byguerilla

HISTORIE * POLITIK * REFLEKTIONER


Koncert med Grup Yorum i Istanbul 2012 - Mindesang om de dræbte kammerater fra byguerilla'en i 1970erne under militærdiktaturet i Tyrkiet

 

Fr

16

Okt

2020

Tyskland: Døden i Stammheim - stadig uopklaret

Natten til den 18. oktober 1977, døde tre kendte medlemmer af den tyske byguerilla gruppe Rote Armee Fraktion (RAF) i Europas sikreste fængsel ved navn ”Stammheim” . Under omstændigheder, der den dag idag er uopklarede...  

 • Hvad skete der denne nat?        I et Interview fortæller Irmgard Möller, den fjerde RAF-fange, der som den eneste overlevede natten i Stammheim, herom:

"Det første jeg mærkede, var en stærk susen i hovedet, mens nogen åbnede mine øjenlåg ude på gangen under skærende neonlys. Der stod en masse mennesker omkring mig og rørte ved mig alle mulige vegne. Så hørte jeg en stemme sige: "Baader og Ensslin er døde" ... Derefter mistede jeg igen bevidstheden. "

 • Nyere undersøgelser tilbageviser statens "selvmord" - version
mehr lesen

Di

02

Jun

2020

"Ingen angst for nogen"

Interview med Gabriele Rollnik fra "Bewegung 2. Juni"  

"2. juni bevægelse" (1972-1980) var en militant anarkistisk gruppe, der var præget af det proletariske ungdomsmiljø i Vest-berlin.                                                        Bevægelsens populistiske og særdeles vittige aktioner mod banker, politikere, mod politiet og  fængselsvæsenet var populært samtalestof blandt store dele af Vestberlins befolkning.  

 • " Vi orienterede os imod de latin-amerikanske forbilleder og til det, der var sket i Cuba. Altså at en relativt lille gruppe, der var begyndt at kæmpe væbnet, havde udviklet sig til en massebevægelse ... "
mehr lesen

Mi

06

Mai

2020

Ulrike Meinhof #feminist #journalist #revolutionær

Ulrike Marie Meinhof (1934 - 1976)
Ulrike Marie Meinhof (1934 - 1976)

Som medlem af byguerillagruppen Rote Armée Fraktion (RAF) var Ulrike Meinhof siden sommeren 1972 fængslet i Stammheim.        Den 9. maj 1976 blev hun fundet hængt i sin fængselscelle.                De nøjagtige omstændigheder er stadig væk ikke opklaret og talrige kritiske stemmer betvivler indtil i dag den officielle statslige version om ”selvmord”.                                  Ulrike Meinhof havde som skarp samfundskritisk journalist et stort spektrum af læsere. Hun var læst og populær i såvel intellektuelle kredse som i politisk aktive miljøer.

mehr lesen

Mi

29

Apr

2020

Latinamerikas guerillabevægelser – reorganisering og opsving (2.del)

Kulminationen på guerilla-bevægelsernes ’anden bølge’ var Somoza-diktaturets fald i Nicaragua den 19. juli 1979.  Folkeopstanden åbnede en  ny historisk etappe først og fremmest i Mellemamerika, som i starten af 1980’erne  var  præget af et stormfuldt opsving for de revolutionære bevægelser.

 • NEDSLAG. Perus guerillabevægelser Sendero Luminoso” (Partido Comunista del Perú) og MRTA (Movimiento Revolucionario Túpac Amaru). 
mehr lesen

Mi

15

Apr

2020

Latinamerika: Den væbnede venstrefløj efter Che Guevara

Efter nederlaget af den Che Guevara inspirerede landguerilla opstod der i slutningen af 1960’erne en ny generation    af byguerillagrupper i Chile, Argentina, Brasilien og Uruguay.

De indstillede sig på en længerevarende kampfase i alliance med legale sociale bevægelser og venstrefløjspartier.

Guerillabevægelsernes første bølge faldt tidsmæssigt sammen med militære magtovertagelser og en massiv repression mod hele venstrefløjen. 

