Fr

25

Sep

2020

”Jeg synes, det er på tide at organisere os. Vi har brug for strukturer...”

Daria Bogdańska er forfatter til grafiske romaner, arbejder som servitrice og bor i Malmö.
Hun er aktiv i den syndikalistiske fagforening SAC.

I interviewet fortæller hun, hvordan chefer er, når de er værst, hvorfor unge folk ikke regner fagforeninger for noget som helst og hvilke faglige kampe, hun selv er engageret i for tiden. 

 • ”De senere år har jeg udelukkende arbejdet med organisering af migranter. For eksempel en stor gruppe rumænske fabriksarbejdere udenfor Malmö....”
mehr lesen

So

13

Sep

2020

Sex, løgne og revolution

 • Et interview med en radikal feminist

Den feministiske blogger Laurie Penny sætter fokus på det sexistiske backlash, der idag finder sted.
Hendes vision er feminisme som samfundsforandrende kraft.

Vi skal ikke kun plædere for vigtigheden af kvinders selvstændige indkomst, men også for at de får mulighed for at udfolde deres ønsker og potentialer. 
Neoliberalismen prøver at bilde os ind, at hele vores identitet skal kredse om lønarbejdet. Jeg mener, at den menneskelige identitet er langt mere mangfoldig.
Derfor må vi også tale om feminisme på en langt mere
omfattende måde ...  

mehr lesen

Fr

04

Sep

2020

Anarkisten David Graeber(59)er død

David Graeber, Occupy-demo i New York 2012
David Graeber, Occupy-demo i New York 2012

David Graeber var antropolog, forfatter og revolutionær og spillede en central rolle i Occupy Wall Street-bevægelsen.

”I går (onsdag, d. 2. september) døde verdens bedste person, min mand og ven på et hospital i Venedig”skrev Graebers kone kunstner og forfatter Nika Dubrovsky på twitter.
De nærmere omstændigheder omkring hans død er indtil videre ikke blevet offentliggjort.

 • I den anledning bringer vi et ældre interview med David Graeber.
mehr lesen

Sa

27

Jun

2020

”Arbejderne er blevet svigtet af mainstream fagforeningerne...”

27. Juni 1905: Den anarkosyndikalistiske landsorganisation Industrial Workers of the World (IWW)  indleder sin stiftelseskongres i Chicago, Illinois.
I den anledning genopslår vi et interview med kollektivet bag ”New Syndicalist” fra UK. Et medie for 'antikapitalistisk teori og strategi for arbejdskampe nedefra'.

 • ”Syndikalismen har gennem hele historien tilpasset sig forandringerne i de gældende arbejdsvilkår” 
mehr lesen 0 Kommentare

Di

09

Jun

2020

USA: ”Vi har en vision for os selv i denne verden og vi spørger ikke om lov”

Interview med Lynn French om kvinders rolle i Black Panther Party og om partiets moderne arv. 
Hun var bla. med til at grundlægge en række børnepasningscentre i Berkeley og Oakland.

 • " I dag findes der et sted i Chicago, hvor politiet indespærrer fortrinsvis mandlige afro-americans og latinos for at torturere dem og banke tilståelser ud af dem "

* En aktuel kommentar af Angela Davis (video)

mehr lesen

Sa

06

Jun

2020

Frankrig: "Terra Libra"-kooperativet i Bretagne

"Terra Libra“ er en lille virksomhed ved byen Rennes i Bretagne.
En gruppe aktivister har omsat deres kritik af det globale handelssystem i praksis og dannet et kooperativ med alternative handelsstrukturer for bearbejdede produkter fra regionen og fra andre dele af verden.

 • Fair betaling til producenterne og økologiske dyrkningsmetoder er de grundliggende principper. 

 

mehr lesen 0 Kommentare

Di

02

Jun

2020

"Ingen angst for nogen"

Interview med Gabriele Rollnik fra "Bewegung 2. Juni"  

"2. juni bevægelse" (1972-1980) var en militant anarkistisk gruppe, der var præget af det proletariske ungdomsmiljø i Vest-berlin.                                                        Bevægelsens populistiske og særdeles vittige aktioner mod banker, politikere, mod politiet og  fængselsvæsenet var populært samtalestof blandt store dele af Vestberlins befolkning.  

 • " Vi orienterede os imod de latin-amerikanske forbilleder og til det, der var sket i Cuba. Altså at en relativt lille gruppe, der var begyndt at kæmpe væbnet, havde udviklet sig til en massebevægelse ... "
mehr lesen

Di

18

Feb

2020

Sexarbejder: ”Vi har brug for rettigheder – ikke kriminalisering!”

Udine de Riviere er en tysk  sexarbejder og har udgivet bogen ”Mein Hurenmanifest”  (Mit ludermanifest) .
Heri fortæller hun om den globale  sexarbejderbevægelse og hendes engagement heri. Det er hendes bidrag til debatten om en samfundsmæssig afklaring omkring sexarbejdet.

 • Et interview med Udine de Riviere 
mehr lesen

Fr

10

Jan

2020

Irak: ”Befolkningen vil selv beslutte, hvordan de vil leve”

Graffiti mod Iraks korrupte regering
Graffiti mod Iraks korrupte regering

Et interview med Karim Wasfi, tidligere dirigent i det irakiske symfoniorkester, om stemningen  i den irakiske protestbevægelse  på baggrund af den aktuelle militære konflikt mellem USA og det iranske regime.

Wasfi blev international kendt, da han demonstrativt spillede med sin cello på steder, hvor  der kort tid forinden skete bombe - eksplosioner der havde dræbt mennesker.

 • Med sin musik ville han vise, at det ikke udelukkende er grusomheder og rædsel, der fylder menneskenes sind.
mehr lesen

Do

12

Dez

2019

”At vælge håbet” - et interview med Noam Chomsky

Noam Chomsky (90) har været en markant stemme i den internationale politiske venstrefløjsdiskurs i mere end seks årtier.                     

I interviewet kommer han ind på vitale temaer som socialisme, anarkisme og kampen for forandring i dag.

mehr lesen

Mo

04

Nov

2019

Hvem var den basisdemokratiske opposition i DDR? – et interview

Mellem den 2. og 13. august 1961 blev muren i DDR (Deutsche Demokratische Republik) bygget. En spærring af beton, pigtråd og elektrisk hegn  som holdt den østtyske befolkning fra at kunne færdes frit efter eget ønske.                                          For 30 år siden: Muren faldt den 9. november 1989 og med den DDRs statsbureaukrati. 

