AKTUELT

Mo

12

Nov

2018

”Vi må finde nogle mere slagkraftige løsninger”

 • INTERVIEW med David Harvey  

For os i metropolerne er arbejdet ikke bare blevet mindre, det er blevet betydeligt vanskeligere overhovedet at finde et job, som kan ernære en.                                      Men selv om det forekommer os, at vi arbejder mindre, er vi som ubetalte medproducenter hele tiden i arbejde:            Vi køber i selvbetjeningsbutikker, tjekker selv ind i lufthavnene, lader os rådgive på internettet, som vi selv har proppet med informationer, etc.                                            For den kapitalistiske klasse er dette fremragende. Produktionsomkostningerne bliver ekstrem reduceret og samtidigt holder det os i gang døgnet rundt ... "                               

mehr lesen

Di

30

Okt

2018

Hambacher Forst: Fra offentlig protest til civil ulydighed

Klima-alliancen "Ende Gelände" i aktion
Klima-alliancen "Ende Gelände" i aktion

I weekenden demonstrerede  ca. 6500 mennesker mod energikoncernen RWEs hærgen i brunkulsområdet ved urskoven Hambacher Forst i nærheden af Köln.   Alliancen ”Ende Gelände” stod bag mobiliseringen af blokader på Hambach-togets spor mellem brunkulslejet og RWEs elværker.

mehr lesen 0 Kommentare

Mi

24

Okt

2018

Polyamori – en alternativ samlivsform

Polyamori er et overordnet begreb for en kærlighedsrelation mellem flere mennesker på samme tid.  Dette sker med fælles viden og indforståethed blandt alle involverede. 

Polyamori er en praksis, som står i modsætning til det dominerende monogame parforhold. Derfor støder polyamori ofte på forundring, afvisning og diskriminering.

 • Forskellen på polyamori og ‘fri kærlighed‘
 • “Jeg er poly. Jeg udlever kærligheden“
 • Det patriarkalske grundmønstrer bliver ikke udfordret
mehr lesen 0 Kommentare

So

21

Okt

2018

”Vores kampe er rettet mod magten...”

 • 300 forskere og aktivister deltog i  international marxisme & feminisme konference i Lund.  

 ”Det vi har til fælles er, at vi sætter livet i centrum for vores kampe og dermed kampene for selvbestemt tid i fællesskab.                                              - Vores kampe er rettet mod magten og er radikalt demokratiske – en politik fra neden. Vores modstand er kulturelt og kronologisk forskelligt situeret.        - Men vi er enige med Marx i, at vi vil ”omvælte alle forhold, hvor mennesket er gjort til et ydmyget, et knækket, et forladt og foragteligt væsen” ...

mehr lesen 0 Kommentare

Sa

20

Okt

2018

Mapuche-indianere i Chile og Argentina kæmper mod store koncerner

I dag lever der omkring 600.000 Mapuche-indianere i Chile. De er den største indigene gruppe i landet.                                          Deres oprindelige stamme- område er i stor udstrækning overtaget af udenlandske investorer og jordejere og bliver brugt til landbrug.              I det sydlige Argentina er der tale om en lignende situation.     _________________

Mapuche-indianerne er kendt for deres oprørsgejst: I kolonitiden var de det eneste folk, som med succes forsvarede deres territorium mod den spanske erobring.

mehr lesen 0 Kommentare

Mi

10

Okt

2018

Kina: Arbejderkampe for autonomi

   På svejseteknikfabrikken JiaShi i den sydkinesiske by Shenzhen tog arbejderne i maj 2018 initiativ til dannelsen af deres egen basisdemokratiske fagforening for kollektivt at gøre modstand mod deres elendige arbejdsforhold.

   De statslige myndigheder svarede igen ved at anholde d. 27. juli 2018 ansatte, pårørende og sympatisører, der offentligt støtter JiaShi arbejdernes faglige initiativ. 14 af de anholdte er stadigvæk i fængsel ...

mehr lesen

Di

02

Okt

2018

Catalonien: "Intet er glemt, intet er tilgivet"

"Intet glemt, intet tilgivet" (catalansk)
"Intet glemt, intet tilgivet" (catalansk)

Et år efter den kriminaliserede folkeafstemning om uafhængighed for Catalonien gik omkring 180.000 mennesker på gaden i går for at demonstrere for uafhængighed af Spanien.                                          Det kom til voldsomme sammen-stød mellem demonstranter og politi. Flere hundrede aktivister havde før demoen besat togskinner i Girona nord for Barcelona samt blokeret flere vigtige gader.

 • Cataloniens præsident Quim Torra hilste aktionerne velkommen – som middel til at ”skabe det nødvendige pres“.
mehr lesen 0 Kommentare

Do

27

Sep

2018

Frankrig: "Terra Libra" – et kooperativ i Bretagne

"Terra Libra“ er en lille virksomhed ved byen Rennes i Bretagne.

En gruppe aktivister har omsat deres kritik af det globale handels-system i praksis og dannet et kooperativ med alternative handels- strukturer for bearbejdede produkter fra regionen og fra andre dele af verden.

Fair betaling til producenterne og økologiske dyrkningsmetoder er de grundliggende principper. 

 • ” Det er vigtigt, at vi spørger os selv, om vi er indforstået med den verden, vi lever i. Og hvilket liv vi ønsker os i fremtiden.”
mehr lesen 0 Kommentare

Mo

17

Sep

2018

Tyskland: Brutal rydningsaktion af den bz’atte urskov 'Hambacher Forst'

 • En billedreportage

Torsdag den 13. september startede rydningen af klima-aktivisternes bosættelser i 'Hambacher Forst'.  Energikoncernen RWE har planer om i løbet af efter-året at fælde store dele af den århundrede gamle skov for at udvide området til udvindning af brunkul fra skovens undergrund. 

mehr lesen 3 Kommentare

Sa

15

Sep

2018

Portugal: Venstrefløjen som harmløs støttepude for Socialdemokratiet

"Hvem regerer regeringen? Hvem har valgt markederne?"
"Hvem regerer regeringen? Hvem har valgt markederne?"

Venstrefløjsalliancen Bloco de Esquerda’s oprindelige kritiske støtte til den socialdemokratiske  mindretalsregering er blevet til halehængspolitik for et selvbevidst Social-demokrati, der stormer frem i meningsmålingerne, mens venstrefløjsblokken på adskillige planer er blevet synligt svækket.

mehr lesen 0 Kommentare

Fr

31

Aug

2018

SYRIEN hvad nu?

Assad-regimet og dets støtter fremstår som sejrherrer. Krigen er så godt som forbi, erklærer de for omverdenen. Nu truer slaget om Idlib med at resultere i endnu en masseflugt.        Mens hundredtusinder i det nordlige Syrien drives på flugt, vender udvalgte grupper af syriske flygtninge i Libanon tilbage ... 

mehr lesen

Di

28

Aug

2018

RECLAIM FEMINISM!

 • Hvad har queerfeminisme og neoliberalisme til fælles?
 • Kapitalismekritisk feminisme – hvordan?

_________________

En gennemgang af feminismens skiftende roller i kapitalismens forskellige stadier efter anden verdenskrig indtil i dag.

mehr lesen 0 Kommentare

Do

23

Aug

2018

Mexicos regering varsler hårde tider for landets indigene folkeslag

 Den 1. Juli 2018 vandt den socialdemokratiske kandidat López Obrador præsident-valget i Mexico med et absolut flertal.                                            I den seksårige regeringstid der gik forud med Enrique Peña Nieto som præsident er volden eskaleret voldsomt. Befolkningen håber, at den nyvalgte regering for alvor kan stoppe voldseskalationen. (1) 

 • Zapatisterne har allerede ytret udbredt skepsis overfor Obradors planer om at videreføre sin forgængers privatiseringspolitik, der bla. kan med-føre ødelæggelsen af  landets indigene fællesskaber.
mehr lesen 0 Kommentare

So

19

Aug

2018

Hormonstyret - om kvinders sexlyst, hormoner og patriarkatet

Har den mandligt dominerede farmaceutiske industri med diverse hormonpræparater rottet sig sammen mod den kvindelige lyst?

