IRAN

Do

14

Sep

2023

Iran: ”De anholder os målrettet før årsdagen for mordet på Jina Amini”

I den forgangne uge har den iranske stat anholdt en række aktivister og pårørende til den myrdede Jina Mahsa Amini.
        ____________________
* Seks kurdisk-iranske partier opfordrer til en generalstrejke den 16. sept. 2023 – i Kurdistan og i resten af Iran.

mehr lesen

Sa

18

Feb

2023

Iran: ”Vi har stadig en lang og vanskelig vej foran os”

 • En kommentar af Bahman Nirumand - iransk revolutionær og aktiv siden 1968 - revolten.

Han flygtede først fra Shah-regimets repression og senere gik han i eksil i Tyskland under præstestyrets smadring af venstrefløjen.

 • ”Aktørerne i den aktuelle opstand skal tage højde for, at der ikke er noget land i verden, som er reelt interesseret i en demokratisk, uafhængig stat i Iran ...” (Bahman Nirumand)
mehr lesen

Fr

06

Jan

2023

Iran: ”Det er en feministisk kamp mod alle former for undertrykkelse"

 • Et interview med Sanaz A. fra den feministiske gruppe ‘Woman* Life Freedom Collective Berlin’

” I 2022 har vi ikke brug for en lederfigur, der siger, hvad vi skal gøre. Det kan fungere, som det gør nu. Så kan revolutionen heller ikke standses, i det man anholder eller henretter lederen.
Lad os hellere lave planer for en fremtid, hvor fagforeninger, grupper, kommuner organiserer sig, hvor der findes rådsstrukturer og hvor der regeres nedefra og op ..." 

mehr lesen

Sa

26

Nov

2022

Iran: Graffiti sprayerne fra Teheran

“Vi er byens sorte ånde“
“Vi er byens sorte ånde“

En gruppe kvinder drager gennem Teheran for at spraye paroler mod præstestyret.

Hver nat erobrer de med deres graffiti en del af gaderne tilbage. Dagen efter bliver det malet over igen af regimets tilhængere...

 • Samtale med en aktivist
  fra sprayergruppen i Teherans bydel Nasi Abad.
mehr lesen

Di

25

Okt

2022

Iran: ”Vi kæmper, vi bliver ved, vi tager vores land tilbage!”

Skoleelever rækker fuckfingeren til et billede af den islamske leder Ali Khamenei
Skoleelever rækker fuckfingeren til et billede af den islamske leder Ali Khamenei

Revolten, der lige nu fejer hen over Iran, har rystet præstestyret som aldrig før.
En opstand der er startet af kvinder.
I en stat som systematisk under-trykker kvinder, transpersoner og non-binære mennesker, kæmper de for frihed og mod et teokratisk militærregime, som store dele af befolkningen frygter og foragter.

 • Nogle af revoltens navngivne ofre
 • Regimets repressionsapparat 
mehr lesen

Do

13

Okt

2022

”Eksemplet fra Rojava er en stor inspiration for mange i Iran ....”

Interview med den kurdiske feminist Dastan Jasim fra Giga-Institut i Hamburg, hvis forsknings-projekt drejer sig om kurdiske kvinders politiske kultur i Irak, Iran, Syrien og Tyrkiet.  

” Menneskene på gaderne gør det tydeligt: De vil hverken acceptere en Ayatollah – en religiøs leder, eller en Shah eller et diktatur. De kræver systemforandring. Men: under-trykkelsen af befolkningen øges samtidigt. Spørgsmålet er, hvem der holder ud længst....” 

mehr lesen

Do

29

Sep

2022

Iran: Uden tvangs-hijab ingen islamisk republik

Da den iranske stats moralpoliti forleden dræbte den 22-årige kurdiske kvinde Zina (Masha) Amini, udløstes en protestbølge, der lige nu fejer hen over landet. Det er en opstand mod tvangs-tilsløringen i Iran, en kamp mod hele det patriarkalske system.
Oprøret startede i det iranske Østkurdistan
(Rojhelat) og spredte sig derfra sig til mindst 146 iranske byer i 31 regioner. Omkring 80 demonstranter er indtil nu blevet dræbt og tusinder er anholdt.

