IRAN

Di

19

Feb

2019

Iran 1979: ”Næsten alle længtes efter Shahens fald”

Interview med Roya Hakakian, iransk forfatter og filminstruktør i eksil.                                               ” I dag ligner det iranske regime snarere en økonomisk mafia og jeg er fuld af forhåbning til, at den iranske befolkning lettere kommer af med en korrupt mafia end med et ekstremt ideologisk regime ...” 

mehr lesen

Fr

12

Jan

2018

”Den iranske modstand har kun en chance, når den forbliver på gaden”

Et interview med Reza Mohajerinejad, der var en af de fremtrædende aktivister i  studenter – og ungdomsrevolten mod det iranske præstestyre i juli 1999. 

"Vi må få det iranske mellem- lag til at tilslutte sig protesterne. I øjeblikket kommer protesterne fra arbejderne og de fattige dele af befolkningen. Regimet er klar over, at hvis det mister støtten fra middelklassen, så vil dette være starten på regimets fald...” 

mehr lesen

Do

18

Feb

2016

”Femme & Libre”: ”Vold mod kvinder er del af Irans lovgivning”

Demo mod syreangreb på kvinder
Demo mod syreangreb på kvinder

Under Irans præsident Hassan Rohani – manden som ynder at fremstille sig selv som ”moderat islamist” – er kvindernes horrible levevilkår på ingen måde blevet forbedret.

Ifølge ”Global Gender Gap Report – 2015” er der ikke sket ”nogen som helst form for forbedring af kvindernes situation siden 2006”.

  • Læs om de horrible forhold for Irans kvinder i dag. 
mehr lesen

Di

12

Mai

2015

Iran: Masseprotester i Mahabad

Demonstranter sætter hotellet 'Tara' i brand
Demonstranter sætter hotellet 'Tara' i brand

Den 7. maj 2015 begik den 25 årige kurdiske kvinde Ferînaz Xosrewani selvmord i Mahabad i Østkurdistan/ Vestiran for at undgå at blive vold- taget af en iransk embedsmand. Tusinder af byens omkring 280.000 beboere af overvejende kurdisk af- stamning reagerede med omfattende protester og satte bl.a. hotel Tara, hvor den unge kvinde var ansat, i brand.

Ifølge de nyeste beretninger har det iranske regimes sikkerhedsapparat såret flere end 50 demonstranter. To er blevet dræbt og mindst 30 protesterende er blevet anholdt. 

mehr lesen 0 Kommentare

Fr

14

Jun

2013

Taber af valget i Iran: Befolkningen

Fængslet Iran
Fængslet Iran

Fredag den 14. juni 2013 kan Irans befolkning vælge ml. regimets kandidater.

Mens det er uklart, hvem der vil blive valgets sejrherre (kun mænd kan opstille!), står valgets taber allerede nu klart: Det iranske civilsamfund i alle dets afskygninger.

Alt tyder på, at den eksisterende repression mod faglige og politiske oppositionelle og mod folk med anden kønspolitisk identitet end mainstream hetero vil blive yderligere skærpet. Således har det iranske parlament umiddelbart før valget vedtaget en ny islamisk straffelovgivning, der åbner op for at henrette oppositionelle, der anklages for at være en ”fare for den nationale sikkerhed”.

  • Hvem er de 8 kandidater, der er udvalgt af revolutionsvogterne ?
mehr lesen 0 Kommentare

Sa

23

Feb

2013

IRAN: Magtcirklernes indbyrdes kampe og modstanden i befolkningen

INTERVIEW med Ali Shirasi, iransk venstreorienteret forfatter, lever i eksil i Tyskland.

___________

I interviewet fortæller Ali Shirasi om de heftige konflikter indenfor magtcirklerne i det iranske regime, den dramatiske økonomiske situation for flertallet af befolkningen samt om oppositions- bevægelsen.

 

” Der findes to kendte store undergrundsaviser – Badr og Alternativ, der beretter om menneskers problemer i Iran. Disse aviser bliver fordelt i hele landet.” 

mehr lesen

Do

05

Aug

2010

Journalister fra USA fortsat fænglset i Iran

Sarah, Joshua og Shane
Sarah, Joshua og Shane

I et år har tre amerikanske journalister og antikrigs- aktivister nu været fængslet i Iran.

Det drejer sig om Sarah Shourd, Joshua Fattal og Shane Bauer. De blev formodentlig kidnappet af iranske grænsepatruljer på irakisk territorium. Sarah, Joshua og Shane agerede som journalister med fokus på kritiske reportager om USAs og Vestens udenrigspolitik i såvel Østafrika som i de arabiske lande. 

  • Kendte personligheder som bl.a. Desmond Tutu, Noam Chomsky og Dahr Jamail (amerikansk journalist) har underskrevet en opfordring til den iranske regering om løsladelse af de tre journalister.
mehr lesen

Do

18

Feb

2010

Repression og revolte i Iran – en tidsindstillet bombe

Mænd der viser sig med hoved- tørklæde på gaden, er den nyeste udfordring for det iranske regime. Oppositionelle protesterer på denne måde mod den kønspolitiske apartheid i landet. Et tydeligt tegn på at bevægelsen, der tog sit ud- gangspunkt i protesten mod Ahmadinejads valgsvindel, radikaliserer sig.

Oppositionsbevægelsens mægtigste modstander er revolutionsgarden ”Pasdaran”. Den udgør en ”stat i staten” og er en blanding af hær og milits, mafios virksomhedsmanagement og terroristnetværk. Ifølge den tidl. Pasdaran chef Mohse Sazegara er revolutionsgarden et af  ”verdens mægtigste karteller”.  

  • Pasdarans mange ansigter
  • Irans opposition – fra valgprotest til radikal modstand mod regimet

 

mehr lesen

Di

29

Dez

2009

Den iranske revolte fortsætter

Demonstranter har trængt politistyrker op mod en mur og sat ild til deres motorcykler
Demonstranter har trængt politistyrker op mod en mur og sat ild til deres motorcykler

I flere måneder har det ulmet af uro. Søndag d. 27. dec. kulminerede det i voldsomme kampe i Irans hovedstad Teheran samt i større byer som Tabriz, Isfahan, Najafa- bad og Babol.

Alene i Teheran gik titusinder på gaden for at vise deres støtte til den iranske opposition. Det kom til heftige sammenstød med politiet. Mindst 15 demon-stranter blev dræbt. Deriblandt en nevø til oppositions- lederen Mir Hossein Mussawi.

mehr lesen

Mi

11

Nov

2009

IRAN: Kurderen EHSAN FATTAHIAN bliver muligvis henrettet idag

Kurdiske frihedskæmpere
Kurdiske frihedskæmpere

Ehshan (Esma’il) Fattahian er i øjeblikket fængslet i Sine/Iran. Han er en af de mange, som de iranske myndigheder har dømt til døden.

Hans advokat er blevet indkaldt til fængslet d. 11. november 2009, kl. 04 om morgenen. Ehshan (Esma’il) Fattahian bliver muligvis henrettet denne morgen. 

 

PS. 

Ifølge kurdiske medier er kammerat Esma' il imorges blevet henrettet af det iranske uretsregime... 

mehr lesen