AKTUELT

Mi

23

Okt

2019

”Chile despertó” - Chile er vågnet op

Torsdag i sidste uge startede omfattende protester mod prisforhøjelser på metro – kørsel i hovedstaden Santiago. Protesterne har nu udviklet sig til en landsdækkende opstand.

Præsident Sebastián Piñera erklærede i fredags, den 18. oktober, undtagelsestilstand og sendte militæret på gaden.

Siden protesternes start er 11 demonstranter blevet dræbt, mindst 44 såret og over 1500 anholdt.

mehr lesen

Fr

18

Okt

2019

”Uden stat og chef”

Kongressen om selvforvaltede kooperativer fandt sted i det autonome kulturcenter Rote Flora i Hamburg
Kongressen om selvforvaltede kooperativer fandt sted i det autonome kulturcenter Rote Flora i Hamburg

I dagene 11.-13. oktober 2019 lagde Rote Flora (Hamburg) hus til en kongres om selv-forvaltningsperspektiver.

 • Et interview          med journalist og foredragsholder Elisabeth Voß om ’solidarisk økonomi” 
mehr lesen

Di

15

Okt

2019

Ni catalanske politikere og aktivister dømt op til 13 års fængsel

Højesteretten i Madrid, som består af syv dommere, idømte i går den 14. oktober 2019 ni catalanske uafhængighedspolitikere og aktivister langvarige fængsels-  straffe for at have organiseret "opstanden mod centralmagten"    og for ”underslæb af offentlige midler”. 

 • I de kommende dage vil uafhængighedsbevægelsen, mobilisere til en ”demokratisk tsunami” 
mehr lesen

Sa

12

Okt

2019

Tyrkiets krig – Rojavas modstand

Fighter fra de kurdisk-arabiske forsvarsstyrker SDF (Syrian Democratic Forces)
Fighter fra de kurdisk-arabiske forsvarsstyrker SDF (Syrian Democratic Forces)

DAG 2

På invasionens anden dag er den tyrkiske hærs angreb på civilbefolkningen blevet intensiveret.                          De kurdisk-arabiske for-svarsstyrker SDF (Syrian Democratic Forces) har på de fleste frontafsnit formået at afværge de tyrkiske og jihadistiske  troppers indtrængen.

 • UPDATE.  DAG 4 af den tyrkiske invasion fortsætter kampene uformindsket 
mehr lesen

Sa

05

Okt

2019

Hongkongs regering fortsætter sin konfrontationskurs

I næsten 4 måneder har Hongkongs befolkning i hundredetusindvis demonstreret mod den kinesiske regerings voksende indflydelse. Byens regeringsleder Carrie Lam  har nu fået vedtaget loven om maskeringsforbud. Den stammer oprindeligt fra den tidligere britiske kolonimagts kamp mod oprørske søfolk i 1922.                            Hongkongs politistyrker får dermed ubegrænsede beføjelser i deres  forsøg på at nedkæmpe og splitte det folkelige oprør.

mehr lesen

Di

24

Sep

2019

Frankrig: ’Barrikadernes Nat’ i Paris

Det er omkring 10 måneder siden ’De Gule Veste’ (Gilets Jaunes) tog form som protest-bevægelse. Med det formål at organisere modstanden mod den eskalerende fattigdom og voksende ulighed i det franske klassesamfund.                          De har demonstreret hver uge og i lørdags var det 45. gang. Denne gang under opråbet ’Barrikadernes Nat’, hvor klima-aktivister og Gilets Jaunes gik sammen på gaden.

 • Læs de venstreradikales demo-opråb for ”Barrikadernes nat”.
mehr lesen

Do

19

Sep

2019

”... Imens mennesker læser på skærmen, så læser vi menneskene”

Solidaritet med Edward Snowden i Washingtion DC.
Solidaritet med Edward Snowden i Washingtion DC.
 • Et INTERVIEW med den amerikanske whistleblower Edward Snowden som netop har udgivet selvbiografien  ”Permanent Record”. 

I bogen beskriver Edward Snowden, hvad der i 2013 fik ham til at afsløre det overvågningssystem, som USAs ”National Security Agency” (NSA) har udviklet.  Han smuglede doku- materiale ud af USA og blev udråbt til statsfjende. I dag lever han i eksil i Rusland.

 • ”Det er mere end nogensinde blevet vigtigere at oplyse offentligheden om masseovervågningens og massemanipulationens system”   
mehr lesen

Do

05

Sep

2019

Selvforvaltede landkooperativer ”Longo maï” ("Må det vare længe")

Longo maï -kollektivet i Schweiz inviterer naboerne til sommerfesten
Longo maï -kollektivet i Schweiz inviterer naboerne til sommerfesten

Venstreradikale aktivister fra Østrig og Schweiz dannede i 1973 i det sydlige Frankrig det basisdemokratisk fungerende landkooperativ ”Longo maï” (Må det vare længe).

I dag findes der Longo maï  - kooperativer spredt over Europa og et enkelt kooperativ  i Costa Rica.

 • Her er deres historie
mehr lesen

Do

29

Aug

2019

USA: ”Jeg tror, at der findes andre måder end afstraffelse og fængsel "

 • Interview med Angela Davis - Black Woman Revolutionary

I fængselsnationen USA drejer        hele fængselssystemet sig om social kontrol samt underkastelse    af bestemte samfundsmæssige    etniske befolkningsgrupper og sociale klasser.                                  I USA er der flere mennesker indespærret end i noget andet land. Omkring hvert 100. voksne person i USA befinder sig i fængsel. Dobbelt så mange har betingede domme ... 

 • Den sociale kontrol er en stor profitabel forretning der går under betegnelsen ”Prison Industrial Complex’ : en fængsels– og afstraffelsesteknologi, som har sine rødder i det tidligere slavesamfund i de amerikanske sydstater.  
mehr lesen

Mo

26

Aug

2019

"The same procedure as every year": G7-topmøde & politistat

Tåregasskyer over Biarritz
Tåregasskyer over Biarritz

Med decentrale aktioner og en fælles demonstration med ca.  15.000 deltagere protesterede globaliseringskritikere, klima-aktivister, feminister, m.fl. mod det årlige G7-topmøde, der denne gang blev afholdt i Biarritz  i den franske del af Baskerlandet. Spontane demoer blev brutalt opløst af politiet.

mehr lesen

Fr

16

Aug

2019

Pride: Fra protest & modstand til kommerciel folkefest

En tidlig morgen d. 28. juni 1969 invaderede politiet ’Stonewall Inn’, en bar for homoseksuelle i Christopher Street i New York. Det udløste militante gadekampe, der varede indtil den 3. juli.

’Stonewall Inn’ var et populær tilholdssted for homoseksuelle, sexarbejdere, transkønnede personer, Drag Queens, Butches og Femmes og BIPOCs ( Black, Indigenous and Peoples of Colour).

 • Stonewall Riots var et oprør mod den statslige repression og de ekskluderende adfærdsnormer samt den vold, ikke-heteroseksuelle blev udsat for.  
mehr lesen

Mo

12

Aug

2019

USA: Vi mindes Heather Heyer

Det er i dag to år siden, Heather Heyer - antifascist og IWW-sympatisør (Industrial Workers of the World) -  blev myrdet af en hvid racist, der kørte sin bil direkte ind i en antifascistisk demonstration i Charlottesville i forbundsstaten Virginia.                             Heather blev dræbt og mange blev alvorligt såret. 

