Tyrkisk politi fængsler aktivister fra Mesopotamiens Social Forum

Det første Social Forum i Mellemøsten – Mesopotamiens Social Forum – finder sted d. 28. – 30. september 2009 i den kurdiske metropol Diyarbakir. Den internationale teltlejr „Amed-Camp“ skal huse deltagere fra nabolandene og Vesteuropa.

 

Den tyrkiske stat forsøger med politiovergreb at skræmme folk fra at deltage. Den foreløbigt sidste politiaktion mod aktivister, der deltager i forberedelserne fandt sted fredag, d. 11. september 2009. Denne dag blev 17 aktivister anholdt. Dagen derpå demonstrerede over 10.000 mennesker i Diyarbakir mod politiaktionen.

En del af de 17 aktivister, som blev anholdt i fredags, er navngivne debatdeltagere ved det forestående Social Forum (MSF).

Deriblandt medlemmer af  kurdiske kvindegrupper og en række prominente kurdiske støtter. Nogle af de fængslede aktivister er samtidigt medlemmer af det pro-kurdiske parti DTP ( Parti af det demokratiske samfund ), som med sine 65 procent har flertallet i Diyarbakir`s bystyre. Ifølge indymedia.istanbul er 15 aktivister stadig væk fængslet (status d. 15. september 09).

Dagen efter anholdelsen demonstrerede over 10.000 mennesker mod politiaktionen i Diyarbakir, deriblandt byens borgmester Osman Baydemir. Aktivister fra MSF’s forberedelsesinitiativ forsamler sig hver dag foran retsbygningen i Diyarbakir for at kræve øjeblikkelig løsladelse af de fængslede. Ifølge MSF-arrangørenes vurdering skyldes de massive chikaner og anholdelser, at DTP spiller en vigtig logistisk rolle i gennemførelsen af  MSF-arrangementet.

Mesopotamiens Social Forum 

Arrangørene bag Social Forum i Diyarbakir er 180 politiske organisationer, sociale og kønspolitiske bevægelser og fagforeninger. “Amed-Campen“, der er oprettet i tæt samarbejde med vesteuropæiske aktivister især fra Baskerlandet, Frankrig og Tyskland, vil finde sted i perioden fra d. 25. til d. 30 september 09.

Forummets temaer spænder fra alternative økonomiske samfundsmodeller og klimapolitiske temaer til feminisme og genderpolitiske diskurser. Alle deltagere har derudover mulighed for selv at arrangere deres egne workshops. 

Derudover vil debatten naturligvis også omfatte det kurdiske spørgsmål og kvindernes rolle heri. Siden starten af den kurdiske væbnede befrielseskamp mod den tyrkiske stats neokoloniale umyndiggørelsespolitik overfor kurderne, har der etableret sig en folkelig civil modstandsstruktur med en stærk kvindebevægelse.

Således er kønsrolledebatten efterhånden blevet en vigtig del af den yngre generations opgør med patriarkalske kurdiske traditioner. For bare 10-15 år siden så mange kurdiske kvinder flugten til guerillaen som det eneste alternativ til tvangsægteskab.

Ikke mindst pga. kvindernes deltagelse i den kurdiske væbnede modstand har kvinderollen i den kurdiske befolkning gennemgået en grundlæggende forandring. På en række workshops vil der blive mulighed for at diskutere bl.a. disse temaer.

      Links

     kontakt