Måske ikke med vilje. Ikke desto mindre bidrager de i høj grad til, at omkring 40 % af alle kvinder lider af mindst en seksuel funktions-forstyrrelse. Først og fremmest en ødelagt libido. (1) 

mehr lesen 0 Kommentare

Fr

10

Aug

2018

Demontering af 2600 forældede boreplatforme har uoverskuelige følger

Gasboreplatform i Nordsøen,ejet af Møller Maersk A/S
Gasboreplatform i Nordsøen,ejet af Møller Maersk A/S

I de kommende 25 år skal  mindst  2600 olie – og gasboreplatforme samt lignende projekter på havet demonteres. Anlæggene er enten forældede eller overflødiggjort, fordi al råolie eller naturgas er udvundet fra stedet.           Planerne om at sænke dele af anlæggene i havet betyder, at større havområder bliver yderligere stærkt forurenet. 

mehr lesen

Mi

08

Aug

2018

Tyskland: International aktionsdag for det forbudte ’indymedia-linksunten’

Den 25. August 2017 forbød det tyske indenrigsministerium den venstreradikale internet platform indymedia-linksunten. På årsdagen for dette statslige forbud, vil der være protester i såvel Tyskland som i andre lande.

”Solidarisk imod forbud – på gaden den 25. August”, hedder det i et opråb, som pt. cirkulerer i de sociale medier på flere forskellige sprog. 

 • Læs opråbet på engelsk: "Angry Against Forbiddance – Actionday one year after the raids and ban of linksunten.indymedia.org "
mehr lesen 0 Kommentare

Do

02

Aug

2018

Nicaragua: ”I de aktuelle protester har kvinderne generobret sig en aktiv samfundsmæssig rolle”

Et interview med Madelaine Caracas fra den nye nicaraguanske studenterbevægelse.

_______________      ”Da der den 3. april 2018 udbrød en større brand i naturreservatet Indio Maíz og regeringen blot lod det brænde og intet foretog sig i fire dage, blev vi rasende. Denne vrede havde ikke kun noget at gøre med miljø og naturbeskyttelse. Den udsprang også af frustrationen over, at Ortega-klanen i de senere år fuldstændig har ignoreret befolkningens krav ..."  

mehr lesen

So

29

Jul

2018

Landkooperativet ”Longo maï” ("Må det vare længe")

Longo Maï demonstrerer for flygtninge under jorden i Bern
Longo Maï demonstrerer for flygtninge under jorden i Bern

Venstreradikale aktivister fra Østrig og Schweiz dannede i 1973 i det sydlige Frankrig det  basisdemokratisk fungerende landkooperativ ”Longo maï”  ("Må det vare længe").

I dag findes der ”Longo maï”  - kooperativer spredt over Europa og et enkelt kooperativ  i Costa Rica.

 • Her er deres historie
mehr lesen

Mi

04

Jul

2018

Hvorhen Argentina?

Argentina er værtsland for det kommende G20-topmøde, der finder sted i november 2018. 

 • I den anledning bringer vi et politisk portræt af landet. 

_______________            Vægmaleri i hovedstaden Buenos Aires 

mehr lesen

Di

26

Jun

2018

’Lifeline’ – skibet med over 230 flygtninge uden havn

Redningsskibet "Lifeline“ med 230 flygtninge ombord sejler frem og tilbage i Middelhavet, fordi Italien og Malta nægter at tage imod dem.                      Luise Amtsberg fra det tyske parti 'Die Grünen' har været på skibet. Hun beretter om situationen.                        * UPDATE. Maltas regering ændrede holdning og har den 27. juni taget imod flygtningene. 

mehr lesen

Fr

22

Jun

2018

Chile: Feminister besætter universiteterne

"Bål og brand til patriarkatet, moralen og staten"
"Bål og brand til patriarkatet, moralen og staten"

Interview med Lelya Pérez, der er aktiv i de aktuelle feministiske protester.  

" For mange feminister, der som jeg har et inter-sektionelt perspektiv på bevægelsen, er det vigtigt at adskille os fra de liberale strømninger i feminismen, som ikke problematiserer den kapitalistiske, koloniale og heteronormative logik."

 

mehr lesen

Fr

08

Jun

2018

Kurdernes præsidentkandidat fører valgkamp fra fængslet

Foran byretten i Istanbul, d. 21. maj 2018: "Løslad Demirtas"
Foran byretten i Istanbul, d. 21. maj 2018: "Løslad Demirtas"

Et INTERVIEW med Selahattin Demirtas som  indtil for nyligt var co-formand for det venstreorienter-ede pro-kurdiske parti HDP.                 Han blev fængslet i november 2016 og ligesom alle andre fængslede oppositionelle beskyldes han for   ”terrorpropaganda”.                          Presset på mit parti er stort. Men vores basis er beslutsom og modig. Med hjælp af frivillige vil vi være optimalt rustede til dette valg...” 

mehr lesen

Mo

28

Mai

2018

Ruslands regering støtter Europas højreekstremister

Putin regeringen har udnævnt sig selv til ledende kraft i en ny globalt agerende konservatisme, som først og fremmest er nationalistisk, fremmedfjendtlig og homofobisk.

I forlængelse heraf har regeringen gennem de seneste år knyttet og udbygget sine kontakter til Europas højre-ekstremistiske partier.   

_____________________                               Billedet tv. : Italiensk neofascistisk parti 'Fronte Nazionale' : "Jeg er enig med Putin" 

mehr lesen

Do

24

Mai

2018

Rojava: ”Man måtte være parat alle døgnets 24 timer ... "

Michael Wilk (i midten)
Michael Wilk (i midten)

  __________

Interview med den tyske anarkist og udøvende læge Michael Wilk, der har oplevet kurdernes kamp i Nordsyrien på tæt hold.

 • Her fortæller han om sine oplevelser ved fronten. 
mehr lesen

Di

22

Mai

2018

Hvad er der tilbage af 1968 - revolten?

Paris, den 10. maj 1968
Paris, den 10. maj 1968

Et tilbageblik af Jean-Francois Cabral og Charles Paz, to franske 68’ere. 

” Når begivenhederne tvinger en til handling, så er der ikke tid til at overveje for og imod. Så skal der hurtige beslutninger til, hvilket kun er muligt, hvis man forstår situationen. I det store og hele lykkedes det for os i starten af 1968 helt sikkert bedre end for de store organisationer ... ” 

mehr lesen

Di

24

Apr

2018

Frankrig: De anklagede i Tarnac-processen frikendt

Fredag, d. 13. april 2018 blev der sat punktum for den knap 10 år lange retsproces mod de anklagede i den såkaldte ’Tarnac-proces’.

En række aktivister fra den franske provins Tarnac stod anklaget for at have dannet en såkaldt ”anarkistisk-autonom terroristgruppe”, som i 2008 angiveligt skulle have udøvet sabotage mod jernbanestrækninger i Frankrig. 

mehr lesen

Sa

14

Apr

2018

Simone deBeauvoir – still going strong

For 32 år siden, den 14. april 1986, døde Simone de Beauvoir i en alder af 78 år i Paris.

___________________

Navnet Simone de Beauvoir har stadig symbolkraft - står for intellektualitet og courage.

Hun skabte ravage med sit frigjorte liv uden ægteskab og børn, med hendes ateistiske eksistentialisme, med hendes fraternisering med kommunisterne og støtte til den algeriske uafhængigheds-kamp mod kolonimagten Frankrig, med hendes militante feminisme.  

mehr lesen

Di

10

Apr

2018

For 50 år siden: Attentatet på 68-oprøreren Rudi Dutschke

 Den Internationale Vietnamkongres 17.-18. februar 1968 var netop slut og den efterfølgende demo gennem det daværende Vestberlin samlede op til 30.000 deltagere i solidaritet med befrielsesbevægelserne i Indokina. 

