Antifa

Fr

24

Sep

2021

Nazipartier deltager i det tyske forbundsvalg 2021

Blandt de 54 opstillingsberettigede partier til forbundsvalget i Tyskland den 26. september findes der nogle deciderede nazipartier. 
Så som ”Der III. Weg”, ”Thüringer Heimatpartei”, ”Nationaldemokratische Partei Deutschlands” (NPD),”Deutsche Mitte”, partiet for alskens racister, nationalister og nazier: ”Alternative für Deutschland" (AfD)... 
* For 30 år siden: Den ældre generation fra dette brede nazi-spektrum stod i 1990’erne bag de største racistiske optøjer siden 2. Verdenskrig:

 • I byerne Hoyerswerda den 17. – 23. september 1991 og Rostock-Lichtenhagen den 22. – 26. august 1992. 
  ** Her er historien om de pogromlignende begivenheder
 • UPDATE: Valgresultaterne 2021
mehr lesen

Do

01

Apr

2021

Tyskland: Obskur kriminalisering af antifascist

Lina blev i håndjern med helikopter overført til forbundsdomstolen i Karlsruhe
Lina blev i håndjern med helikopter overført til forbundsdomstolen i Karlsruhe

Lina E. (26), som er studerende fra Leipzig, har siden den 5. november sidste år været varetægtsfængslet.
Statens øverste anklagemyndighed beskylder hende for at have været involveret i to fysiske konfrontationer med organiserede nazier. 
Det er baggrunden for, at hun af anklagemyndighederne nu bliver præsenteret som leder af en kriminel forening, der har udøvet en ”alvorlig forbrydelse”. (”staatsgefährdende Straftat mit bundesweiter Tragweite”).

* Beviser: En paryk, to hammere, kontanter, to mobiltelefoner samt hendes benyttelse af appen ”Signal”...

mehr lesen

Sa

13

Mär

2021

Sverige: ”Fascisterne ledte efter Stieg i vores opgang...”

På bibliotekernes 'Filmstriben' kan du nu gratis se en engelsk / svensk dokumentar ”MANDEN DER LEGEDE MED ILDEN” om den svenske antifascistiske aktivist, journalist og forfatter Stieg Larsson (1954 – 2004).

 • I den forbindelse bringer vi et interview med Eva Gabrielsson, der i 32 år har levet sammen med Stieg Larsson.

Hun skrev bogen ”Millennium. Stig og mig”, der udkom på dansk i 2011. Her beretter hun om deres liv sammen, deres antifascistiske engagement, tilblivelsen af Larssons Millenium-trilogi, arvestriden og hendes personlige sorg efter Stiegs pludselige død.   
_______________
Billedet th.: 
Eva Gabrielsson og Stieg Larsson

mehr lesen

So

08

Nov

2020

Krystalnatten, barbariets genkomst

Natten mellem den 9. og 10. november 1938 startede de nazistiske magthavere i det stortyske rige en landsdækkende pogrom mod den i forvejen stærkt diskriminerede jødiske del af befolkningen.

I to dage drog nazister og deres medløbere hærgende gennem byerne på jagt efter jøder. Mange jøder blev dræbt eller anholdt.  Jødisk ejede forretninger og privatboliger blev ødelagt og plyndret og de fleste synagoger nedbrændt.

 • Forhistorien: Attentatet i Paris
 • Den organiserede pogrom
 • Jødeforfølgelse i Wien

9. november 2020: Aldrig mere Krystalnat! - manifestationer landet rundt  

mehr lesen

Do

13

Aug

2020

USA: Vi mindes Heather Heyer

Det er tre år siden, den 32-årige Heather Heyer - antifascist og IWW-sympatisør (Industrial Workers of the World) - blev myrdet af en hvid racist, der kørte sin bil direkte ind i en antifascistisk demonstration i Charlottesville i forbundsstaten Virginia.

Heather blev dræbt og mange blev alvorligt såret. 

 • I den anledning bringer vi en beretning om hændelserne i Charlottesville den 12. august 2017. 

 

mehr lesen

Fr

08

Mai

2020

La Résistance! Immigranterne i den antifascistiske modstand

Medlemmer af immigranternes organisation MOI i Résistance
Medlemmer af immigranternes organisation MOI i Résistance

Her er historien om kvinder og mænd, der som jøder eller immigranter fra 1940 blev udgrænset og forfulgt i Frankrig. Af såvel den tyske besættelsesmagt som de franske kollaboratører i politiapparatet.