 • NEDSLAG. En beretning om et mislykket flugtforsøg af en gruppe revolutionære fra et fængsel i Patagonien - den sydligste del af Argentina 
mehr lesen

Sa

29

Feb

2020

Tidsdoku. Rote Armee Fraktion (RAF) – hvem var de, hvor kom de fra?

I marts 1998, bekendtgjorde den tyske byguerilla Rote Armee Fraktion - RAF (1970 - 1998) sin opløsning.

I en statement henviste de i undergrunden agerende RAF-medlemmer selvkritisk til at gruppen ikke formåede at forny sit projekt. 

 • Hvordan opstod RAF – og hvad var deres strategiske projekt?
 • En gennemgang af byguerillaens  historie 

__________________________

 • En indledende kommentar :          De talrige systembevarende vurderinger af den væbnede kamp, der er løsrevet fra den til dels fortrængte socialrevolutionære historie, svæver enten fragmenteret i et tomrum eller er målrettet desinformation ...." 
mehr lesen

So

12

Jan

2020

Tidsdoku. Debat mellem Kvinder der deltog i militante bevægelser

I 1990’erne arrangerede  det venstreradikale miljø i Schweiz en række offentlige møder med tidligere aktivister fra den væbnede og militante venstrefløj i Italien, Vesttyskland og Schweiz. Møderne fandt sted i Zürich.

Beretninger fra disse møder blev senere hen udgivet i bogform.  

 • Debatten mellem 6 kvinder, der fortæller om deres  erfaringer i byguerillagrupper og militante bevægelser.
mehr lesen

Mi

21

Aug

2019

Tidsdoku. Væbnet opstand i Nicaragua 1979 - interview med en sandinista

" Vi mødte Auxiliadora Sanches (27), leder af en kolonne væbnede sandinistas under folkeopstanden i Nicaragua, på den internationale kvindekonference, der blev afholdt i København 1980. Vi inviterede hende hjem i kollektivet og her fortalte hun en hel aften om kampene mod det USAs støttede Somoza-regime. "

·   Vi bringer her interviewet, der er offentliggjort i Venstresocialisternes avis ’Solidaritet’ nr. 7 - 1980. 

mehr lesen

Mo

10

Jun

2019

Tidsdoku. Døden i Bad Kleinen

Mindemanifestation for Wolfgang Grams i Bad Kleinen
Mindemanifestation for Wolfgang Grams i Bad Kleinen

Afsløringerne af politiagenter     i Hamburgs revolutionære venstrefløjs strukturer har skærpet interessen for tidligere undercover aktioner i miljøet.

En særlig dramatisk hændelse den 27. juni 1993 blev udløst af en politistikker, der havde til opgave at opspore miljøet omkring sidste generation af den i 1998 opløste byguerilla Rote Armee Fraktion (RAF).

 • Læs beretning fra en tidl. RAF aktivist 
mehr lesen

Mo

11

Mär

2019

'Brigate Rosse' – una storia italiana

Den 16. marts 1978, bortfører De Røde Brigader (Brigate Rosse) formanden for partiet 'Democrazia Cristiana' Aldo Moro.  Formålet er at slå en kile i den truende koalition mellem den parlamentariske højre - og venstrefløj.

Statsapparatet afviser de revolutionæres krav om anerkendelse af dem som politisk opposition. Bortførelsen ender efter 55 dage med Aldo Moros død den 9. maj 1978.

 • Hvem var de Røde Brigader? 
 • Beretning fra Prospero Gallinari, der deltog i bortførelsen af Aldo Moro 
mehr lesen

Fr

25

Jan

2019

Japans venstreradikale 'Røde Armee Fraktion'

I denne anden del af artikelserien om den revolutionære venstrefløj i Japan drejer det sig om byguerillaen ”Nihon Sekigun-ha”.

