AKTUELT

Fr

08

Dez

2017

”Vi må forblive farlige og konfrontatoriske”

Interview med en aktivist som er del af de systemkritiske venstre-radikale miljøer og som syg er fanget i jobcentersystemet.

Omdrejningspunktet for interviewet er en kritik af Enhedslistens fravalg af beskæftigelses- og integrationsborg-mesterposten efter kommunalvalget i København i november 2017.

” I mange af de fattiggjorte miljøer herskede der et håb, om at der ville ske virkelige forandringer indenfor for-valtningen, hvis Enhedslisten fik beskæftigelses- og integrationsborg-mesterposten. Så aktivistgrupper lagde store kræfter i mobiliseringskampagnen ”De stemmeløse kommer” og stillede op som stemmefiskere til arrangementer omkring Enhedslistens beskæftigelsespolitik ...”  

mehr lesen 0 Kommentare

Do

30

Nov

2017

Tyskland: Kampen om Hambach skoven

 • Interview med en økoaktivist

 I Hambach skoven forsøger omkring 400 aktivister at redde en af de sidste store blandingsskove i Midteuropa.                             En domstol har i sidste øjeblik, den 28. november 2017, udsat den allerede påbegyndte rydning indtil januar 2018, hvor der skal tages stilling til økoaktivisternes indsigelse. Rydningsstoppet gælder dog ikke for økoaktivisternes træhuse og fællescamp ...

 • Billeder af aktivisternes fantasifulde træhuse
mehr lesen 0 Kommentare

Fr

24

Nov

2017

25.november: Stop vold mod kvinder

Den 25. november er international kampdag mod vold mod kvinder. Rundt omkring i verden markerer kvinder på forskellig vis denne dag.

 • Fakta om vold mod kvinder – i Danmark og globalt
 • Mordet på søstrene Mirabal: Hændelsen der bliver markeret som international dag mod vold mod kvinder
mehr lesen

Sa

18

Nov

2017

Catalonien: Uafhængighed – imod nationalstaten?

Interview med Quim Arrufat om den catalanske uafhængighedsbevægelse og venstrefløjsalliancen CUP (Candidatura d'Unitat Popular) 

”Der er ingen garanti for, at valget den 21. december bliver et demokratisk valg. Det konservative folkeparti (Partido Popular - PP) har erklæret, at de vil opløse det catalanske parlament med det samme, hvis uafhængig-hedsbevægelsen vinder valget. Vi ser det som et instrument for demokratisk selvbestemmelse og har til formål at mobilisere befolkningen ...

mehr lesen

Mi

25

Okt

2017

”I Argentina er det blevet populært, at virksomheder overtages af de ansatte”

Arbejderdemo i Buenos Aires mod regeringen
Arbejderdemo i Buenos Aires mod regeringen

I et interview fortæller Elisa Gigliarelli om problemerne for selvforvaltede virksomheder,  der er omgivet af  markedskonkurrence og statslig repression.

Elisa er medlem af en komité, der organiserer internationale møder om solidarisk økonomi. Formål: At opbygge et netværk for selvforvaltede virksomheder. 

På det sidste møde i september 2017 var et af hovedtemaerne den kønsbestemte arbejdsdeling - og koncepter for, hvordan den kan opløses.

 

mehr lesen

Sa

21

Okt

2017

Frankfurter Buchmesse 2017: Protester og tumulter omkring højreekstremistiske forlag

Hvert år i oktober finder verdens største internationale bogmesse sted i den tyske metropol Frankfurt am Main. I år viste de tilstedeværende højreekstremistiske forlag med Antainos-forlaget i spidsen tydeligt, hvad de står for. 

Forlagsfolk fra venstreorienterede forlag blev chikaneret og slået i gulvet. Journalister og protesterende blev sparket og truet af agressive nazibøller.

 • Bogmessens ansvarlige ledelse enedes om et intetsigende statement: 

”Vi fordømmer enhver form for vold. Den forhindrer udveksling af politiske positioner. Vi vil ikke tillade dette som en måde at håndere diskursen på ...”   

mehr lesen

Mi

18

Okt

2017

”Vi må blive ved med at fortælle historier om selvorganisering og alternativer...”

Et interview med Regine B., der bor i det anarkistiske kollektiv ”Villa Locomuna” i den midttyske by Kassel.

Hun fortæller om livet i kollektivet, om månedsbladet Contraste ( - avisen for selvorganiserings initiativer) som hun er redaktør af - og om fremtidsudsigter for anarkistiske printmedier. 

______________________

" Og hvis nogen siger til mig, at mine idéer er urealistiske eller at de ikke fungerer, da kan jeg kun svare: Det system vi lever i nu fungerer slet ikke. Jeg har ingen anelse, om det lykkes os at skabe noget andet eller om vi vil fejle i stor stil. Men prøve – det skal vi ..." 

mehr lesen

Mi

11

Okt

2017

Kemikoncernen Monsanto: en thriller om korruption og bedrag

I USA har mere end tusind mennesker indgivet klager mod Monsanto.

Mange af disse er kræftpatienter, der mener, at glyfosat (virkestoffet i ukrudtsmidlet Roundup) har forårsaget deres kræftsygdom. Klagerne påpeger, at Monsanto kender de alvorlige sundhedsrisici ved Roundup, men at de bevidst har tilsløret disse risici.

 • Monsanto skriver rapporter i navn af uafhængige videnskabsfolk.
mehr lesen

Sa

30

Sep

2017

Spanien: Folkeafstemning om Cataloniens fremtid

”Votarem!” (”Vi vil stemme!”) råber aktivister fra taget af regionalregeringens bygning i Cataloniens hovedstad Barcelona og ruller et banner på engelsk ud:”We want to vote!“ Regeringspolitikerne i Madrid afviser enhver tanke om reformer og vil for enhver pris forhindre folkeafstemning om Cataloniens uafhængighed. Istedet for dialog sendes Guardia Civil ind i de catalanske rådhuse. De anholder politikere og konfiskerer stemmesedler til den planlagte afstemning den 1. oktober 2017. Derudover har Rajoy-regeringen bebudet, at politienheder vil blokere indgangene til valglokalerne...

 • Aktuel kommentar af Pelle Dragsted fra Enhedslisten, der for tiden er i Barcelona som valgobservatør.

UPDATE – scroll ned til KORTE INFOs på forside

mehr lesen

Mo

25

Sep

2017

Valg i Tyskland: Højreekstremister vejer morgenluft

Ved søndagens valg blev det højre- ekstremistiske parti ”Alternative für Deutschland” (AfD) landets tredje- største parti. 

Allerede på valgaftenen blev tonen slået an for de fremtidige konfrontationer. Således udtalte AfDs partiideolog Alexander Gauland: ”Vi vil jage den kommende regering uanset hvem det er og vi vil hente vores land og vores folk tilbage...” . Markus Frohnmaier, en anden AfD-funktionær, truede for åben skærm den kritisk-reflekterende TV-journalist Marietta Slomka: ”Efter den 24. september gør jeg dig arbejdsløs, lille mus” .

 • Decentrale demonstrationer ved mange af AfD’s valgmøder
 • ”Who is Who” – en oversigt over de ledende folk i AfD  
mehr lesen

So

24

Sep

2017

Mexico: Mordet på en ung kvinde udløser omfattende protester

Søndag d. 17. september 2017 gik tusindvis af mennesker på gaden i Mexico City for at protestere mod den udbredte vold mod kvinder.

Demonstranterne gik til stats- advokaturets hovedsæde for at kræve opklaring af mordet på den 19-årige kvindelige studerende Mara Fernanda Castilla. Mordet fandt sted i delstaten Puebla den 8. september 2017. 

 • Aktivister anklager de mexicanske myndigheder for at gøre for lidt eller ingenting for at forhindre de senere års eskalation i antallet af kvinde- mord. 
mehr lesen 0 Kommentare

So

17

Sep

2017

David Harvey: ”Vi må finde nogle mere slagkraftige løsninger”

 • INTERVIEW med David Harvey

Vi arbejder mindre og har mulighed for at skabe os mere tid til andet end lønarbejde. Men såkaldte innovationer tager denne tid fra os igen.                                                             - Et eksempel er Facebook:  Vi konsumerer det, men samtidigt bidrager vi til at det fungerer. Vi er således med til at producere det, vi frembringer merværdi – en gevinst, som andre tager til sig.