Mange af dem sluttede sig sammen i immigranternes undergrundsorganisation  ”Main-d’oeuvre Immigrée” - MOI.

 • Immigranterne blev hurtigt den væbnede spydspids i kampen mod nazierne i Paris-området.
mehr lesen

So

03

Mai

2020

Maj 1945 - nazirigets undergang

Den 30. april begik Adolf Hitler selvmord. Den 2. maj faldt Berlin og seks dage efter, den 8. maj 1945, kapitulerede Hitlers efterfølgeregering i Flensborg. 

 • Slaget om Berlin
 • Hitlers sidste dage 
 • HVEM VAR HVEM i nazisternes hierarki?
mehr lesen

Do

27

Feb

2020

Antifascistisk dokufilm på Berlinale - International Film Festival

Initiativet "Rock Against Racism" bekæmpede i 1970'erne racisme i Storbritannien. 

Filminstruktøren Rubikah Shahs ”White Riot“, opkaldt efter en sang af det britiske punkband 'The Clash', fortæller historien. 

mehr lesen

Mo

09

Dez

2019

Tyskland: Højreekstremistiske infiltrationer i statsapparatet

I højreekstremistiske medier cirkulerer der for tiden et fotografi  af en gruppe politifolk, som poserer foran en graffiti: ”Stoppt Ende Gelände” sammen med et symbol fra det højreekstremistiske miljø i den østtyske by Cottbus. 

 • Sociale netværksforbindelser mellem organiserede nazier og statslige myndigheder
mehr lesen

Fr

08

Nov

2019

Tidsdoku. Antifascisten der kunne have forandret verdens gang

Værtshushallen efter bombesprængningen
Værtshushallen efter bombesprængningen

Georg Elser (1903 – 9. april 1945) var håndværker og medlem af ”Rotfront-kämpferbund” der var tilknyttet det tyske kommunistparti KPD.                    Hans mål var at dræbe Hitler og de øverste naziledere, for dermed at forhindre den truende krig.                      Hitler plejede at holde tale hvert år den 8. november i værtshuset ”Bürgerbräu-keller” i München. Elser byggede en tidsindstillet bombe ind i søjlen bag talerpulten.                                              Den 8. november 1939 eksploderede bomben som planlagt. Men da havde Hitler og hans følge 13 minutter tidligere end forventet forladt værtshuset ... 

mehr lesen

Fr

01

Nov

2019

Tidsdoku. ”Vi må ikke gå som får til slagtebænken...”

Jødiske kvinder i væbnet antifascistisk modstand

Den 21-årige Roza Robota deltog i en væbnet opstand i Auschwitz-Birkenau den 7. oktober 1944 : ”Det er nemmere at dø, når man ved, at andre vil fortsætte”.                                Her er hendes beretning.

 • Om udryddelseslejren Auschwitz-Birkenau-komplekset

 

mehr lesen

Di

05

Feb

2019

Antifa demo i USA: "No Trump, no KKK, no fascism!"

En antifascistisk alliance demonstrerede i lørdags, den 2. februar 2019 ved nationalparken ’Stone Mountain’  nær byen Atlanta i forbundsstaten Georgia i det sydlige USA. 

Det skete i protest mod  en planlagt opmarch af  hvide racister til minde om nogle sydstatsgeneraler fra borgerkrigen. 

 •  Antifa demoen blev beskyttet af væbnede deltagere for at forhindre        et lignende angreb fra højrefløjen som i byen Charlottesville (2017),    hvor en 32-årig antiracist blev dræbt og 19 andre såret. 
mehr lesen

Mo

28

Mai

2018

Ruslands regering støtter Europas højreekstremister

Putin regeringen har udnævnt sig selv til ledende kraft i en ny globalt agerende konservatisme, som først og fremmest er nationalistisk, fremmedfjendtlig og homofobisk.

I forlængelse heraf har regeringen gennem de seneste år knyttet og udbygget sine kontakter til Europas højre-ekstremistiske partier.   

_____________________                               Billedet tv. : Italiensk neofascistisk parti 'Fronte Nazionale' : "Jeg er enig med Putin" 

mehr lesen

Sa

21

Okt

2017

Frankfurter Buchmesse 2017: Protester og tumulter omkring højreekstremistiske forlag

Hvert år i oktober finder verdens største internationale bogmesse sted i den tyske metropol Frankfurt am Main. I år viste de tilstedeværende højreekstremistiske forlag med Antainos-forlaget i spidsen tydeligt, hvad de står for. 

