Politiet kidnappede demovogn

En reportage

 

fra don’t buy the lie -demo

- af nogle aktivister

  

Fredag d. 11. december 09 samlede aktionen Don’t buy the lie nogle hundrede aktivister på Nytorv i København.

Dagen før demoen så det ud til, at alt var på plads – affinity grupper med forskellige funktioner var organiseret, transparenter var malet, ruten med oversigten over de klimakriminelle virksomheder, som skulle stilles offentligt til skue, var fastlagt. Aktionen kunne køre af stablen. Men sådan skulle det ikke gå. Politiet kidnappede demovognen før den nåede frem til Nytorv!

Klokken ti om formiddagen samledes vi omkring springvandet på Nytorv. Her i byens centrum så det ud til, at der var erklæret undtagelsestilstand. Politi og hollændervogne alle vegne. På toppen af bankernes bygninger kunne man skimte civilklædt politi, der kommunikerede med fodtropperne.

 

I den engelsksprogede flyer som blev fordelt til demonstrations- deltagerne på stedet, hedder det bl.a.:

”Målet med denne dag er at forstyrre nogle af de koncerner, som er involveret i COP15 processen samt andre klimakriminelle firmaer.

Vi vil forstyrre møder, som er del af COP15 og vi vil forstyrre firmaer og lobbyister. Vi vil gå i direkte aktion mod disse virksomheder for at forstyrre deres forretning og lukke dem for en dag. Vores taktik og metoder vil være mangfoldige.”  

 

”Our climate –NOT your buisness”

 

En gruppe internationalister spillede op med samba-trommerytmer. En helvedes masse pressefotografer fokuserede hektisk på den mindste bevægelse fra aktivisterne. Mindre grupper af politifolk mæskede sig provokerende frem og tilbage igennem de tætpakkede rækker af ventende aktivister.

Da det blev klart, at demovognen med de mange transparenter og højtalere ikke ville dukke op – og det ikke var muligt at komme i kontakt med demovognen - begyndte de to-tre hundrede aktivister omkring kl. 10:45 at bevæge sig gennem Vestergade frem til Rådhuspladsen. Sambagruppen gik i forrest.

 

Lidt længere fremme var en skare af hektiske journalister, som nærmest snublede over hinanden. Taktfaste råb som ”Our climate –NOT your buisness” og ”A-Anti-Antikapitalista” ledsagede demotoget i en afslappet stemning. Målet var Dansk Industri, hvor der på dette tidspunkt var en konference for forretningsfolk som ville diskutere hvordan de kan udnytte klimaproblemerne til at blive ved med at tjene penge.

Omkring 30 politifolk, 4 transitvogne samt en hundepatruljevogn spærrede vejen til Rådhuspladsen. I højtaleren blev der sagt, at demonstrationen først ville få lov at gå videre, når der henvendte sig en demonstrationsansvarlig til dem. Derefter advarede samme anonyme politistemme, at maskering var forbudt i Danmark og ville føre til anholdelser. Der var ingen der var maskeret. Desuden blev det alt sammen sagt på dansk (størstedelen af demonstranterne var fra udlandet). Der var vogne og pansere i alle sidegaderne.

 

På vejen til klimaskurkerne

 

Efter lang tid frem og tilbage hævede politiet sin blokade og lod os gå hen til terminalen ved H.C. Andersens Boulevard. Efter et længere ophold sivede folk i retning af Forum på Rosenørns Allé, hvor ”Bright Green Expo” har planlagt at åbne en udstilling  den 12.-13.december. Formålet med udstillingen er at foregøgle et grønt image for COP15. Lige ved siden af, på Rosenørns Allé 9, ligger der en anden klimaskurk – Kartellet for de danske Energikoncerner.  

Da vi ankom i mindre grupper, var politiet allerede tilstede og blokerede indgangen til udstillingen i Forum. Omkring 300 aktivister var efter en del omveje nu samlet På Rosenørns Allé. Her stod vi en tid, usikre på om der skulle satses på at mase sig igennem politiets rækker og vogne, eller om man skulle tage et andet sted hen. Da det ikke lykkedes, bevægede demonstrationen sig til Åboulevarden. Her blev en aktivist anholdt og der udbrød noget stress med politiet. Derefter blev demonstrationen delt i to dele. Folk sivede igennem og bevægede sig gennem Nørrebro til Dronning Louises bro, som demoen kom til ved 13-tiden. Politiet tager en større gruppe i en knibtangsmanøvre og holder dem fast på broen. Situationen var yderst konfus. Efter et stykke tid gik folk mod Nørrebro igen.

........................

 

Det mest livlige i hele aktionen var sambagruppen, som formåede at holde stemningen oppe hele vejen. Da demoen nåede til Forum så det da også ud til, at der kunne ske noget mere, f.eks. et egentligt indtrængningsforsøg, men det hele var for uorganiseret og der manglede nogen til at tage initiativet. Der var ingen større konfrontation under demonstrationen, blot mindre sammenstød. Det var i forbindelse med disse, at de fleste blev anholdt.

 

68 anholdte - flest internationalister

 

Det skønnes, at ialt omkring 68 demonstranter er blevet anholdt, oplyser politiets presseafdeling til ekstrabladet.dk. De anholdte kommer fra følgende lande: Østrig 4, Belgien 1, Tyskland 10, Danmark 13, Spanien 1, Frankrig 6, Finland 1, Storbritannien 11, Italien 11, Irland 1, Island 1, Letland 1, Norge 3, Holland 1, Polen 1, Rumænien 1, Sverige 1, USA 1.

Ifølge politiets udsagn, vil de blive løsladt i løbet af seks timer.

 

Politiets hykleri overfor medierne

 

Hele aktionen bar præg af, at vores transparenter, megafoner, spraymaling, etc. ikke dukkede op. Demovognen og de ansvarlige aktivister var forsvundet. På det efterfølgende aktivistmøde blev det bekræftet, at vognen sammen med materialet er blevet konfiskeret og aktivisterne anholdt. 

 

Se også video-optagelsen fra Der Spiegel

              Graswurzel.tv