- Det er en kapitalakkumulation gennem ekspropriation: Man stjæler vores tid. Kapitalen vil konstant beskæftige os. Folk, der har tid til at reflektere, er det sidste som kapitalen har brug for ... 

mehr lesen 0 Kommentare

Do

14

Sep

2017

Syrien: Stormen på 'Islamisk Stat's højborg al-Raqqa

al-Raqqa, august / september 2017
al-Raqqa, august / september 2017

Kurdisk-arabiske enheder fra ”Syriens Demokratiske Styrker”  (SDF) har vundet en vigtig delsejr mod ”Daesh"  ('Islamisk stat' - IS).                                                         Ifølge alliancens udmeldinger har deres enheder op til den 1. september 2017 indtaget det historiske centrum i den nordsyriske by al-Raqqa og er nu ved at kæmpe sig frem til IS’s hoved- kvartér. 

 • Kapløb om ørken-området mellem Syrien og Irak 
 • FN: Assad er ansvarlig for giftgasangreb på byen Khan Shaykhun   
mehr lesen

Do

07

Sep

2017

Spaniens grænsepolitik koster flygtninge livet

Spanske menneskerettigheds- organisationer anklager grænse- myndighederne i den nordafrikanske spanske enklave Melilla for at have forårsaget mindst syv kvinders død i sidste uge.                                           Den 'Internationale Organisation for Migration' har dette år registreret mere 2.400 mennesker, der er omkommet under deres flugt over Middelhavet til Europa. I havet mellem Marokko og Spanien døde mindst 34 mennesker i år ...   

mehr lesen

Di

22

Aug

2017

Indien: Kvinders kamp for plads i det offentlige rum

_______________

Kvindeundertrykkelsen i Indien er stadig massiv. Men der er opbrud igang. Først og fremmest unge kvinder i storbyerne tilkæmper sig synlighed og plads i det offentlige rum.

 • En reportage
mehr lesen

Mo

14

Aug

2017

USA: Væbnet naziopmarch provokerer til heftige konfrontationer

Flere tusinde neonazier, folk fra Ku-Klux-Klan og ”Alt Right"- bevægelsen, m.fl. marcherede den 12. august 2017 gennem universitetsbyen Charlottesville i den amerikanske forbundsstat Virginia.                                      Med paroler som ”Heil Trump” og ”Make America Great Again“ drog de gennem byen. Grupper af racister startede igen og igen brutale angreb på den anti-fascistiske moddemonstration. Den 32-årige antiracist Heather Heyer blev dræbt og 19 andre såret, da en neonazi kørte sin bil ind i demonstranterne ...  

 • Billeder fra den internationale solidaritet med antifa-modstanden i USA
mehr lesen

Fr

28

Jul

2017

Israel: ”Koach la Ovdim” - basisdemokratisk klassekamp

 • Interview med Maya Peretz fra 'Koach la Ovdim' om arbejds-kampe i Israel.      

De seneste 10 år har en lille fagforening i Israel skabt uro: ’Koach la Ovdim’  (Arbejdermagt).                                             I en lang række arbejdskampe og i stridig-hederne med den ældste og største fagforening i landet, 'Histadrut', har Koach la Ovdim manifesteret sig som en tydelig forkæmper for radikal, basisdemokratisk og solidarisk interessepolitik.  

mehr lesen 0 Kommentare

So

23

Jul

2017

Boganmeldelse. "Trumps kontrarevolution" af Mikkel Bolt

Forlaget Nemo har udgivet en række interessante bøger, der på hver sin vis bidrager konstruktivt til under- gravning af den herskende orden.

Sidste skud på stammen er Mikkel Bolts bog ”Trumps kontrarevolution”.  På 128 små sider kommer Mikkel vidt omkring – og han gør det godt. Frisk i sproget, let at læse, en afbalanceret og ikke-akademisk cocktail af teori / historie / modstandspraksis ...

mehr lesen 0 Kommentare

Di

11

Jul

2017

Politiets amokløb under G20-topmødet i Hamburg

En kommentar fra to aktivister, der deltog i den venstreradikale, autonome ”Welcome to Hell" demo

       _______________

* Danske medier gav den hele armen - og dele af venstrefløjen trak i samme retning.

* ”Welcome to Hell" demo – hvad skete der? 

 

mehr lesen 0 Kommentare

Mi

05

Jul

2017

Progressive Sommercamps & libertære adresser

 • Hvis du endnu ikke ved, hvad du vil lave i sommerens løb, så er der her nogle muligheder:   

Et lille udpluk af internationale sommercamps for libertære, venstresocialister , feminister, veganere, .... og for alternativt rejsende til Portugal eller Wien.

mehr lesen

Mi

28

Jun

2017

G20 topmøde i Hamburg: ”'Welcome to Hell–demoen' bliver den største sorte blok nogensinde i Europa ...”

INTERVIEW med 2 ældre autonome om anti-G20 demoen i Hamburg den 6. juli 2017.

- Peter har siden 1977 boet i by-delen Schanzenviertel i Hamburg - Andreas er advokat for aktivistcenteret ”Rote Flora” i byen. De repræsenterer den autonome ”Welcome to hell“ – mobilisering.

mehr lesen

Fr

16

Jun

2017

"Chiles militærbødler er aldrig blevet retsforfulgt ... "

Den 12. december 1974 bliver den 20-årige Beatriz Bataszew bragt til ”Venda Sexy”. Hun er medlem af ”Det Revolutionære Venstres Bevægelse”  (MIR).

”Venda” betyder øjenbind og hen-tyder til, at fangerne bringes til huset med bind for øjnene for derefter at blive misbrugt seksuelt af militærets bødler. Huset kaldes også for ”La Discoteca”, fordi der konstant kører ekstrem høj musik for at overdøve skrigene fra torturkældrene. 

Mere end 40 år senere kæmper Beatriz Bataszew stadig for retfærdighed – for hende selv og for andre tidligere fanger under militærdiktaturet. 

 • Her er en hendes skildring
mehr lesen

Di

16

Mai

2017

Brasilien: Generalstrejker, socialt oprør og en korrupt politikerkaste

Fra generalstrejkedemonstrationen i São Paulo
Fra generalstrejkedemonstrationen i São Paulo

Generalstrejken den 28. april 2017 imod præsident Michel Temers centrum-højre regerings spare- politik formåede at lamme landets storbyer.

Med omkring 40 millioner deltagere blev det den største generalstrejke i Brasiliens historie. Det var første gang i to årtier, at den samlede fagbevægelse stod bag en general- strejke. 

 • Mens Brasiliens største arbejderparti 'Partido dos Trabalhadores' (PT) stadigt tydeligere bliver socialdemokratiseret, forsøger den revolutionære venstrefløj at danne politiske alternativer til venstre. 
mehr lesen

Sa

13

Mai

2017

Anarka-feminisme i Indonesien: ”Vi anerkender ikke de herskende normer”

Interview med det anarka-feministiske kollektiv ”Needle 'n' Bitch” fra byen Yogyakarta på øen Java.

Vores kollektiv er baseret på en række grundprincipper: Vi er imod hierarkier, vi er selvorganiserede – altså autonome, vi har visse standarder hvad angår køn og vi er alle ligeberettigede.

I modsætning til de fleste andre venstre- fløjsgrupper i Indonesien. De er til dels temmelige sexistiske, homofobe eller fjendtligt indstillet overfor transpersoner... ”

mehr lesen

Mi

10

Mai

2017

G20-topmødet i Hamburg: Venstreradikale strategier & perspektiver

”Oprøret opstår som håb og håbet opstår som oprør”
”Oprøret opstår som håb og håbet opstår som oprør”

Den 7. og 8. juli 2017 sætter G20-topmødet Hamburg på den anden ende.

Hansebyen vil være i belejringstilstand flere dage i træk for at afsikre mødet mellem stats- og regeringschefer fra de 19 største kapitalistiske nationer samt EU og repræsentanter fra div. trans- nationale finansinstitutioner.

De mødes i Hamburg for at koordinere deres politiske praksis, der er bygget på udbytning, undertrykkelse og krig.

G20-topmødet i Hamburg kunne udløse de største protester længe set i Tyskland. Det der er på spil, er ikke kun en spektakulær begivenhed, men forsøget på en ny venstrefløjsoffensiv. 

mehr lesen

Fr

05

Mai

2017

Zapatisterne holder konference: ”Kapitalens mure – venstrefløjens brudflader”

Den 11. – 17. april 2017 holdt zapatisterne konference i byen San Cristóbal i den sydøstlige mexicanske provins Chiapas. Konferencen var del af den igang-værende kampagne “Faced with the walls of capital: resistance, rebellion, solidarity and support for below and to the left”.                                       Tema var bl.a. kritikken af venstre-fløjens parlamentsfiksering og dens ageren indenfor systemets rammer.

mehr lesen

Do

27

Apr

2017

Klassekampe i Kina

Det er først for nyligt, at arbejdernes  rettigheder er blevet et tema i Kina.