 • I den anledning bringer vi en tidligere beretning om hændelserne i Charlottesville den 12. august 2017. 

 

mehr lesen

Mi

07

Aug

2019

Rojava: "Wake up! There is a fire outside!"

En reportage fra en internationalist 

I Rojava sætter tilhængere af Islamisk Stat (IS), Erdogan og af Assad-regimet ild til markerne.    I de seneste uger har brandene  i Rojava ødelagt over 40.000 hektar hvedemarker.

Denne brandterror underminerer ikke kun befolkningens livs-grundlag, dræber mennesker og brænder landsbyer ned. Den er også et forsøg på at splitte befolkningen.

 • ”Det er kurderne, der laver brandene for at straffe den arabiske befolkning”, hedder det samstemmende fra Assad-regimets og Tyrkiets propaganda-afdelinger ... 
mehr lesen

Di

09

Jul

2019

Hongkong: ”Den fremherskende følelse er vrede og raseri”

"Gå på gaden igen - Støt hinanden - Pas på hinanden"
"Gå på gaden igen - Støt hinanden - Pas på hinanden"

Interview med en aktivist fra protestbevægelsen i Hongkong

 • ” Jeg er alvorligt bange på grund af mit politiske engagement. De centrale aktivister i protest-bevægelsen kunne blive de første, der udleveres til Kina -  dvs. aktivister og advokater, der har udtalt sig offentligt til  TV og lign. Og som de næste er det os andre, der risikerer at blive udleveret til Kina ..."  
mehr lesen

Mi

03

Jul

2019

Italien: Den anholdte kaptajn Carola Rackete er fri igen

En italiensk domstol har tirsdag, den 2. juli løsladt 'Sea-Watch 3' - skibets tyske kaptajn Carola Rackete, der har siddet i husarrest på fjerde dag for at sejle migranter til Lampedusa.

 • Velmenende ord på flygtninge- verdensdagen hjælper ingen, det som der kræves, er handling. De reddede på Sea-Watch 3 har øjeblikkeligt brug for en sikker havn.”   Carola - kaptajn
mehr lesen

Mi

26

Jun

2019

"Ende Gelände" – alliancen i ny offensiv mod kulindustrien

I tre dage blokerede ca. 6000 klimaaktivister den tyske kulkoncern RWEs anlæg og formåede at standse rovdriften.          ________________   

Ende Gelände anklager politiet for at have anvendt massiv vold mod klimaaktivisterne.

mehr lesen

Fr

21

Jun

2019

”Vi forbinder kampen for 'climate justice' med antiracisme”

Et INTERVIEW med Alice S. fra det britiske netværk ”Reclaim the Power”.                       __________________________         Reclaim the Power står bag den kommende aktionscamp ”Power Beyond Borders” i det sydøstlige England. Hovedtemaet er at forbinde antiracisme med kampen for ’climate justice’.

 • ” I kampen for climate justice må vi være bevidste om kravene fra de mennesker, der er allerhårdest ramt af den fossilafbrændende kolonial-kapitalisme”.

+ Oversigt over sommerens klimacamps i Europa

mehr lesen

Sa

15

Jun

2019

”At vælge håbet” - et interview med Noam Chomsky

Noam Chomsky (90) har været en markant stemme i den internationale politiske venstrefløjsdiskurs i mere end seks årtier.                          _________________

I interviewet kommer han ind på vitale temaer som socialisme, anarkisme og kampen for forandring i dag.

mehr lesen

Mo

03

Jun

2019

Valg 2019 – Hvis Valg?

 • En kommentar af folk fra autonom infoservice

  Større dele af venstrefløjen har fortrængt, at det borgerlige parlamentariske system udgør    et ideologisk statsapparat, der vedligeholder kompromisset mellem de kapitalistiske fraktioner og de underpriviligerede lag i samfundet. Ved at adskille politik og samfundets økonomiske grundlag samt ved at forholde sig til befolkningen som abstrakte, atomiserede individer ...

 

mehr lesen 0 Kommentare

Mi

29

Mai

2019

Italien: Addio Nanni Balestrini, poeta e amico!

Nanni Balestrini (1935 - 2019)
Nanni Balestrini (1935 - 2019)

__________

Med Nanni Balestrinis død mistede den italienske revolutionære venstrefløj en af sine mest fremtrædende skribenter fra de revolterende bevægelser.
Nogle af hans politiske romaner er også oversat til dansk.

mehr lesen

Di

28

Mai

2019

”Arbejderne er blevet svigtet af mainstream fagforeningerne...”

Et interview med redaktionskollektivet bag ”New Syndicalist”. 

Aktivister fra IWW (Industrial Workers of the World) i UK har søsat et nyt initiativ: ”New Syndicalist”, som er et medie for anti-kapitalistisk teori og strategi for arbejdskampe nedefra.

 • ”Syndikalismen har gennem hele historien tilpasset sig forandringerne i de gældende arbejdsvilkår” 
mehr lesen 0 Kommentare

Fr

24

Mai

2019

EU-valg 2019: Hvor står venstrefløjen?

Den europæiske venstrefløj, såvel den parlamentariske som den bevægelses- orienterede, er som bekendt opsplittet i talrige strømninger, der peger i hver sin retning. Den venstrefløj der opstiller til EU-parlamentet er ingen undtagelse.

 • Generelle infos om EU
 • Oversigt over venstrefløjen indenfor EU-Parlamentet
 • Hverken EU eller nationalstatslige ”alternativer” – en venstreradikal positionering
mehr lesen 0 Kommentare

Do

23

Mai

2019

Brasiliens globale frugteksport – en giftig affære

Brasilien er verdens største producent af appelsiner, som dyrkes i store plantager.                                        Ingen steder i verden anvendes der så store mængder af pesticider som her. Appelsinsaften fra disse kemifyldte, kræftfremkaldende frugter lander også i supermarkeder i Danmark.

 • EU giver grønt lys til giftstoffet glyphosat
mehr lesen 0 Kommentare

Fr

17

Mai

2019

Politiorganisationen Interpol misbruges til forfølgelse af dissidenter

Interpol er verdens største organisation for politimæssigt  samarbejde på tværs af statslige grænser. Det er en forening uden retslig legitimitet og hinsides nogen form for kontrol. 

 • Interpol har 190 medlemsstater, deriblandt talrige diktaturer. Trods politisk neutralitetspligt bliver Interpol i stadig højere grad misbrugt af korrupte og autoritære stater til at opspore politiske dissidenter for at lade dem anholde og udlevere.
mehr lesen

Mi

01

Mai

2019

1. maj i København: Politistat i aktion – Antifademo opløst

Et massivt politiopbud lagde uden grund op til konfrontationer lige fra starten. For sidenhen at smadre en fredelig 1. maj demonstration.                  Dette illustrerer med al tydelighed, at ytrings- og forsamlingsfrihed ikke gælder for alle.

 • This is what their 'democracy' looks like ... 

Opdateret den 3.  maj

mehr lesen

Sa

27

Apr

2019

Brasilien: Når ”De flyvende floder” forsvinder

Indigene aktivister aktionerer mod fældning af skovene
Indigene aktivister aktionerer mod fældning af skovene

Brasiliens nyvalgte præsident Jair Bolsonaro mener at miljøloven er en belastning for landbrugs- og mineindustrien ...

