcone. Italiens myndigheder anvendte overfor dem en gammel lov fra Mussolini-tiden, som gav staten myndighed til at varetægtsfængsle subversive revolutionære i op til 9 år, 9 måneder og 9 dage – uden retssag!

Fængslede autonome, yderst til højre Antonio Negri
Fængslede autonome, yderst til højre Antonio Negri

Da vi henvendte os til arrangørerne af Dario Fo’s opførelse ”Storia della tigre” i Cirkus-bygningen blev vi pure afvist, da man sagde, at denne gæsteoptræden var ganske ”neutral” og ”upolitisk”. Det ville vi ikke acceptere og vi henvendte os direkte til Dario Fo og Franca Rame.

De intervenerede med det samme og vi fik så tilladelse til at opstille en bod under hele forestillingen med info-materiale om de fængslede kammerater, som de borgerlige  medierne, deriblandt dagbladet Information, gennemgående foruddømte som terrorister. Informations journalister betegnede dengang Toni Negri som ”hjernen” bag byguerilla-bevægelsen De Røde Brigader....  

  • Ville afbryde forestillingen i protest mod censur og afpolitiseringen
Fangesolidaritet med de fængslede autonome i Rom
Fangesolidaritet med de fængslede autonome i Rom

Dario Fo lovede os også, at han  ville fremlæse vores solidaritets-resolution for de op til tusinde tilskuere, der strømmede til forestillingen.
I pausen kom en noget brød-betynget Dario Fo hen til os og sagde, at arrangørerne ikke ville  gå med til det og at de ville opfatte det som et kontraktbrud. Franca Rame blandede sig og sagde, at så ville de afbryde forestillingen i protest mod censur og afpolitiseringen af dem. Resultatet blev efter nogen diskussion, at vi istedet kunne uddele vores flyers om de politiske fanger efter forestillingen. 
Franca Rame og Dario Fo deltog under deres korte ophold i København sammen med os i et møde om de politiske fanger i Italien og Vesttyskland i medborgerhuset i Studie-stræde i København.  
(al./ autonom infoservice)

Relateret : * Den autonome bevægelse i Vesteuropa ( deriblandt Italien) 

__________

Dario Fo:

  • ”Venstrefløjens indholdsløshed er ikke til at bære”

- Et interview med skuespilleren og dramaturgen Dario Fo (august 2009)

I Berlusconis Italien dominerer censur og kulturen er gået i opløsning. Imens sover venstreoppositionen saligt...

          ____________________

  • I Italien er angrebene mod de sidste kritiske stemmer i den statslige TV-kanal RAI -3 og mod de regeringskritiske dagblade i konstant fremmarch. Dette gik bl.a. ud over filmen "Videocracy", der skildrer ministerpræsident Silvio Berlusconis mediemagt. Denne film blev standset af censuren....

Dario Fo: Det undrer mig ikke spor, at de statslige TV-kanaler har nægtet at vise filmen. Jeg har idag selv store vanskeligheder med at sige noget i TV-mediet, som jeg for bare få år siden ville have kunne sagt uden videre.

- Tolerancetærsklen for alt der er anderledes, er blevet skærpet. Berlusconi vil have alle væsentlige kommunikationsfora under sin kontrol og TVet er deriblandt af central betydning.

  • Berlusconi er ganske klart hovedmod- standeren her, men du er da altid blevet udsat for censur. Er det et problem for hele det politiske og kulturelle system?

Dario Fo: Censuren omfatter i realiteten hele Italien, fordi den hænger sammen med vores historie. Mit politiske teater blev rigtig nok altid udsat for angreb - men Berlusconi har drevet det hele til yderligheder.

- Også med hjælp fra venstrefløjen! Da de endnu var del af regeringen i Italien har de til gengæld for et par enkelte indflydelsesrige magttaburetter skaffet Berlusconi alle de fordele, som han ville have.

  • Er nedskæringerne på teaterområdet også del af dette?

Dario Fo: Sådanne forringelser er af elementær betydning for højrefløjsstrategien. Specielt i forhold til Berlusconis tankegang. På den ene side vender man sig mod retten til at ytre sig frit og på den anden side afskaffes tankefriheden.

- Det gælder for dem om at afskaffe enhver kritisk kultur. Dertil kommer kirkens obskure adfærd, idet den på graverende vis blander sig i samfundslivet på alle tænkelige måder. Dette er jeg flere gange selv blevet udsat for.

  • Du nævnte venstrefløjen. Kan den ikke stille noget op imod det ?

Dario Fo: Venstrefløjen befinder sig i trance, den sover - dens tavshed og dens indholdsløse hylster er næsten ikke til at bære. Italien gennemlever en vanskelig tid og venstrefløjen tager ikke engang dette til sig, den lader ganske enkelt tingene løbe videre.

- Det er rystende. Den kunstneriske og demokratiske kultur går mere og mere i opløsning. Det begynder ved TV-mediet. Det statslige fjernsyn vil i sidste ende stå endnu mere til højre end Berlusconis private TV-kanaler.

- Dertil kommer at den kollektive hukommelse målrettet bliver smadret. Det er hverdagscensurens første offer - og man har ikke engang brug for de sædvanlige hykleriske træk af et foregivent demokrati. Denne regering gider ikke længere høre på afbalancerede stemmer.

- Derfor behøver den ikke engang starte med at bekæmpe meningsafvigere - det er allerede fuldt ud tilstrækkeligt at fratage folk rammerne for den frie ytringsret. Dette har jeg i lang tid sagt og det gør ondt, at der er ingen som lytter. 

  • Hvordan tror du, man skal reagere på det - fylde teatrene og blive politisk aktiv? Eller blive `borgmester af Milano`?
Commedia Dell'arte
Commedia Dell'arte

Dario Fo: Man skal ikke adskille kunst fra politik, derudover må man forsøge sig med alle til rådighed stående midler. Derfor har jeg stillet mig til rådighed og har forsøgt at blande mig direkte i tingene.

- Det politiske establisment har reageret temmelig fjendtligt på det. Da jeg i 2006 stillede op som borgmesterkandidat i Milano og forsøgte at få folk til at interessere sig for tidens store spørgsmål, stod jeg ret alene.

- Samtlige partier har forsøgt at udgrænse mig, selvom jeg må tilføje, at Rifondazione Comunista (en italiensk variant af Enhedslisten), har støttet mig en smule mere end andre. Der fandtes ingen opposition, der var ikke gang i noget. Alle var ude på kompromisser.

- Jeg er ked af at måtte sige det, men alt det jeg kender til af venstrefløjens aktuelle politik er absurd og opportunistisk. Den er lige for tiden ved at ødelægge alt det, som den har opnået i fortiden.

__________________________________________
(Interviewet er offentliggjort i Rifondazione Comunista`s dagblad 'Liberazione', den 29.august 2009 og oversat af autonom infoservice).

 

 

Ciao Dario, compagni e maestro!

(24. marts 1926 – 13. oktober 2016)

Relateret

Note

Commedia dell'arte, italiensk teaterform, som især kendetegnes ved brug af improvisation og masker og satire vendt imod magthaverne. Commedia dell'arte var en af de tidligste former for professionelt teater i nyere tid i Europa. Den opstod i Norditalien midt i 1500-tallet.