En fagforeningsreform lægger op til at styrke det statslige kinesiske fagforbunds indflydelse i virksomhederne.                  Indtil idag har strejker og direkte aktioner foregået spredt og ukoordineret. Det bliver nu anderledes.                                            I dette interview fortæller Li Qiang fra ”China Labour Watch” om de vilde strejke- kampe og stigende lønninger.  

mehr lesen

Sa

22

Apr

2017

Valg i Frankrig: De etablerede partiers politiske fallit

Fagforeningsaktivist Philippe Poutou, kandidat for NPA
Fagforeningsaktivist Philippe Poutou, kandidat for NPA

Søndag d. 23. april 2017 afholdes den første runde i det franske præsidentvalg. Valgkampen har været præget af mange korruptionssager, som flere af kandidaterne er involveret i.                            Læs et interview med Olivier Besancenot - aktivist i venstre-fløjspartiet Nouveau Parti Anti- capitaliste (NPA).

 • Update: Den første rundes valgresultat
mehr lesen

Di

18

Apr

2017

Efter Erdoğan‘s valgsejr: Undtagelsestilstand og forøget repression

- "HAYIR!" ( NEJ!) -
- "HAYIR!" ( NEJ!) -

Den tyrkiske regering har med 51,4 procent "ja"- stemmer vundet søndagens afstemning, der giver  flere beføjelser til Recep Erdoğan‘s præsidentembede. Oppositionen peger på manipulation med valgresultatet.

I kølvandet af afstemningen vil regeringen forlænge undtagelse- stilstanden i landet og fortsætte den massive repression mod oppositionen – specielt mod regeringskritiske kurdere og venstrefløjen.  

 • "Nej" til diktaturets forfatning – "Nej" til fascismen. Demonstration i København, d. 22. april, VesterbroTorv, kl. 13:00 
mehr lesen

So

16

Apr

2017

Landkooperativet ”Longo maï” ("Må det vare længe")

I starten af 1970’erne udvandrede de fleste medlemmer af den social-revolutionære aktionsgruppe "Spartakus-Wien" fra Østrig til Schweiz.                                            Sammen med aktivister fra den  schweiziske lærlingeorganisation ”Hydra”, dannede de i 1973 land- kooperativet ”Longo maï”  i det sydlige Frankrig.                                  I dag findes der  basisdemokratiske ”Longo maï” - kooperativer spredt over Europa og et enkelt kooperativ  i Costa Rica.

mehr lesen

Fr

14

Apr

2017

Simone de Beauvoir – still going strong?

For 31 år siden, den 14. april 1986, døde Simone de Beauvoir i en alder af 78 år i Paris.

___________________

Navnet Simone de Beauvoir har stadig symbolkraft - står for intellektualitet og courage.

Hun skabte ravage med sit frigjorte liv uden ægteskab og børn, med hendes ateistiske eksistentialisme, med hendes fraternisering med kommunisterne og støtte til den algeriske uafhængighedskamp mod kolonimagten Frankrig, med hendes militante feminisme.  

mehr lesen

Mi

12

Apr

2017

RECLAIM FEMINISM!

 

 • Hvad har queerfeminisme og neoliberalisme til fælles?
 • Kapitalismekritisk feminisme – hvordan?

En gennemgang af feminismens skiftende roller i kapitalismens forskellige stadier efter anden verdenskrig indtil i dag.

 • Et oplæg som Inge fra autonom infoservice holdt i Internationalt Forums butik, d. 10. marts 2017.
mehr lesen

Di

11

Apr

2017

Tyrkiet: Sultestrejker med livet som indsats

I tyrkiske fængsler er over 100 fanger gået i en ikke-tidsbegrænset sulte- strejke.

Fangerne protesterer mod deres umenneskelige fængselsbetingelser og de systematiske brud på elementære menneskerettigheder.

Ifølge ’Human Rights Watch’ er de politiske fanger konstant udsat for fra- tagelse af søvn, jævnlige prygl, seksuelle overgreb og voldtægtstrusler.

 • København: Sultestrejke i solidaritet med de indsatte i Tyrkiet på Nytorv d. 12. april, kl. 12 til d. 15. april, kl. 20
mehr lesen

Do

06

Apr

2017

Spanien:"Bevægelse mod tvangs-udsættelser" - reform eller revolution?

___________

En aktivist fra det autonome portugisiske kollektiv ”Guilhotina info” var på besøg hos Nabohjælps- organisationen mod tvangsudsættelserPAH (”Plataforma de afectados por la hipoteca”) i Spanien.

mehr lesen

Di

28

Mär

2017

Kommentar: Warlords, kurderne og Assad-regimet

En kritisk kommentar til  Dagbladet Arbejderen          - af  al./ autonom infoservice

Lige siden det fredelige folkelige oprør imod Assad-regimet i Syrien startede i marts 2011, har dagbladet Arbejderen konsekvent givet spalteplads til andres eller egne artikler med åbenlys sympati for det syriske Baath-regime under ledelse af Bashar al-Assad.

 • Det karakteristiske ved denne entydige positionering er, at Arbejderen samtidigt systematisk har undladt at informere om de forhold, der kunne have fået bladets læsere til at anlægge en selvstændig kritisk vinkel på de syriske magthavere ... (UPDATE: Se svaret fra dagbladet Arbejderen, d. 11. april 2017)
mehr lesen 3 Kommentare

Mo

27

Mär

2017

Hviderusland: Massiv repression mod regeringskritiske protester

Protesterne mod præsident Alexander Lukashenko's regime er de største i 10 år.

Demonstrationerne startede sidste måned og har varet ved indtil i dag. På trods af massive politiindsatser, anholdelser i flæng og lynprocesser. Protesterne blev udløst af et dekret, der skal tvinge arbejdsløse til at betale en skat på omregnet 1100 kroner om året, svarende til en gennemsnitlig månedsindtægt for en lønarbejder.

 • Sidespor: Mange borgere følger for tiden præsident Alexander Lukashenko’s opfordring til at ”udvikle sig og arbejde!”, hvilket oversat til russisk betyder ”tag tøjet af og arbejd”. Som føjelige borgere færdes nu mange derfor uden tøj på arbejds- pladserne og dokumenterer dette på instagram ... 
mehr lesen

Do

23

Mär

2017

Rojava hvorhen?

Kurderne i Syrien – altså i Vestkurdistan (Rojava) - er den bærende kraft i en samfunds- mæssig proces præget af såvel revolution- kontrarevolution-borgerkrig som opbygning af selvforvaltningsstrukturer.

 • En analyse af den igangværende selvforvaltningsproces i Rojava - dens styrke og svagheder.
 • Den libertære socialist Murray Bookchins indflydelse på Rojavas frihedscharta.  

 

mehr lesen

Di

14

Mär

2017

Klima-aktivisters kamp mod brunkulsminerne

Nogle klima-aktivister forbereder den daglige nålestik-aktion
Nogle klima-aktivister forbereder den daglige nålestik-aktion

Omkring 30 klima-aktivister har i mere end 4 år med en ukuelig ihærdighed blokeret og forstyrret den rovdrift, som den tyske energi-koncern RWE (Rheinisch-West- fälisches Elektrizitätswerk AG.) udøver i 'Hambacher Forst' ved byen Köln.

Ifølge meningsmålinger er hele 72 procent af den tyske befolkning for en total lukning af kulminedriften.

mehr lesen

Mo

06

Mär

2017

Berlin: ”Der opstår hele tiden protestbevægelser og folk har for længst fået nok”

BZ-hus i Rigaer Strasse 78: "I har solgt hele byen!"
BZ-hus i Rigaer Strasse 78: "I har solgt hele byen!"

Interview med Lene, som i foråret 1992 opsagde sin etværelses i København Nordvest og tog til Berlin for at starte livet som bz’er.

Hun fortæller om dagliglivet og de jævnlige konflikter, der udspiller sig mellem stærke boligspekulantlobbyer og en spraglende, uregerlig modstand fra neden.

For et år siden startede hun sit eget ”one-women guide firma”, som for små penge tilbyder Berlin-besøgende vandreture gennem byen med dens dramatiske historie, særegenheder og aktuelle problematikker. 

mehr lesen

Do

02

Mär

2017

Japans atomlobby ignorerer alle nukleare advarsler

Eksplosionen på atomkraftværket i Fukushima
Eksplosionen på atomkraftværket i Fukushima

På 6 års dagen for reaktor-katastrofen den 11. marts 2011 har den japanske regering planer om at ophæve en del af evakueringsområdet på 330 km2.