 • I denne anledning genoptrykker vi et interview med en østtysk venstreradikal, der deltog i folkeopstandens progressive fløj.
mehr lesen

Sa

14

Sep

2019

For 30 år siden: De vilde år omkring DDRs sammenbrud

Indtagelse af muren, Berlin i november 1989
Indtagelse af muren, Berlin i november 1989
 • Interview med en tidl. østtysk BZ’er om efteråret 1989 

Jeg havde den indstilling: Staten      i DDR er bedre end staten i Vesten – især når det drejer sig om de økonomiske eksistensbetingelser.

- Men i takt med mit politiske engagement måtte jeg erkende, at et valg mellem staten i Øst og staten i Vest var som et valg mellem ’pest og kolera’. 

- Da jeg havde beskæftiget mig med temaer som stalinisme, repression i DDR og alternative samfundsmodeller kom jeg ganske hurtigt frem til en grundlæggende statsmagtskritik ...” 

 • ”Efter murens fald krøb mange neonazier ud af deres huller”
mehr lesen

Do

29

Aug

2019

USA: ”Jeg tror, at der findes andre måder end afstraffelse og fængsel "

 • Interview med Angela Davis - Black Woman Revolutionary

I fængselsnationen USA drejer        hele fængselssystemet sig om social kontrol samt underkastelse    af bestemte samfundsmæssige    etniske befolkningsgrupper og sociale klasser.                                  I USA er der flere mennesker indespærret end i noget andet land. Omkring hvert 100. voksne person i USA befinder sig i fængsel. Dobbelt så mange har betingede domme ... 

 • Den sociale kontrol er en stor profitabel forretning der går under betegnelsen ”Prison Industrial Complex’ : en fængsels– og afstraffelsesteknologi, som har sine rødder i det tidligere slavesamfund i de amerikanske sydstater.  
mehr lesen

Fr

21

Jun

2019

”Vi forbinder kampen for 'climate justice' med antiracisme”

Et INTERVIEW med Alice S. fra det britiske netværk ”Reclaim the Power”.                       __________________________         Reclaim the Power står bag den kommende aktionscamp ”Power Beyond Borders” i det sydøstlige England. Hovedtemaet er at forbinde antiracisme med kampen for ’climate justice’.

 • ” I kampen for climate justice må vi være bevidste om kravene fra de mennesker, der er allerhårdest ramt af den fossilafbrændende kolonial-kapitalisme”.

+ Oversigt over sommerens klimacamps i Europa

mehr lesen

Mi

27

Feb

2019

Venezuelas krise: ”Maduros regime kan ikke reddes”

Interview med Heinz Dieterich, tidligere rådgiver af Hugo Chávez.  Dieterich har en fortid som venstreradikal aktivist i Frankfurts autonome miljø.                                Hans værk om ”socialismen i det 21. århundrede” inspirerede Chavez, som gjorde dette til sit politiske slogan. I 2007 kom det til et brud mellem dem.  

mehr lesen

Di

19

Feb

2019

Iran 1979: ”Næsten alle længtes efter Shahens fald”

Interview med Roya Hakakian, iransk forfatter og filminstruktør i eksil.                                               ” I dag ligner det iranske regime snarere en økonomisk mafia og jeg er fuld af forhåbning til, at den iranske befolkning lettere kommer af med en korrupt mafia end med et ekstremt ideologisk regime ...” 

mehr lesen

So

06

Jan

2019

Feminister i Yemen kæmper for at blive hørt

Et INTERVIEW        med Nisma Mansur & Muna Luqman  ___________           Ved de aktuelle fredsforhandlinger ifm. borgerkrigen i Yemen er kvinderne i den grad i undertal. Det forsøger de to feminister Nisma Mansur og Muna Luqman at forandre.  

mehr lesen

Di

20

Nov

2018

Den nye feministiske bølge i Argentina

Et interview med Maristella S. som er aktiv i den nye feministiske revolte for fri abort.                                                    ___________________         Vi har klædt patriarkatet af til skindet. Den aktuelle feminisme kræver kropslig autonomi, og har et  andet forhold til krop, seksualitet og patriarkalsk magt ....” 

mehr lesen 0 Kommentare

Mo

12

Nov

2018

”Vi må finde nogle mere slagkraftige løsninger”

 • INTERVIEW med David Harvey  

For os i metropolerne er arbejdet ikke bare blevet mindre, det er blevet betydeligt vanskeligere overhovedet at finde et job, som kan ernære en.                                      Men selv om det forekommer os, at vi arbejder mindre, er vi som ubetalte medproducenter hele tiden i arbejde:            Vi køber i selvbetjeningsbutikker, tjekker selv ind i lufthavnene, lader os rådgive på internettet, som vi selv har proppet med informationer, etc.                                            For den kapitalistiske klasse er dette fremragende. Produktionsomkostningerne bliver ekstrem reduceret og samtidigt holder det os i gang døgnet rundt ... "                               

mehr lesen 0 Kommentare

Mo

02

Jul

2018

Universet: Når sorte huller fortærer stjerner ...

TID OG RUM
TID OG RUM

Det er første gang, det er lykkedes at bevise, at et sort hul også udstøder partikler – og ikke kun, som hidtidigt formodet, opsuger alt i sig.                Sorte huller er de mest hemmelig-hedsfulde og samtidigt nogle af de mest smukke fænomener i vores univers.                                    Astrofysikere har observeret, hvordan et sort hul har fortæret en stjerne - for bagefter at kaste enorme mængder kosmisk plasma op.

 • I et interview fortæller den tyske astrofysiker Harald Lesch om tiden, materien og rummet. 
mehr lesen

Di

26

Jun

2018

’Lifeline’ – skibet med over 230 flygtninge uden havn

Redningsskibet "Lifeline“ med 230 flygtninge ombord sejler frem og tilbage i Middelhavet, fordi Italien og Malta nægter at tage imod dem.                      Luise Amtsberg fra det tyske parti 'Die Grünen' har været på skibet. Hun beretter om situationen.                        * UPDATE. Maltas regering ændrede holdning og har den 27. juni taget imod flygtningene. 

mehr lesen

Fr

22

Jun

2018

Chile: Feminister besætter universiteterne

"Bål og brand til patriarkatet, moralen og staten"
"Bål og brand til patriarkatet, moralen og staten"

Interview med Lelya Pérez, der er aktiv i de aktuelle feministiske protester.  

" For mange feminister, der som jeg har et inter-sektionelt perspektiv på bevægelsen, er det vigtigt at adskille os fra de liberale strømninger i feminismen, som ikke problematiserer den kapitalistiske, koloniale og heteronormative logik."

 

mehr lesen

Mo

11

Jun

2018

Let's talk about Rape Culture!

Et Interview med en Slutwalk-aktivist fra Berlin. 