Forlagsfolk fra venstreorienterede forlag blev chikaneret og slået i gulvet. Journalister og protesterende blev sparket og truet af agressive nazibøller.

 • Bogmessens ansvarlige ledelse enedes om et intetsigende statement: 

”Vi fordømmer enhver form for vold. Den forhindrer udveksling af politiske positioner. Vi vil ikke tillade dette som en måde at håndere diskursen på ...”   

mehr lesen

So

05

Feb

2017

Wien: Store protester imod højreekstremisternes årlige ”Akademikerball”

Hvert år i starten af februar byder højreekstreme studenter sammen med det højrepopulistiske parti FPÖ op til dans. Det såkaldte ”Akademikerball” finder sted i den tidligere kejserresidens ”Hofburg” i Wiens historiske bydel.                  Ballet er samlingssted for den østrigske højrefløjselite samt deres ligesindede fra hele Europa.

 • Omkring 4000 demonstranter forsøgte i fredags, d. 3. februar, at blokere for højreekstremisternes fest med spontane blokader.
mehr lesen

Mi

01

Jun

2016

Rusland: Ukrainske venstrefløjsaktivister dømt til hhv. 10 og 20 års fængsel.

Et interview med advokaten Swetlana Sidorkina fra den russiske menneskerettighedsorganisation ’Agora’.
Hun forsvarede den ukrainske filminstruktør Oleg Senzov og den ukrainske postbud og libertære antifascist Alexander Koltschenko, der blev anholdt på Krim-halvøen i 2014.
Swetlana Sidorkina har ligesom de to dømte aktivister deltaget i demonstrationer mod den russiske intervention på Krim. 

 • Hun betegner retsprocesserne mod de to ukrainske aktivister, der i august 2015 blev idømt hhv. 20 og 10 års fængsel som "en skamplet på den russiske justits“.  
mehr lesen

So

31

Jan

2016

Sverige: Racistisk klapjagt på immigranter

Det startede fredag aften d. 29. januar. På hovebanegården i Stockholm gik op til 100 maskerede racister til angreb på mænd, kvinder og børn med "ikke-svensk udseende".

Ifølge det svenske dagblad ”Aftonbladet” bar flere af den racistiske mob armbind fra Stockholms fodbold - og ishockeyklubber AIK og Djurgården.

Lørdag fortsatte racisterne med en opmarch i Stockholms centrum under betegnelsen ”Folkets demonstration”. Den blev dog imødegået af et stort antal antiracister.

Om aftenen meldte svensk politi igen om flere angreb på og mishandling af mennesker med ”udenlandsk oprindelse”...

mehr lesen

Di

17

Nov

2015

Fremmedfjendtligt parti bliver stærkeste kraft i Holland

Demo mod Geert Wilders racistiske parti PVV i Amsterdam
Demo mod Geert Wilders racistiske parti PVV i Amsterdam

I begyndelsen af oktober 2015 angreb en gruppe maskerede mænd med røgbomber et nødherberg for flygtninge i byen Woerden.

Indtil denne dag var flygtningehjem i Holland endnu ikke blevet udsat for voldelige angreb. Det er blevet anderledes siden angrebet i Woerden...

mehr lesen

Fr

23

Okt

2015

Sverige: Drabet på syndikalisten Björn Söderberg

Björn Söderberg
Björn Söderberg

Den 12. oktober 1999, blev fagforenings- aktivisten Björn Söderberg dræbt af to landskendte nazier. De ringede på hans dør og efter et kort skænderi skød de ham.

Baggrunden for mordet var, at Björn Söderberg agiterede mod en ledende naziaktivist som bl.a. havde tilsneget sig en tillidspost i lagerarbejder- nes fagforening.  

En af de nazister, der deltog i mordet på Björn Söderberg, var Hampus Hellekant. Han er kendt for at udarbejde rapporter om og personligt overvåge venstreorienterede journalister og aktivister samt andre, han opfatter som sine politiske modstandere. 

 

 • Så sent som i går, d. 22. oktober 2015, gik en ung højreekstremist amok i en skole med mange børn fra immigranter. Han dræbte en elev og en hjælpelærer på Kronans Skola i Trollhättan i det centrale Sverige. Yderligere blev en lærer og en elev livsfarligt kvæstet.
 • Natten til den 25. oktober 2015 blev flere svenske socialisters hjem udsat for brandattentater. Ingen kom alvorligt til skade.
mehr lesen

Di

20

Okt

2015

Dresden: Op til 19.000 antiracister demonstrerer mod PEGIDA opmarch

Den 19. oktober 2015 fejrede op til 20.000 tilhængere af det fremmedfjendtlige PEGIDA (”Patriotiske Europæere mod Islamiseringen af aften- landet/Vesten”) et-årsdagen for bevægelsens dannelse.