Miljøorganisationen Greenpeace kritiserer dette forehavende og advarer mod, at dette ville have uoverskuelige konsekvenser for befolkningens helbred.

Hvor farligt de radioaktive strålinger  omkring reaktor-ruinerne stadigvæk er, viser informationer fra Tepcos egne målinger. Her målte robotter i starten af februar 2017 650 sievert (1) pr. time. Strålingerne var så intense, at robotterne efter to timer var defekte...

 • Læs også om atomkatastrofen i ukrainske Tjernobyl, d. 25. / 26. april 1986 
mehr lesen

Di

21

Feb

2017

PARIS: Politivold i forstæderne

Solidaritetsdemo med Théo Luhaka i Paris
Solidaritetsdemo med Théo Luhaka i Paris

Théo Luhaka, 22 år, blev i starten af februar 2017 mishandlet af fire politifolk.

En video-optagelse dokumenterer, hvorledes politiet i forbindelse med en rutinekontrol banker løs på ham, river hans bukser ned, støder en knippel op i hans anus...

Efter presset fra de sidste ugers heftige protester mod politivold, kræver regeringen nu en fuld- stændig opklaring af hændelserne.

 • Imens fortsætter demonstrationerne mod racisme og politivold i Paris og andre større byer i Frankrig. 
mehr lesen

Fr

10

Feb

2017

Frankrigs højreekstreme varmer op til forårets præsidentvalg

"100 procent højreekstremistisk"
"100 procent højreekstremistisk"

Omkring 5000 deltagere i Front Nationals valgkonvent i weekenden d. 4. / 5. februar 2017 hyldede Marine Le Pen som ”kommende statspræsident”.

Skønt prognoserne giver hende de fleste stemmer i første valgrunde, skønnes det, at hun i den afgørende valgrunde kun vil nå op på 40 procent, uanset hvilken modkandidat hun er oppe imod.

På kongressen positionerede partiet sig tydeligt for det nationale småborgerskabs interesser. Dets fjendebillede blev stadfæstet endnu engang: Den "truende islamisering" og den globalt agerende finanskapital.

 • En splittet fransk venstrefløj opstiller hele tre kandidater
mehr lesen

Mi

08

Feb

2017

Mapuche-indianere i Chile og Argentina kæmper mod store koncerner

Mapuche-aktivister protesterer imod modekoncernen Benetton
Mapuche-aktivister protesterer imod modekoncernen Benetton

I dag lever der omkring 600.000 Mapuche-indianere i Chile, de er den største indigene gruppe i landet. Deres oprindelige stamme- område er i stor udstrækning overtaget af udenlandske investorer og jordejere og bliver brugt til landbrug.            I det sydlige Argentina er der tale om en lignende situation.

mehr lesen

So

05

Feb

2017

Wien: Store protester imod højreekstremisternes årlige ”Akademikerball”

Hvert år i starten af februar byder højreekstreme studenter sammen med det højrepopulistiske parti FPÖ op til dans. Det såkaldte ”Akademikerball” finder sted i den tidligere kejserresidens ”Hofburg” i Wiens historiske bydel.                  Ballet er samlingssted for den østrigske højrefløjselite samt deres ligesindede fra hele Europa.

 • Omkring 4000 demonstranter forsøgte i fredags, d. 3. februar, at blokere for højreekstremisternes fest med spontane blokader.
mehr lesen

Do

02

Feb

2017

G20-topmøde i Hamburg: "Det bliver en festival af protester"

Interview med Emily, en anti-G20 aktivist

Med 'G20-Aktionskonferenz' den 3.- 4. december 2016 faldt startskuddet. 600 aktivister mødtes i Hamburg for at forberede protesterne mod G20-topmødet, der i år finder sted i Hamburg den 7.- 8. Juli 2017.

Mobiliseringen og de konkrete forberedelser skal skabe  rammerne for de titusindvis af aktivister fra hele Europa, der kommer til Hamburg i juli for at konfrontere G20-topmødet med et hav af modstands - og solidaritsaktioner.

 • Læs programmet for den næste forberedelseskonference i Hamburg, d. 11. februar 2017.  
mehr lesen

Mo

30

Jan

2017

”Trump har vundet valget – men kampen er først begyndt”

Den amerikanske præsident Donald Trump fik i weekenden sit første nederlag.

En domstol i New York indefrøs lørdag nat foreløbigt Trumps dekret om bl.a. et indrejsestop for  borgere fra syv stater med et overvejende muslimsk flertal. 

Med denne domsafgørelse opnåede borgerretsbevægelserne en første vigtig delsejr i kampen mod Trumps fremstød mod mindretalsrettigheder.

 • Tusinder demonsterede i landets lufthavne for at løslade flere hunderede tilbageholdte såvel flygtninge som rejsende fra muslimske lande. 
mehr lesen

So

22

Jan

2017

’Women’s March’ mod højrepopulisme og sexisme

LGBTQ-demoblok i Washington DC.
LGBTQ-demoblok i Washington DC.

I Washington samledes lørdag d. 21. januar 2017 op mod 750.000 mennesker til ”Women’s March”. Som protest mod den nyvalgte højrepopulist Donald Trump.

Demonstrationen var domineret af paroler mod sexisme, homofobi, racisme og korruption. For kvinders rettigheder og for mindretalsbeskyttelse.

Protesterne i hele USA samlede ifølge amerikanske medier omkring 2,9 millioner mennesker i 50 forbundsstater. På linje med 1970´ernes og 80’ernes antikrigs-demonstrationer var de en af de største folkelige tilkendegivelser i landets historie.

 • Se et lille udpluk af billeder fra de 914 “Sisters Marches” i såvel andre amerikanske byer som på globalt plan.
mehr lesen

Mi

18

Jan

2017

USA: ”Act up! Fight hate! Fight Trump!”

Efter Trumps valgsejr har de sociale bevægelser og den organiserede venstrefløj fået et mærkbart opsving i USA.

I forbindelse med indsættelsen af Donald Trump som USAs 45. præsident den 20. januar 2017, er der planlagt store protester og aktioner over hele USA og i flere lande i verden, herunder Danmark. 

Lørdag, d. 21. januar vil ”Million Women March” indtage Washington DC. Denne  dag vil der være kvindedemonstrationer mod Trump på globalt plan.

mehr lesen

Di

17

Jan

2017

Venstrefløjsportalen Modkraft lukker

Mediesyndikatet Monsun, der ejer internetportalen Modkraft, meddelte søndag i en mail til medarbejdere, frivillige og venner af mediet, at Modkraft lukker omkring 1. februar 2017.

mehr lesen 0 Kommentare

So

15

Jan

2017

Splittelse i den anarko-syndikalistiske Internationale (IWA)

I december 2016 blev tre anarko-syndikalistiske fagforeninger ekskluderet fra ”International Workers' Association” (IWA).

Det drejer sig om: Spaniens Confederación Nacional del Trabajo (CNT), Italiens Unione Sindacale Italiana (USI) og Tysklands Freie Arbeiter und Arbeiterinnen Union’  (FAU). Dermed har IWA sagt farvel til mindst 90 procent af deres organiserede medlemmer.

 • Læs de tyske anarkosyndikalisters forklaring af konflikten
 • Kort intro om anarkosyndikalisternes Internationale
mehr lesen

Mo

09

Jan

2017

Tyrkiet: Processen mod forfatter og journalist Asli Erdogan

Asli Erdogan (50) har siden 19. august 2016 været fængslet i Istanbuls kvindefængsel Bakirköy. Hun kæmper for menneskerettigheder - og anklages for terror.

Den 29. december 2016 startede retsprocessen mod hende og 8 andre i Istanbul.

Da verdens største bogmesse, Frankfurter Buchmesse, løb af stablen d.19. – 23. oktober 2016 blev hun nævnt i åbningstalen. Journalister, forfattere, intellektuelle og menneskerettighedsaktivister fra mange lande har ytret deres støtte til hende. 

 • Anmeldelse af hendes roman "Byen med den røde kappe"
mehr lesen

Do

22

Dez

2016

Syrien: "Nu ved tyranner i hele verden, at de kan beholde magten ved hjælp af masse-nedslagtning"

Interview med Leila al-Shami Interviewet fandt sted den 29. november 2016, før Aleppo faldt i Assad-regimets hænder. Det sætter fokus på den sociale og geopolitiske situation, som har ført til massakren mod Østaleppos befolkning.

 • Samtidig er det del af en transnational dialog mellem anti-krigs aktivister i Rusland og syriske aktivister.  
mehr lesen

Mo

19

Dez

2016

Irans revolutionsvogtere ”Pasdaran” vinder indpas i Syrien

Store dele af befolkningen revolterer mod Assad-diktaturet
Store dele af befolkningen revolterer mod Assad-diktaturet

Mens Ruslands engagement i Syrien går ud på side om side med USA at spille en central strategisk rolle på den verdenspolitiske arena, så har det iranske præste- styre tilsyneladende andre planer.