Begrebet “Rape Culture” (“vold-tægtskultur”) kom for alvor i fokus blandt feminister, da de første Slutwalks løb af stablen omkring 2011.                    Slutwalks er demoer, hvor sensuelt udklædte deltagere går på gaden for at demonstrere med sloganet ”Et NEJ er et NEJ!”

 • SlutWalk Copenhagen 2018, d 23. juni, kl. 12 - 15 på Gammel Torv 
mehr lesen

Do

24

Mai

2018

Rojava: ”Man måtte være parat alle døgnets 24 timer ... "

Michael Wilk (i midten)
Michael Wilk (i midten)

  __________

Interview med den tyske anarkist og udøvende læge Michael Wilk, der har oplevet kurdernes kamp i Nordsyrien på tæt hold.

 • Her fortæller han om sine oplevelser ved fronten. 
mehr lesen

Fr

30

Mär

2018

”Kvinder har meget at tabe”

Et interview med redaktørerne Brigitte T. og Lea S. fra det østrigske feministiske tidsskrift an.schläge.

I 35 år har tidsskriftet sat fokus på sociale protester, krop og køn, sex og selv-bestemmelse ...  

" Det er vores opgave som feministiske medier: At synliggøre de nye globale kvindebevægelser og styrke dem. For viljen og kampgejsten er blandt utrolig mange kvinder større end længe set. Det må vi ubetinget bruge til noget ..."

 • Feminisme i dagens Østrig og globalt. 
mehr lesen

Fr

16

Feb

2018

Israels efterretningstjeneste MOSSAD – license to kill

Den israelske journalist og historiker Ronen Bergman har for nyligt udgivet en bog om den israelske efterretningstjeneste Mossad.                                              I den anledning bringer vi et interview med forfatteren, hvori han bl.a. skildrer de tætte bånd mellem Israels toppolitikere og Mossad.                                           ” I flere årtier fandtes der ingen lovgivning, som bestemte op-gaverne og beføjelserne for de israelske hemmelige tjenester  ..."

mehr lesen

Fr

12

Jan

2018

”Den iranske modstand har kun en chance, når den forbliver på gaden”

Et interview med Reza Mohajerinejad, der var en af de fremtrædende aktivister i  studenter – og ungdomsrevolten mod det iranske præstestyre i juli 1999. 

"Vi må få det iranske mellem- lag til at tilslutte sig protesterne. I øjeblikket kommer protesterne fra arbejderne og de fattige dele af befolkningen. Regimet er klar over, at hvis det mister støtten fra middelklassen, så vil dette være starten på regimets fald...” 

mehr lesen

Mi

25

Okt

2017

”I Argentina er det blevet populært, at virksomheder overtages af de ansatte”

Arbejderdemo i Buenos Aires mod regeringen
Arbejderdemo i Buenos Aires mod regeringen

I et interview fortæller Elisa Gigliarelli om problemerne for selvforvaltede virksomheder,  der er omgivet af  markedskonkurrence og statslig repression.

Elisa er medlem af en komité, der organiserer internationale møder om solidarisk økonomi. Formål: At opbygge et netværk for selvforvaltede virksomheder. 

På det sidste møde i september 2017 var et af hovedtemaerne den kønsbestemte arbejdsdeling - og koncepter for, hvordan den kan opløses.

 

mehr lesen

Mi

18

Okt

2017

”Vi må blive ved med at fortælle historier om selvorganisering og alternativer...”

Et interview med Regine B., der bor i det anarkistiske kollektiv ”Villa Locomuna” i den midttyske by Kassel.

Hun fortæller om livet i kollektivet, om månedsbladet Contraste ( - avisen for selvorganiserings initiativer) som hun er redaktør af - og om fremtidsudsigter for anarkistiske printmedier. 

______________________

" Og hvis nogen siger til mig, at mine idéer er urealistiske eller at de ikke fungerer, da kan jeg kun svare: Det system vi lever i nu fungerer slet ikke. Jeg har ingen anelse, om det lykkes os at skabe noget andet eller om vi vil fejle i stor stil. Men prøve – det skal vi ..." 

mehr lesen

Mi

14

Jun

2017

Brasiliens usynlige flertal

Lutz Taufer, tidligere medlem af den tyske byguerilla Rote Armée Fraktion (RAF), har skrevet sine erindringer.

Hans vej går fra Freiburgs 68-bevægelse til Heidelbergs venstreradikale antipsykiatri- orienterede ”Sozialistisches Patientenkollektiv” til RAFs ”kommando Holger Meins”. Sidstnævnte gennemførte den 24. april 1975 en aktion i den tyske ambassade i Stockholm. Formålet var at få løsladt 26 fanger fra byguerillaen. Ambassaden blev stormet af politiet og aktionen resulterede i døde på begge sider.

Efter sin løsladelse fra fængslet har Lutz Taufer i 10 år arbejdet som socialarbejder i brasilianske slumkvarterer, de såkaldte ”Favelados”. Vi bringer her Lutz Taufers interview med den kendte brasilianske forfatter Luiz Ruffato. 

 • Bonus. Video-interview med Lutz Taufer, om bz’else af den tyske ambassade i Stockholm 
mehr lesen

Do

27

Apr

2017

Klassekampe i Kina

Det er først for nyligt, at arbejdernes  rettigheder er blevet et tema i Kina.

En fagforeningsreform lægger op til at styrke det statslige kinesiske fagforbunds indflydelse i virksomhederne.                  Indtil idag har strejker og direkte aktioner foregået spredt og ukoordineret. Det bliver nu anderledes.                                            I dette interview fortæller Li Qiang fra ”China Labour Watch” om de vilde strejke- kampe og stigende lønninger.  

mehr lesen

Mo

24

Apr

2017

Interview: "Armenierne blev samlet i dødslejre eller sendt på dødsmarcher"

 • ET INTERVIEW med redaktør Cemal Weli

Den 24. april 1915, for 102 år siden, startede magthaverne i det Osmanniske Rige den anden store massakre på armenierne. Det kostede 1,5 millioner armeniere livet.

Tyrkiets regeringer har altid benægtet folkedrabet. Selv i dag kan man risikere fængsling, hvis man offentligt omtaler folkedrabet. Senest har Tyrkiets ambassade raset over en skulptur, som skulle opstilles i København til minde om det armenske folkedrab...  

 • Hvem var den revolutionære armenske undergrundsorganisation ved navn ”Asala”?
mehr lesen

Sa

22

Apr

2017

Valg i Frankrig: De etablerede partiers politiske fallit

Fagforeningsaktivist Philippe Poutou, kandidat for NPA
Fagforeningsaktivist Philippe Poutou, kandidat for NPA

Søndag d. 23. april 2017 afholdes den første runde i det franske præsidentvalg. Valgkampen har været præget af mange korruptionssager, som flere af kandidaterne er involveret i.                            Læs et interview med Olivier Besancenot - aktivist i venstre-fløjspartiet Nouveau Parti Anti- capitaliste (NPA).