I de seneste elleve år er 220.000 kvadratkilometer regnskov blevet ryddet i Amazonas-området. Hvis den udvikling, der er i gang ikke standses, vil regnskoven være forsvundet om 30 år ... 

 

mehr lesen

Do

28

Mär

2019

Japan - mellem oprør og tilpasning

Del 3 , sidste afsnit af artikelserien om Japan handler om et land i neoliberalismens tid:

En samfundsmæssig cocktail af

 • social deroute
 • konform autoritetstro
 • protester og modkultur 
 • en nærgående kontrolstat

             _____________________

”I dets drømme er mennesket ukueligt” - Akira Kurosawa, japansk filminstruktør (1910-1998)

mehr lesen

So

24

Mär

2019

Madrid: Op til 180.000 protesterede mod skueprocessen

"Selvbestemmelsesret er ingen forbrydelse – demokrati betyder at bestemme" .                Sådan lød mottoet for den store demonstration, som i lørdags, den 16. marts,  forvandlede centrum af Madrid til et hav af demonstranter, i solidaritet med de ialt 12 anklagede catalanere.  

mehr lesen

Mi

13

Mär

2019

Folkeopstand i Algeriet: ”Skrub endelig af Bouteflika”

Demonstranterne anser præsident Abdelaziz Bouteflikas (82) afkald på at genopstille som et taktisk fupnummer: ”Han annullerer præsidentvalget, men forbliver ved magten...”        Masseprotesterne der startede den 22. februar i år ser ud til at fortsætte med uformindsket styrke. 

mehr lesen

Fr

08

Mär

2019

8. marts 2019: En ny feministisk bølge på vej ?

I de senere år har der på globalt plan tegnet sig konturer af en voksende systemkritisk, anti-kapitalistisk og anti-racistisk feminisme, som ikke har været særlig synlig i lang tid.                            Er en ny feministisk bølge på vej?   

 • Udpluk af 8. marts plakater *globalt & *Danmark 
 • Artiklen er tilegnet den fængslede iranske feminist Nasrin Sotoudeh
mehr lesen

Mi

27

Feb

2019

Venezuelas krise: ”Maduros regime kan ikke reddes”

Interview med Heinz Dieterich, tidligere rådgiver af Hugo Chávez.  Dieterich har en fortid som venstreradikal aktivist i Frankfurts autonome miljø.                                Hans værk om ”socialismen i det 21. århundrede” inspirerede Chavez, som gjorde dette til sit politiske slogan. I 2007 kom det til et brud mellem dem.  

mehr lesen

Di

19

Feb

2019

Iran 1979: ”Næsten alle længtes efter Shahens fald”

Interview med Roya Hakakian, iransk forfatter og filminstruktør i eksil.                                               ” I dag ligner det iranske regime snarere en økonomisk mafia og jeg er fuld af forhåbning til, at den iranske befolkning lettere kommer af med en korrupt mafia end med et ekstremt ideologisk regime ...” 

mehr lesen

Di

05

Feb

2019

Antifa demo i USA: "No Trump, no KKK, no fascism!"

En antifascistisk alliance demonstrerede i lørdags, den 2. februar 2019 ved nationalparken ’Stone Mountain’  nær byen Atlanta i forbundsstaten Georgia i det sydlige USA. 

Det skete i protest mod  en planlagt opmarch af  hvide racister til minde om nogle sydstatsgeneraler fra borgerkrigen. 

 •  Antifa demoen blev beskyttet af væbnede deltagere for at forhindre        et lignende angreb fra højrefløjen som i byen Charlottesville (2017),    hvor en 32-årig antiracist blev dræbt og 19 andre såret. 
mehr lesen

Fr

11

Jan

2019

'Gender Studies' under angreb

Højrefløjspartier overalt i Europa er enige: Kønsforskning er overflødigt.

I Ungarn har man allerede afskaffet Gender Studies på universiteterne.

 • Hvordan er køn bestemmende for organiseringen af arbejdslivet, af fordelingen mellem omsorgs- og erhvervsarbejde, hvilke former for vold opstår langs køn – eller helt alment: Hvordan er verden organiseret ift. køn?

Dette er nogle af de temaer, Gender Studies beskæftiger sig med. 

mehr lesen

So

06

Jan

2019

Feminister i Yemen kæmper for at blive hørt

Et INTERVIEW        med Nisma Mansur & Muna Luqman  ___________           Ved de aktuelle fredsforhandlinger ifm. borgerkrigen i Yemen er kvinderne i den grad i undertal. Det forsøger de to feminister Nisma Mansur og Muna Luqman at forandre.  

mehr lesen

So

23

Dez

2018

Polyamori – en alternativ samlivsform

Polyamori er et overordnet begreb for en kærlighedsrelation mellem flere mennesker på samme tid.  Dette sker med fælles viden og indforståethed blandt alle involverede. 

Polyamori er en praksis, som står i modsætning til det dominerende monogame parforhold. Derfor støder polyamori ofte på forundring, afvisning og diskriminering.

 • Forskellen på polyamori og ‘fri kærlighed‘
 • “Jeg er poly. Jeg udlever kærligheden“
 • Det patriarkalske grundmønstrer bliver ikke udfordret
mehr lesen 2 Kommentare

Mi

19

Dez

2018

Boganmeldelse. Irene Clausen: 'PFLP & Palæstina'

PFLP demonstration i Gaza-by 2010
PFLP demonstration i Gaza-by 2010

Irene Clausen, mangeårig aktivist på venstrefløjen har nedfældet sin store viden om palæstinensernes befrielseskamp i en netop udkommet bog.                                Et værk der suverænt og engageret guider læseren igennem den palæstinensiske modstands yderst komplekse historie med fokus på ”Folkefronten til Palæstinas befrielse” (PFLP).

mehr lesen

Sa

15

Dez

2018

”Hvis kvinde vil, står alting stil’!”

En feministisk strejkebevægelse knytter arbejdskampe sammen med klassiske feministiske krav. 

               _____________________

* Spanien * Polen * Island      * Schweiz * USA * Argentina * Chile * Glasgow * Berlin       - et kort overblik 

mehr lesen 0 Kommentare

Mi

12

Dez

2018

Boganmeldelse. ”Bidrag til en nær bykritik”

Fornyligt kunne man i alle gængse mainstream medier læse, at den verdenskendte rejseguide ’Lonely Planet’ har kåret København til den bedste by i verden at besøge i 2019.                                  Det har i det hele taget ikke skortet på lovprisninger af København... Vel at mærke fra politikere, byplanlæggere, turistorganisationer og erhvervsliv.                     

 • Befolkningen der lever og bor i København oplever noget andet ... 
mehr lesen 0 Kommentare

Sa

08

Dez

2018

Frankrigs ”Gule Veste” trodser regeringens trusler

Politiet anvendte massiv tåregas ved den mindste anledning
Politiet anvendte massiv tåregas ved den mindste anledning

På trods af mediernes skræmmekampagner og trusler om repression, gik titusinder af aktivister fra ”De Gule Veste” i dag på gaden igen i flere franske byer.                                     På baggrund af sidste ugers konfrontationer havde statsmagten ændret sin taktik: Allerede fredag aften blev flere personer, som angiveligt opfordrede til militans, således anholdt præventivt ...

mehr lesen 0 Kommentare

Do

06

Dez

2018

Frankrigs ”Gule Veste” – en folkelig revolte nedefra

Interview med den franske filosof og sociolog Geoffroy de Lagasnerie                             Siden midten af november har ”Mouvement des Gilets” / ”De Gule Veste“  sat Frankrig på den anden ende. Sidste weekend kom det igen til voldsomme konfront-ationer med statsmagten i Paris.  I interviewet  advarer Geoffroy de Lagasnerie mod at møde "De Gule Veste" med arrogance.  