I PEGIDAs manifestation deltog delegationer fra racistiske, højrepopulistiske partier fra Holland, Tyrkiet, Italien ('Lega Nord'), Tjekkiet og Ungarn. 

 • Anti-Pegida demonstranterne samlede sig ved 19-tiden til en stjernemarch fra fire forskellige steder. De tyske medier anslår antallet af den samlede anti- racistiske moddemonstrantion til ml. 14.000 – 19.000 deltagere. 

 

mehr lesen

Di

08

Sep

2015

Hamburg: Massiv mobilisering imod ”De tyske patrioters dag”

Den 12. september 2015 forsøger tyske hooligans og nynazister at gennemføre en større opmarch i Hamburg.

Under overskriften ”Tag der deutschen Patrioten” har de mobiliseret på landsplan og det forventes at kunne samle op mod 3.000 højreekstremister.

 • Omkring 600 organisationer har på nuværende tidspunkt underskrevet et opråb om at stoppe racisternes demonstration gennem byen. 
mehr lesen

Mo

24

Aug

2015

Østtyskland: Racistiske voldsorgier foran flygtningehjem

Lørdag aften eskalerer det racistiske amokløb i Heidenau
Lørdag aften eskalerer det racistiske amokløb i Heidenau

To dage i træk er organiserede racister og andre såkaldte ”forargede borgere” gået amok i voldsorgier foran et flygtninge- hjem i den lille by Heidenau nær Dresden i det østlige Tyskland.

Det hele startede fredag, den 21. august 2015. Nazipartiet NPD (’Nationaldemokratische Partei Deutschlands’) havde mobiliseret til en march gennem Heidenau, hvor de støttet af en del af byens borgere blokerede tilkørselsvejen til det improviserede flygtningehjem. De tilstedeværende 130 politifolk kunne allerede i fredags ikke magte den racistiske pøbel.  

 • Partierne 'Die Linke' og 'Die Grünen' protesterede imod den åbenlyse passivitet fra den konservative regerings side i delstaten Sachsen ... 
mehr lesen

Fr

14

Aug

2015

Kunstnerpar trodser naziterror i den østtyske provins

I den lille landsby Jamel i den østtyske delstat Mecklenburg-Vorpommern bor mange organiserede nynazister.

Her bor også kunsternerparret Birgit og Horst Lohmeyer, som driver den lille feriepension ”Forsthof” på deres gård. I de næsten 11 år de har boet i landsbyen, har de aktivt modsat sig nazisterne. Blandt andet ved at arrangere den årlige musik- festival: ”Forstrock - for tolerance og demokrati”!

De fleste beboere i landsbyen møder disse initiativer med åbenlys fjendtlighed. Onsdag nat, den 12. august 2015, blev der sat ild til kunstnerparrets store lade (se billede ovenfor). Politiet går ud fra, at brandstifterne må søges blandt nazikredse...

mehr lesen 0 Kommentare

Di

03

Feb

2015

Grækenland: ”Den antifascistiske kamp må føres ind i retssalen”

Banneret viser den myrdede rapmusiker Pavlos Fyssas
Banneret viser den myrdede rapmusiker Pavlos Fyssas

INTERVIEW med Dimitris Zotos, medlem af initiativet ’Jail Golden Dawn’.

Han er advokat i retsprocessen mod det neofascistiske parti Chrysi Avgi (Gyldent Daggry).

_______________

Medlemmer af partiet anklages bl.a. for mordet på den græske rap- musiker Pavlos Fyssas, for mord- forsøg på nogle ægyptiske fiskere og på fagforeningsaktivister fra PAME, samt for et brandanslag mod et hus beboet af pakistanske immigranter. Det drejer konkret om 69 anklagede, deriblandt alle de 18 parlamentsmedlemmer fra den sidste valgperiode.

mehr lesen 0 Kommentare

Fr

30

Jan

2015

Wien: Europas yderste højrefløj danser vals ved ”Akademikerball”

I aften, den 30. januar 2015, arrangerer Østrigs højrepopulistiske parti FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) igen det såk. "Akademikerball” i Wiener Hofburg, byens mest prestigefyldte bygning.

