blandede temaer

Mo

26

Jun

2023

Drømmen om selvforvaltede økofællesskaber og fri kærlighed

”Zentrum für experimentelle Gesellschaftsgestaltung” (Zegg) - er et af de ældste kollektiver i Tyskland
”Zentrum für experimentelle Gesellschaftsgestaltung” (Zegg) - er et af de ældste kollektiver i Tyskland

I økolandsbyen Zegg syd for Berlin i delstaten Brandenburg, har beboerne lavet deres egen strømforsyning og de lever i høj grad af selvdyrkede grøntsager. Det er imidlertid selvforvaltning og seksuel frigørelse, der er centrum i livet i landsbyen ... 
_____________ 

”Udenfor er den kapitalistiske,  stressende, individualistiske verden. Her indenfor forsøger vi et modudkast til andre livs-former  (Zegg) 

mehr lesen

Sa

17

Dez

2022

Polyamori - et strejftog gennem den 'fri kærligheds' univers

Polyamori er et overordnet begreb for en kærlighedsrelation mellem flere mennesker på samme tid. Dette sker med fælles viden og indforståethed blandt alle involverede. 
Polyamori er en praksis, som står i modsætning til det dominerende monogame par-forhold. 

 • Forskellen på polyamori og ‘fri kærlighed‘
 • “Jeg er poly. Jeg udlever kærligheden“
 • Det patriarkalske grundmønstrer bliver ikke udfordret
mehr lesen

Fr

29

Nov

2019

Mozart - en popstar’s ups and downs

Wolfgang Amadeus Mozart, (1756-1791) har givet verden en glad, musikalsk drøm, der skaber åndelig harmoni og leder sindet bort fra alverdens genvordigheder. Såvel i 1780´erne som i nutiden.
Den østrigske adel foragtede det uberegnelige i Mozarts værker - og da Mozart den 5. dec. 1791 døde i Wien, var hans karriere for længst afsluttet. 

 • Kritiske tanker som antitese mod underholdningsindustriens udglattende kommercialisering.   
mehr lesen

Mo

02

Jul

2018

Universet: Når sorte huller fortærer stjerner ...

TID OG RUM
TID OG RUM

Det er første gang, det er lykkedes at bevise, at et sort hul også udstøder partikler – og ikke kun, som hidtidigt formodet, opsuger alt i sig.                Sorte huller er de mest hemmelig-hedsfulde og samtidigt nogle af de mest smukke fænomener i vores univers.                                    Astrofysikere har observeret, hvordan et sort hul har fortæret en stjerne - for bagefter at kaste enorme mængder kosmisk plasma op.

 • I et interview fortæller den tyske astrofysiker Harald Lesch om tiden, materien og rummet. 
mehr lesen

Fr

08

Jan

2016

’Chaos Computer Club’ holdt kongres i Hamburg - med 12.000 deltagere

Den 27. – 30. december 2015 afholdt Chaos Computer Club (CCC) sin 32. ”Hackerkongres” under sloganet
”A New Dawn” (en ny start).
Kongressen blev afholdt i 'Congress   Center Hamburg'. Temaer var bla. hacking, frihed og 'Club Mate' samt tilbageblik på det katastrofale 2015.

 • Deltagerne fordelte sig på omkring 100 workshops om samfunds-mæssige spørgsmål som overvågning og kommercialisering, tekniske eksperimenter, hacker-workshops, 3D-print teknologi, mv. 
mehr lesen

Fr

31

Mai

2013

Franca Rame - Den italienske venstrefløjs store feministiske skuespiller

Feministen og skuespilleren Franca Rame døde den 29. maj 2013 i Milano. Hun blev 83 år.

Franca Rame kæmpede gennem hele sit liv mod sexistisk vold, kvindeundertrykkelse og katolsk snerperi. Hendes teaterstykke ”Åbne parforhold”, som hun iscenesatte sammen med sin mand dramatikeren Dario Fo, blev langt ind i 1980’erne erklæret for ”uegnet for unge under 18 år” af Italiens statslige kontrolorganer.
Med teaterfarcen ”En tilfældig anarkists hændelige død” satte hun og Dario Fo Italiens politiledelse på anklagebænken.
I teaterforestillingen ”Voldtægten” be- arbejdede hun sin egen traumatiske op- levelse, da en gruppe fascister kidnappede og voldtog hende.

 • Franca Rame’s politiske optræden i København
mehr lesen

Di

09

Apr

2013

EUROPAS progressive MEDIER: Hvordan står det til i Frankrig og Italien?

 • Del 2

ITALIEN

Den italienske venstrefløj er ikke kun forsvundet fra parlamentet men stort set også fra kioskerne på gaden. Venstrefløjens orienteringskrise har sat sit præg på landets venstrefløjs- medier.

FRANKRIG

De franske medier, der står til venstre for det socialdemokrati- serede dagblad Liberation, er for det meste parti – og organisations- aviser. Uafhængige aviser med anti-autoritær tradition som Charlie Hebdo, COFD og med visse forbehold Le Monde diplomatique hører til de få undtagelser i landets medieskov.

mehr lesen 1 Kommentare

Mi

27

Mär

2013

EUROPAS MEDIER – HVORDAN STÅR DET TIL?