 • Update: Den første rundes valgresultat
mehr lesen

Mo

06

Mär

2017

Berlin: ”Der opstår hele tiden protestbevægelser og folk har for længst fået nok”

BZ-hus i Rigaer Strasse 78: "I har solgt hele byen!"
BZ-hus i Rigaer Strasse 78: "I har solgt hele byen!"

Interview med Lene, som i foråret 1992 opsagde sin etværelses i København Nordvest og tog til Berlin for at starte livet som bz’er.

Hun fortæller om dagliglivet og de jævnlige konflikter, der udspiller sig mellem stærke boligspekulantlobbyer og en spraglende, uregerlig modstand fra neden.

For et år siden startede hun sit eget ”one-women guide firma”, som for små penge tilbyder Berlin-besøgende vandreture gennem byen med dens dramatiske historie, særegenheder og aktuelle problematikker. 

mehr lesen

Do

22

Dez

2016

Syrien: "Nu ved tyranner i hele verden, at de kan beholde magten ved hjælp af masse-nedslagtning"

Interview med Leila al-Shami Interviewet fandt sted den 29. november 2016, før Aleppo faldt i Assad-regimets hænder. Det sætter fokus på den sociale og geopolitiske situation, som har ført til massakren mod Østaleppos befolkning.

 • Samtidig er det del af en transnational dialog mellem anti-krigs aktivister i Rusland og syriske aktivister.  
mehr lesen

Fr

09

Dez

2016

"Kapitalismekritik og feminisme kan kun samlet lykkes som befrielses projekt"

"Hit med det gode liv" - Fight for feminism!"
"Hit med det gode liv" - Fight for feminism!"

Interview med feministen Frigga Haug

På den ene side er der de marxister, der ukritisk forsøger at værne om en uforanderlig marxisme. For dem er feminismen blot en forstyrrende biting .

På den anden side er det også et problem, at mainstream-feminismen er fuldstændig desinteresseret i at forbinde marxisme og feminisme ...” 

mehr lesen

Mi

16

Nov

2016

”Feminisme og socialisme skal gå hånd i hånd for at fungere”

Interview med redaktionskollektivet bag det feministiske magasin UDBRUD!

Vi er overbeviste om, at feministiske initiativer kan bidrage til grundlæggende samfundsforandringer ved at belyse og italesætte de uligheder, der er til stede på mange forskellige niveauer af samfundet.

Ved netop at skabe en større og mere almen forståelse for, hvordan mennesker behandles forskelligt alt efter køn, hudfarve, seksualitet, religion, klasse mm....”  

mehr lesen

Di

01

Nov

2016

”Kurderne vil ikke stiltiende se til”

Den 1. november er det ”World Kobane Day”. Denne dag fejres den succesfulde befrielse af den kurdiske by Kobane i det nordlige Syrien, d 27. januar 2015.

I anledning af dagen bringer vi et interview med den kurdiske venstrefløjsaktivist Feleknas Uca. Hun fortæller om Tyrkiets krig mod de progressive kræfter i Syrien og nødvendigheden af international solidaritet.

 • ”Når de kurdiske bosættelser i Rovaja bliver beskudt, så vil vi naturligvis forsvare kurderne. Angrebet på Rojavas revolution er et angreb på alle kurdere i hele verden. Den europæiske venstrefløj må gøre det til sin sag, tydeliggøre dens positioner ift. Erdogan-regimet og støtte kurdernes forsvar af deres demokratiske strukturer ...” 
mehr lesen

Do

13

Okt

2016

Dario Fo – venstrefløjens store dramatiker er død

Dario Fo døde i dag, den 13.oktober 2016 i en alder af 90 år i Milano, efter længere tids sygdom.

Dario Fo var en profileret dramatiker og skuespiller på venstrefløjen. Han videreførte sammen med sin kone Franca Rame (1929 - 2013) den folkelige commedia dell'arte tradition, der med satirisk bid afslørede magthavernes hykleri og undertrykkelse.

Mainstream journalister og arrangører af hans stykker plejer at sværme om Dario Fo’s kunst, samtidig med at de ignorerer hans  venstre-radikale grundholdning.

 • Dario Fo’s afpolitisering ifm. hans optræden i Cirkusbygningen 1984
 • Interview med Dario Fo: ”Venstrefløjens indholdsløshed er ikke til at bære” (2009) 
mehr lesen

Mi

12

Okt

2016

USA: Interview med Green Party’s præsidentkandidat Jill Stein

I et interview fortæller Jill  Stein  hvad hun vil gøre, hvis hun mod alle odds bliver valgt til præsident den 8. november 2016.

Nøgletemaer er bl.a. immigration, udenrigspolitik, indførelse af en landsdækkende mindsteløn, klimapolitik, ... 

mehr lesen

Di

11

Okt

2016

”De glemte heltinder” fra Eritrea

Masseprotester imod landets president Isaias Afwerki, august 2015
Masseprotester imod landets president Isaias Afwerki, august 2015

_____________

- Et interview med journalisten Amal Ali

Siden Eritrea vandt uafhængighedskampen og rev sig løs fra Ætiopien for nu 25 år siden, har Isayas Afewerki været præsident i landet. Kvinder spillede en vigtig rolle i modstanden og bidrog væsentligt i kampen for landets uafhængighed.

 • På trods af dette hersker der i dag et repressivt system i Eritrea. Utallige kvindelige journalister, kulturarbejdere og kunstnere er fængslet. Deriblandt Miriam Hagos, der er kendt som menneskerettighedsaktivist og leder af ”Eritrean Cinema Board”. Hun har været fængslet siden 2001. 
mehr lesen

Di

20

Sep

2016

Marx reebooted – en samtale med Eric Hobsbawm

 

Den kendte marxistiske historiker Eric Hobsbawm (1917-2012), forklarer i en samtale med den italienske forfatter Marcello Musto grunden til Karl Marx’s aktuelle betydning.  

 

PS. Et par bemærkninger om Marx’ hovedværk ”Das Kapital”

mehr lesen

Mi

07

Sep

2016

David Rovics: "I mostly write songs about current and historical events"

Den kendte amerikanske musiker David Rovics optrådte den 1. september 2016 med en støttekoncert for den anarkistiske bogcafé på Halmtorvet, Vesterbro.

I superstemning tryllebandt han tilhørerne omkring bogcaféen og tilfældigt forbipasserende med sine indprentende politiske songs.