I forreste række Rudi Dutschke sammen med anti-autoritære 68-oprørere fra hele Vesteuropa, fra Latinamerika og USA.

 Et par måneder efter, den 11. april 1968, blev Rudi Dutschke skudt ned på åben gade af en højreekstremist. Rudi Dutschke overlevede, men døde 11 år senere, den 24. december 1979,  i Århus hvor han levede i eksil. Dødsårsag: En sen følgevirkning af attentatet i 1968. 

 • Læs om Rudi Dutschke (1940 – 1979) og opbrudsstemningen i den tyske 68-bevægelse
mehr lesen

Fr

30

Mär

2018

”Kvinder har meget at tabe”

Et interview med redaktørerne Brigitte T. og Lea S. fra det østrigske feministiske tidsskrift an.schläge.

I 35 år har tidsskriftet sat fokus på sociale protester, krop og køn, sex og selv-bestemmelse ...  

" Det er vores opgave som feministiske medier: At synliggøre de nye globale kvindebevægelser og styrke dem. For viljen og kampgejsten er blandt utrolig mange kvinder større end længe set. Det må vi ubetinget bruge til noget ..."

 • Feminisme i dagens Østrig og globalt. 
mehr lesen

Mo

26

Mär

2018

Krig og revolution i Kurdistan

Kurdernes frihedskamp er en broget historie præget af sejre og nederlag.

Tyrkiets militære invasion af Afrin er det seneste angreb i en lang række forsøg på at knuse kurdernes kamp for selvstændighed.

 • Læs om kurdernes dramatiske historie.  

 

mehr lesen

Do

15

Mär

2018

Slaget om den kurdiske by Afrin

Knap to måneder efter den militære offensiv mod de kurdiske folkeforsvarsenheder YPG i Nordsyrien har den tyrkiske hær omringet byen Afrin.                                           Det tyrkiske nyhedsagentur Anadolu meddelte tirsdag d. 13. marts, at belejringen af byen Afrin var etableret dagen før. Det betyder, at kampen fra hus til hus er umiddelbart forestående.

 • Update. 18. marts 2018: Afrin er faldet. Læs erklæringen fra de kurdiske folkeforsvarsstyrker i Afrin
mehr lesen

Do

08

Mär

2018

8. marts : Spanske feminister i landsdækkende strejke

 • ”Uden os står verden stille”

Den 8.marts opfordrede de spanske feminister til en landsdækkende strejke, der skal omfatte al arbejde, studie, indkøb – og plejetjeneste. 

Strejken vil synliggøre arbejde som ingen vil anerkende, om det er i hjemmet, eller et dårligt betalt deltidsarbejde eller sort arbejde, hedder det i strejkeopråbet.            I aften kl. 19 har feministerne planlagt demonstrationer i talrige byer rundt om i Spanien. 

mehr lesen

Di

06

Mär

2018

#MeToo på tværs

-  en kommentar af en venstreradikal feminist

Det kom som forventet.   Først en bølge af historier om seksuelle overgreb på celebre Hollywoodstjerner. Guf for sensationshungrende medier på udkig efter saftige overskrifter.                 Dernæst et omfattende backlash fra flere sider ...

mehr lesen

Di

27

Feb

2018

Syrien – verdensmagternes krigsskueplads

Der udkæmpes flere parallelle konflikter i Syrien, uden udsigt til afslutning og uden håb om en vedvarende fred for den lidende civilbefolkning.                        Således blev der for nyligt besluttet endnu en forhandlingsløsning uden krav om at få fjernet Assad-klanen fra magten. Resultatet bliver derfor som sædvanligt ikke andet end en begrænset våbenhvile, der undermineres af undtagelser. I realitetet fortsætter Assad-regimet sin militære offensiv-strategi skjult for verdensoffentligheden.

 • Den 23/24. februar 2018 blev Ghouta, den nordøstlige forstad til Damaskus, udsat for måske de hidtil værste luftbombardementer af russisk og syrisk luftvåben siden krigens start i 2011 ... 
mehr lesen

So

25

Feb

2018

OK18. ”Fagtoppen må ikke få lov til at diktere kampens vilkår”

En gæstekommentar af Jette Kromann                                  "For revolutionære socialister er denne overenskomstkamp og kampen for at vælte regeringen en og samme sag. En regering, der dikterer en overenskomst,som kun består af angreb på alle offentligt ansatte - med virkning for de privatansatte - må nødvendigvis væltes. ...

mehr lesen

Fr

16

Feb

2018

Israels efterretningstjeneste MOSSAD – license to kill

Den israelske journalist og historiker Ronen Bergman har for nyligt udgivet en bog om den israelske efterretningstjeneste Mossad.                                              I den anledning bringer vi et interview med forfatteren, hvori han bl.a. skildrer de tætte bånd mellem Israels toppolitikere og Mossad.                                           ” I flere årtier fandtes der ingen lovgivning, som bestemte op-gaverne og beføjelserne for de israelske hemmelige tjenester  ..."

mehr lesen

Mi

07

Feb

2018

Italiens march til højre – og enkelte lysglimt ...

 Den 4. marts 2018 er der parlamentsvalg i Italien. Det bliver et valg præget af en yderligere højredrejning med massive racistiske indslag.                            Venstrefløjen er stærkt splittet og tenderer til at stemme på ”det mindste onde” - på Matteo Renzi’s neoliberale socialdemokratiske blok.                                Så sent som i december 2017 blev der dannet to nye venstrefløjsalliancer : 'Liberi e Uguali' (Frie og Lige) og 'Potere al Popolo' (Magten til Folket). Mens det førstnævnte initiativ snarere ligner et opkog af gamle parlamentsfikserede politikerkredse, så er det andet et forsøg på at udvikle en samfundspolitisk kraft nedefra.

mehr lesen

Fr

02

Feb

2018

Frankrig: En sejr for de sociale bevægelser

Det meget omkæmpede lufthavnsprojekt i Notre-Dame-des-Landes, omkring  20 Kilometer nord for byen Nantes, er nu skrinlagt. 

Det skyldes de vedvarende protester fra aktivister, der i årevis har besat området på omkring 1650 hektar jord. Det er første gang i flere år, at sociale bevægelseskampe har formået at forhindre en regeringsbeslutning.

 • I løbet af foråret kommer striden mellem Macron-regeringen og aktivisterne til at dreje sig om, hvem der skal dyrke den frigivne jord. Privat landbrug eller bz’erne, der har planer om økologiske landbrugs-kooperativer? 
mehr lesen

So

21

Jan

2018

Tyrkisk invasion mod kurderne

Under de tyrkiske bombardementer er der siden igår blevet dræbt mindst 8 civile.
Under de tyrkiske bombardementer er der siden igår blevet dræbt mindst 8 civile.

I fredags startede den tyrkiske regering krigen mod de kurdisk kontrollerede områder i den vestlige del af den autonome kurdiske enklave Rojava i det nordlige Syrien.

Indtil videre kunne de kurdiske selvforsvarsenheder afværge det tyrkiske militærs indtagelse af deres byer. 

 • Se også en international petition af bl.a. Noam Chomsky, Michael Hardt and Debbi Bookchin: “Don’t let Afrin become another Kobane”

Update Følg med i den aktuelle udvikling under Korte INFOs på forsiden

mehr lesen

Fr

12

Jan

2018

”Den iranske modstand har kun en chance, når den forbliver på gaden”

Et interview med Reza Mohajerinejad, der var en af de fremtrædende aktivister i  studenter – og ungdomsrevolten mod det iranske præstestyre i juli 1999. 