Behøver vi overhovedet venstreorienterede medier?

___________________

En vejviser gennem det indskrumpende europæiske marked for venstreorienterede og progressive  aviser.  

 • Vi sætter fokus på printmedier af forskellig politisk observans
mehr lesen 1 Kommentare

Di

19

Feb

2013

Hård kritik af Israel fra fhv. efterretningschefer

Den israelske filminstruktør Dror Moreh har lavet en opsigts- vækkende dokumentarfilm med titlen ”The Gatekeepers” .

Filmen er bygget op omkring interviews med seks forhenværende ledere af Israels efterretningstjeneste for indre anliggender ”Shin Bet”. Samstemmende gør de op med landets politik overfor palæstinenserne.

 • De seks tidligere Shin Bet-chefer, som førhen har godkendt målrettede drab på mennesker for ”at gøre landet mere sikkert”, fastslår nu samstemmende, at ”man ikke kan skabe fred med militære midler”.
mehr lesen

Fr

10

Aug

2012

Derivater? Hedgefonds? Ratings? .... suk og gab, hvad for noget??

Medierne og profileringssyge eksperter kaster rundt med en masse begreber, når de forsøger at illustrere kapitalismens aktuelle krise.                                                Som regel munder det ud i uigennemskuelige disputter om forskellige definitioner på gælds-krisen og der anvendes et virvar af kategorier fra økonomernes og finansverdenens univers.                Ved at udrede nogle af de mest anvendte begreber i forbindelse med den aktuelle kapitalistiske krise, vil vi bidrage til en bedre forståelse af komplekse forhold og selvstændig kapitalismekritisk stillingtagen.

mehr lesen 1 Kommentare

Mi

11

Mai

2011

Osama Bin Laden - fra forbundsfælle til statsfjende nr.1

En amerikansk killerkommando dræbte søndag d. 1. maj 2011 al-Qaeda chefen Osama Bin Laden i sit hus i udkanten af byen Abbottabad i Pakistan, ca. 60 km fra hovedstaden Islamabad.

Den saudiarabiske mangemillionær Osama Bin Laden er ikke altid blevet betragtet som fjende af Vestens politiske magthavere. Igennem mange år støttede CIA ham som en ”vigtig forbundsfælle”.

 • Her er Osama Bin Ladens historie...
mehr lesen 2 Kommentare

Mi

06

Jan

2010

Kampen om byrummet

Gängeviertel i Hamburgs city
Gängeviertel i Hamburgs city

I de fleste EUropæiske storbyer foregår der idag en gennemgribende forandring af kvarterer med attraktiv placering. Velhavende lag og villige politikere investerer milliarder for at gøre disse kvarterer til en kommerciel profitabel forretning. Denne gentri- ficering støder på en mangfoldig modstand.

Et aktuelt eksempel er Hamburg. Her besætter kunstnermiljøer tomme spekulations-bygninger, om natten brænder yuppiebiler og barrikader. Kampen handler om kontrollen med byens fremtidige udvikling og offentlige rum.

 • Læs kunstnernes manifest mod byens gentrificering: NOT IN OUR NAME, MARKE HAMBURG!
mehr lesen 1 Kommentare

Sa

26

Sep

2009

Hvordan beskytter man sig mod tåregas og peberspray?

EN LILLE RÅDGIVER  

 • - Hvad er CN og CS–tåregas og peberspray?
 • - Hvordan indvirker det på din helbredstilstand?
 • - Hvordan kan du forebygge og formindske dets virkninger?
 • - Hvilken behandling må der foretages efter mødet med politiets kampstoffer?

 

mehr lesen 2 Kommentare

Do

11

Jun

2009

Historien om Taleban

Statsminister Lars Løkke Rasmussen på besøg hos mudjahidinerne i Afghanistan i slutningen af 1980`erne
Statsminister Lars Løkke Rasmussen på besøg hos mudjahidinerne i Afghanistan i slutningen af 1980`erne

Efter Sovjetunionens tilbage- trækning fra Afghanistan i 1989 fulgte en lang kamp mod præsident Nadshibullahs regime, der endte med at mudjahidinerne i 1992 indtog Kabul. Umiddelbart efter udbrød en borgerkrig mellem de forskellige rivaliserende stammer i landet.
Således samlede islampartiets leder, Gulbuddin Hekmatjar, Afghanistans største folkeslag, pashtunerne, omkring sig og belejrede Kabul, som på dette tidspunkt var under kontrol af mudjahidin - lederen Burhanuddin Rabbani og hans militære øverst-kommanderende Ahmed Sha Massud.

mehr lesen

Do

11

Jun

2009

Imperialisme og globalisering

Forår 2002. Kapitalismen af i dag er underlagt en globalisering, som har forandret selve kapitalismens karakter. Begrebet ”globalisering ” dækker over en økonomisk og politisk omstrukturering af de kapitalistiske forhold, som allerede tog sit udgangspunkt i 1970`erne efter den økonomiske verdenskrise - den såkaldte ” olie-krise ”.

Der opstod en mængde nye teknologier og kommunikationsformer, som i løbet af kun 15-20 år har forandret de hidtidige produktionsforhold og samfunds-strukturer og skabt det, vi i dag betegner som det globale marked.

mehr lesen