 • ” Benzinafgiften var bare det, der udløste oprøret. Den egentlige årsag til protesterne er fattigdom. Det er en bevægelse af fattige ...” 
mehr lesen 0 Kommentare

Mi

28

Nov

2018

Filminstruktøren Bernardo Bertolucci: Det var storslået kino

Den italienske filminstruktør Bernardo Bertolucci døde i Rom den 26. november 2018, 77 år gammel.                                     Han har indspillet 16 store film, deriblandt  "Novecento" / "1900" (1976), “Den sidste kejser“ (1987), “Little Buddha“ (1993) og  ”Drømmerne” (2003).                                  Hans verdensberømte film ”Den sidste tango i Paris” fra 1972 indbragte ham heftig kritik på grund af en reel voldtægt i en af filmscenerne mellem Marlon Brando og Maria Schneider.

 • Italienske feminister har i forbindelse med Bertoluccis død skrevet en kritisk replik om det.  
mehr lesen

Di

20

Nov

2018

Den nye feministiske bølge i Argentina

Et interview med Maristella S. som er aktiv i den nye feministiske revolte for fri abort.                                                    ___________________         Vi har klædt patriarkatet af til skindet. Den aktuelle feminisme kræver kropslig autonomi, og har et  andet forhold til krop, seksualitet og patriarkalsk magt ....” 

mehr lesen 0 Kommentare

Do

15

Nov

2018

Flere og flere byer indfører gratis offentlig trafik

I modsætning til de danske byer, hvor den klimabelastende trafik accelererer, har borgerinitiativer og faglige kræfter i flere europæiske byer formået at presse politikerne til at indføre gratis offentlig trafik. Som regel uden merudgifter og med tydelig reduktion af biltrafikken til følge. 

 • På verdensplan har mere end 100 byer indført gratis offentlig trafik.
mehr lesen 0 Kommentare

Mo

12

Nov

2018

”Vi må finde nogle mere slagkraftige løsninger”

 • INTERVIEW med David Harvey  

For os i metropolerne er arbejdet ikke bare blevet mindre, det er blevet betydeligt vanskeligere overhovedet at finde et job, som kan ernære en.                                      Men selv om det forekommer os, at vi arbejder mindre, er vi som ubetalte medproducenter hele tiden i arbejde:            Vi køber i selvbetjeningsbutikker, tjekker selv ind i lufthavnene, lader os rådgive på internettet, som vi selv har proppet med informationer, etc.                                            For den kapitalistiske klasse er dette fremragende. Produktionsomkostningerne bliver ekstrem reduceret og samtidigt holder det os i gang døgnet rundt ... "                               

mehr lesen 0 Kommentare

Di

30

Okt

2018

Hambacher Forst: Fra offentlig protest til civil ulydighed

Klima-alliancen "Ende Gelände" i aktion
Klima-alliancen "Ende Gelände" i aktion

I weekenden demonstrerede  ca. 6500 mennesker mod energikoncernen RWEs hærgen i brunkulsområdet ved urskoven Hambacher Forst i nærheden af Köln.   Alliancen ”Ende Gelände” stod bag mobiliseringen af blokader på Hambach-togets spor mellem brunkulslejet og RWEs elværker.

mehr lesen 0 Kommentare

So

21

Okt

2018

”Vores kampe er rettet mod magten...”

 • 300 forskere og aktivister deltog i  international marxisme & feminisme konference i Lund.  

 ”Det vi har til fælles er, at vi sætter livet i centrum for vores kampe og dermed kampene for selvbestemt tid i fællesskab.                                              - Vores kampe er rettet mod magten og er radikalt demokratiske – en politik fra neden. Vores modstand er kulturelt og kronologisk forskelligt situeret.        - Men vi er enige med Marx i, at vi vil ”omvælte alle forhold, hvor mennesket er gjort til et ydmyget, et knækket, et forladt og foragteligt væsen” ...

mehr lesen 0 Kommentare

Sa

20

Okt

2018

Mapuche-indianere i Chile og Argentina kæmper mod store koncerner

I dag lever der omkring 600.000 Mapuche-indianere i Chile. De er den største indigene gruppe i landet.                                          Deres oprindelige stamme- område er i stor udstrækning overtaget af udenlandske investorer og jordejere og bliver brugt til landbrug.              I det sydlige Argentina er der tale om en lignende situation.     _________________

Mapuche-indianerne er kendt for deres oprørsgejst: I kolonitiden var de det eneste folk, som med succes forsvarede deres territorium mod den spanske erobring.

mehr lesen 0 Kommentare

Mi

10

Okt

2018

Kina: Arbejderkampe for autonomi

   På svejseteknikfabrikken JiaShi i den sydkinesiske by Shenzhen tog arbejderne i maj 2018 initiativ til dannelsen af deres egen basisdemokratiske fagforening for kollektivt at gøre modstand mod deres elendige arbejdsforhold.

   De statslige myndigheder svarede igen ved at anholde d. 27. juli 2018 ansatte, pårørende og sympatisører, der offentligt støtter JiaShi arbejdernes faglige initiativ. 14 af de anholdte er stadigvæk i fængsel ...

mehr lesen

Di

02

Okt

2018

Catalonien: "Intet er glemt, intet er tilgivet"

"Intet glemt, intet tilgivet" (catalansk)
"Intet glemt, intet tilgivet" (catalansk)

Et år efter den kriminaliserede folkeafstemning om uafhængighed for Catalonien gik omkring 180.000 mennesker på gaden i går for at demonstrere for uafhængighed af Spanien.                                          Det kom til voldsomme sammen-stød mellem demonstranter og politi. Flere hundrede aktivister havde før demoen besat togskinner i Girona nord for Barcelona samt blokeret flere vigtige gader.

 • Cataloniens præsident Quim Torra hilste aktionerne velkommen – som middel til at ”skabe det nødvendige pres“.
mehr lesen 0 Kommentare

Do

27

Sep

2018

Frankrig: "Terra Libra" – et kooperativ i Bretagne

"Terra Libra“ er en lille virksomhed ved byen Rennes i Bretagne.

En gruppe aktivister har omsat deres kritik af det globale handels-system i praksis og dannet et kooperativ med alternative handels- strukturer for bearbejdede produkter fra regionen og fra andre dele af verden.

Fair betaling til producenterne og økologiske dyrkningsmetoder er de grundliggende principper. 

 • ” Det er vigtigt, at vi spørger os selv, om vi er indforstået med den verden, vi lever i. Og hvilket liv vi ønsker os i fremtiden.”
mehr lesen 0 Kommentare

Mo

17

Sep

2018

Tyskland: Brutal rydningsaktion af den bz’atte urskov 'Hambacher Forst'

 • En billedreportage

Torsdag den 13. september startede rydningen af klima-aktivisternes bosættelser i 'Hambacher Forst'.  Energikoncernen RWE har planer om i løbet af efter-året at fælde store dele af den århundrede gamle skov for at udvide området til udvindning af brunkul fra skovens undergrund. 

mehr lesen 3 Kommentare

Sa

15

Sep

2018

Portugal: Venstrefløjen som harmløs støttepude for Socialdemokratiet

"Hvem regerer regeringen? Hvem har valgt markederne?"
"Hvem regerer regeringen? Hvem har valgt markederne?"