"Vi må få det iranske mellem- lag til at tilslutte sig protesterne. I øjeblikket kommer protesterne fra arbejderne og de fattige dele af befolkningen. Regimet er klar over, at hvis det mister støtten fra middelklassen, så vil dette være starten på regimets fald...” 

mehr lesen

Mi

10

Jan

2018

Politiorganisationen Interpol misbruges til forfølgelse af dissidenter

Interpol er verdens største organisation for politimæssigt  samarbejde på tværs af statslige grænser.                                    Det er en forening uden retslig legitimitet og hinsides nogen form for kontrol.                            Interpol har 190 medlemsstater, deriblandt talrige diktaturer. Trods politisk neutralitetspligt bliver Interpol i stadig højere grad misbrugt af korrupte og autoritære stater til at opspore politiske dissidenter for at lade dem anholde og udlevere.

mehr lesen

Mi

03

Jan

2018

Iran: Folkeoprøret mod præstestyret er igang igen

De sidste 5 dage har titusinder af mennesker demonstreret over hele Iran mod den neoliberale,  fundamentalistiske regering. 

Iagttagere på stedet betegner protesterne som de største siden det store folkeoprør i 2009.        Indtil i går, tirsdag, d. 2. januar, er mindst 21 demonstranter blevet skudt af politiet og af  regimets motoriserede militser. 

mehr lesen

Mo

01

Jan

2018

Rådsdemokrati på mexicansk

Den 1. januar 1994 bz’atte den venstre-radikale bevægelse "Ejército Zapatista de Liberación Nacional" (EZLN) en række byer i Chiapas - en provins i det sydlige Mexico.                                                     12 dage varede de væbnede kampe  mellem forbundshæren og Zapatisterne. Ikke mindst ved hjælp af de sociale bevægelsers mobiliseringer i landets  storbyer opnåede zapatisterne en våbenhvile.                                    Zapatisterne er forblevet tro mod deres libertære koncept ved at udbrede basis-demokratiske fællesskaber.   

 • Zapatisterne: "Til vores søstre og brødre fra det sociale Europa"  
mehr lesen

Di

26

Dez

2017

'Weather Underground' – militant modstand i USA

Fik du set  filmen "The Company You Keep” om den amerikanske anti-imperialistiske byguerilla ”Weather Underground” i TV2 i aftes?

Producent og hovedskuespiller er Robert Redford, som selv har deltaget i 1968-revolten i USA. Filmen tager udgangspunkt i en fiktiv aktion fra gruppen. (Læs eller genlæs vores artikel   herom):

 • Hvem var ”Weather Underground” i virkeligheden? Hvordan opstod de og hvad var deres mål? 
 • Her er deres historie: Fra radikale protester til militant modstand.
mehr lesen

Fr

08

Dez

2017

”Vi må forblive farlige og konfrontatoriske”

Interview med en aktivist som er del af de systemkritiske venstre-radikale miljøer og som syg er fanget i jobcentersystemet.

Omdrejningspunktet for interviewet er en kritik af Enhedslistens fravalg af beskæftigelses - og integrations-borgmesterposten efter kommunal-valget i København i nov. 2017.

” I mange af de fattiggjorte miljøer herskede der et håb, om at der ville ske virkelige forandringer indenfor for-valtningen, hvis Enhedslisten fik beskæftigelses- og integrationsborg-mesterposten. Så aktivistgrupper lagde store kræfter i mobiliseringskampagnen ”De stemmeløse kommer” og stillede op som stemmefiskere til arrangementer omkring Enhedslistens beskæftigelsespolitik ...”  

mehr lesen 0 Kommentare

Do

30

Nov

2017

Tyskland: Kampen om Hambach skoven

 • Interview med en økoaktivist

I Hambach skoven forsøger en større gruppe aktivister at redde en af de sidste store blandingsskove i Midteuropa. 

En domstol har i sidste øjeblik, den 28. november 2017, udsat den allerede påbegyndte rydning indtil januar 2018, hvor der skal tages stilling til klima- aktivisternes indsigelse.   Rydningsstoppet gælder dog ikke for økoaktivisternes træhuse og fællescamp ... 

 • Billeder af aktivisternes fantasifulde træhuse
mehr lesen 0 Kommentare

Fr

24

Nov

2017

25.november: Stop vold mod kvinder

Den 25. november er international kampdag mod vold mod kvinder. Rundt omkring i verden markerer kvinder på forskellig vis denne dag.

 • Fakta om vold mod kvinder – i Danmark og globalt
 • Mordet på søstrene Mirabal: Hændelsen der bliver markeret som international dag mod vold mod kvinder
mehr lesen

Sa

18

Nov

2017

Catalonien: Uafhængighed – imod nationalstaten?

Interview med Quim Arrufat om den catalanske uafhængighedsbevægelse og venstrefløjsalliancen CUP (Candidatura d'Unitat Popular) 

”Der er ingen garanti for, at valget den 21. december bliver et demokratisk valg. Det konservative folkeparti (Partido Popular - PP) har erklæret, at de vil opløse det catalanske parlament med det samme, hvis uafhængig-hedsbevægelsen vinder valget. Vi ser det som et instrument for demokratisk selvbestemmelse og har til formål at mobilisere befolkningen ...

mehr lesen

Mi

25

Okt

2017

”I Argentina er det blevet populært, at virksomheder overtages af de ansatte”

Arbejderdemo i Buenos Aires mod regeringen
Arbejderdemo i Buenos Aires mod regeringen

I et interview fortæller Elisa Gigliarelli om problemerne for selvforvaltede virksomheder,  der er omgivet af  markedskonkurrence og statslig repression.

Elisa er medlem af en komité, der organiserer internationale møder om solidarisk økonomi. Formål: At opbygge et netværk for selvforvaltede virksomheder. 

På det sidste møde i september 2017 var et af hovedtemaerne den kønsbestemte arbejdsdeling - og koncepter for, hvordan den kan opløses.

 

mehr lesen

Sa

21

Okt

2017

Frankfurter Buchmesse 2017: Protester og tumulter omkring højreekstremistiske forlag

Hvert år i oktober finder verdens største internationale bogmesse sted i den tyske metropol Frankfurt am Main. I år viste de tilstedeværende højreekstremistiske forlag med Antainos-forlaget i spidsen tydeligt, hvad de står for. 

Forlagsfolk fra venstreorienterede forlag blev chikaneret og slået i gulvet. Journalister og protesterende blev sparket og truet af agressive nazibøller.

 • Bogmessens ansvarlige ledelse enedes om et intetsigende statement: 

”Vi fordømmer enhver form for vold. Den forhindrer udveksling af politiske positioner. Vi vil ikke tillade dette som en måde at håndere diskursen på ...”   

mehr lesen

Mi

18

Okt

2017

”Vi må blive ved med at fortælle historier om selvorganisering og alternativer...”

Et interview med Regine B., der bor i det anarkistiske kollektiv ”Villa Locomuna” i den midttyske by Kassel.

Hun fortæller om livet i kollektivet, om månedsbladet Contraste ( - avisen for selvorganiserings initiativer) som hun er redaktør af - og om fremtidsudsigter for anarkistiske printmedier. 

______________________

" Og hvis nogen siger til mig, at mine idéer er urealistiske eller at de ikke fungerer, da kan jeg kun svare: Det system vi lever i nu fungerer slet ikke. Jeg har ingen anelse, om det lykkes os at skabe noget andet eller om vi vil fejle i stor stil. Men prøve – det skal vi ..." 

mehr lesen

Mi

11

Okt

2017

Kemikoncernen Monsanto: en thriller om korruption og bedrag

I USA har mere end tusind mennesker indgivet klager mod Monsanto.

Mange af disse er kræftpatienter, der mener, at glyfosat (virkestoffet i ukrudtsmidlet Roundup) har forårsaget deres kræftsygdom. Klagerne påpeger, at Monsanto kender de alvorlige sundhedsrisici ved Roundup, men at de bevidst har tilsløret disse risici.