 • Autonom infoservice har lavet et kort interview med ham
mehr lesen

Mo

08

Aug

2016

”Den bolivianske justits er korrupt og kønsdiskriminerende”

Interview med Maria Galindo fra det anarkofeministiske kollektiv ”Mujeres Creando”

_______________________

Vi kræver afpatriarkatisering, idet vi støtter den ulydighed, som udgår fra de indigene kvinder selv. Med det formål at støtte disse kvinders kamp mod den patriarkale dominans i den indigene verden.

Det er former for ulydighed, som først og fremmest går ud på, at kvinder kræver at blive hørt, når det drejer sig om deres eksistentielle rettigheder ...

 

mehr lesen

Mi

03

Aug

2016

Brasilien - OL 2016: Den anden side af medaljerne

Tusinder protesterede mod legene mens den olympiske ild blev båret gennem Rio de Janeiro.
Tusinder protesterede mod legene mens den olympiske ild blev båret gennem Rio de Janeiro.

Fredag d. 5. august 2016 starter de 31. olympiske sommerlege i Rio de Janeiro.

I et interview fortæller Julia Bustamente om protesterne mod tvangsforflytninger, prisstigninger og politivold i Brasiliens metropoler. Hun er medlem af ”Comitê Populares da Copa e Olympiadas” - en borgerkomité dannet af lokale sociale bevægelser og bydelsorganisationer.

 • "Velkommen til helvede!” - Et par facts om OL 2016 i Rio de Janeiro
 • Brasilien – hvorhen? - en aktuel situationsrapport
mehr lesen

Mo

04

Jul

2016

”Vores anarkistiske sommercamp er en slags platform for bevægelsen”

Interview med en aktivist fra den årlige ”Anarchistische Sommercamp” i Østrig.

_________________________

Her fortæller han bl.a. om højrepopulismens dominans i Wiens arbejderkvarterer, om den statslige kriminaliseringsbølge i kølvandet af succesrige venstrefløjskampagner og om den lille men mobiliseringsduelige revolutionære venstrefløj i Alperepublikken...

 • " I de seneste år har der været nogle opsigtsvækkende retsprocesser rettet mod venstrefløjen. Oftest som en statslig ”reaktion” mod en forholdsvis vel- lykket kampagne udgående fra den radikale venstrefløj ..."
mehr lesen

Mi

01

Jun

2016

Rusland: Ukrainske venstrefløjsaktivister dømt til hhv. 10 og 20 års fængsel.

Et interview med advokaten Swetlana Sidorkina fra den russiske menneskerettigheds- organisation ’Agora’.

Hun forsvarede den ukrainske filminstruktør Oleg Senzov og den ukrainske postbud og libertære antifascist Alexander Koltschenko, der blev anholdt på Krim-halvøen i 2014.

Swetlana Sidorkina har ligesom de to dømte aktivister deltaget i demonstrationer mod den russiske intervention på Krim.

 • Hun betegner retsprocesserne mod de to ukrainske aktivister, der i august 2015 blev idømt hhv. 20 og 10 års fængsel som "en skamplet på den russiske justits“.  
mehr lesen

Fr

06

Mai

2016

Palæstinas kvinder mellem besættelse og patriarkat

For 68 år siden, d. 15. maj 1948 startede Al-Nakba (”katastrofen"), hvor over 750.000 palæstinensere blev fordrevet fra deres land af zionistiske militære grupper.

I et interview fortæller den palæstinensiske feminist og aktivist Hanadi Loubani om palæstinensiske kvinders liv og politiske engagement.  

 • "Drømmen om ligeberettigelse og en palæstinensisk stat vil aldrig blive realitet, hvis vi glemmer prioriteterne i vores kamp, dvs. hvis vi adskiller det politiske fra det personlige" .
mehr lesen

Do

28

Apr

2016

Reclaim the City: ”Finanskapitalen bygger først og fremmest byer for investeringernes skyld”

Et interview med David Harvey, byplanlægger og marxistisk kapitalismekritiker.

_______________

David Harvey gæstede fornyligt Odeon-teateret i Rio de Janeiro, hvor han for fulde huse fremlagde en sønderlemmende kritik af nutidens byudvikling til fordel for de rige og finansverdenen. 

mehr lesen

Di

05

Jan

2016

Syrien: ”Jeg ser ingen fremtid ...”

Zaina Erhaim
Zaina Erhaim

Interview med den syriske journalist Zaina Erhaim (30) – kåret til årets journalist af ”Reporters without borders”.

” ... Det er Assad regimet, som er ansvarlig for langt de fleste døde. Det syriske ”Network for Human Rights” går ud fra, at 96 % af alle krigens dødsofre kan tilskrives regimets for- brydelser.

Og denne Assad bliver i Vesten nu anset for at være det mindste onde, den bedste løsning...! Jeg fatter det ikke. På grund af det aktuelle fokus på 'Islamisk Stat' har  mange mistet blikket på menneskene og sammen- hængene i denne krig”. 

mehr lesen 0 Kommentare

Do

03

Dez

2015

Syrien: En Aktivist fra byen Kafranbel beretter om de russiske bombetogter

Den 15. oktober 2015 angreb russisk militær for anden gang de oprørskontrollerede byer Talbiseh og Kafranbel i den syriske provins Idlib. 

Begge byer er kontrolleret af ikke-sekteriske oprørsgrupper mod Assad-regimet.

I interviewet med internet-mediet “Adopt a Revolution“ påpeger en aktivist fra den belejrede oprørs- by Karanbel, at hverken ”Islamisk Stat” (”Daesh”) eller ”al-Nusra Fronten” (syrisk gren af al-Qaida) er tilstede i byen.

 • Video: Kommentar af Tariq Ali "The World Today - SYRIAN DISASTER"
mehr lesen

Sa

29

Aug

2015

Vandana Shiva: "Der var intet grønt ved den såkaldte "Grønne Revolution' i Indien"

INTERVIEW

"Det nuværende system sætter Indiens bønder i evig gæld og skaber fejlernæring"

________________________

Vi må skabe en økonomisk og økologisk bæredygtig fødevareproduktion som giver reel næring til befolkningen. Der er ingen grund til, at Indien skal kæmpe med problemer som sult og fejlernæring. Der er heller ingen grund til, at indiske bønder ikke skal kunne se andre udveje end at begå selvmord... " 

Indien har så noget af den mest frugtbare jord i verden. Vores klima er så generøst, at vi mange steder kan høste op til fire gange om året. Vi har den rigeste bio-diversitet i verden – takket være klimaet og vores bønders visdom.

mehr lesen 0 Kommentare

Fr

21

Aug

2015

Oppositionen i 'Syriza': ”Partiet har lavet sin egen fælde“

Vedvarende protester mod EU-institutionernes sparepolitik
Vedvarende protester mod EU-institutionernes sparepolitik

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, trak sig torsdag, den 20. august 2015 sig fra sin post. Der afholdes sandsynligvis nyvalg d. 20. september 2015.

