Journalist isolationsfængslet i Teherans berygtede Evin-fængsel

Den 22. august i år opsøgte tre mænd fra det islamiske civilpoliti kaldet "Basidsh-militsen" den 29-årige journalist Fariba Padshuh i hendes lejlighed i Teheran.

Efter at have ransaget hendes hjem tog de Fariba med sig.                                               ”Det er blot en rutineundersøgelse”, sagde de beroligende til hendes mor. Men Fariba vendte ikke tilbage. 

Siden den dag i august har Fariba været indespærret i det berygtetede Evin-fængsel. Hun er syg og holdes isoleret. Ikke engang hendes advokat har tilladelse til at tale med hende. 

_____________________________ 

Over et hundrede journalister og bloggere er idag fængslet i Iran. De er blevet anholdt i forbindelse med det store folkeoprør i juni i år, der blev udløst af  den massive valgsvindel, der sikrede Mahmoud Ahmadinejad genvalg som landets præsident. 

  • "Ned med diktaturet" , folkeoprøret i juni 2009 . Billederne er fra Teheran
  • ”Propaganda mod regeringen” 

Efter ankomsten til det berygtede Evin-fængsel blev Fariba Padshuh straks overført til afdeling 209, som kontrolleres af  politiets efterretningstjeneste. 

Fariba Padshuh
Fariba Padshuh

Hun anbringes i en af de underjordiske celler, som fangerne betegner som ”grave”. Fariba udsættes ikke for tortur og voldtægt som i de andre fængselsafdelinger, der administreres af  Basidsh-militserne. Men isolationen og de daglige timelange forhør lægger et stærkt pres på Fariba.

Hun får alvorlige depressioner og stressbetingede hjerteforstyrrelser. Hun må hverken se sin familie eller en advokat. Kun hendes mor måtte besøge hende et par gange. Først efter to måneder fik hendes advokat at vide, hvad Fariba er anklaget for: Spionage. Efter et stykke tid blev anklagen omgjort til en mere mildere variant: ”Propaganda mod regeringen”.

  •  En modig journalist

Fariba Padshuh har før været i Basidsh-militsernes søgelys. Første gang blev hun anholdt, da hun fyldte 18 år, pga. af hendes oprørske sind. Hun uddannede sig til journalist og arbejdede for reformorienterede iranske medier og det statslige pressebureau. Hendes engagement gjaldt de store sociale problemer i Iran.

Hun blev nægtet udrejse, da hun sidste år ville til USA for at dække præsidentvalget i iranske medier.

Da folkeoprøret i juni i år rystede Irans magthavere, arbejdede Fariba døgnet rundt for at dække begivenhederne på nært hold. Hun agerede bl.a. som oversætter for en kvindelig journalist fra et dagblad i Colombia.

”Kuglepennen er uvidenhedens fjende. Min pen er den venligste af alle venlige. Jeg er i ledetråd med den” , skrev hun til en ven nogle dage før hendes anholdelse. 

  • Sultestrejke

Fariba Padshuh bliver dagligt slæbt til forhør. Med bind for øjenene bliver hun udspurgt i timevis - skiftevis slået, skældt ud og kommanderet rundt med for derefter at blive lokket til endeligt at tilstå hendes ”forbrydelser”. ”Hvis du tilstår, kan vi løslade dig”,  lover efterretningstjenestens folk.

Efter en måned bliver Faliba hentet op fra ”gravene” og anbragt i en celle sammen med en anden fængslet journalist, Hengameh Shahidi. I slutningen af oktober starter de to kvinder en sultestrejke. Efter fem dage bliver de overført til hospitalet. Mens Hengameh Shahidi kort efter bliver løsladt, anbringes Fariba i en ny celle - et rum på 10 kvadratmeter med en lillebitte vinduesspalte.                                                        Om natten synker temperaturen i cellen til minusgrader. Fariba må hver dag indtage antidepressiv medicin og sovetabletter. Hendes mor var rystet, da hun genså hendes datter efter nogle måneder. Fariba havde i denne tid fået en hel masse hvide hår og så meget syg ud.

Sidste onsdag (18.11.09) gennemførte nogle af hendes familiemedlemmer i deres fortvivelse en sitdown strejke i Teherans ”revolutionsdomstol”. Efter 8 timer fik de lov til at snakke med den øverste statsanklagemyndighed Abbas Dshafari Dolatabadi. Han lovede at ”kigge på sagen”. Endnu et løfte...

(al./ autonom infoservice) 

kilder:

  • Iran-NOW 
  • Der Spiegel, printudgave nr. 48/23.11.09  
  • ARTIKLEN ER TILEGNET EN ANDEN MODIG JOURNALIST - MARTIN LINDBLOM.

VENSTREFLØJSPORTALEN MODKRAFTS ILDSJÆL OG GRUNDLÆGGER AF ANTIFASCISTISK AKTION.dk -  MARTIN DØDE AF KRÆFT I MANDAGS OG BLEV BEGRAVET IDAG I HELLIG KORS KIRKEN PÅ NØRREBRO. MINDEHØJTIDELIGHEDEN VAR FLOT OG BEVÆGENDE.

ÆRET VÆRE HANS MINDE.

Rød/Sort front Martin!

        autonom infoservice