Ifølge uafhængige kilder som for eksempel ”Reportere uden grænser”, dukker der stadigt hyppigere shiitiske symboler frem overalt i de syriske områder, som kontrolleres af Assad-regimet ... 

mehr lesen

Mo

12

Dez

2016

Demontering af 2600 forældede boreplatforme har uoverskuelige følger

Mærsk A/S platform ved Tyra Vest feltet i Nordsøen
Mærsk A/S platform ved Tyra Vest feltet i Nordsøen

I de kommende 25 år skal mindst 2600 olie – og gasboreplatforme samt lignende projekter på havet demonteres. Anlæggene er enten forældede eller overflødiggjort, fordi al råolie eller naturgas er udvundet fra stedet.

Ifølge de første skøn vil om- kostningerne for demonteringerne udgøre  omkring 198 milliarder Euro (ca. 1495 milliarder kroner). Disse kollosale ekstraomkostninger vil de globalt agerende oliekoncerner i de næste årtier forsøge at minimere ved hjælp af pris- stigninger og skatteafskrivninger.

 • Planerne om at sænke dele af anlæggene i havet i for eksempel Den Mexicanske Golf betyder, at større havområder bliver yderligere stærkt forurenet. 
mehr lesen

Fr

09

Dez

2016

"Kapitalismekritik og feminisme kan kun samlet lykkes som befrielses projekt"

"Hit med det gode liv" - Fight for feminism!"
"Hit med det gode liv" - Fight for feminism!"

Interview med feministen Frigga Haug

På den ene side er der de marxister, der ukritisk forsøger at værne om en uforanderlig marxisme. For dem er feminismen blot en forstyrrende biting .

På den anden side er det også et problem, at mainstream-feminismen er fuldstændig desinteresseret i at forbinde marxisme og feminisme ...” 

mehr lesen

Mi

07

Dez

2016

”Projekt A” - en filmrejse til anarkistiske projekter i Europa.

I anledning af, at filmen 'Projekt A' vises i Vester Vov Vov, den 7. december 2016,  genopslå vi et interview med regissøren Moritz Springer. 

______________

'Projekt A' var blandt andet på besøg hos "Internationale Anarchistische Treffen" med ca. 4.000 deltagere i Schweiz, og aflagde desuden visit hos anti-atom-aktivisten Hanna Poddig, den anarko syndikalistiske fagforening "Confederación General del Trabajo" i Barcelona, "Parko Narvarinou" i Athen og "Kartoffelkombinat" i München, som driver solidarisk landbrug.

 • Ved 'Münchner Filmfest 2015' vandt 'Projekt A' publikumsprisen. Siden starten af februar 2016 har en lang række biografer rundt om i Europa vist filmen.
mehr lesen

Mo

28

Nov

2016

8 medlemmer af det tyrkiske  venstrefløjsband ’Grup Yorum’ anholdt

Den massive repressionsbølge, som hærger Tyrkiet i denne tid, rammer stadig flere lag af befolkningen.

Natten til torsdag d. 24. november 2016 beviste statsmagten igen, at også kunstnere er i sigtekornet for præsident Erdogans udrensnings- aktioner. Advokatbureauet HHB berettede således via Twitter, at 8 medlemmer af den populære musikgruppe Grup Yorum er blevet anholdt i Istanbul. 

mehr lesen

Mi

16

Nov

2016

”Feminisme og socialisme skal gå hånd i hånd for at fungere”

Interview med redaktionskollektivet bag det feministiske magasin UDBRUD!

Vi er overbeviste om, at feministiske initiativer kan bidrage til grundlæggende samfundsforandringer ved at belyse og italesætte de uligheder, der er til stede på mange forskellige niveauer af samfundet.

Ved netop at skabe en større og mere almen forståelse for, hvordan mennesker behandles forskelligt alt efter køn, hudfarve, seksualitet, religion, klasse mm....”  

mehr lesen

Di

08

Nov

2016

Valg i Nicaragua: Ortega-klanens alliance med højrefløjen og kirken

* UPDATE.  Som forventet blev Daniel Ortega den 6. november 2016 genvalgt for tredje gang i træk som Nicaraguas præsident.

Han fik 72,5 procent af de afgivne stemmer. Ortegas kone Rosario Murillo, der indtil nu fungerede som regeringens talskvinde er valgt til landets vicepræsident ...

 • Ifølge Daniel Ortega er regeringen ”socialistisk, kristelig og solidarisk”. I realiteten drejer det sig om at stadfæstelse af familieklanens politiske kontrol over landet...
mehr lesen

Di

01

Nov

2016

”Kurderne vil ikke stiltiende se til”

Den 1. november er det ”World Kobane Day”. Denne dag fejres den succesfulde befrielse af den kurdiske by Kobane i det nordlige Syrien, d 27. januar 2015.

I anledning af dagen bringer vi et interview med den kurdiske venstrefløjsaktivist Feleknas Uca. Hun fortæller om Tyrkiets krig mod de progressive kræfter i Syrien og nødvendigheden af international solidaritet.

 • ”Når de kurdiske bosættelser i Rovaja bliver beskudt, så vil vi naturligvis forsvare kurderne. Angrebet på Rojavas revolution er et angreb på alle kurdere i hele verden. Den europæiske venstrefløj må gøre det til sin sag, tydeliggøre dens positioner ift. Erdogan-regimet og støtte kurdernes forsvar af deres demokratiske strukturer ...” 
mehr lesen

Mi

12

Okt

2016

USA: Interview med Green Party’s præsidentkandidat Jill Stein

I et interview fortæller Jill  Stein  hvad hun vil gøre, hvis hun mod alle odds bliver valgt til præsident den 8. november 2016.

Nøgletemaer er bl.a. immigration, udenrigspolitik, indførelse af en landsdækkende mindsteløn, klimapolitik, ... 

mehr lesen

Di

11

Okt

2016

”De glemte heltinder” fra Eritrea

Masseprotester imod landets president Isaias Afwerki, august 2015
Masseprotester imod landets president Isaias Afwerki, august 2015

_____________

- Et interview med journalisten Amal Ali

Siden Eritrea vandt uafhængighedskampen og rev sig løs fra Ætiopien for nu 25 år siden, har Isayas Afewerki været præsident i landet. Kvinder spillede en vigtig rolle i modstanden og bidrog væsentligt i kampen for landets uafhængighed.

 • På trods af dette hersker der i dag et repressivt system i Eritrea. Utallige kvindelige journalister, kulturarbejdere og kunstnere er fængslet. Deriblandt Miriam Hagos, der er kendt som menneskerettighedsaktivist og leder af ”Eritrean Cinema Board”. Hun har været fængslet siden 2001. 
mehr lesen

Di

04

Okt

2016

Folkeafstemning i Colombia: Nej til fredsaftalen med FARC

Dyb skuffelse blandt tilhængerne af fredsaftalen søndag aften i Bogotá
Dyb skuffelse blandt tilhængerne af fredsaftalen søndag aften i Bogotá

Et knebent flertal på 50,2  procent af de afgivne stemmer sagde søndag, den 2. oktober 2016 'NEJ' til den fredsaftale, som den colombianske regering for nyligt har indgået med guerilla- bevægelsen FARC.

Landets konservative statschef Juan Manuel Santos og FARC vil fortsætte freds- processen.  

mehr lesen

Mi

28

Sep

2016

”Borgerrettigheder bliver systematisk tilsidesat af det industrielle fængselskompleks i USA”

Tirsdag, den 1. november 2016 vælger en del af USA's befolkning ny præsident. I den anledning bringer vi nogle artikler, der ud fra forskellige vinkler beskriver situationen i landet.

Vi lægger ud med et interview af den kendte afro-amerikanske  "Black Woman Revolutionary" Angela Davis.

 ____________________

Verdenskendt blev hun som politisk fange i starten af 1970’erne i USA. Hun er en radikal kritiker af det fængselsindustrielle kompleks i USA og har offentliggjort en række kritiske analyser af de forskellige undertrykkelsesformer langs race, class og gender.

 

mehr lesen

Mi

14

Sep

2016

Colombia: 13 aktivister myrdet siden fredsaftalen

Ifølge den colombianske regerings "embede for menneskerettigheder" er 13 aktivister fra forskellige menneskerettighedsgrupper og miljøbevægelser blevet myrdet, siden fredsaftalen mellem den colombianske regering og den revolutionære frihedsbevægelse FARC blev underskrevet i Havanna den 25. august 2016.