 • København, d. 1. oktober 2022, kl.17 på Rådhuspladsen:
  Solidaritetsmanifestation med revolten i Iran
mehr lesen

Mi

15

Jan

2020

Det iranske regimes undergrundsnetværk i Mellemøsten

Den iranske general Qassem Soleimani, der for nyligt blev dræbt af et amerikansk raketangreb var leder af  den multinationale Quds-styrke, der er specialiseret i militære og hemmelige operationer udenfor Iran.                              Billede: Teheran, d 11. januar 2020: Modstanden mod Irans præstestyre er igang igen 

 • Quds-brigadens strategiske mål og praksis
 • ”Det iranske præstestyres løgne” - en kommentar af 68-oprøreren Bahman Nirumand, der lever i eksil i Tyskland 
mehr lesen

Di

07

Jan

2020

Iran – USA: Drabet på general Qasem Soleimani

* Kommentar fra en venstreradikal    Qasem Soleimani blev den 3. januar 2020 dræbt under et amerikansk raketangreb i nærheden af Bagdads lufthavn.          Soleimani var generalmajor i den iranske Revolutionsgarde og fra 1998 til sin død chef for Quds-styrken, der er specialiseret i militære og hemmelige operationer, først og fremmest udenfor Iran.                                        * Om inter-imperialistisk rivalitet                  * Den internationale venstrefløj burde være på den iranske oppositions side 

 • UPDATE. Teheran, d. 11. januar 2020: Studenter demonstrerer under parolen: “Død over diktatoren Khamenei - modstand mod revolutionsgarden, ...” (se video)
mehr lesen 0 Kommentare

Di

19

Feb

2019

Iran 1979: ”Næsten alle længtes efter Shahens fald”

Interview med Roya Hakakian, iransk forfatter og filminstruktør i eksil.                                               ” I dag ligner det iranske regime snarere en økonomisk mafia og jeg er fuld af forhåbning til, at den iranske befolkning lettere kommer af med en korrupt mafia end med et ekstremt ideologisk regime ...” 

mehr lesen

Fr

12

Jan

2018

”Den iranske modstand har kun en chance, når den forbliver på gaden”

Et interview med Reza Mohajerinejad, der var en af de fremtrædende aktivister i  studenter – og ungdomsrevolten mod det iranske præstestyre i juli 1999. 

"Vi må få det iranske mellem- lag til at tilslutte sig protesterne. I øjeblikket kommer protesterne fra arbejderne og de fattige dele af befolkningen. Regimet er klar over, at hvis det mister støtten fra middelklassen, så vil dette være starten på regimets fald...” 

mehr lesen

Do

18

Feb

2016

”Femme & Libre”: ”Vold mod kvinder er del af Irans lovgivning”

Demo mod syreangreb på kvinder
Demo mod syreangreb på kvinder

Under Irans præsident Hassan Rohani – manden som ynder at fremstille sig selv som ”moderat islamist” – er kvindernes horrible levevilkår på ingen måde blevet forbedret.

Ifølge ”Global Gender Gap Report – 2015” er der ikke sket ”nogen som helst form for forbedring af kvindernes situation siden 2006”.

 • Læs om de horrible forhold for Irans kvinder i dag. 
mehr lesen

Di

12

Mai

2015

Iran: Masseprotester i Mahabad

Demonstranter sætter hotellet 'Tara' i brand
Demonstranter sætter hotellet 'Tara' i brand

Den 7. maj 2015 begik den 25 årige kurdiske kvinde Ferînaz Xosrewani selvmord i Mahabad i Østkurdistan/ Vestiran for at undgå at blive vold- taget af en iransk embedsmand. Tusinder af byens omkring 280.000 beboere af overvejende kurdisk af- stamning reagerede med omfattende protester og satte bl.a. hotel Tara, hvor den unge kvinde var ansat, i brand.

Ifølge de nyeste beretninger har det iranske regimes sikkerhedsapparat såret flere end 50 demonstranter. To er blevet dræbt og mindst 30 protesterende er blevet anholdt. 

mehr lesen 0 Kommentare

Fr

14

Jun

2013

Taber af valget i Iran: Befolkningen

Fængslet Iran
Fængslet Iran

Fredag den 14. juni 2013 kan Irans befolkning vælge ml. regimets kandidater.

Mens det er uklart, hvem der vil blive valgets sejrherre (kun mænd kan opstille!), står valgets taber allerede nu klart: Det iranske civilsamfund i alle dets afskygninger.

Alt tyder på, at den eksisterende repression mod faglige og politiske oppositionelle og mod folk med anden kønspolitisk identitet end mainstream hetero vil blive yderligere skærpet. Således har det iranske parlament umiddelbart før valget vedtaget en ny islamisk straffelovgivning, der åbner op for at henrette oppositionelle, der anklages for at være en ”fare for den nationale sikkerhed”.