 • Monsanto skriver rapporter i navn af uafhængige videnskabsfolk.
mehr lesen

Sa

30

Sep

2017

Spanien: Folkeafstemning om Cataloniens fremtid

”Votarem!” (”Vi vil stemme!”) råber aktivister fra taget af regionalregeringens bygning i Cataloniens hovedstad Barcelona og ruller et banner på engelsk ud:”We want to vote!“ Regeringspolitikerne i Madrid afviser enhver tanke om reformer og vil for enhver pris forhindre folkeafstemning om Cataloniens uafhængighed. Istedet for dialog sendes Guardia Civil ind i de catalanske rådhuse. De anholder politikere og konfiskerer stemmesedler til den planlagte afstemning den 1. oktober 2017. Derudover har Rajoy-regeringen bebudet, at politienheder vil blokere indgangene til valglokalerne...

 • Aktuel kommentar af Pelle Dragsted fra Enhedslisten, der for tiden er i Barcelona som valgobservatør.

UPDATE – scroll ned til KORTE INFOs på forside

mehr lesen

Mo

25

Sep

2017

Valg i Tyskland: Højreekstremister vejer morgenluft

Ved søndagens valg blev det højre- ekstremistiske parti ”Alternative für Deutschland” (AfD) landets tredje- største parti. 

Allerede på valgaftenen blev tonen slået an for de fremtidige konfrontationer. Således udtalte AfDs partiideolog Alexander Gauland: ”Vi vil jage den kommende regering uanset hvem det er og vi vil hente vores land og vores folk tilbage...” . Markus Frohnmaier, en anden AfD-funktionær, truede for åben skærm den kritisk-reflekterende TV-journalist Marietta Slomka: ”Efter den 24. september gør jeg dig arbejdsløs, lille mus” .

 • Decentrale demonstrationer ved mange af AfD’s valgmøder
 • ”Who is Who” – en oversigt over de ledende folk i AfD  
mehr lesen

So

24

Sep

2017

Mexico: Mordet på en ung kvinde udløser omfattende protester

Søndag d. 17. september 2017 gik tusindvis af mennesker på gaden i Mexico City for at protestere mod den udbredte vold mod kvinder.

Demonstranterne gik til stats- advokaturets hovedsæde for at kræve opklaring af mordet på den 19-årige kvindelige studerende Mara Fernanda Castilla. Mordet fandt sted i delstaten Puebla den 8. september 2017. 

 • Aktivister anklager de mexicanske myndigheder for at gøre for lidt eller ingenting for at forhindre de senere års eskalation i antallet af kvinde- mord. 
mehr lesen 0 Kommentare

Do

14

Sep

2017

Syrien: Stormen på 'Islamisk Stat's højborg al-Raqqa

al-Raqqa, august / september 2017
al-Raqqa, august / september 2017

Kurdisk-arabiske enheder fra ”Syriens Demokratiske Styrker”  (SDF) har vundet en vigtig delsejr mod ”Daesh" ('Islamisk stat' - IS).                              Ifølge alliancens udmeldinger har deres enheder op til den 1. september 2017 indtaget det historiske centrum i den nordsyriske by al-Raqqa og er nu ved at kæmpe sig frem til IS’s hovedkvartér. 

* Kapløb om ørken-området mellem Syrien og Irak  * FN: Assad er ansvarlig for giftgasangreb på byen Khan Shaykhun   

mehr lesen

Do

07

Sep

2017

Spaniens grænsepolitik koster flygtninge livet

Spanske menneskerettigheds- organisationer anklager grænse- myndighederne i den nordafrikanske spanske enklave Melilla for at have forårsaget mindst syv kvinders død i sidste uge.                                           Den 'Internationale Organisation for Migration' har dette år registreret mere 2.400 mennesker, der er omkommet under deres flugt over Middelhavet til Europa. I havet mellem Marokko og Spanien døde mindst 34 mennesker i år ...   

mehr lesen

Di

22

Aug

2017

Indien: Kvinders kamp for plads i det offentlige rum

_______________

Kvindeundertrykkelsen i Indien er stadig massiv. Men der er opbrud igang. Først og fremmest unge kvinder i storbyerne tilkæmper sig synlighed og plads i det offentlige rum.

 • En reportage
mehr lesen

Mo

14

Aug

2017

USA: Væbnet naziopmarch provokerer til heftige konfrontationer

Flere tusinde neonazier, folk fra Ku-Klux-Klan og ”Alt Right"- bevægelsen, m.fl. marcherede den 12. august 2017 gennem universitetsbyen Charlottesville i den amerikanske forbundsstat Virginia.                                      Med paroler som ”Heil Trump” og ”Make America Great Again“ drog de gennem byen. Grupper af racister startede igen og igen brutale angreb på den anti-fascistiske moddemonstration. Den 32-årige antiracist Heather Heyer blev dræbt og 19 andre såret, da en neonazi kørte sin bil ind i demonstranterne ...  

 • Billeder fra den internationale solidaritet med antifa-modstanden i USA
mehr lesen

Fr

28

Jul

2017

Israel: ”Koach la Ovdim” - basisdemokratisk klassekamp

 • Interview med Maya Peretz fra 'Koach la Ovdim' om arbejds-kampe i Israel.      

De seneste 10 år har en lille fagforening i Israel skabt uro: ’Koach la Ovdim’  (Arbejdermagt).                                             I en lang række arbejdskampe og i stridig-hederne med den ældste og største fagforening i landet, 'Histadrut', har Koach la Ovdim manifesteret sig som en tydelig forkæmper for radikal, basisdemokratisk og solidarisk interessepolitik.  

mehr lesen 0 Kommentare

So

23

Jul

2017

Boganmeldelse. "Trumps kontrarevolution" af Mikkel Bolt

Forlaget Nemo har udgivet en række interessante bøger, der på hver sin vis bidrager konstruktivt til under- gravning af den herskende orden.

Sidste skud på stammen er Mikkel Bolts bog ”Trumps kontrarevolution”.  På 128 små sider kommer Mikkel vidt omkring – og han gør det godt. Frisk i sproget, let at læse, en afbalanceret og ikke-akademisk cocktail af teori / historie / modstandspraksis ...

mehr lesen 0 Kommentare

Di

11

Jul

2017

Politiets amokløb under G20-topmødet i Hamburg

En kommentar fra to aktivister, der deltog i den venstreradikale, autonome ”Welcome to Hell" demo

       _______________

* Danske medier gav den hele armen - og dele af venstrefløjen trak i samme retning.

* ”Welcome to Hell" demo – hvad skete der? 

 

mehr lesen 0 Kommentare

Mi

05

Jul

2017

Progressive Sommercamps & libertære adresser

 • Hvis du endnu ikke ved, hvad du vil lave i sommerens løb, så er der her nogle muligheder:   

Et lille udpluk af internationale sommercamps for libertære, venstresocialister , feminister, veganere, .... og for alternativt rejsende til Portugal eller Wien.

mehr lesen

Mi

28

Jun

2017

G20 topmøde i Hamburg: ”'Welcome to Hell–demoen' bliver den største sorte blok nogensinde i Europa ...”

INTERVIEW med 2 ældre autonome om anti-G20 demoen i Hamburg den 6. juli 2017.

- Peter har siden 1977 boet i by-delen Schanzenviertel i Hamburg - Andreas er advokat for aktivistcenteret ”Rote Flora” i byen. De repræsenterer den autonome ”Welcome to hell“ – mobilisering.

mehr lesen

Fr

16

Jun

2017

"Chiles militærbødler er aldrig blevet retsforfulgt ... "

Den 12. december 1974 bliver den 20-årige Beatriz Bataszew bragt til ”Venda Sexy”. Hun er medlem af ”Det Revolutionære Venstres Bevægelse”  (MIR).

”Venda” betyder øjenbind og hen-tyder til, at fangerne bringes til huset med bind for øjnene for derefter at blive misbrugt seksuelt af militærets bødler. Huset kaldes også for ”La Discoteca”, fordi der konstant kører ekstrem høj musik for at overdøve skrigene fra torturkældrene. 

Mere end 40 år senere kæmper Beatriz Bataszew stadig for retfærdighed – for hende selv og for andre tidligere fanger under militærdiktaturet. 