 • Fragmenteringen af Japans radikale studenterbevægelse Zengakuren og de første væbnede aktioner
 • Interne konflikter der førte til splittelse af Japans byguerilla  
 • Japans Røde Armée og dens tætte forbindelse til den palæstinensiske revolutionære bevægelse  

 

mehr lesen

Di

29

Mai

2018

"Der findes ikke nogen Happy End i Tyskland"

Bommi Baumann (1947-2016) var en af de mest kendte tyske 1968’ere. Oprørsk, farverig og uberegnelig.    Han var bla. med til at grundlægge den anarkistisk inspirerede militante undergrundsgruppe "Bewegung 2. Juni".

 • Nogle etapper af hans bevægende liv
mehr lesen

Di

26

Dez

2017

'Weather Underground' – militant modstand i USA

Fik du set  filmen "The Company You Keep” om den amerikanske anti-imperialistiske byguerilla ”Weather Underground” i TV2 i aftes?

Producent og hovedskuespiller er Robert Redford, som selv har deltaget i 1968-revolten i USA. Filmen tager udgangspunkt i en fiktiv aktion fra gruppen. (Læs eller genlæs vores artikel   herom):

 • Hvem var ”Weather Underground” i virkeligheden? Hvordan opstod de og hvad var deres mål? 
 • Her er deres historie: Fra radikale protester til militant modstand.
mehr lesen

Do

14

Dez

2017

En torturbøddels død – historien om ”la gringa” Monika Ertl

Monika Ertl "la Gringa"
Monika Ertl "la Gringa"

Den 1. april 1971 betrådte Monika Ertl det bolivianske konsulat i Hamburg.  Konsulen Roberto Quintanilla Pereiras er en berygtet torturbøddel og medansvarlig for Che Guevaras henrettelse d. 9. okt. 1967.

Hun havde i forvejen aftalt et møde for at indhente information om et indrejsevisum til Bolivia. Dette skulle blive konsulen sidste gøremål, før han mødte sin død ... 

 • Hvem var Monika Ertl?
 • Sporene til den danske journalist Jan Stage 
 • Guerillagruppen ELN i Bolivia efter Che Guevaras død
mehr lesen

Do

04

Feb

2016

Tidsdoku. Anarkosyndikalister i væbnet modstand mod Franco og Hitler

Anarkisterne kollektiviserede sommeren 1936 utallige industri – og landbrugs- virksomheder i Catalonien, Asturien og andre spanske provinser.

Efter tre års kamp tabte de antifascistiske kræfter borgerkrigen. Sejrherre blev den spanske fascisme og dens allierede - Mussolini og Hitler.

Den libertære revolution var tabt. Men de spanske anarkister fortsatte den libertære, antifascistiske modstand i såvel det tysk besatte Frankrig som på den iberiske halvø.

 • Læs om en glemt historie
mehr lesen 0 Kommentare

Do

08

Okt

2015

Spansk-fransk politi anholder ETA-bevægelsens forhandlingsdelegation

ETA erklærer d. 20. oktober 2011 afslutning af organisationens væbnede aktiviteter
ETA erklærer d. 20. oktober 2011 afslutning af organisationens væbnede aktiviteter

Den 22. september 2015 anholdt det spanske Guardia Civil sammen med et fransk antiterrorkorps to mand og en kvinde fra den tidligere baskiske byguerilla ETA (”Baskerland og frihed”).

Ifølge de spanske medier drejer det sig om medlemmer af ETAs politiske ledelse og forhandlingsgruppe.

 

 • Adskillige politiske kommentatorer, blandt andet fra dagbladene El Pais og det baskiske Gara, betegner anholdelserne af de mulige forhandlingspartnere som yderst ”kontraproduktiv”.
mehr lesen

Sa

23

Nov

2013

Afsløring: Britiske politiagenter likviderede formodede IRA-medlemmer

Ifølge BBC-News anvendte Stor- britannien i 1970erne hemmelige militærenheder med ´license to kill’ imod formodede medlemmer af den anti-imperialistiske irske undergrundshær IRA (Irish Republican Army).