 • De sociale bevægelser tilskriver de paramilitære grupper ansvaret for disse mord, som har fundet sted i perioden mellem den 26. august og den 13. september 2016. 
mehr lesen

So

04

Sep

2016

Indien: 150 millioner arbejdere i strejke

Bankansatte deltager i generalstrejken i Mumbai, d. 2. september
Bankansatte deltager i generalstrejken i Mumbai, d. 2. september

Den 2. september 2016 gik millioner af arbejdere i Indien i aktion.

Op til 150 millioner arbejdere nedlagde arbejdet. Den landsdækkende strejkeaktion blev koordineret af Center of Indian Trade Unions.

Det blev en historisk dag og muligvis den største strejke i arbejderklassens historie – ikke bare i Indien, men globalt ... 

mehr lesen

Di

23

Aug

2016

Det belejrede Øst-Aleppo – råb om hjælp fra et inferno

Op til 300.000 mennesker er lukket inde i Øst-Aleppo. Belejret af Assad- regimets militser.

Civilbefolkningens sult og den konstante angst for de nådesløse bombardementer skaber ufattelige scenarier.

Alt imens Assads propagandamaskine fortæller den internationale offentlighed om de facto ikke-eksisterende såkaldte ”humanitære korridorer” ud af den belejrede by ... 

mehr lesen

Di

16

Aug

2016

Ruslands dobbeltstrategi i Syrien

Beboerdemo mod Assad-regimet i Aleppo, d. 4. marts 2016.
Beboerdemo mod Assad-regimet i Aleppo, d. 4. marts 2016.

De skiftende, dramatiske militære konfrontationer mellem det syriske regime og de forskellige grupper af oprørere dækker over, hvem der er blevet den afgørende aktør i denne krig:

Putin-regeringens militære indgreben sidste efterår har bevaret Bashar al-Assad-regimets udmattede militær for et kollaps.

Slaget om byen Aleppo har siden hen dannet ramme for krigens udfald. Alt tyder dog på, at Rusland anser en belejret by som mere værdifuld end en af Assad-militæret generobret by. På den måde kan Rusland opretholde sin centrale rolle i og omkring konflikten ... 

mehr lesen

Do

11

Aug

2016

Verdens Socialforum i Canada: Over 110 aktivister nægtet indrejse

Det 13. Verdens Social Forum finder sted fra den 9. til 14. august 2016 i Montreal i Canada.

Det forventes, at omkring 50.000 mennesker vil deltage i Verdens Social Forum i Canada i disse dage. Dog er 110 aktivister allerede blevet nægtet indrejse i landet pga. regeringens restriktive visapolitik....

mehr lesen

Mi

03

Aug

2016

Brasilien - OL 2016: Den anden side af medaljerne

Tusinder protesterede mod legene mens den olympiske ild blev båret gennem Rio de Janeiro.
Tusinder protesterede mod legene mens den olympiske ild blev båret gennem Rio de Janeiro.

Fredag d. 5. august 2016 starter de 31. olympiske sommerlege i Rio de Janeiro.

I et interview fortæller Julia Bustamente om protesterne mod tvangsforflytninger, prisstigninger og politivold i Brasiliens metropoler. Hun er medlem af ”Comitê Populares da Copa e Olympiadas” - en borgerkomité dannet af lokale sociale bevægelser og bydelsorganisationer.

 • "Velkommen til helvede!” - Et par facts om OL 2016 i Rio de Janeiro
 • Brasilien – hvorhen? - en aktuel situationsrapport
mehr lesen

Mo

04

Jul

2016

”Vores anarkistiske sommercamp er en slags platform for bevægelsen”

Interview med en aktivist fra den årlige ”Anarchistische Sommercamp” i Østrig.

_________________________

Her fortæller han bl.a. om højrepopulismens dominans i Wiens arbejderkvarterer, om den statslige kriminaliseringsbølge i kølvandet af succesrige venstrefløjskampagner og om den lille men mobiliseringsduelige revolutionære venstrefløj i Alperepublikken...

 • " I de seneste år har der været nogle opsigtsvækkende retsprocesser rettet mod venstrefløjen. Oftest som en statslig ”reaktion” mod en forholdsvis vel- lykket kampagne udgående fra den radikale venstrefløj ..."
mehr lesen

Mo

27

Jun

2016

Spanien: Venstrefløjsalliancen ’Unidos Podemos’ fik et skuffende valg

Skønt meningsmålinger havde forudsagt det, så lykkedes det ikke for venstrefløjsalliancen ’Unidos  Podemos’ (’Sammen kan vi’ ) at fortrænge det social- demokratiske PSOE  fra anden pladsen som andet største parti i landet.

Unidos Podemos fik ved søndagens valg 21,1 procent af stemmerne og 71 mandater – hvilket gør dem til tredjestørste parti i Spanien. PSOE fik 22,69 procent af stemmerne og 85 mandater. Det er det dårligste valg nogensinde for spanske socialdemokrati. 

mehr lesen

Mi

22

Jun

2016

Storbritannien: Brexit, Lexit – "In" eller "Out" af EU?

Der er allerede skrevet op og ned af stolper for eller imod Storbritanniens udtræden af EU.

Men der er kun få danske medier, som har interesseret sig for de forskellige holdninger indenfor den britiske fagbevægelse og venstrefløjen i forbindelse med  folkeafstemningen den 23. juni.

Fronterne i den britiske fagbevægelse og venstrefløj er i de senere dage blevet mere tydeligt. Mens størstedelen af de britiske fagforeninger og ledelsen af Labour Party argumenterer for at blive i EU, så kæmper nogle socialistiske partier, valgalliancer samt progressive fagforeninger for et ”venstreorienteret exit” af EU. 

 • Andre dele af den britiske venstrefløj forholder sig kritisk til Lexit - kampagnen for udtræden af EU. Læs interviewet med en socialistisk feminist

UPDATE: 51,9 procent: OUT  -  48,1 procent: IN. * Se også erklæringen fra dele af den britiske venstrefløj, der aktivt agerede for et 'Brexit'

mehr lesen

Mo

13

Jun

2016

Paris: ”Den nye storm på Bastillen!” – anno 2016

"Paris debout, souleve toi“  (Paris rejs dig – stå op/gør oprør)

Mobiliseringen imod Hollande-regeringens nye arbejdslov (”Loi Travail”) når den 14. juni 2016 et nyt højdepunkt. Denne dag vil  sociale bevægelser, venstrefløjen og fagforeninger i fællesskab gennemføre en central stordemo i Paris, der ledsages af strejker og virksomhedsblokader over hele landet. Der forventes hundredetusinder af vrede protesterende i Paris’s gader. Nogle medier omtaler det folkelige oprør som ”Den nye storm på Bastillen”.

* Internationalt demo-opråb * Tips til Paris-rejsende fra Skandinavien  

 • UPDATE. Indtryk fra demoen den 14. juni 2016 – se under ’KORTE INFOS’ 
mehr lesen

Sa

04

Jun

2016

Frankrig: ”Lad os være uregerlige!”

De landsdækkende protester mod den nye arbejdslov har efterhånden radikaliseret sig til modstand mod det kapitalistiske system som sådan.

I de første uger af konflikten satte statsapparatet og mainstream- medierne mange ressourcer ind på at skabe et fjendebillede i form af det venstreradikale oprørsmiljø, der blev stigmatiseret som ’les ”Casseurs” / bøller’. Først og fremmest for at skræmme hovedparten af lønarbejderne fra at deltage i demonstrationerne. Dette forsøg mislykkedes. Nu er hovedfjenden udskiftet med de strejkende arbejdere.

 • Mens bevægelsen vokser og radikaliserer sig som helhed, er der første spæde tegn på, at fagforeningsledelsen fra landets største fagforening CGT er villig til at indlede forhandlinger med den stærkt pressede Hollande-regering, selvom regeringen fortsat afviser de hidtidigt opstillede betingelser...
mehr lesen

Mi

01

Jun

2016

Rusland: Ukrainske venstrefløjsaktivister dømt til hhv. 10 og 20 års fængsel.

Et interview med advokaten Swetlana Sidorkina fra den russiske menneskerettigheds- organisation ’Agora’.

Hun forsvarede den ukrainske filminstruktør Oleg Senzov og den ukrainske postbud og libertære antifascist Alexander Koltschenko, der blev anholdt på Krim-halvøen i 2014.

Swetlana Sidorkina har ligesom de to dømte aktivister deltaget i demonstrationer mod den russiske intervention på Krim.