Denne festivitas er en sammenkomst for alskens tysknationale korpsstudenter, nazi-ledere og kendte politikere fra Europas yderste højrefløj.

 • Ligesom årene før vil der blive gennemført demonstrationer og mangfoldige protester mod festdeltagernes menneskeforagtende, racistiske politik. Denne gang får protesten også tilslutning fra Wiens taxichauffører, der har erklæret, at de nægter at transportere balgæsterne til og fra Hofburg.

+ UPDATE fra d. 31. januar 2015.

mehr lesen 0 Kommentare

Do

11

Dez

2014

Sagen om bombeattentatet ved Oktoberfesten i München 1980 bliver nu genoptaget

34 år efter bombeattentatet ved Oktoberfesten i München har statsadvokaten nu taget sagen op igen.

”Jeg har i dag taget initiativ til, at efterforskningen genoptages”, udtaler statsadvokat Harald Range i dag, d. 11. 12. 2014 i Karlsruhe.

Bomben, der om aftenen den 26. september 1980 eksploderede ved hovedindgangen til den ugelange populære ølfest ”Oktoberfest” i München, kostede 13 mennesker livet. 200 blev såret. Mange af dem blev handicappede for livet. 

 • Det italienske spor – Natos hemmelige ”Stay Behind” grupper
mehr lesen

Sa

24

Mai

2014

EU-VALG 2014: Europas ekstreme højrefløj på fremmarch

Fascisterne fra Gyldent Daggry i Grækenland
Fascisterne fra Gyldent Daggry i Grækenland

Europas nationalistiske højrefløj har formået at samle op på den ulmende utilfredshed og vrede over EU's kapitalvenlige nedskæringspolitik og bureaukratiske formynderi.

Den yderste europæiske højrefløj hetzer mod indvandrere, mod homoseksuelle, mod islam, mod venstrefløjen og fagbevægelsen. Deres fremtoning er gennemgående populistisk og bevæger sig i nationalkonservative baner. Nogle af dem har decideret fascistiske træk.

 • En gennemgang af den ekstreme og populistiske højrefløj, der opstiller til EU-valget den 25. maj 2014.  + UPDATE: Endeligt stemmeresultat
mehr lesen 2 Kommentare

Mo

24

Mär

2014

Kommentar: Usigelig alliance for Assad-regimet

KOMMENTAR af Germano Monti

______________

Germano Monti er italiensk forfatter   og journalist. Han er aktiv i forskelligt solidaritetsarbejde. Blandt andet som koordinator af  ”Flotilla Italia”  til Gaza -striben og i "Solidaritetskomitéen med det syriske folk".

I følgende kommentar blotlægger og analyserer han med udgangspunkt i Italien, den verdensomspændende ”antiimperialistiske” alliance mellem højreekstremistiske og stalinistiske grupper til forsvar for Assad-regimet.

mehr lesen

Mi

26

Feb

2014

Frankrig: Den højreekstreme trussel

Marine Le Pen, forkvinde af 'Front National'
Marine Le Pen, forkvinde af 'Front National'

Over en tredje del af den franske befolkning sympatiserer med det højreekstreme parti Front National.

Ifølge en ny meningsmåling erklærer 34 procent af de adspurgte sig enige med partiets politiske idéer. I oktober sidste år havde Front National opbakning fra 24 procent af befolkningen i Frankrig.

Siden starten af 2014 har den franske højrefløj gennemført den ene opmarch efter den anden. Den konservative højrefløj og den ekstreme højrefløj dominerer i vid udstrækning gadebilledet med deres utallige demonstrationer.

 • Derimod er venstrefløjen handlingslammet. Splittet mellem tilhængere af det ”mindste onde”, der tolererer den socialdemokratiske regering under ledelse af præsident François Hollande og modstandere af hans stadig mere neoliberalistiske politik.
mehr lesen 0 Kommentare

So

21

Jul

2013

Frankrig: Højreekstremistiske grupper forbydes efter mordet på antifascisten Clément Méric

Den 5. juni 2013 blev den 18-årige franske anarkosyndikalist Clément Meric dræbt af nazi-skinheads i nærheden af bane-gården Saint-Lazare i Paris' 9. Arrondissement.
Seks uger efter har den franske regering forbudt tre højre-ekstremistiske grupper. 