 • Her er en hendes skildring
mehr lesen

Di

16

Mai

2017

Brasilien: Generalstrejker, socialt oprør og en korrupt politikerkaste

Fra generalstrejkedemonstrationen i São Paulo
Fra generalstrejkedemonstrationen i São Paulo

Generalstrejken den 28. april 2017 imod præsident Michel Temers centrum-højre regerings spare- politik formåede at lamme landets storbyer.

Med omkring 40 millioner deltagere blev det den største generalstrejke i Brasiliens historie. Det var første gang i to årtier, at den samlede fagbevægelse stod bag en general- strejke. 

 • Mens Brasiliens største arbejderparti 'Partido dos Trabalhadores' (PT) stadigt tydeligere bliver socialdemokratiseret, forsøger den revolutionære venstrefløj at danne politiske alternativer til venstre. 
mehr lesen

Sa

13

Mai

2017

Anarka-feminisme i Indonesien: ”Vi anerkender ikke de herskende normer”

Interview med det anarka-feministiske kollektiv ”Needle 'n' Bitch” fra byen Yogyakarta på øen Java.

Vores kollektiv er baseret på en række grundprincipper: Vi er imod hierarkier, vi er selvorganiserede – altså autonome, vi har visse standarder hvad angår køn og vi er alle ligeberettigede.

I modsætning til de fleste andre venstre- fløjsgrupper i Indonesien. De er til dels temmelige sexistiske, homofobe eller fjendtligt indstillet overfor transpersoner... ”

mehr lesen

Mi

10

Mai

2017

G20-topmødet i Hamburg: Venstreradikale strategier & perspektiver

”Oprøret opstår som håb og håbet opstår som oprør”
”Oprøret opstår som håb og håbet opstår som oprør”

Den 7. og 8. juli 2017 sætter G20-topmødet Hamburg på den anden ende.

Hansebyen vil være i belejringstilstand flere dage i træk for at afsikre mødet mellem stats- og regeringschefer fra de 19 største kapitalistiske nationer samt EU og repræsentanter fra div. trans- nationale finansinstitutioner.

De mødes i Hamburg for at koordinere deres politiske praksis, der er bygget på udbytning, undertrykkelse og krig.

G20-topmødet i Hamburg kunne udløse de største protester længe set i Tyskland. Det der er på spil, er ikke kun en spektakulær begivenhed, men forsøget på en ny venstrefløjsoffensiv. 

mehr lesen

Fr

05

Mai

2017

Zapatisterne holder konference: ”Kapitalens mure – venstrefløjens brudflader”

Den 11. – 17. april 2017 holdt zapatisterne konference i byen San Cristóbal i den sydøstlige mexicanske provins Chiapas. Konferencen var del af den igang-værende kampagne “Faced with the walls of capital: resistance, rebellion, solidarity and support for below and to the left”.                                       Tema var bl.a. kritikken af venstre-fløjens parlamentsfiksering og dens ageren indenfor systemets rammer.

mehr lesen

Do

27

Apr

2017

Klassekampe i Kina

Det er først for nyligt, at arbejdernes  rettigheder er blevet et tema i Kina.

En fagforeningsreform lægger op til at styrke det statslige kinesiske fagforbunds indflydelse i virksomhederne.                  Indtil idag har strejker og direkte aktioner foregået spredt og ukoordineret. Det bliver nu anderledes.                                            I dette interview fortæller Li Qiang fra ”China Labour Watch” om de vilde strejke- kampe og stigende lønninger.  

mehr lesen

Sa

22

Apr

2017

Valg i Frankrig: De etablerede partiers politiske fallit

Fagforeningsaktivist Philippe Poutou, kandidat for NPA
Fagforeningsaktivist Philippe Poutou, kandidat for NPA

Søndag d. 23. april 2017 afholdes den første runde i det franske præsidentvalg. Valgkampen har været præget af mange korruptionssager, som flere af kandidaterne er involveret i.                            Læs et interview med Olivier Besancenot - aktivist i venstre-fløjspartiet Nouveau Parti Anti- capitaliste (NPA).

 • Update: Den første rundes valgresultat
mehr lesen

Di

18

Apr

2017

Efter Erdoğan‘s valgsejr: Undtagelsestilstand og forøget repression

- "HAYIR!" ( NEJ!) -
- "HAYIR!" ( NEJ!) -

Den tyrkiske regering har med 51,4 procent "ja"- stemmer vundet søndagens afstemning, der giver  flere beføjelser til Recep Erdoğan‘s præsidentembede. Oppositionen peger på manipulation med valgresultatet.

I kølvandet af afstemningen vil regeringen forlænge undtagelse- stilstanden i landet og fortsætte den massive repression mod oppositionen – specielt mod regeringskritiske kurdere og venstrefløjen.  

 • "Nej" til diktaturets forfatning – "Nej" til fascismen. Demonstration i København, d. 22. april, VesterbroTorv, kl. 13:00 
mehr lesen

Di

11

Apr

2017

Tyrkiet: Sultestrejker med livet som indsats

I tyrkiske fængsler er over 100 fanger gået i en ikke-tidsbegrænset sulte- strejke.

Fangerne protesterer mod deres umenneskelige fængselsbetingelser og de systematiske brud på elementære menneskerettigheder.

Ifølge ’Human Rights Watch’ er de politiske fanger konstant udsat for fra- tagelse af søvn, jævnlige prygl, seksuelle overgreb og voldtægtstrusler.

 • København: Sultestrejke i solidaritet med de indsatte i Tyrkiet på Nytorv d. 12. april, kl. 12 til d. 15. april, kl. 20
mehr lesen

Do

06

Apr

2017

Spanien:"Bevægelse mod tvangs-udsættelser" - reform eller revolution?

___________

En aktivist fra det autonome portugisiske kollektiv ”Guilhotina info” var på besøg hos Nabohjælps- organisationen mod tvangsudsættelserPAH (”Plataforma de afectados por la hipoteca”) i Spanien.

mehr lesen

Di

28

Mär

2017

Kommentar: Warlords, kurderne og Assad-regimet

En kritisk kommentar til  Dagbladet Arbejderen          - af  al./ autonom infoservice

Lige siden det fredelige folkelige oprør imod Assad-regimet i Syrien startede i marts 2011, har dagbladet Arbejderen konsekvent givet spalteplads til andres eller egne artikler med åbenlys sympati for det syriske Baath-regime under ledelse af Bashar al-Assad.

 • Det karakteristiske ved denne entydige positionering er, at Arbejderen samtidigt systematisk har undladt at informere om de forhold, der kunne have fået bladets læsere til at anlægge en selvstændig kritisk vinkel på de syriske magthavere ... (UPDATE: Se svaret fra dagbladet Arbejderen, d. 11. april 2017)
mehr lesen 3 Kommentare

Mo

27

Mär

2017

Hviderusland: Massiv repression mod regeringskritiske protester

Protesterne mod præsident Alexander Lukashenko's regime er de største i 10 år.

Demonstrationerne startede sidste måned og har varet ved indtil i dag. På trods af massive politiindsatser, anholdelser i flæng og lynprocesser. Protesterne blev udløst af et dekret, der skal tvinge arbejdsløse til at betale en skat på omregnet 1100 kroner om året, svarende til en gennemsnitlig månedsindtægt for en lønarbejder.

 • Sidespor: Mange borgere følger for tiden præsident Alexander Lukashenko’s opfordring til at ”udvikle sig og arbejde!”, hvilket oversat til russisk betyder ”tag tøjet af og arbejd”. Som føjelige borgere færdes nu mange derfor uden tøj på arbejds- pladserne og dokumenterer dette på instagram ... 
mehr lesen

Do

23

Mär

2017

Rojava hvorhen?

Kurderne i Syrien – altså i Vestkurdistan (Rojava) - er den bærende kraft i en samfunds- mæssig proces præget af såvel revolution- kontrarevolution-borgerkrig som opbygning af selvforvaltningsstrukturer.

 • En analyse af den igangværende selvforvaltningsproces i Rojava - dens styrke og svagheder.
 • Den libertære socialist Murray Bookchins indflydelse på Rojavas frihedscharta.  

