50.000 demonstrerer i Berlin imod atomkraft

Lørdag d. 5. september 2009 demonstrerede omkring 50.000 atomkraftmodstandere i Berlin. Anført af 50 traktorer kørt af bønder fra Wendland-egnen, der er kendt for sin ihærdige modstand mod atomaffaldsdepotet i Gorleben.

I den kilometerlange demonstration deltog store trackers, højtalervogne og omtrent 350 traktorer. Nogle af dem var kørt hundredevis af kilometer for at deltage i den landsdækkende anti-atomkraftdemo, der blev organiseret af forskellige anti-atomkraftinitiativer og klimapolitiske grupper. Støttet af et bredt spektra - fra venstreradikale grupper, partierne Die Linke og De Grønne, til fagforeninger og kirkelige progressive kredse.

 

I demonstrationen der var den største anti-atomkraftdemonstration siden de massive demoer mod atomkraftværket i Brockdorf i slutningen af 70'erne og starten af 80'erne, deltog også atomkraftmodstandere fra Frankrig, Østrig, Polen, Sverige og Danmark.

 

Demonstranterne krævede øjeblikkelig lukning af nogle særligt farlige atomkraftværker og atomaffaldsdepoter samt konkrete skridt for afvikling af kerneenergien og en opprioritering af alternative energikilder. Specielt atomkraftlobbyens illegale udbygning af Gorlebens affaldsdepot, som fornylig kom frem i offentlighedens lys, vakte stor vrede blandt demonstranterne.

 

Borgerinitiativet fra Lüchow-Dannenberg, der siden 1980'erne har organsieret modstanden mod atomaffaldstransporten Castor, er efter denne kæmpe mobilisering i weekenden i Berlin optimistisk angående afvikling af atomkraftenergien på sigt. I en presseerklæring sagde en talskvinde for initiativet:

 

  • "Vi skriver historien, anti-atom historien! De som tror, at man ikke længere kan mobilisere nogen som helst med temaer som energipolitik og kerneenergi, er idag blevet noget klogere....For mange mennesker er klar over, at atomkraft besværliggør udbygningen af naturlige energikilder. De nyeste meldinger om de alvorlige ricisci scenarier omkring atomaffaldsdepoterne ved Asse og Morleben belægger endnu engang, at der ikke findes noget, der hedder "sikre atomaffaldsdepoter"..."

 

  • "Borgerinitiativet fra Lüchow-Dannenberg´s politiske strategi som udenomsparlamentarisk kraft går ud på, i fællesskab med andre klimapolitiske initiativer, at sørge for at de politiske partier konkret tager stilling til, hvordan de forholder sig til atomkraftindustrien og dens lobbyisme og det klimapolitiske alternativ med massiv udbygning af regenerativ energi."

 

Demonstrationen idag har vist vejen til klimapolitiske forandringer nedefra. Ikke mindst da kravene om energipolitiske alternativer på mange forskellige måder blev sammenkoblet med modstanden mod regeringens neoliberale privatiseringspolitik i energisektoren og i den offentlige trafik.

 

billeder: indymedia.de