 • Forbuddet er dog omstridt indenfor venstrefløjen. Nogle mener, at det er kun en symbolhandling med ringe effekt.
mehr lesen

Fr

17

Mai

2013

INTERVIEW: ”Processen mod NSU har ingen paralleller til 1970´ernes retssag mod RAF ”

"Hvem beskytter os mod 'politiets efterretningstjeneste'? - Nazier myrder løs, staten delagtiggør sig heri."
"Hvem beskytter os mod 'politiets efterretningstjeneste'? - Nazier myrder løs, staten delagtiggør sig heri."

Peer Stolle er forsvarsadvokat for sønnen til kioskejeren Mehmet Kubasik, der blev henrettet af NSU-nazier den 4. April 2006 i byen Dortmund.

For advokaterne til de pårørende til ofrene handler retssagen mod NSU først og fremmest om optimal opklaring af hændelserne, deres samfunds- mæssige baggrund og de implicerede personer, deriblandt myndighederne og politiagenter i nazi-miljøet.

 • ” Forventningerne fra mine klienter er naturligvis ret høje. De vil vide, hvordan NSU kunne opstå, hvem der har hjulpet og hvem der i denne forbindelse har set den anden vej ... ”
mehr lesen

Mo

28

Jan

2013

Spanske nazier kopierer ”Gyldent morgengry” i Grækenland

Spanske nazier som virksomhedsejeren Victor Nicolás Vico Garcia fra Cordoba forsøger at slå mønt af den økonomiske krise i landet og kopiere de græske fascisters fremgang.

Hans parti ”Nuevo Amanecer”  (Nyt Morgengry) har dog indtil videre ingen nævneværdig opbakning i befolkningen.  

Ved sidste parlamentsvalg i slutningen af 2011 opnåede det brogede spektrum af højreradikale partier tilsammen kun 73.980 stemmer, svarende til 0,3 procent af stemmerne. Skønt vælgernes opbakning til de spanske fascister og de racistiske ”patriotiske” valglister er faldende, så er antallet af fascistiske overfald på immigranter, homosexuelle og venstreorienterede de sidste år steget markant.

mehr lesen

So

09

Dez

2012

Højreradikale angriber feminister i Paris

INTERVIEW med Caroline Fourest, journalist og udgiver af webmagasinet ProChoix

_______________

Den feministiske gruppe FEMEN ankom klædt som nonner til en højreradikal demonstration, der vendte sig imod den planlagte lov om legalisering af homoægte- skaber.

Demonstrationen der fandt sted midt i november 2012, havde omkring 10.000 deltagere. Den var organiseret af den ultrareaktionære katolske organisation Civitas. På et tidspunkt tog FEMEN-aktivisterne tøjet af og tog højlydt til genmæle mod højreekstremisternes homofobi under sloganet ”In Gay we trust !”. 

 • I interviewet fortæller den feministiske journalist Caroline Fourest om hændelserne, som hun filmede. I den forbindelse fik også hun bank af højreekstremistiske bøller.
mehr lesen

Fr

23

Nov

2012

Tyskland: Politiets drab på en ung antifascist - et tilbageblik

”Conny er død - Gør vrede og sorg til modstand”
”Conny er død - Gør vrede og sorg til modstand”

For 20 år siden, den 21. november 1992, blev bz-aktivisten Silvio Meier dræbt i Berlin.

Det var en tilfældighed, at Silvio på U-bahnhof Samariter- strasse stødte på en ung nazist, som stak ham ned med en kniv. Det møde blev hans død.

Der er også venstrefløjsaktivister, som er blevet myrdet af politiet i forbindelse med demonstrationer.

 • Her er historien om den 24-årige antifascist Kornelia ”Conny” Wessmann. Hun blev i forbindelse med en antifascistisk demonstration i universitetsbyen Göttingen jaget af civilklædt politi. Ud på en stærkt trafikeret vej, hvor hun blev kørt ned af en bil og dræbt.
mehr lesen 0 Kommentare

Fr

16

Nov

2012

Tyske nazisters brandanslag: ”Hele huset stod i flammer” – et interview

Nazistisk hets mod immigranter
Nazistisk hets mod immigranter

INTERVIEW med Ayten Arslan

____________________

For 20 år siden, den 23. november 1992, satte nazier ild til to beboelses- ejendomme i den lille holsteinske by Mölln.

I husene boede mennesker med immigrantbaggrund. Tre af dem omkom i flammerne: Bahide Arslan (51), Ayse Yilmaz (14) og Yeliz Arslan (10). Ni beboere blev alvorligt såret, deriblandt Ayten Arslan.