 • Hun betegner retsprocesserne mod de to ukrainske aktivister, der i august 2015 blev idømt hhv. 20 og 10 års fængsel som "en skamplet på den russiske justits“.  
mehr lesen

Fr

27

Mai

2016

Endnu en politiagent afsløret i Hamburgs venstreradikale miljø

Indenfor de seneste 18 måneder er tre undercover politibetjente blevet afsløret af en 'researchgruppe’ fra Hamburgs venstrefløjsmiljø.

Den seneste er Astrid Oppermann fra Hamburger Landeskriminalamt (LKA), som under dæknavnet "Astrid Schütt” siden 2006 har været aktiv i forskellige venstreradikale grupper og tilholds- steder.

I april 2013 trak hun sig ud af miljøet med den begrundelse, at hun ville bosætte sig i Italien. I oktober samme år vendte hun ifølge researchgruppen tilbage til Hamburg og er nu igen aktiv i polititjenesten i politipræsidiet i bydelen Alsterdorf.

 • Her er historien om politiagenten "Astrid Schütt”. 
mehr lesen

Mo

23

Mai

2016

Østrig hvorhen? - en kommentar

Den værdikonservative øko-professor Alexander van der Bellen er i dag  blevet valgt til Østrigs nye præsident. 

I valgkampen tog han på trods af sine national- romantiske undertoner immervæk klar afstand fra sin modpart, højre- populisten Norbert Hofers racistiske flygtninge – og migrant politik. Det er denne holdning, som har fået en masse folk hinsides de traditionelle partier til at engagere sig i Van der Bellens valgkamp – med succes.

 • Såvel de østrigske sociale bevægelser som den organiserede venstrefløj er aktuelt alt for svage til at have kunnet sætte en punktuel anderledes dagsorden i de politiske kontroverser langs præsidentvalgs kampagnen. I stedet dominerede nationalfølelser og hjemstavnslir....
mehr lesen

Do

12

Mai

2016

Valg i Spanien: Ny venstrefløjsalliance spås over 25 procent af stemmerne

Pablo Iglesias (Podemos) og Alberto Garzón (IU)
Pablo Iglesias (Podemos) og Alberto Garzón (IU)

Den 26. juni 2016 er der udskrevet  parlamentsvalg i Spanien.

I et forsøg på at styrke venstrefløjen har bevægelsespartiet Podemos ("Vi kan") og venstrefløjsalliancen Izquierda Unida - IU (Det forenede Venstre) dannet en fælles liste.

Den nye valgalliance kan ifølge aktuelle meningsmålinger blive den anden stærkeste kraft i det spanske parlament.  

mehr lesen

Di

03

Mai

2016

”Ulydighed en nødvendighed” – interview med to aktivister fra ”Ende Gelände”

Over 1.500 aktivister fra klimabevægelsen ”Ende Gelände” blokerede sidste år brunkulsminen Garzweiler i Ruhrområdet  ved grænsen til Holland. Ca. 300  aktivister fra hele Europa deltog i denne aktion.

Den 13. -16. maj 2016  tager ’Ende Gelände’ til Lausitz nær den tysk-polske grænse. Organisatorerne regner med endnu større international deltagelse end i 2015.

Hvorfor er ”Ende Gelände” et tema for aktivister fra så mange lande? Hvorfor har denne aktion, der i starten var helt lokal, nu fået et internationalt tilsnit ?

 • Det fortæller aktivisterne Juliette Rousseau og Petra Nemcová om i dette interview.  
mehr lesen

Do

28

Apr

2016

Reclaim the City: ”Finanskapitalen bygger først og fremmest byer for investeringernes skyld”

Et interview med David Harvey, byplanlægger og marxistisk kapitalismekritiker.

_______________

David Harvey gæstede fornyligt Odeon-teateret i Rio de Janeiro, hvor han for fulde huse fremlagde en sønderlemmende kritik af nutidens byudvikling til fordel for de rige og finansverdenen. 

mehr lesen

Mi

20

Apr

2016

Repressionsbølge mod autonome projekter i flere tyske byer

Politiets ransagninger af en hel række autonome venstrefløjs-projekter varsler en ny bølge af repression mod det venstre- radikale miljø i Tyskland.

Angrebene på fristederne sker i for- længelse af gentrificeringen, som betyder at bykernerne omformes til rigfolkskvarterer, hvor megadyre ejerlejligheder, forbrug og indkøbs- zoner har første prioritet.

 • Den 30. april mobiliserer venstreradikale miljøer til en overregional demonstration i Hamburg, til forsvar for de selvforvaltede frirum. 
mehr lesen

Fr

15

Apr

2016

Oprørerne fra ’Place de la République’

 • En beretning fra en fransk aktivist

Bevægelsen ”Nuit Debout” (Rejs jer om natten), der startede i forlængelse af de store demoer d. 31. marts 2016 mod Hollande – regeringens arbejdsgivervenlige lovinitiativ, har siden da bredt sig til talrige franske byer som Marseille, Nantes og Orléans...

Også i spanske og belgiske byer har ’Nuit Debout’ sat sine spor.

mehr lesen

Mi

06

Apr

2016

Frankrigs venstrefløj atter i offensiven – på gaden

Med Hollande-regeringens nye kapitalvenlige lovinitiativ bristede ethvert håb om, at socialdemokraterne vil indfri deres tidligere valgløfter.

I protest imod de planlagte forringelser har flere hundrede demonstranter siden torsdagens store demoer hver nat holdt Paris’s centrale ’Place de la République' besat. ”Nuit debout” (Rejs jer op om natten ) er sloganet for den spontant opståede bevægelse.

 • Det er ikke uden grund, at magthaverne er nervøse – i 1986, 1994, 1995 og 2006 forhindrede ungdomsrevolter sammen med fagforeninger skiftende regeringers omfangsrige nedskæringsprojekter...
mehr lesen

Do

31

Mär

2016

Hamburg: Beboere i  ’Schanzenviertel’ mobiliserer imod boligspekulanter

Beboerne i Hamburgs kulørte bydel ’Schanzenviertel’ ruster sig til aktion.

De går til modværge mod opsigelsen af ”Schanzenhof”, et stort selvfor- valtet kompleks, der har eksisteret i 26 år og rummer mange forskellige initiativer.

Den nye ejer – en socialdemokratisk  partifunktionær – har pr. 31. marts 2016 opsagt lejemålene. Hans planer: At forpagte Schanzenhof til en designsmart hotelkæde.

 • Update d 1. april 2016. Politistyrker har i går, torsdag den 31. marts 2016, ryddet Schanzenhof
mehr lesen

Di

29

Mär

2016

INTERVIEW med ”Istanbul Feminist Kolektif”: "Kvinder kræver deres liv tilbage"

Rødderne til Istanbul Feminist Kolektif (IFK) går tilbage til de store  feministiske protester og kampagner omkring 1978.

Med tiden har kollektivet udviklet sig til et sted, hvor der diskuteres feministisk politik og organiseres demoer, blandt andet 8. marts (Den internationale kvindekampdag) og 25. november (International kampdag: STOP vold mod kvinder).

 • 2010 igangsatte kollektivet kampagnen "Vi gør oprør mod kvindemord!". 2012 organiserede de store massedemonstrationer for retten til fri abort. 
mehr lesen

Mo

21

Mär

2016

Syriens Demokratiske Styrker: ”Først IS, derefter Assad-regimet!”

Imens der i Geneve forhandles om en politisk løsning for Syrien, fortsætter kurdiske og arabiske enheder den militære kamp mod "Daesh" ("Islamisk Stat”).

Den multietniske militæralliance "Syrian Democratic Forces" – SDF, der består af kurdere, sunnitiske arabere, assyriske kristne og turkmener, har sat "Islamisk Stat" under et massivt pres og nærmer sig nu islamisternes højborg Raqqa.

mehr lesen

Fr

11

Mär

2016

”EU har solgt kurdernes sag”

Kurdisk guerillakæmper
Kurdisk guerillakæmper

Den tyrkiske regering har under dække af ”terrorbekæmpelse” de seneste 10 måneder eskaleret deres krig mod den kurdiske del af befolkningen.

Ifølge det kurdiske presseagentur Firat har det kostet flere end 650 civile kurdere livet. 450.000 kurdere er blevet tvunget til at forlade deres boliger.

EU-regeringerne forholder sig tavse, de har solgt kurderne for en flygtninge-stopklods ved landets grænser.

 • I et interview fortæller den tyrkiske journalist Duygu Yildiz om hendes rejse gennem de krigshærgede kurdiske områder. 
mehr lesen

Do

03

Mär

2016

Frankrig: Politi rydder flygtningecamp i Calais

Omkring 500 bevæbnede politifolk har mandag, den 29. februar 2016 ryddet en stor del af flygtningelejren ”Junglen” i udkanten af byen Calais ved kanalkysten mellem Frankrig og England.