Dagen efter er splittelsen i Syriza blevet realitet. Et stærkt mindretal i partiet har dannet et nyt venstre-  fløjsparti: ”Folke Enhed” (Laïkí Enótita). 

I et interview fastholder parlamentsmedlemmet Kostas Isychos, at der findes alternativer til EUs asociale spareprogram. Kostas er aktiv i fraktionen ”Venstreplatform” , der nu har forladt Syriza. 

mehr lesen 0 Kommentare

Di

30

Jun

2015

Tysklands brogede venstrefløj – et interview

_________

Interview med Stefan, - en tysk socialist fra Schlesvig - Holstein, som i nogle år har boet i Danmark.

 

 • ” Man kan konstatere, at der sker noget lokalt i de sociale bevægelser. F.eks. i forhold til antiracistiske aktiviteter, til mobiliseringer imod hus-lejestigninger, og p.t. nu også på strejkefonten. Men disse aktiviteter er for det meste lokalt begrænsede. Desuden kan mange aktivister ikke se, hvorfor de skulle organisere sig i et parti....” 
mehr lesen 0 Kommentare

Mi

13

Mai

2015

”Jeg kalder denne nye samfundskritiske generation ’den fritænkende venstrefløj’...”

INTERVIEW med den amerikanske marxist David Harvey

______________

”... Merværdi produceres idag f.eks. i   Bangladesh, mens profitterne realiseres i Walmart stormagasin eller i Apple Store i USA eller i Europa. 

Kapitalismen gemmer en stor del af sin produktion væk, så vi ikke konfronteres direkte med de elendige arbejdsbetingelser i produktionen og de ekstremt lave lønninger. Koncernerne placerer produktionen i fjerntliggende lande og præsenterer os i vores del af verden for forholdsvis billige produkter.

 • Men det gør os ikke til vindere! Nej, ganske vist holder man sig en anelse tilbage med løndumping hos os. Men det indhentes nemt igen, med kreditkort- og telefonkontrakter, med stigende forsikringsomkostninger og stigende huslejer...”
mehr lesen 0 Kommentare

Mi

29

Apr

2015

”Vi vil genpolitisere universiteterne”

Blokadeaktion på Århus universitet
Blokadeaktion på Århus universitet

Et INTERVIEW med Esben Bøgh Sørensen, aktivist i den nye studenter- bevægelse.

En ny basisdemokratisk studenterbevægelse under navnet ”Et andet universitet” er ved at tage form på flere af landets universiteter.

Med medievirksomme blokadeaktioner for- søger bevægelsen at mobilisere en modstand mod de nye erhversorienterede "reformer" som regeringen har pålagt universiteterne.

 • ”Generelt er begge reformer et udtryk for udviklingen af universiteterne fra frie videns- institutioner til vidensfabrikker, hvis eneste formål er at producere vidensarbejdere til erhvervslivet. Dermed bliver erhvervslivets krav dominerende på universiteterne” 
mehr lesen 0 Kommentare

Mi

15

Apr

2015

”En konsekvent demokratisk politisk praksis må være antikapitalistisk ...”

Et interview med Søren Mau,   forfatter til ”HÆV STEMMEN!”

 •  " ... Folketingsvalget er et ideologisk ritual, der opretholder et udemokratisk politisk system, og at det første skridt på vejen mod et demokratisk samfund er at lade være med at stemme.” 

 Bogen udkommer den 17. april 2015 på forlaget Nemo.

mehr lesen

Di

16

Dez

2014

Berlin: 'Pappsatt' - et aktivistisk projekt, der forener sociale bevægelser med aktionskunst.

Samtale med kunst - og aktionskollektivet “Pappsatt”.

Berlin er ligesom de fleste europæiske storbyer ramt af gentrificeringsbølgen. Gamle huse opkøbes og moderniseres, hvorefter de sælges eller udlejes til pengestærke folk.

Imens de oprindelige beboere i kvartererne må søge til byens randområder. Til de endeløse rækker af triste højhuskomplekser med relativ billig husleje.

 • I bydelene Friedrichshain og Kreuzberg er modstanden mod gentrificeringen præget af en mangeårig og ihærdig mobilisering. En af drivkræfterne i bydelen er kunst – og aktionskollektivet ”Pappsatt”
mehr lesen 0 Kommentare

Di

02

Dez

2014

"Realiteten for syerskerne i Bangladesh har ikke forbedret sig"

Syerskerne i Bangladesh
Syerskerne i Bangladesh

INTERVIEW med Gisela Burckhardt (63), leder af kvinderettighedsorgani-sationen FEMNET og aktivist i ”Clean Clothes Campaign”.

_______________

Hun har netop udgivet bogen "Todschick”, hvori hun bla. kritiserer den manglende kontrol af arbejdsforholdene i tekstilindustrien i Bangladesh.

Vi har fundet et fabrikskompleks, hvor såvel Hugo Boss som billigvare- koncerner som H&M lader deres produkter fremstille under elendige vilkår for syerskerne.... Elendigheden i Bangladesh er forudsætningen for vores billigkultur .

mehr lesen 0 Kommentare

Mi

08

Okt

2014

En stemme fra Kobanê – interview med en kurdisk fighter

I et telefon-interview fortæller Asia Abdullah om den dramatiske situation i den hårdt omkæmpede kurdiske enklave Kobanê.

Hun er ledende medlem af  ’Det Demokratiske Unionsparti' (PYD, den syriske del af PKK), som er det største kurdiske parti i Syrien. I skrivende stund kontrollerer IS-jihadister 2/3 af byen.

mehr lesen

Sa

20

Sep

2014

Interview: Hvordan videre efter Gezi-park oprøret?

I den asiatiske del af Istanbul ligger bydelen Kadiköy-Yeldegirmeni. Her mødtes den marxististiske teoretiker Michael Hardt i maj i år med bz-aktivister fra kvarteret.

I det bz'atte sociale kulturcenter ”Don Kisot” diskuterede de den folkelige opstand mod de herskende repressive magtforhold i Tyrkiet.  

 • INTERVIEW med en Gezi-park aktivist om ’community organizing’ i Istanbul 
mehr lesen 0 Kommentare

Di

22

Jul

2014

Interview: "Angrebet på Gaza var den mest enkle løsning for Israels regering"

Israelsk militær bomber Gaza, den 21. juli 2014
Israelsk militær bomber Gaza, den 21. juli 2014

Om baggrunden for den aktuelle militære eskalation i Palæstina - Israel konflikten.