Venstrefløjsalliancen Bloco de Esquerda’s oprindelige kritiske støtte til den socialdemokratiske  mindretalsregering er blevet til halehængspolitik for et selvbevidst Social-demokrati, der stormer frem i meningsmålingerne, mens venstrefløjsblokken på adskillige planer er blevet synligt svækket.

mehr lesen 0 Kommentare

Fr

31

Aug

2018

SYRIEN hvad nu?

Assad-regimet og dets støtter fremstår som sejrherrer. Krigen er så godt som forbi, erklærer de for omverdenen. Nu truer slaget om Idlib med at resultere i endnu en masseflugt.        Mens hundredtusinder i det nordlige Syrien drives på flugt, vender udvalgte grupper af syriske flygtninge i Libanon tilbage ... 

mehr lesen

Di

28

Aug

2018

RECLAIM FEMINISM!

 • Hvad har queerfeminisme og neoliberalisme til fælles?
 • Kapitalismekritisk feminisme – hvordan?

_________________

En gennemgang af feminismens skiftende roller i kapitalismens forskellige stadier efter anden verdenskrig indtil i dag.

mehr lesen 0 Kommentare

Do

23

Aug

2018

Mexicos regering varsler hårde tider for landets indigene folkeslag

 Den 1. Juli 2018 vandt den socialdemokratiske kandidat López Obrador præsident-valget i Mexico med et absolut flertal.                                            I den seksårige regeringstid der gik forud med Enrique Peña Nieto som præsident er volden eskaleret voldsomt. Befolkningen håber, at den nyvalgte regering for alvor kan stoppe voldseskalationen. (1) 

 • Zapatisterne har allerede ytret udbredt skepsis overfor Obradors planer om at videreføre sin forgængers privatiseringspolitik, der bla. kan med-føre ødelæggelsen af  landets indigene fællesskaber.
mehr lesen 0 Kommentare

So

19

Aug

2018

Hormonstyret - om kvinders sexlyst, hormoner og patriarkatet

Har den mandligt dominerede farmaceutiske industri med diverse hormonpræparater rottet sig sammen mod den kvindelige lyst?

Måske ikke med vilje. Ikke desto mindre bidrager de i høj grad til, at omkring 40 % af alle kvinder lider af mindst en seksuel funktions-forstyrrelse. Først og fremmest en ødelagt libido. (1) 

mehr lesen 0 Kommentare

Fr

10

Aug

2018

Demontering af 2600 forældede boreplatforme har uoverskuelige følger

Gasboreplatform i Nordsøen,ejet af Møller Maersk A/S
Gasboreplatform i Nordsøen,ejet af Møller Maersk A/S

I de kommende 25 år skal  mindst  2600 olie – og gasboreplatforme samt lignende projekter på havet demonteres. Anlæggene er enten forældede eller overflødiggjort, fordi al råolie eller naturgas er udvundet fra stedet.           Planerne om at sænke dele af anlæggene i havet betyder, at større havområder bliver yderligere stærkt forurenet. 

mehr lesen

Mi

08

Aug

2018

Tyskland: International aktionsdag for det forbudte ’indymedia-linksunten’

Den 25. August 2017 forbød det tyske indenrigsministerium den venstreradikale internet platform indymedia-linksunten. På årsdagen for dette statslige forbud, vil der være protester i såvel Tyskland som i andre lande.

”Solidarisk imod forbud – på gaden den 25. August”, hedder det i et opråb, som pt. cirkulerer i de sociale medier på flere forskellige sprog. 

 • Læs opråbet på engelsk: "Angry Against Forbiddance – Actionday one year after the raids and ban of linksunten.indymedia.org "
mehr lesen 0 Kommentare

Do

02

Aug

2018

Nicaragua: ”I de aktuelle protester har kvinderne generobret sig en aktiv samfundsmæssig rolle”

Et interview med Madelaine Caracas fra den nye nicaraguanske studenterbevægelse.

_______________      ”Da der den 3. april 2018 udbrød en større brand i naturreservatet 'Indio Maíz' og regeringen blot lod det brænde og intet foretog sig i fire dage, blev vi rasende. Denne vrede havde ikke kun noget at gøre med miljø og naturbeskyttelse. Den udsprang også af frustrationen over, at Ortega-klanen i de senere år fuldstændig har ignoreret befolkningens krav ..."  

mehr lesen

Mi

04

Jul

2018

Hvorhen Argentina?

Argentina er værtsland for det kommende G20-topmøde, der finder sted i november 2018. 

 • I den anledning bringer vi et politisk portræt af landet. 

_______________            Vægmaleri i hovedstaden Buenos Aires 

mehr lesen

Di

26

Jun

2018

’Lifeline’ – skibet med over 230 flygtninge uden havn

Redningsskibet "Lifeline“ med 230 flygtninge ombord sejler frem og tilbage i Middelhavet, fordi Italien og Malta nægter at tage imod dem.                      Luise Amtsberg fra det tyske parti 'Die Grünen' har været på skibet. Hun beretter om situationen.                        * UPDATE. Maltas regering ændrede holdning og har den 27. juni taget imod flygtningene. 

mehr lesen

Fr

22

Jun

2018

Chile: Feminister besætter universiteterne

"Bål og brand til patriarkatet, moralen og staten"
"Bål og brand til patriarkatet, moralen og staten"

Interview med Lelya Pérez, der er aktiv i de aktuelle feministiske protester.  

" For mange feminister, der som jeg har et inter-sektionelt perspektiv på bevægelsen, er det vigtigt at adskille os fra de liberale strømninger i feminismen, som ikke problematiserer den kapitalistiske, koloniale og heteronormative logik."

 

mehr lesen

Fr

08

Jun

2018

Kurdernes præsidentkandidat fører valgkamp fra fængslet

Foran byretten i Istanbul, d. 21. maj 2018: "Løslad Demirtas"
Foran byretten i Istanbul, d. 21. maj 2018: "Løslad Demirtas"

Et INTERVIEW med Selahattin Demirtas som  indtil for nyligt var co-formand for det venstreorienter-ede pro-kurdiske parti HDP.                 Han blev fængslet i november 2016 og ligesom alle andre fængslede oppositionelle beskyldes han for   ”terrorpropaganda”.                          Presset på mit parti er stort. Men vores basis er beslutsom og modig. Med hjælp af frivillige vil vi være optimalt rustede til dette valg...” 

mehr lesen

Mo

28

Mai

2018

Ruslands regering støtter Europas højreekstremister

Putin regeringen har udnævnt sig selv til ledende kraft i en ny globalt agerende konservatisme, som først og fremmest er nationalistisk, fremmedfjendtlig og homofobisk.

I forlængelse heraf har regeringen gennem de seneste år knyttet og udbygget sine kontakter til Europas højre-ekstremistiske partier.   

_____________________                               Billedet tv. : Italiensk neofascistisk parti 'Fronte Nazionale' : "Jeg er enig med Putin" 

mehr lesen

Do

24

Mai

2018

Rojava: ”Man måtte være parat alle døgnets 24 timer ... "

Michael Wilk (i midten)
Michael Wilk (i midten)

  __________

Interview med den tyske anarkist og udøvende læge Michael Wilk, der har oplevet kurdernes kamp i Nordsyrien på tæt hold.