Ifølge flere lokale flygtningehjælpe-organisationer boede i lejren 4.000 flygtninge fra Syrien, Iraq, Afghanistan og det nordlige Afrika. Da flygtningene modsatte sig rydningen anvendte politistyrkerne knipler og tåregas. 

mehr lesen 0 Kommentare

Do

18

Feb

2016

”Femme & Libre”: ”Vold mod kvinder er del af Irans lovgivning”

Demo mod syreangreb på kvinder
Demo mod syreangreb på kvinder

Under Irans præsident Hassan Rohani – manden som ynder at fremstille sig selv som ”moderat islamist” – er kvindernes horrible levevilkår på ingen måde blevet forbedret.

Ifølge ”Global Gender Gap Report – 2015” er der ikke sket ”nogen som helst form for forbedring af kvindernes situation siden 2006”.

 • Læs om de horrible forhold for Irans kvinder i dag. 
mehr lesen

Mi

17

Feb

2016

Ruslands regering støtter Europas Højreekstremister

Putin regeringen har udnævnt sig selv til ledende kraft i en ny globalt agerende konservativisme, som først og fremmest er nationalistisk, fremmedfjendtlig og homofob.

I forlængelse heraf har regeringen gennem de seneste år knyttet og udbygget sine kontakter til Europas højre-ekstremistiske partier.  

_________________________________

Billede tv.: Marine Le Pen Front National og Dmitry Rogozin, stedfortrædende russisk ministerpræsident

mehr lesen

Mo

15

Feb

2016

De sociale bevægelsers forår – initiativer på europæisk plan

De fleste regeringer indenfor EU har fuldført en højredrejning på bekostning af flygtninge og formået at opsplitte befolkningen i indfødte og fremmede.

I kølvandet heraf gennemføres drastiske de-reguleringer og en omfattende spare- politik i den sociale sektor. Samtidig med at sikkerheds – og overvågningsapparatet  udbygges for at forebygge udviklingen af sociale protester fra neden.

For at komme ud af den aktuelle defensiv som den europæiske venstrefløj, med undtagelse af Spanien, befinder sig i, er der sat en masse europæiske initiativer i gang.

Et overblik over nogle europæiske initiativer i 2016:

 • * Ums Ganze! – ”Keep moving“ * Europæisk initiativ: ”Aktionsdag imod Fæstningen EUropa” * ‘Blockupy- Rådslagning’ i Berlin * “Democracy in Europe Movement 2025“ i Berlin * Plan B for Europe: Konference i Madrid * Transnational strejke “24-timer uden os!“ * “Austerexit” – europæisk konference for den sociale og politiske modstand * Alter Summit * Stop Austerity * Den Europæiske Kommune  
mehr lesen 1 Kommentare

Di

09

Feb

2016

Berlin: Kampen for frirum

"Forsvar de oprørske strukturer - skab solidariske bydele"
"Forsvar de oprørske strukturer - skab solidariske bydele"

Det skulle være en "kampberedt, kraftfuld demo“ til forsvar for byens socialrevolutionære og  antifascistiske frirum.

Og det blev det også. Omkring 4.000 mennesker demonstrerede lørdag, d. 6. februar 2016 mod bystyrets gentrificeringspolitik og politiets konstante overgreb.

 

mehr lesen

Fr

05

Feb

2016

Feminisme – en intro

 

-     af autonom infoservice / femi-redaktionen

Feminismen er død! Feminismen har sejret! Som begreb har feminismen til alle tider været genstand for strid. Hun er en uregerlig størrelse, der stritter i mange retninger.

 

 • Her et forsøg på en begrebsafklaring, som sætter fokus på kernen i det hele.
mehr lesen 0 Kommentare

So

31

Jan

2016

Sverige: Racistisk klapjagt på immigranter

Det startede fredag aften d. 29. januar. På hovebanegården i Stockholm gik op til 100 maskerede racister til angreb på mænd, kvinder og børn med "ikke-svensk udseende".

Ifølge det svenske dagblad ”Aftonbladet” bar flere af den racistiske mob armbind fra Stockholms fodbold - og ishockeyklubber AIK og Djurgården.

Lørdag fortsatte racisterne med en opmarch i Stockholms centrum under betegnelsen ”Folkets demonstration”. Den blev dog imødegået af et stort antal antiracister.

Om aftenen meldte svensk politi igen om flere angreb på og mishandling af mennesker med ”udenlandsk oprindelse”...

mehr lesen

Di

26

Jan

2016

Inuit: "Sumé – lyden af en revolution"

Da unge grønlændere i 1970’erne gik på gaden for at kræve løsrivelse fra Danmark, leverede det venstreradikale rockband Sumé protestens soundtrack. Dokumentarfilmen ”Sumé – Mumisitsinerup Nipaa” (”Sumé – lyden af en revolution”) fortæller musikgruppens historie.

Sumé blev dannet af fem unge grønlandske musikere i København. Stedet unge inuiter måtte rejse til for at kunne studere eller få en anden uddannelse.

Det danske kolonistyre havde på dette tids-punkt ikke andre kvalifikationsmuligheder at tilbyde Grønlands indfødte befolkning. Kolonien skulle levere råstoffer til Danmark. Inuit-folket havde de danske myndigheder derimod yderst ringe interesse for....

 • Filmen havde premiere i danske biografer i oktober 2014. Hvis du ikke har set den endnu, så kan denne anmeldelse her måske være inspiration til at se den på YouTube. 
mehr lesen 0 Kommentare

Fr

08

Jan

2016

’Chaos Computer Club’ holdt kongres i Hamburg - med 12.000 deltagere

Den 27. – 30. december 2015 afholdt Chaos Computer Club (CCC) sin 32. ”Hackerkongres” under sloganet ”A New Dawn” (en ny start).

Kongressen blev afholdt i 'Congress Center Hamburg'. Temaer var bla. hacking, frihed og 'Club Mate' samt tilbageblik på det katastrofale 2015.

 • Deltagerne fordelte sig på omkring 100 workshops om samfundsmæssige spørgsmål som overvågning og kommercialisering, tekniske eksperimenter, hacker-workshops, 3D-print teknologi, mv. 
mehr lesen 0 Kommentare

Di

05

Jan

2016

Syrien: ”Jeg ser ingen fremtid ...”

Zaina Erhaim
Zaina Erhaim

Interview med den syriske journalist Zaina Erhaim (30) – kåret til årets journalist af ”Reporters without borders”.

” ... Det er Assad regimet, som er ansvarlig for langt de fleste døde. Det syriske ”Network for Human Rights” går ud fra, at 96 % af alle krigens dødsofre kan tilskrives regimets for- brydelser.

Og denne Assad bliver i Vesten nu anset for at være det mindste onde, den bedste løsning...! Jeg fatter det ikke. På grund af det aktuelle fokus på 'Islamisk Stat' har  mange mistet blikket på menneskene og sammen- hængene i denne krig”. 

mehr lesen 0 Kommentare

Di

22

Dez

2015

Valget i Spanien: Venstrefløjspartiet Podemos tredje stærkeste kraft

De sociale bevægelsers parti Podemos (”Vi kan”) fik ved gårsdagens valg omkring 20,6 procent af stemmerne, svarende til 69 af de ialt 350 parlamentspladser. Podemos’s talsmand, den 37- årige Pablo Iglesias, udtalte : ”...valgresultaterne har efter flere årtier afsluttet to-parti-systemet i Spanien. Idag blev et nyt Spanien født”. Podemos’s succes i Spanien er først og fremmest resultat af den udbredte sociale modstand mod nedskæringer og fattigdom samt den post-frankistiske politiske elites korruption.

mehr lesen 0 Kommentare

Sa

12

Dez

2015

Paris COP21 – protester og modstand

Venstrefløjsdemo mod COP21 i Paris, d. 29. nov. 2015
Venstrefløjsdemo mod COP21 i Paris, d. 29. nov. 2015

Umiddelbart efter 'Islamisk Stat" - anslagene i Paris den 13. nov. 2015 har politikerne etableret undtagelsestilstand i hele Frankrig – i første omgang indtil februar 2016.

Undtagelseslovgivningen udvider de franske myndigheders beføjelser. Og statsapparatet benytter sig i stort omfang af disse nye muligheder. I forbindelse med COP21 klima- konferencen blev samtlige demoer i og omkring byen forbudt ...

 • Video: Paris' centrum, d. 12. december: Slutdemonstration med omkring 15.000 deltagere 
mehr lesen 0 Kommentare