______________

En samtale med Nassar Ibrahim, forfatter og medlem af det palæstinensisk-israelske ”Alternative Information Center”  (AIC) i Jerusalem.

 

 • ”De objektive omstændigheder, som den palæstinensiske befolkning lever under, har forlængst skabt grundlaget for en ny intifada ...”
mehr lesen 0 Kommentare

Fr

04

Apr

2014

”Jeg håber, at befolkningen i Ukraine vil kæmpe videre for deres rettigheder...”

INTERVIEW med Yevgenia Belorusets, forfatter og billedkunstner, bor i Berlin og Kiev.

I Berlin er hun nu aktuel med en udstilling af fotos fra oprøret på Maidan pladsen i Kiev i december 2013.

______

” Den ukrainske højrefløj benytter sig til dels af en socialistisk retorik og lokker mange mennesker til med denne retorik. I Ukraine er der mange som lever under fattigdomsgrænsen og overfor disse mennesker kan en populistisk blanding af højrefløjsidéer og løfter om sociale forbedringer være populært

mehr lesen 0 Kommentare

Mo

31

Mär

2014

Alexis Tsipras: ”Vi har brug for aktiv deltagelse og mobilisering – hver eneste dag”

INTERVIEW med Alexis Tsipras, formand for det græske venstresocialistiske parti  Syriza.

____________________

Som noget enestående i hele Europa står et græsk parti med en antikapitalistisk profil til at vinde valget til EU-parlamentet den 25. maj i år.

I interviewet fortæller den 39-årige revolutionære socialist om Syrizas muligheder, om sammenslutningsprocessen på den notorisk opsplittede græske venstrefløj og det ambivalente forhold til EU.

mehr lesen

Do

20

Mär

2014

Ukraine: ”Venstrefløjen har ikke mere end 1.000 aktivister ...”

Anarkosyndikalistisk Føderation i Ukraine (Saporoshje)
Anarkosyndikalistisk Føderation i Ukraine (Saporoshje)

Interview med sociologen Volodimyr Ischtschenko om venstrefløjens fremtid i Ukraine.

Venstrefløjen er et meget lille mindretal i Ukraine. Vi har ikke mere end 1.000 aktivister i hele landet. Venstrefløjen i Ukraine er desuden meget mangfoldig.  Sidste år kom det til udtryk i tre forskellige venstreorienterede 1. maj demonstrationer i Kiev ....” 

mehr lesen 0 Kommentare

Mo

19

Aug

2013

Interview: Venstrefløjsmodstand mod Assad-regimet

 • Hvordan forholder den syriske venstrefløj sig til Assad-regimet?

Ghayath Naissé fra den syriske organisation ”Revolutionære Venstre”, fortæller i interviewet om den syriske venstrefløjs historie, dens forskellige strømninger og holdninger til Assad-regimet.

” Venstrefløjen har ingen politisk hegemoni i folkebevægelsen i Syrien – men det har andre politiske kræfter heller ikke. Relativt godt forankret er de venstreorienterede grupper og organisationer blandt studenter og akademikere samt i de fattige bykvarterer ...”

mehr lesen

Di

11

Jun

2013

Interview: Tyrkisk forår – revolte og håb

Kampe mellem politiet og demonstranter på Istanbuls Taksim Plads
Kampe mellem politiet og demonstranter på Istanbuls Taksim Plads
 • INTERVIEW med Cemal Weli 

Cemal var aktiv på den revolutionære venstrefløj i Tyrkiet allerede i 1980´erne. Deltog i militante aktioner, var fængslet, senere i politisk eksil, nu tilbage i Istanbul.

” Der er intet der tyder på, at demon- stranterne vil standse deres oprør. Visse regeringsmedlemmer overvejer at oprette undtagelsestilstand i landet og på den måde forsøge at knække oprøret.”

mehr lesen 0 Kommentare

Do

28

Feb

2013

INTERVIEW med aktivister fra Ægyptens black bloc

I Ægypten vokser de anarkistiske miljøer i takt med den tiltagende desillusion over revolutionen, der startede imod Mubarak-regimet for to år siden.

I dag møder demonstranter de samme brutale sikkerhedsstyrker og det samme politi, nu bare under islamisk herredømme. 

 • "Vi vil ikke gå det mindste skridt tilbage ift. landvindingerne af               den 25. januar 2011. Vi har gjort op med samtlige indskrænkninger           af organisations – og ytringsfriheden og gør modstand mod alle repressionstiltag."
mehr lesen

Mi

13

Feb

2013

“Den revolutionære proces i Tunesien er ikke afsluttet”

INTERVIEW med Omeya Seddik, aktiv i NGO’en Al-Muqaddima  

_______________

“ Hovedårsagen til befolkningens oprør er og forbliver de sociale forhold. Generalstrejken sidste fredag var en advarsel til de traditionelle politiske eliter.”

 • I interviewet fortæller Omeya Seddik om baggrunden for og konsekvens- erne af mordet på Chokri Belaïd, en af landets mest populære venstre- fløjspolitikere. 
mehr lesen 0 Kommentare

Mo

04

Feb

2013

"Kvinderne i Syrien kæmper for deres rettigheder"

____________

INTERVIEW med Rula Asad, syrisk feminist og journalist. 

Rula Asad har arbejdet som journalist på kulturmagasinet ”Syria Today” og derefter i det syriske parlaments presse- bureau, hvor hun sammen med seks andre kvinder uden begrundelse blev fyret i starten af 2009.

”Kvinder i Syrien frygter ikke specielt en islamistisk regering, for de frygter i lige så høj grad den opposition, som ikke mener, at kvinderettigheder er et tema”.

 • I interviewet fortæller Rula Asad om den spirende kvindemodstand i det krigshærgede Syrien.
mehr lesen

Di

27

Nov

2012

Libertære Socialister: ”Vi har brug for en organisering som forbinder de kampe vi har haft ...”

INTERVIEW med to aktivister fra Libertære Socialister

__________

Janus og Martin er aktive i organisationen Libertære Socialister.

I interviewet fortæller de bl.a. om deres politiske udvikling, anarko- syndikalismens centrale udsagn og strategier, forholdet til den parlamentariske venstrefløj og organisationens arbejde.

mehr lesen 0 Kommentare

Mo

15

Okt

2012

”Siden vores aktion i februar er situationen i Rusland blevet forværret”

Pussy Riot aktivist Jekaterina Samuzewitsch (30)
Pussy Riot aktivist Jekaterina Samuzewitsch (30)

INTERVIEW med den netop løsladte Pussy Riot aktivist Jekaterina Samuzewitsch.  