Tidligere medlemmer af den britiske specialenhed ”Military Reaction Force” (MRF) har for nyligt afsløret, at det engelske statsapparat har brugt civilagenter fra styrken til at jage formodede IRA-aktivister. Agenterne fra MRF var undervejs med ordrer til at dræbe - sommetider forklædt som gadefejere eller hjemløse ...

mehr lesen

Do

26

Sep

2013

Weather underground – byguerillaens historie i USA (2.del)

Bernadine Dohrn, medlem af WeatherUnderground
Bernadine Dohrn, medlem af WeatherUnderground

For Weather Underground’ s medlemmer var revolutionen ensbetydende med en kamp   til støtte for de antikoloniale og anti-imperialistiske bevæg- elser i Afrika, Asien, Latin- amerika og Mellemøsten.

Målet var at vælte regeringen i USA og erstatte den med en socialistisk regering, der var på disse revolutionære bevægel- sers side.

Da Weather Underground så, at demonstrationer og happenings stadig oftere blev mødt med repression, omfattende kriminalisering og selektive henrettelser, gik mange af deres aktivister i undergrunden for at starte den væbnede kamp.

 • Her er anden del af Weather Undergrounds historie.
mehr lesen

Mi

06

Feb

2013

Da filosoffen Jean-Paul Sartre besøgte RAF-medlemmet Andreas Baader

Paris: Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir uddeler det forbudte maoistiske blade "La cause du peuple"
Paris: Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir uddeler det forbudte maoistiske blade "La cause du peuple"

Den 4. december 1974 drog den 69-årige filosof Jean-Paul Sartre til højsikkerhedsfængslet Stammheim ved Stuttgart for at besøge den fængslede Andreas Baader, der var en af grundlæggerne af byguerillagruppen Rote Armee Fraktion –RAF.

______________

Protokol. Det tyske forbundskriminalpoliti (LKA) har nu frigivet protokollerne fra dette legendariske møde mellem eksistentialismens mest berømte repræsentant og en fængslet aktivist fra den tyske 68-generations mest militante fløj.

mehr lesen

Di

27

Sep

2011

Tysk justitsvæsens sene hævn

Lokale protester mod udleveringen af Sonja og Christian
Lokale protester mod udleveringen af Sonja og Christian

Onsdag den 14. sept. 2011 blev to personer der er af det tyske politi mistænkt for at være tidligere medlem- mer af det socialrevolutio- nære byguerilla-netværk    RZ (Revolutionäre Zellen) udleveret til det tyske justitsvæsen. Efter mere end tre årtiers politisk eksil i Frankrig.

Det drejer sig om den 78-årige Sonja S. og den 70-årige Christian G. , som i 1978 blev efterlyst af tysk politi som aktivister fra den militante venstrefløj. Sonja og Christian flygtede i eksil – først til Schweiz, derefter til Frankrig...

mehr lesen

Mi

27

Apr

2011

Brasiliens nye præsident: ”Vi må bryde tavshedens mure omkring de blytunge år”

Dilma Rousseff
Dilma Rousseff

I oktober 2010 blev Dilma Rousseff, 63 år, valgt til Brasiliens præsident og er dermed første kvinde på den post. Dilma Rouseff var i 1960`erne aktivist i en byguerilla- gruppe, som kæmpede mod det USA-støttede brutale militærdiktatur i Brasilien. 

Hun er dermed – efter Uruguays præsident José Mujica, der tidligere var medlem af byguerillabevægelsen Tupamaros - den anden fra Latin- amerikas venstreradikale væbnede oprørsgeneration, der er blevet valgt som deres lands øverste repræsentant. 

mehr lesen

Mo

20

Sep

2010

Colombias guerillabevægelser afslutter intern konflikt

Landets to dominerende guerillabevægelser, den kommunistisk orienterede FARC og den guevaristiske ELN har offentliggjort en fælles erklæring, hvori de afslutter deres årelange interne konflikt og betegner det som ”en tragisk konfrontation”.