 

mehr lesen

Di

14

Mär

2017

Klima-aktivisters kamp mod brunkulsminerne

Klima-aktivister forbereder den daglige nålestik-aktion
Klima-aktivister forbereder den daglige nålestik-aktion

En gruppe klima-aktivister har i mere over 4 år med en ukuelig ihærdighed blokeret og for-styrret den rovdrift, som den tyske energikoncern RWE (Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk AG ) udøver i den 12.000 år gammel urskov 'Hambacher Forst' ved byen Köln.

Ifølge meningsmålinger er hele 72 % af den tyske befolkning for en total lukning af kulminedriften.

mehr lesen

Mo

06

Mär

2017

Berlin: ”Der opstår hele tiden protestbevægelser og folk har for længst fået nok”

BZ-hus i Rigaer Strasse 78: "I har solgt hele byen!"
BZ-hus i Rigaer Strasse 78: "I har solgt hele byen!"

Interview med Lene, som i foråret 1992 opsagde sin etværelses i København Nordvest og tog til Berlin for at starte livet som bz’er.

Hun fortæller om dagliglivet og de jævnlige konflikter, der udspiller sig mellem stærke boligspekulantlobbyer og en spraglende, uregerlig modstand fra neden.

For et år siden startede hun sit eget ”one-women guide firma”, som for små penge tilbyder Berlin-besøgende vandreture gennem byen med dens dramatiske historie, særegenheder og aktuelle problematikker. 

mehr lesen

Do

02

Mär

2017

Japans atomlobby ignorerer alle nukleare advarsler

Eksplosionen på atomkraftværket i Fukushima
Eksplosionen på atomkraftværket i Fukushima

På 6 års dagen for reaktor-katastrofen den 11. marts 2011 har den japanske regering planer om at ophæve en del af evakueringsområdet på 330 km2.

Miljøorganisationen Greenpeace kritiserer dette forehavende og advarer mod, at dette ville have uoverskuelige konsekvenser for befolkningens helbred.

Hvor farligt de radioaktive strålinger  omkring reaktor-ruinerne stadigvæk er, viser informationer fra Tepcos egne målinger. Her målte robotter i starten af februar 2017 650 sievert (1) pr. time. Strålingerne var så intense, at robotterne efter to timer var defekte...

 • Læs også om atomkatastrofen i ukrainske Tjernobyl, d. 25. / 26. april 1986 
mehr lesen

Di

21

Feb

2017

PARIS: Politivold i forstæderne

Solidaritetsdemo med Théo Luhaka i Paris
Solidaritetsdemo med Théo Luhaka i Paris

Théo Luhaka, 22 år, blev i starten af februar 2017 mishandlet af fire politifolk.

En video-optagelse dokumenterer, hvorledes politiet i forbindelse med en rutinekontrol banker løs på ham, river hans bukser ned, støder en knippel op i hans anus...

Efter presset fra de sidste ugers heftige protester mod politivold, kræver regeringen nu en fuld- stændig opklaring af hændelserne.

 • Imens fortsætter demonstrationerne mod racisme og politivold i Paris og andre større byer i Frankrig. 
mehr lesen

Fr

10

Feb

2017

Frankrigs højreekstreme varmer op til forårets præsidentvalg

"100 procent højreekstremistisk"
"100 procent højreekstremistisk"

Omkring 5000 deltagere i Front Nationals valgkonvent i weekenden d. 4. / 5. februar 2017 hyldede Marine Le Pen som ”kommende statspræsident”.

Skønt prognoserne giver hende de fleste stemmer i første valgrunde, skønnes det, at hun i den afgørende valgrunde kun vil nå op på 40 procent, uanset hvilken modkandidat hun er oppe imod.

På kongressen positionerede partiet sig tydeligt for det nationale småborgerskabs interesser. Dets fjendebillede blev stadfæstet endnu engang: Den "truende islamisering" og den globalt agerende finanskapital.

 • En splittet fransk venstrefløj opstiller hele tre kandidater
mehr lesen

So

05

Feb

2017

Wien: Store protester imod højreekstremisternes årlige ”Akademikerball”

Hvert år i starten af februar byder højreekstreme studenter sammen med det højrepopulistiske parti FPÖ op til dans. Det såkaldte ”Akademikerball” finder sted i den tidligere kejserresidens ”Hofburg” i Wiens historiske bydel.                  Ballet er samlingssted for den østrigske højrefløjselite samt deres ligesindede fra hele Europa.

 • Omkring 4000 demonstranter forsøgte i fredags, d. 3. februar, at blokere for højreekstremisternes fest med spontane blokader.
mehr lesen

Do

02

Feb

2017

G20-topmøde i Hamburg: "Det bliver en festival af protester"

Interview med Emily, en anti-G20 aktivist

Med 'G20-Aktionskonferenz' den 3.- 4. december 2016 faldt startskuddet. 600 aktivister mødtes i Hamburg for at forberede protesterne mod G20-topmødet, der i år finder sted i Hamburg den 7.- 8. Juli 2017.

Mobiliseringen og de konkrete forberedelser skal skabe  rammerne for de titusindvis af aktivister fra hele Europa, der kommer til Hamburg i juli for at konfrontere G20-topmødet med et hav af modstands - og solidaritsaktioner.

 • Læs programmet for den næste forberedelseskonference i Hamburg, d. 11. februar 2017.  
mehr lesen

Mo

30

Jan

2017

”Trump har vundet valget – men kampen er først begyndt”

Den amerikanske præsident Donald Trump fik i weekenden sit første nederlag.

En domstol i New York indefrøs lørdag nat foreløbigt Trumps dekret om bl.a. et indrejsestop for  borgere fra syv stater med et overvejende muslimsk flertal. 

Med denne domsafgørelse opnåede borgerretsbevægelserne en første vigtig delsejr i kampen mod Trumps fremstød mod mindretalsrettigheder.

 • Tusinder demonsterede i landets lufthavne for at løslade flere hunderede tilbageholdte såvel flygtninge som rejsende fra muslimske lande. 
mehr lesen

So

22

Jan

2017

’Women’s March’ mod højrepopulisme og sexisme

LGBTQ-demoblok i Washington DC.
LGBTQ-demoblok i Washington DC.

I Washington samledes lørdag d. 21. januar 2017 op mod 750.000 mennesker til ”Women’s March”. Som protest mod den nyvalgte højrepopulist Donald Trump.

Demonstrationen var domineret af paroler mod sexisme, homofobi, racisme og korruption. For kvinders rettigheder og for mindretalsbeskyttelse.

Protesterne i hele USA samlede ifølge amerikanske medier omkring 2,9 millioner mennesker i 50 forbundsstater. På linje med 1970´ernes og 80’ernes antikrigs-demonstrationer var de en af de største folkelige tilkendegivelser i landets historie.

 • Se et lille udpluk af billeder fra de 914 “Sisters Marches” i såvel andre amerikanske byer som på globalt plan.
mehr lesen

Mi

18

Jan

2017

USA: ”Act up! Fight hate! Fight Trump!”

Efter Trumps valgsejr har de sociale bevægelser og den organiserede venstrefløj fået et mærkbart opsving i USA.

I forbindelse med indsættelsen af Donald Trump som USAs 45. præsident den 20. januar 2017, er der planlagt store protester og aktioner over hele USA og i flere lande i verden, herunder Danmark. 

Lørdag, d. 21. januar vil ”Million Women March” indtage Washington DC. Denne  dag vil der være kvindedemonstrationer mod Trump på globalt plan.

mehr lesen

Di

17

Jan

2017

Venstrefløjsportalen Modkraft lukker

Mediesyndikatet Monsun, der ejer internetportalen Modkraft, meddelte søndag i en mail til medarbejdere, frivillige og venner af mediet, at Modkraft lukker omkring 1. februar 2017.

mehr lesen 0 Kommentare

So

15

Jan

2017

Splittelse i den anarko-syndikalistiske Internationale (IWA)

I december 2016 blev tre anarko-syndikalistiske fagforeninger ekskluderet fra ”International Workers' Association” (IWA).