________________________

" Vi har vist, at piger som os   kan gennemføre modige aktio- ner. På den måde bryder vi med det herskende kvindesyn i Rusland. Vi er ikke det svage køn. Vi sidder ikke altid der- hjemme, laver mad og passer børn.”  

 • Jekaterina Samuzewitsch blev løsladt onsdag d. 10. oktober 2012. Mens domstolen fastholdt den 2 årige fængselsstraf for Marija Aljochina og Nadescha Tolokonnikowa.
mehr lesen 0 Kommentare

Mo

27

Aug

2012

Holá Espana! Fagforening bag landbesættelser og tag-selv-aktioner

SAT-fagforeningens tag-selv-aktioner
SAT-fagforeningens tag-selv-aktioner

Et INTERVIEW med fagforeningsaktivisten Miguel Sanz Alcántara fra Sevilla

_____________________ 

I begyndelsen af august 2012 gennemførte flere hundrede arbejdsløse og medlemmer af landarbejdernes og service- sektorens fagforening SAT ( Sindicato de Trabajadores) tag-selv aktioner mod to super- markeder i hhv. Sevilla og Cadiz i Spaniens sydlige provins Andalusien. De eksproprierede madvarer blev fordelt til økonomisk trængte familier. Aktionerne blev filmet og lagt på youtube. De billeder gik verden rundt og skabte debat. 

 • Her fortæller Miguel Sanz Alcántara fra SAT om reaktionerne på aktionerne og om fagforeningsorganisering i Spanien og Europa. Miguel Sanz Alcántara er SAT koordinator i Sevilla.
mehr lesen 1 Kommentare

So

08

Jul

2012

“Vi overvåger immigranternes kontrollører!“

INTERVIEW med en aktivist fra ”Boats 4 People” - kampagnen

______________________

Kampagnen “Boats 4 People“ starter i disse dage en flotille tværs over det vestlige Middelhav, fra Palermo til Tunis og Monastir til Lampedusa.

Kampagnens mål er at sætte offentlighedens fokus på de mange dødsofre som resultat af EU-staternes flygtningepolitik og kriminaliseringen af immigration. Bag kampagnen står et netværk af europæiske og afrikanske antiracistiske grupper.

 • I et interview fortæller Nicanor Haon, en af aktivisterne bag initiativet, om immigranternes usle forhold og om deres selvorganiserede modstand.
mehr lesen

Fr

15

Jun

2012

Modstand og repression i Grækenland

INTERVIEW med nogle aktivister fra den venstreradikale gruppe Crisis Mirror.

____________________

Du kan blandt andet læse om den græske venstrefløjs sammensætning og indflydelse, om de politiske kræfter der dominerer indenfor politiet og om de politiske fanger.  

                       

                    

mehr lesen 2 Kommentare

Mi

28

Mär

2012

Baskisk fagbevægelse i statens sigtekorn

"Strejke!"
"Strejke!"

INTERVIEW med Igor Urrutikoetxea, international sekretær for Baskerlandets største fagforening LAB

________________________
Under sloganet ”Den 29. marts - alle ud på gaden!” kalder de baskiske fagforeninger og talrige grupper og organisationer på den baskiske venstrefløj til general- strejke. Deriblandt den baskiske fagforening LAB, hvis mangeårige formand, Rafa Díez, i september sidste år blev dømt til 10 års fængsel i den såkaldte ”Bateragune-proces” pga. af ”forbindelse” til den baskiske undergrundsorganisation ETA.
I interviewet fortæller fagforeningsaktivisten Igor Urrutikoetxea om den latente fare for kriminalisering, som venstreorienterede baskere er udsat for pga. de såkaldte ”anti-terrorisme” – love.

mehr lesen

Mo

26

Mär

2012

”... at mærke adrenalinen ved at gøre noget ulovligt”

Christian Zwettler
Christian Zwettler

INTERVIEW med Christian Zwettler – tidl. bz’er og venstreradikal bankrøver  

_______________________

Efter Mogen Voldens ”Storbyindianer” er Christian Zwettlers selvbiografi ”Jeg revolutionær”, der udkommer den 29.marts, det andet tidsdokument fra venstreradikale oprørere med udgangspunkt i bz-bevægelsen i 1980´ernes København.

 • I interviewet opridser Christian konturene af et liv i opposition til den borgerlige moral og magtforholdene i samfundet.
mehr lesen

Sa

17

Mär

2012

Afghanistan: "USA og dets allierede fører folk bag lyset“

INTERVIEW med Malalai Joya (33 år), medlem af Afganistans parlament og skarp kritiker af landets magtcirkler.

__________________

Malalai Joya blev verdenskendt, da hun i 2005 blev valgt ind den afghanske Nationalforsamling (Wolesi Jirga) som det yngste medlem. Herfra kritiserede hun konstant Karsai-regeringen, besættelsesmagten og landets warlords. Siden da har hun overlevet 6 anslag og gemmer sig idag bag en burka og bevæbnede vagter, når hun er ude i det offentlige rum. I interviewet gør hun status over situationen i Afghanistan.

mehr lesen

Mo

27

Feb

2012

"Colombias faglige aktivister lever farligt”

INTERVIEW med Domingo Arrieta fra Colombias største fagforeningsforbund

Det er med livet som indsats, at faglige aktivister kæmper for arbejdernes rettigheder i Colombia. Landet har det højeste antal mord på fagforen- ingsmedlemmer i verden.

Trusler og angreb sker hver eneste dag. Også Domingo Arrieta er flere gange blevet truet på livet af paramilitære grupper. Han er formand for Central Unitaria de Trabajadores (CUT), det største fagforeningsforbund i Colombia, der i år fyldte 25 år.

I et interview fortæller Arrieta om arbejdskampe hos bl.a. Coca Cola koncernen og den massive repression i Colombia.

mehr lesen

Mi

08

Feb

2012

Italien: ”At forsvare konfliktens autonomi er idag den største udfordring”

INTERVIEW med Fausto Bertinotti, tidl. formand for Rifondazione Comunista

_______________________

De uafhængige fagforeninger mobiliserede den 27. januar 2012 til generalstrejke, der lammede store dele af Italien. Strejken var rettet imod Mario Montis neoliberalistiske teknokrat-regering, der afløste Silvio Berlusconis korrupte regime.

 • I interviewet opfordrer Fausto Bertinotti, forhenværende formand for ”Rifondazione Comunista” (en italiensk pendant til Enhedslisten), den parlamentarisk orienterede venstrefløj til at gå tilbage til rødderne og deltage aktivt i bevægelsernes kampe.
mehr lesen