 • Baggrunden for den interne konflikt
 • Fælleserklæringen fra FARC og ELN
 • Byguerillaorganisationernes historie og politik
mehr lesen

Mi

09

Jun

2010

”Vi deltager ikke i deres iscenesatte historiefortolkning”

En kommentar fra nogle aktivister, der på forskellige tidspunkter har været i RAF

Tidligere medlemmer af den i marts 1998 opløste byguerillagruppe Rote Armee Fraktion (RAF) er atter i justitsvæsenets søgelys.

Skønt de alle har afsonet lange fængselsdomme for deres ”kollektive deltagelse” i RAFs aktioner, bliver de nu konfronteret med nye processer og varetægtsfængsling, hvis de ikke erklærer sig parat til at samarbejde med justitsvæsenet og levere øjenvidne- beretninger.  

”Der er tale om ihærdige forsøg på at reducere den væbnede kamps historie til et spørgsmål om mord og vold. De samfundsmæssige sammenhænge bliver således bortcensureret og afviklet kriminalistisk. Der skal ikke være plads til overvejelser om andre grunde end dem, som statsadvokaturen disker op med ..."

 • Bonus: Forskellige video-optagelser om RAF  
mehr lesen

Di

20

Apr

2010

Baskiske advokater må ikke forsvare ETA-fanger

 Samfundskritiske advokater, som forsvarer medlemmer af den baskiske under- grundsorganisation ETA, risikerer selv at blive beskyldt for at være medlem af organisationen.  

 

Disse forsvarsadvokater bliver ofte chikaneret af de spanske myndigheder, truet og anholdt for ETA-medlemskab.  

mehr lesen

Mi

24

Feb

2010

Nordirland: Bombeanslag mod byretten i Newry

Byretten i Newry i mandag aften
Byretten i Newry i mandag aften

IRA-dissidenter placerede mandag aften, d. 22. februar 2010, en bombe i en bil foran byretten i den nordirske by Newry. Ved 22-tiden modtog lokale medier en telefonisk advarsel om det forestående anslag. 17 minutter senere eksploderede bilbomben og beskadigede byrettens hoved-bygning betragteligt. Ifølge politiets oplysning vejede bomben 130 kg. Ingen personer kom til skade.

 • Hvem er de væbnede dissidentgrupper 'The Real IRA' og 'Continuity IRA'?
mehr lesen

Mi

11

Nov

2009

IRAN: Kurderen EHSAN FATTAHIAN bliver muligvis henrettet idag

Kurdiske frihedskæmpere
Kurdiske frihedskæmpere

Ehshan (Esma’il) Fattahian er i øjeblikket fængslet i Sine/Iran. Han er en af de mange, som de iranske myndigheder har dømt til døden.

Hans advokat er blevet indkaldt til fængslet d. 11. november 2009, kl. 04 om morgenen. Ehshan (Esma’il) Fattahian bliver muligvis henrettet denne morgen. 

 

PS. 

Ifølge kurdiske medier er kammerat Esma' il imorges blevet henrettet af det iranske uretsregime... 

mehr lesen

Mo

08

Jun

2009

Byguerilla i Grækenland

Hvert år den 17. november demonstrerer titusinder af mennesker i Athen og andre større græske byer for at mindes folkeopstanden mod det fascistiske militærdiktatur i 1973.

Dengang besatte oprørske studenter det tekniske universitet (Polyteknikum ) i Athen, hvor de blev angrebet af såvel det fascistiske militær som af civile fascist- grupper, der under konfrontationen dræbte 34 og sårede over 800 demonstranter.

Efter militærjuntaens fald dannedes byguerillagruppen "Revolutionære Organisation 17.November" - 17N. Navnet skulle erindre om modstanden mod diktaturet.  

mehr lesen

Mo

22

Okt

2007

Tidl. RAF-aktivister: ”Vi ville drive den revolutionære proces videre”

Et interview med to tidligere RAF-aktivister, Helmut Pohl og Rolf Clemens Wagner, om hvordan de oplevede ”Det tyske efterår - 1977”.

 • Året hvor konfrontationen mellem byguerillaen og statsapparatet nåede sit højdepunkt.                                                

                                          

mehr lesen