Det drejer sig om: Spaniens Confederación Nacional del Trabajo (CNT), Italiens Unione Sindacale Italiana (USI) og Tysklands Freie Arbeiter und Arbeiterinnen Union’  (FAU). Dermed har IWA sagt farvel til mindst 90 procent af deres organiserede medlemmer.

 • Læs de tyske anarkosyndikalisters forklaring af konflikten
 • Kort intro om anarkosyndikalisternes Internationale
mehr lesen

Mo

09

Jan

2017

Tyrkiet: Processen mod forfatter og journalist Asli Erdogan

Asli Erdogan (50) har siden 19. august 2016 været fængslet i Istanbuls kvindefængsel Bakirköy. Hun kæmper for menneskerettigheder - og anklages for terror.

Den 29. december 2016 startede retsprocessen mod hende og 8 andre i Istanbul.

Da verdens største bogmesse, Frankfurter Buchmesse, løb af stablen d.19. – 23. oktober 2016 blev hun nævnt i åbningstalen. Journalister, forfattere, intellektuelle og menneskerettighedsaktivister fra mange lande har ytret deres støtte til hende. 

 • Anmeldelse af hendes roman "Byen med den røde kappe"
mehr lesen

Do

22

Dez

2016

Syrien: "Nu ved tyranner i hele verden, at de kan beholde magten ved hjælp af masse-nedslagtning"

Interview med Leila al-Shami Interviewet fandt sted den 29. november 2016, før Aleppo faldt i Assad-regimets hænder. Det sætter fokus på den sociale og geopolitiske situation, som har ført til massakren mod Østaleppos befolkning.

 • Samtidig er det del af en transnational dialog mellem anti-krigs aktivister i Rusland og syriske aktivister.  
mehr lesen

Mo

19

Dez

2016

Irans revolutionsvogtere ”Pasdaran” vinder indpas i Syrien

Store dele af befolkningen revolterer mod Assad-diktaturet
Store dele af befolkningen revolterer mod Assad-diktaturet

Mens Ruslands engagement i Syrien går ud på side om side med USA at spille en central strategisk rolle på den verdenspolitiske arena, så har det iranske præste- styre tilsyneladende andre planer.

Ifølge uafhængige kilder som for eksempel ”Reportere uden grænser”, dukker der stadigt hyppigere shiitiske symboler frem overalt i de syriske områder, som kontrolleres af Assad-regimet ... 

mehr lesen

Fr

09

Dez

2016

"Kapitalismekritik og feminisme kan kun samlet lykkes som befrielses projekt"

"Hit med det gode liv" - Fight for feminism!"
"Hit med det gode liv" - Fight for feminism!"

Interview med feministen Frigga Haug

På den ene side er der de marxister, der ukritisk forsøger at værne om en uforanderlig marxisme. For dem er feminismen blot en forstyrrende biting .

På den anden side er det også et problem, at mainstream-feminismen er fuldstændig desinteresseret i at forbinde marxisme og feminisme ...” 

mehr lesen

Mi

07

Dez

2016

”Projekt A” - en filmrejse til anarkistiske projekter i Europa.

I anledning af, at filmen 'Projekt A' vises i Vester Vov Vov, den 7. december 2016,  genopslå vi et interview med regissøren Moritz Springer. 

______________

'Projekt A' var blandt andet på besøg hos "Internationale Anarchistische Treffen" med ca. 4.000 deltagere i Schweiz, og aflagde desuden visit hos anti-atom-aktivisten Hanna Poddig, den anarko syndikalistiske fagforening "Confederación General del Trabajo" i Barcelona, "Parko Narvarinou" i Athen og "Kartoffelkombinat" i München, som driver solidarisk landbrug.

 • Ved 'Münchner Filmfest 2015' vandt 'Projekt A' publikumsprisen. Siden starten af februar 2016 har en lang række biografer rundt om i Europa vist filmen.
mehr lesen

Mo

28

Nov

2016

8 medlemmer af det tyrkiske  venstrefløjsband ’Grup Yorum’ anholdt

Den massive repressionsbølge, som hærger Tyrkiet i denne tid, rammer stadig flere lag af befolkningen.

Natten til torsdag d. 24. november 2016 beviste statsmagten igen, at også kunstnere er i sigtekornet for præsident Erdogans udrensnings- aktioner. Advokatbureauet HHB berettede således via Twitter, at 8 medlemmer af den populære musikgruppe Grup Yorum er blevet anholdt i Istanbul. 

mehr lesen

Mi

16

Nov

2016

”Feminisme og socialisme skal gå hånd i hånd for at fungere”

Interview med redaktionskollektivet bag det feministiske magasin UDBRUD!

Vi er overbeviste om, at feministiske initiativer kan bidrage til grundlæggende samfundsforandringer ved at belyse og italesætte de uligheder, der er til stede på mange forskellige niveauer af samfundet.

Ved netop at skabe en større og mere almen forståelse for, hvordan mennesker behandles forskelligt alt efter køn, hudfarve, seksualitet, religion, klasse mm....”  

mehr lesen

Di

08

Nov

2016

Valg i Nicaragua: Ortega-klanens alliance med højrefløjen og kirken

* UPDATE.  Som forventet blev Daniel Ortega den 6. november 2016 genvalgt for tredje gang i træk som Nicaraguas præsident.

Han fik 72,5 procent af de afgivne stemmer. Ortegas kone Rosario Murillo, der indtil nu fungerede som regeringens talskvinde er valgt til landets vicepræsident ...

 • Ifølge Daniel Ortega er regeringen ”socialistisk, kristelig og solidarisk”. I realiteten drejer det sig om at stadfæstelse af familieklanens politiske kontrol over landet...
mehr lesen

Di

01

Nov

2016

”Kurderne vil ikke stiltiende se til”

Den 1. november er det ”World Kobane Day”. Denne dag fejres den succesfulde befrielse af den kurdiske by Kobane i det nordlige Syrien, d 27. januar 2015.

I anledning af dagen bringer vi et interview med den kurdiske venstrefløjsaktivist Feleknas Uca. Hun fortæller om Tyrkiets krig mod de progressive kræfter i Syrien og nødvendigheden af international solidaritet.

 • ”Når de kurdiske bosættelser i Rovaja bliver beskudt, så vil vi naturligvis forsvare kurderne. Angrebet på Rojavas revolution er et angreb på alle kurdere i hele verden. Den europæiske venstrefløj må gøre det til sin sag, tydeliggøre dens positioner ift. Erdogan-regimet og støtte kurdernes forsvar af deres demokratiske strukturer ...” 
mehr lesen

Mi

12

Okt

2016

USA: Interview med Green Party’s præsidentkandidat Jill Stein

I et interview fortæller Jill  Stein  hvad hun vil gøre, hvis hun mod alle odds bliver valgt til præsident den 8. november 2016.

Nøgletemaer er bl.a. immigration, udenrigspolitik, indførelse af en landsdækkende mindsteløn, klimapolitik, ... 

mehr lesen

Di

11

Okt

2016

”De glemte heltinder” fra Eritrea

Masseprotester imod landets president Isaias Afwerki, august 2015
Masseprotester imod landets president Isaias Afwerki, august 2015

_____________

- Et interview med journalisten Amal Ali

Siden Eritrea vandt uafhængighedskampen og rev sig løs fra Ætiopien for nu 25 år siden, har Isayas Afewerki været præsident i landet. Kvinder spillede en vigtig rolle i modstanden og bidrog væsentligt i kampen for landets uafhængighed.

 • På trods af dette hersker der i dag et repressivt system i Eritrea. Utallige kvindelige journalister, kulturarbejdere og kunstnere er fængslet. Deriblandt Miriam Hagos, der er kendt som menneskerettighedsaktivist og leder af ”Eritrean Cinema Board”. Hun har været fængslet siden 2001. 
mehr lesen