 • Hvem er de 8 kandidater, der er udvalgt af revolutionsvogterne ?
mehr lesen 0 Kommentare

Sa

23

Feb

2013

IRAN: Magtcirklernes indbyrdes kampe og modstanden i befolkningen

INTERVIEW med Ali Shirasi, iransk venstreorienteret forfatter, lever i eksil i Tyskland.

___________

I interviewet fortæller Ali Shirasi om de heftige konflikter indenfor magtcirklerne i det iranske regime, den dramatiske økonomiske situation for flertallet af befolkningen samt om oppositions- bevægelsen.

 

” Der findes to kendte store undergrundsaviser – Badr og Alternativ, der beretter om menneskers problemer i Iran. Disse aviser bliver fordelt i hele landet.” 

mehr lesen

Do

05

Aug

2010

Journalister fra USA fortsat fænglset i Iran

Sarah, Joshua og Shane
Sarah, Joshua og Shane

I et år har tre amerikanske journalister og antikrigs- aktivister nu været fængslet i Iran.

Det drejer sig om Sarah Shourd, Joshua Fattal og Shane Bauer. De blev formodentlig kidnappet af iranske grænsepatruljer på irakisk territorium. Sarah, Joshua og Shane agerede som journalister med fokus på kritiske reportager om USAs og Vestens udenrigspolitik i såvel Østafrika som i de arabiske lande. 

 • Kendte personligheder som bl.a. Desmond Tutu, Noam Chomsky og Dahr Jamail (amerikansk journalist) har underskrevet en opfordring til den iranske regering om løsladelse af de tre journalister.
mehr lesen

Do

18

Feb

2010

Repression og revolte i Iran – en tidsindstillet bombe

Mænd der viser sig med hoved-tørklæde på gaden, er den nyeste udfordring for det iranske regime. Oppositionelle protesterer på denne måde mod den kønspolitiske apartheid i landet. Et tydeligt tegn på at bevægelsen, der tog sit udgangspunkt i protesten mod Ahmadinejads valgsvindel, radikaliserer sig.

 • Pasdarans mange ansigter
 • Irans opposition – fra valgprotest til radikal modstand mod regimet
mehr lesen

Di

29

Dez

2009

Den iranske revolte fortsætter

Demonstranter har trængt politistyrker op mod en mur og sat ild til deres motorcykler
Demonstranter har trængt politistyrker op mod en mur og sat ild til deres motorcykler

I flere måneder har det ulmet af uro. Søndag den 27. december kulminerede det i voldsomme kampe i Irans hovedstad Teheran samt i større byer som Tabriz, Isfahan, Najafabad og Babol.

Alene i Teheran gik titusinder på gaden for at vise deres støtte til den iranske opposition. Det kom til heftige sammenstød med politiet. Mindst 15 demonstranter blev dræbt. 

mehr lesen

Fr

27

Nov

2009

Journalist isolationsfængslet i Teherans berygtede Evin-fængsel

Den 22. august i år opsøgte tre mænd fra det islamiske civilpoliti kaldet "Basidsh-militsen" den 29-årige journalist Fariba Padshuh i hendes lejlighed i Teheran.

Efter at have ransaget hendes hjem tog de Fariba med sig.                                               ”Det er blot en rutineundersøgelse”, sagde de beroligende til hendes mor. Men Fariba vendte ikke tilbage. 

Siden den dag i august har Fariba været indespærret i det berygtetede Evin-fængsel. Hun er syg og holdes isoleret. Ikke engang hendes advokat har tilladelse til at tale med hende. 

_____________________________ 

Over et hundrede journalister og bloggere er idag fængslet i Iran. De er blevet anholdt i forbindelse med det store folkeoprør i juni i år, der blev udløst af  den massive valgsvindel, der sikrede Mahmoud Ahmadinejad genvalg som landets præsident. 

mehr lesen

Mi

11

Nov

2009

IRAN: Kurderen EHSAN FATTAHIAN bliver muligvis henrettet idag

Kurdiske frihedskæmpere
Kurdiske frihedskæmpere

Ehshan (Esma’il) Fattahian er i øjeblikket fængslet i Sine/Iran. Han er en af de mange, som de iranske myndigheder har dømt til døden.

Hans advokat er blevet indkaldt til fængslet d. 11. november 2009, kl. 04 om morgenen. Ehshan (Esma’il) Fattahian bliver muligvis henrettet denne morgen. 

 

PS. 

Ifølge kurdiske medier er kammerat Esma' il imorges blevet henrettet af det iranske uretsregime... 

mehr lesen