 • Her fortæller han om sine oplevelser ved fronten. 
mehr lesen

Di

22

Mai

2018

Hvad er der tilbage af 1968 - revolten?

Paris, den 10. maj 1968
Paris, den 10. maj 1968

Et tilbageblik af Jean-Francois Cabral og Charles Paz, to franske 68’ere. 

” Når begivenhederne tvinger en til handling, så er der ikke tid til at overveje for og imod. Så skal der hurtige beslutninger til, hvilket kun er muligt, hvis man forstår situationen. I det store og hele lykkedes det for os i starten af 1968 helt sikkert bedre end for de store organisationer ... ” 

mehr lesen

Di

24

Apr

2018

Frankrig: De anklagede i Tarnac-processen frikendt

Fredag, d. 13. april 2018 blev der sat punktum for den knap 10 år lange retsproces mod de anklagede i den såkaldte ’Tarnac-proces’.

En række aktivister fra den franske provins Tarnac stod anklaget for at have dannet en såkaldt ”anarkistisk-autonom terroristgruppe”, som i 2008 angiveligt skulle have udøvet sabotage mod jernbanestrækninger i Frankrig. 

mehr lesen

Sa

14

Apr

2018

Simone deBeauvoir – still going strong

Den 14. april 1986, døde den franske feminist Simone de Beauvoir i en alder af 78 år i Paris.

___________________

Navnet Simone de Beauvoir har stadig symbolkraft - står for intellektualitet og courage.

Hun skabte ravage med sit frigjorte liv uden ægteskab og børn, med hendes ateistiske eksistentialisme, med hendes fraternisering med kommunisterne og støtte til den algeriske uafhængigheds-kamp mod kolonimagten Frankrig, med hendes militante feminisme.  

mehr lesen

Di

10

Apr

2018

For 50 år siden: Attentatet på 68-oprøreren Rudi Dutschke

 Den Internationale Vietnamkongres 17.-18. februar 1968 var netop slut og den efterfølgende demo gennem det daværende Vestberlin samlede op til 30.000 deltagere i solidaritet med befrielsesbevægelserne i Indokina. 

I forreste række Rudi Dutschke sammen med anti-autoritære 68-oprørere fra hele Vesteuropa, fra Latinamerika og USA.

 Et par måneder efter, den 11. april 1968, blev Rudi Dutschke skudt ned på åben gade af en højreekstremist. Rudi Dutschke overlevede, men døde 11 år senere, den 24. december 1979,  i Århus hvor han levede i eksil. Dødsårsag: En sen følgevirkning af attentatet i 1968. 

 • Læs om Rudi Dutschke (1940 – 1979) og opbrudsstemningen i den tyske 68-bevægelse
mehr lesen

Fr

30

Mär

2018

”Kvinder har meget at tabe”

Et interview med redaktørerne Brigitte T. og Lea S. fra det østrigske feministiske tidsskrift an.schläge.

I 35 år har tidsskriftet sat fokus på sociale protester, krop og køn, sex og selv-bestemmelse ...  

" Det er vores opgave som feministiske medier: At synliggøre de nye globale kvindebevægelser og styrke dem. For viljen og kampgejsten er blandt utrolig mange kvinder større end længe set. Det må vi ubetinget bruge til noget ..."

 • Feminisme i dagens Østrig og globalt. 
mehr lesen

Mo

26

Mär

2018

Krig og revolution i Kurdistan

Kurdernes frihedskamp er en broget historie præget af sejre og nederlag.

Tyrkiets militære invasion af Afrin er det seneste angreb i en lang række forsøg på at knuse kurdernes kamp for selvstændighed.

 • Læs om kurdernes dramatiske historie.  

 

mehr lesen

Do

15

Mär

2018

Slaget om den kurdiske by Afrin

Knap to måneder efter den militære offensiv mod de kurdiske folkeforsvarsenheder YPG i Nordsyrien har den tyrkiske hær omringet byen Afrin.                                           Det tyrkiske nyhedsagentur Anadolu meddelte tirsdag d. 13. marts, at belejringen af byen Afrin var etableret dagen før. Det betyder, at kampen fra hus til hus er umiddelbart forestående.

 • Update. 18. marts 2018: Afrin er faldet. Læs erklæringen fra de kurdiske folkeforsvarsstyrker i Afrin
mehr lesen

Do

08

Mär

2018

8. marts : Spanske feminister i landsdækkende strejke

 • ”Uden os står verden stille”

Den 8.marts opfordrede de spanske feminister til en landsdækkende strejke, der skal omfatte al arbejde, studie, indkøb – og plejetjeneste. 

Strejken vil synliggøre arbejde som ingen vil anerkende, om det er i hjemmet, eller et dårligt betalt deltidsarbejde eller sort arbejde, hedder det i strejkeopråbet.            I aften kl. 19 har feministerne planlagt demonstrationer i talrige byer rundt om i Spanien. 

mehr lesen

Di

06

Mär

2018

#MeToo på tværs

-  en kommentar af en venstreradikal feminist

Det kom som forventet.   Først en bølge af historier om seksuelle overgreb på celebre Hollywoodstjerner. Guf for sensationshungrende medier på udkig efter saftige overskrifter.                 Dernæst et omfattende backlash fra flere sider ...

mehr lesen

Di

27

Feb

2018

Syrien – verdensmagternes krigsskueplads

Der udkæmpes flere parallelle konflikter i Syrien, uden udsigt til afslutning og uden håb om en vedvarende fred for den lidende civilbefolkning.                        Således blev der for nyligt besluttet endnu en forhandlingsløsning uden krav om at få fjernet Assad-klanen fra magten. Resultatet bliver derfor som sædvanligt ikke andet end en begrænset våbenhvile, der undermineres af undtagelser. I realitetet fortsætter Assad-regimet sin militære offensiv-strategi skjult for verdensoffentligheden.

 • Den 23/24. februar 2018 blev Ghouta, den nordøstlige forstad til Damaskus, udsat for måske de hidtil værste luftbombardementer af russisk og syrisk luftvåben siden krigens start i 2011 ... 
mehr lesen

So

25

Feb

2018

OK18. ”Fagtoppen må ikke få lov til at diktere kampens vilkår”

En gæstekommentar af Jette Kromann                                  "For revolutionære socialister er denne overenskomstkamp og kampen for at vælte regeringen en og samme sag. En regering, der dikterer en overenskomst,som kun består af angreb på alle offentligt ansatte - med virkning for de privatansatte - må nødvendigvis væltes. ...

mehr lesen

Fr

16

Feb

2018

Israels efterretningstjeneste MOSSAD – license to kill

Den israelske journalist og historiker Ronen Bergman har for nyligt udgivet en bog om den israelske efterretningstjeneste Mossad.                                              I den anledning bringer vi et interview med forfatteren, hvori han bl.a. skildrer de tætte bånd mellem Israels toppolitikere og Mossad.                                           ” I flere årtier fandtes der ingen lovgivning, som bestemte op-gaverne og beføjelserne for de israelske hemmelige tjenester  ..."

mehr lesen

Mi

07

Feb

2018

Italiens march til højre – og enkelte lysglimt ...