 • Nu 20 år efter fortæller hun i et interview om de dramatiske hændelser på brandnatten. 
 • 
mehr lesen 0 Kommentare

Di

02

Okt

2012

Græske fascister: ”Vi er stormtroppen – og vi venter på jer!”

Chrysi Avgis parlamentsgruppe
Chrysi Avgis parlamentsgruppe

Et højreradikalt vælgerpotentiale har længe eksisteret i Græken- land. At det fascistiske parti Chrysi Avgi ("Gyldent Daggry") p.t. oplever stor tilslutning i dele af den græske befolkning, skyldes først og fremmest de borgerlige partiers troværdighedstab.

I 2009 fik Chrysi Avgi kun 0,29 procent af stemmerne. Ved det sidste valg i juni 2012, opnåede partiet 7 procent af de afgivne stemmer – og i øjeblikket vokser tilslutningen konstant...

Ifølge aktuelle meningsprognoser vil fascisterne i tilfælde af et valg idag blive det tredjestørste parti efter det konservative regeringsparti Nea Dimokratia og venstrefløjs- partiet Syriza. Der går ikke længere en dag uden fascistiske overgreb. Angrebene i nattens ly suppleres med iscenesatte overgreb i fuld offentlighed...

mehr lesen

Fr

29

Jun

2012

Nazihøjborg Sachsen

Nazidemo i Freiberg i delstaten Sachsen
Nazidemo i Freiberg i delstaten Sachsen

I den idylliske sydøsttyske region Lausitz i delstaten Sachsen har nazikredse siden DDRs undergang skabt en social forankret infra- struktur af netværk i lokale skoler, fodboldklubber, kanoklubber etc. og har ved lokalvalg fået en række byrådsrepræsentanter i de små provinskommuner.

Udlændinge, antifascister og kritiske borgere bliver permanent chikaneret og forulempet - grænsen til fysisk overfald er flydende. Nazierne offentlig- gør billeder, navne og adresser på deres kritikere i internettet.

I en skrivelse fra ”anti.antifa” til fremtrædende antifascister i den lille sachsiske by Geithain hedder det, at de må regne med ”opdragende initiativer som for eksempel husbesøg”.

 • Mens politiet og politikere alt for ofte forholder sig opgivende og passive eller sympatiserer mere eller mindre direkte med nazierne, så organiserer modige borgere sig og går til modværge.
mehr lesen

Di

12

Jun

2012

Fascistleder i græsk parlament benægter holocaust

Medlemmer af det græske fascistparti Chrysi Avgi
Medlemmer af det græske fascistparti Chrysi Avgi

Titusinder af græske jøder blev myrdet under den tyske besættelse i 1941, uden at det senere er blevet belyst. Temaet er stort set blevet fortiet i den græske offentlighed.

Valgsuccesen for det græske fascistparti Chrysi Avgi ("Det Gyldne Daggry"), den 6. maj 2012, hvor partiet opnåede næsten 7 % af stemmerne startede en debat om de græske jøders skæbne.

 • De tæv som fascistpartiets talsmand Ilias Kasidiaris gav kommunistpartiets parlamentariker Liana Kanelli i en live debat på græsk TV, har yderligere skærpet den offentlige debat omkring landets yderste højrefløj.
mehr lesen 0 Kommentare

So

12

Feb

2012

Dresdens årlige ’skodbegivenhed’: Naziernes ”sørgemarch” 2012

Mens Tysklands nazier imorgen, den 13. februar, gennemfører et regionalt organiseret fakkeltog gennem Dresden for at mindes de allieredes bombardementet af byen for 67 år siden, så er det uvist, om den årlige opmarch gennem Dresden den 18. februar bliver til noget. Siden 1998 har netop denne ”sørgemarch” været en vigtig begivenhed for flere tusinde tyske og europæiske fascister.

Antifascister fra det venstreradikale spektrum vil under alle omstændigheder demonsterere denne dag mod racisme og naziuvæsenet i Dresden. Ikke mindst for at markere deres afsky overfor nazipartiet NPD, som netop har sin højborg i den østtyske delstat Sachsen (5,6 procent).  

mehr lesen

Do

19

Jan

2012

”Tysklands nynazistiske miljø har aldrig før været så farligt...”

Interview med journalisten Andrea Röpke

___________________

 

Journalisten Andrea Röpke arbejder bla. for det anti-fascistiske tidsskrift ”Der Rechte Rand” og er især kendt for hendes insider-reportager fra det tyske nazimiljø. Hun er med- forfatter til bogen ”Mädel- sache – Frauen in der Neonazi-scene” ( Pigesag – kvinder i neonazi-scenen).