 Den 4. marts 2018 er der parlamentsvalg i Italien. Det bliver et valg præget af en yderligere højredrejning med massive racistiske indslag.                            Venstrefløjen er stærkt splittet og tenderer til at stemme på ”det mindste onde” - på Matteo Renzi’s neoliberale socialdemokratiske blok.                                Så sent som i december 2017 blev der dannet to nye venstrefløjsalliancer : 'Liberi e Uguali' (Frie og Lige) og 'Potere al Popolo' (Magten til Folket). Mens det førstnævnte initiativ snarere ligner et opkog af gamle parlamentsfikserede politikerkredse, så er det andet et forsøg på at udvikle en samfundspolitisk kraft nedefra.

mehr lesen

Fr

02

Feb

2018

Frankrig: En sejr for de sociale bevægelser

Det meget omkæmpede lufthavnsprojekt i Notre-Dame-des-Landes, omkring  20 Kilometer nord for byen Nantes, er nu skrinlagt. 

Det skyldes de vedvarende protester fra aktivister, der i årevis har besat området på omkring 1650 hektar jord. Det er første gang i flere år, at sociale bevægelseskampe har formået at forhindre en regeringsbeslutning.

 • I løbet af foråret kommer striden mellem Macron-regeringen og aktivisterne til at dreje sig om, hvem der skal dyrke den frigivne jord. Privat landbrug eller bz’erne, der har planer om økologiske landbrugs-kooperativer? 
mehr lesen

So

21

Jan

2018

Tyrkisk invasion mod kurderne

Under de tyrkiske bombardementer er der siden igår blevet dræbt mindst 8 civile.
Under de tyrkiske bombardementer er der siden igår blevet dræbt mindst 8 civile.

I fredags startede den tyrkiske regering krigen mod de kurdisk kontrollerede områder i den vestlige del af den autonome kurdiske enklave Rojava i det nordlige Syrien.

Indtil videre kunne de kurdiske selvforsvarsenheder afværge det tyrkiske militærs indtagelse af deres byer. 

 • Se også en international petition af bl.a. Noam Chomsky, Michael Hardt and Debbi Bookchin: “Don’t let Afrin become another Kobane”

Update Følg med i den aktuelle udvikling under Korte INFOs på forsiden

mehr lesen

Fr

12

Jan

2018

”Den iranske modstand har kun en chance, når den forbliver på gaden”

Et interview med Reza Mohajerinejad, der var en af de fremtrædende aktivister i  studenter – og ungdomsrevolten mod det iranske præstestyre i juli 1999. 

"Vi må få det iranske mellem- lag til at tilslutte sig protesterne. I øjeblikket kommer protesterne fra arbejderne og de fattige dele af befolkningen. Regimet er klar over, at hvis det mister støtten fra middelklassen, så vil dette være starten på regimets fald...” 

mehr lesen

Mi

03

Jan

2018

Iran: Folkeoprøret mod præstestyret er igang igen

De sidste 5 dage har titusinder af mennesker demonstreret over hele Iran mod den neoliberale,  fundamentalistiske regering. 

Iagttagere på stedet betegner protesterne som de største siden det store folkeoprør i 2009.        Indtil i går, tirsdag, d. 2. januar, er mindst 21 demonstranter blevet skudt af politiet og af  regimets motoriserede militser. 

mehr lesen

Mo

01

Jan

2018

Rådsdemokrati på mexicansk

Den 1. januar 1994 bz’atte den venstre-radikale bevægelse "Ejército Zapatista de Liberación Nacional" (EZLN) en række byer i Chiapas - en provins i det sydlige Mexico.                                                     12 dage varede de væbnede kampe  mellem forbundshæren og Zapatisterne. Ikke mindst ved hjælp af de sociale bevægelsers mobiliseringer i landets  storbyer opnåede zapatisterne en våbenhvile.                                    Zapatisterne er forblevet tro mod deres libertære koncept ved at udbrede basis-demokratiske fællesskaber.   

 • Zapatisterne: "Til vores søstre og brødre fra det sociale Europa"  
mehr lesen

Di

26

Dez

2017

'Weather Underground' – militant modstand i USA

Fik du set  filmen "The Company You Keep” om den amerikanske anti-imperialistiske byguerilla ”Weather Underground” i TV2 i aftes?

Producent og hovedskuespiller er Robert Redford, som selv har deltaget i 1968-revolten i USA. Filmen tager udgangspunkt i en fiktiv aktion fra gruppen. (Læs eller genlæs vores artikel   herom):

 • Hvem var ”Weather Underground” i virkeligheden? Hvordan opstod de og hvad var deres mål? 
 • Her er deres historie: Fra radikale protester til militant modstand.
mehr lesen

Fr

08

Dez

2017

”Vi må forblive farlige og konfrontatoriske”

Interview med en aktivist som er del af de systemkritiske venstre-radikale miljøer og som syg er fanget i jobcentersystemet.

Omdrejningspunktet for interviewet er en kritik af Enhedslistens fravalg af beskæftigelses - og integrations-borgmesterposten efter kommunal-valget i København i nov. 2017.

” I mange af de fattiggjorte miljøer herskede der et håb, om at der ville ske virkelige forandringer indenfor for-valtningen, hvis Enhedslisten fik beskæftigelses- og integrationsborg-mesterposten. Så aktivistgrupper lagde store kræfter i mobiliseringskampagnen ”De stemmeløse kommer” og stillede op som stemmefiskere til arrangementer omkring Enhedslistens beskæftigelsespolitik ...”  

mehr lesen 0 Kommentare

Do

30

Nov

2017

Tyskland: Kampen om Hambach skoven

 • Interview med en økoaktivist

I Hambach skoven forsøger en større gruppe aktivister at redde en af de sidste store blandingsskove i Midteuropa. 

En domstol har i sidste øjeblik, den 28. november 2017, udsat den allerede påbegyndte rydning indtil januar 2018, hvor der skal tages stilling til klima- aktivisternes indsigelse.   Rydningsstoppet gælder dog ikke for økoaktivisternes træhuse og fællescamp ... 

 • Billeder af aktivisternes fantasifulde træhuse
mehr lesen 0 Kommentare

Fr

24

Nov

2017

25.november: Stop vold mod kvinder

Den 25. november er international kampdag mod vold mod kvinder. Rundt omkring i verden markerer kvinder på forskellig vis denne dag.

 • Fakta om vold mod kvinder – i Danmark og globalt
 • Mordet på søstrene Mirabal: Hændelsen der bliver markeret som international dag mod vold mod kvinder
mehr lesen

Sa

18

Nov

2017

Catalonien: Uafhængighed – imod nationalstaten?

Interview med Quim Arrufat om den catalanske uafhængighedsbevægelse og venstrefløjsalliancen CUP (Candidatura d'Unitat Popular) 

”Der er ingen garanti for, at valget den 21. december bliver et demokratisk valg. Det konservative folkeparti (Partido Popular - PP) har erklæret, at de vil opløse det catalanske parlament med det samme, hvis uafhængig-hedsbevægelsen vinder valget. Vi ser det som et instrument for demokratisk selvbestemmelse og har til formål at mobilisere befolkningen ...

mehr lesen

Mi

25

Okt

2017

”I Argentina er det blevet populært, at virksomheder overtages af de ansatte”

Arbejderdemo i Buenos Aires mod regeringen
Arbejderdemo i Buenos Aires mod regeringen

I et interview fortæller Elisa Gigliarelli om problemerne for selvforvaltede virksomheder,  der er omgivet af  markedskonkurrence og statslig repression.

Elisa er medlem af en komité, der organiserer internationale møder om solidarisk økonomi. Formål: At opbygge et netværk for selvforvaltede virksomheder. 

På det sidste møde i september 2017 var et af hovedtemaerne den kønsbestemte arbejdsdeling - og koncepter for, hvordan den kan opløses.

 

mehr lesen

Sa

21

Okt

2017

Frankfurter Buchmesse 2017: Protester og tumulter omkring højreekstremistiske forlag

Hvert år i oktober finder verdens største internationale bogmesse sted i den tyske metropol Frankfurt am Main. I år viste de tilstedeværende højreekstremistiske forlag med Antainos-forlaget i spidsen tydeligt, hvad de står for. 

Forlagsfolk fra venstreorienterede forlag blev chikaneret og slået i gulvet. Journalister og protesterende blev sparket og truet af agressive nazibøller.

 • Bogmessens ansvarlige ledelse enedes om et intetsigende statement: 

”Vi fordømmer enhver form for vold. Den forhindrer udveksling af politiske positioner. Vi vil ikke tillade dette som en måde at håndere diskursen på ...”   

mehr lesen

Mi

18

Okt

2017

”Vi må blive ved med at fortælle historier om selvorganisering og alternativer...”

Et interview med Regine B., der bor i det anarkistiske kollektiv ”Villa Locomuna” i den midttyske by Kassel.

Hun fortæller om livet i kollektivet, om månedsbladet Contraste ( - avisen for selvorganiserings initiativer) som hun er redaktør af - og om fremtidsudsigter for anarkistiske printmedier. 

______________________

" Og hvis nogen siger til mig, at mine idéer er urealistiske eller at de ikke fungerer, da kan jeg kun svare: Det system vi lever i nu fungerer slet ikke. Jeg har ingen anelse, om det lykkes os at skabe noget andet eller om vi vil fejle i stor stil. Men prøve – det skal vi ..." 

mehr lesen

Mi

11

Okt

2017

Kemikoncernen Monsanto: en thriller om korruption og bedrag

I USA har mere end tusind mennesker indgivet klager mod Monsanto.

Mange af disse er kræftpatienter, der mener, at glyfosat (virkestoffet i ukrudtsmidlet Roundup) har forårsaget deres kræftsygdom. Klagerne påpeger, at Monsanto kender de alvorlige sundhedsrisici ved Roundup, men at de bevidst har tilsløret disse risici.

 • Monsanto skriver rapporter i navn af uafhængige videnskabsfolk.
mehr lesen

Sa

30

Sep

2017

Spanien: Folkeafstemning om Cataloniens fremtid

”Votarem!” (”Vi vil stemme!”) råber aktivister fra taget af regionalregeringens bygning i Cataloniens hovedstad Barcelona og ruller et banner på engelsk ud:”We want to vote!“ Regeringspolitikerne i Madrid afviser enhver tanke om reformer og vil for enhver pris forhindre folkeafstemning om Cataloniens uafhængighed. Istedet for dialog sendes Guardia Civil ind i de catalanske rådhuse. De anholder politikere og konfiskerer stemmesedler til den planlagte afstemning den 1. oktober 2017. Derudover har Rajoy-regeringen bebudet, at politienheder vil blokere indgangene til valglokalerne...

 • Aktuel kommentar af Pelle Dragsted fra Enhedslisten, der for tiden er i Barcelona som valgobservatør.

UPDATE – scroll ned til KORTE INFOs på forside

mehr lesen

Mo

25

Sep

2017

Valg i Tyskland: Højreekstremister vejer morgenluft

Ved søndagens valg blev det højre- ekstremistiske parti ”Alternative für Deutschland” (AfD) landets tredje- største parti. 

Allerede på valgaftenen blev tonen slået an for de fremtidige konfrontationer. Således udtalte AfDs partiideolog Alexander Gauland: ”Vi vil jage den kommende regering uanset hvem det er og vi vil hente vores land og vores folk tilbage...” . Markus Frohnmaier, en anden AfD-funktionær, truede for åben skærm den kritisk-reflekterende TV-journalist Marietta Slomka: ”Efter den 24. september gør jeg dig arbejdsløs, lille mus” .

 • Decentrale demonstrationer ved mange af AfD’s valgmøder
 • ”Who is Who” – en oversigt over de ledende folk i AfD  
mehr lesen

So

24

Sep

2017

Mexico: Mordet på en ung kvinde udløser omfattende protester

Søndag d. 17. september 2017 gik tusindvis af mennesker på gaden i Mexico City for at protestere mod den udbredte vold mod kvinder.

Demonstranterne gik til stats- advokaturets hovedsæde for at kræve opklaring af mordet på den 19-årige kvindelige studerende Mara Fernanda Castilla. Mordet fandt sted i delstaten Puebla den 8. september 2017. 

 • Aktivister anklager de mexicanske myndigheder for at gøre for lidt eller ingenting for at forhindre de senere års eskalation i antallet af kvinde- mord. 
mehr lesen 0 Kommentare

Do

14

Sep

2017

Syrien: Stormen på 'Islamisk Stat's højborg al-Raqqa

al-Raqqa, august / september 2017
al-Raqqa, august / september 2017

Kurdisk-arabiske enheder fra ”Syriens Demokratiske Styrker”  (SDF) har vundet en vigtig delsejr mod ”Daesh" ('Islamisk stat' - IS).                              Ifølge alliancens udmeldinger har deres enheder op til den 1. september 2017 indtaget det historiske centrum i den nordsyriske by al-Raqqa og er nu ved at kæmpe sig frem til IS’s hovedkvartér. 

* Kapløb om ørken-området mellem Syrien og Irak  * FN: Assad er ansvarlig for giftgasangreb på byen Khan Shaykhun   

mehr lesen

Do

07

Sep

2017

Spaniens grænsepolitik koster flygtninge livet

Spanske menneskerettigheds- organisationer anklager grænse- myndighederne i den nordafrikanske spanske enklave Melilla for at have forårsaget mindst syv kvinders død i sidste uge.                                           Den 'Internationale Organisation for Migration' har dette år registreret mere 2.400 mennesker, der er omkommet under deres flugt over Middelhavet til Europa. I havet mellem Marokko og Spanien døde mindst 34 mennesker i år ...   

mehr lesen

Di

22

Aug

2017

Indien: Kvinders kamp for plads i det offentlige rum

_______________

Kvindeundertrykkelsen i Indien er stadig massiv. Men der er opbrud igang. Først og fremmest unge kvinder i storbyerne tilkæmper sig synlighed og plads i det offentlige rum.

 • En reportage
mehr lesen

Fr

28

Jul

2017

Israel: ”Koach la Ovdim” - basisdemokratisk klassekamp

 • Interview med Maya Peretz fra 'Koach la Ovdim' om arbejds-kampe i Israel.      

De seneste 10 år har en lille fagforening i Israel skabt uro: ’Koach la Ovdim’  (Arbejdermagt).                                             I en lang række arbejdskampe og i stridig-hederne med den ældste og største fagforening i landet, 'Histadrut', har Koach la Ovdim manifesteret sig som en tydelig forkæmper for radikal, basisdemokratisk og solidarisk interessepolitik.  

mehr lesen 0 Kommentare