” Vi har i årevis advaret mod, at nazierne bliver mere og mere militante. De mange våbenfund, de racistiske overgreb, de 182 døde som følge af højreekstremes vold siden genforeningen i Tyskland i 1989 har konstant udløst advarsler..." 

 • I interviewet fortæller Andrea Röpke om den tyske naziscene efter afsløringerne af nazibanden NSU fra Zwickau.
mehr lesen

Fr

02

Dez

2011

Østtyskland: ”Nazierne lavede regulær klapjagt mod dem der så alternative ud”

Antifa demo i Leipzig, d 27.11.2011
Antifa demo i Leipzig, d 27.11.2011

Katharine König er medlem af venstrefløjspartiet Die Linke’s parlamentsgruppe i den østtyske delstat Thüringen. I interviewet fortæller hun om naziernes relative forankring i visse kvarterer i byerne og den sympati, de møder i dele af befolkningen.

Katharine er selv i ung alder blevet overfaldet af nazier, sparket og slået mens hun lå på jorden. Sidste år blev et brandanslag på hendes bil afværget og de ansvarlige nazier anholdt. Hun plæderer for en større respekt overfor lokale antifagruppers arbejde og kræver efterretningstjenesten opløst. Penge vil hun hellere bruge til antiracistiske formål.

 • Militante nazikredse opruster - 2010 beslaglagde politiet omkring 405 våben derfra.
mehr lesen

Do

17

Nov

2011

Tysk nazibandes blodige spor

"Nationalsozialistischer Untergrund" - NSU's afslørede medlemmer Beate Z. , Uwe B og Uwe M.
"Nationalsozialistischer Untergrund" - NSU's afslørede medlemmer Beate Z. , Uwe B og Uwe M.

I næsten 14 år drog en gruppe unge østtyske nazier i al hemmelighed gennem Tyskland.

På deres vej likviderede de blandt andet små forretningsdrivende med indvandrerbaggrund. Ved deres afsløring spores forbindelser til efterretningstjenesten.    

Historien udvikler sig til et makabert puslespil der bl.a. omfatter efter- retningsfolk som tilsyneladende har haft forbindelser til de afslørede nazier, en systematisk registrering af såvel ”systempolitikere” som aktive antifascister og et mystisk dobbeltselvmord....

mehr lesen

Sa

12

Nov

2011

Stridigheder i det tyske naziparti NPD op til landsmøde

NPDs valgpropaganda
NPDs valgpropaganda

I weekenden afholder det tyske naziparti NPD deres landsmøde i den lille østtyske by Neuruppin. Indre stridigheder og tilbagegang på alle fronter sætter tydeligt præg på de højreradikales adfærd.  

 • Se update i artiklen.

”Af og til måtte vi flygte med hvinende dæk” - Interview med en progressiv journalist der i årevis har fulgt det tyske højreradikale miljø på nært hold.

mehr lesen

Do

27

Jan

2011

Dresdens antifascister: ”Vi stopper nazisternes ’sørgemarch’ igen”

For 66 år siden, natten mellem den 13. og 14. februar 1945, bombarderede 796 bombefly fra Royal Air Force den østtyske metropol Dresden.

Dagen efter fulgte 311 amerikanske B-17 fly. Der blev kastet næsten 3000 tons bomber over den saksiske by ved Elbe floden. Dresden blev bombet sønder og sammen og mellem 18-25.000 mennesker blev dræbt under disse angreb.

Siden 1998 har kredse omkring nazipartiet NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) hvert år i februar måned marcheret igennem Dresden for at mindes ”forbrydelsen mod det tyske folk”. Sidste år samlede ”sørgemarchen” omkring 4000 nazier (2009: 6500) fra Tyskland og udlandet og er dermed den største af sin art i Europa.

I 2010 lykkedes det for en bred alliance af antifascister at forhindre nazierne i at marchere igennem Dresden. Venstreradikale antifascistiske miljøer samt en bred antifascistisk byalliance har også i år anmeldt moddemonstrationer og fysiske blokader af nazimarchen.

 • NPDs ”sørgemarch igennem Dresden” baserer på naziernes krigspropaganda
 • Et bredt spektrum af antifascister vil blokere naziernes march, deriblandt en gruppe antifascister fra Danmark
 • Bonus: Interview med et tidl. medlem af NPD om partiets indre struktur og praksis
mehr lesen