Pogromstemning mod indvandrere i den syditalienske by Rosarno

11. januar 2009. Flere hundrede migranter fra forskellige afrikanske lande er i weekenden blevet deporteret fra byen Rosarno i den syditalienske provins Calabria til forskellige steder i Italien. De venter nu på deres udvisning. Flere undgik dog deportationen ved at flygte ud af byen på et tidligere tidspunkt.

 

Forud var der gået to dages konfrontationer mellem migranterne og politiet samt højreorienterede grupper af Rosarnos beboere. Ifølge det italienske dagblad ”Corriere della Sera" blev ialt 67 mennesker registreret som sårede: 31 migranter, 17 beboere og 19 politifolk.

Pogromstemningen i Rosarno

 

Efter skudepisoden mod nogle migranter, der var på vej hjem fra deres arbejde torsdag, den 7.januar 2010, eksploderede situationen. Nogle hundrede vrede migranter fra Afrika samlede sig i Rosarnos gader for at protestere mod de de gentagne skudepisoder mod dem, men også mod deres slaveagtige arbejds– og boforhold. Under sammenstødene med politiet og grupper af racistiske byboere, bygger migranterne og tililende antiracistiske sympatisører barrikader, biler går op i flammer og sammenstødene er yderste voldsomme.

Dagen efter kom det igen til alvorlige sammenstød mellem migranterne og større grupper af Rosarnos beboere, der angriber dem med haglgeværer og jernstænger. Flere afrikanere blev bevidst påkørt af bilister fra byen og måtte køres på hospitalet. En gruppe beboere besætter derefter byens rådhus og kræver, at alle illegale migranter øjeblikkelig skal udvises. ”Vi er ikke racister, vi har intet mod legale indvandrere, vi vil kun borgernes sikkerhed” udtaler en til lejligheden dannet borgerkomité til dagbladet ”Corriere della Sera". Skønt den samme personkreds nogle timer før overfaldt og påkørte migranterne med deres biler... Mange af  disse borgere bruger migranterne som billig og retsløs arbejdskraft på deres frugtplantager.

 

Den italienske indenrigsminister Roberto Maroni fra det højreorienterede regionalistiske parti ”Lega Nord” udtalte i en presseerklæring, at hændelserne i Rosarno anskueliggør, at den illegale indvandring må bekæmpes med hårdere midler. ”I mange år er den illegale indvandring blevet tolereret”, siger han og det har medført, at ” kriminalitetsraten er konstant stigende og den generelle situation er blevet forværret” ( Dagbladet Il Manifesto).

 

”Mafiaen, udbytning, fremmed – og racehad”

 

Regeringsoppositionens socialdemokratiske talsmand Pierluigi Bersani svarer på indenrigsministerens beskyldninger med, at i byen Rosarno dominerer ”mafiaen, udbytning, fremmed – og racehad”. Migranternes revolte er udtryk for, at økonomien er under kontrol af kriminelle organisationer, som gør invandrerne til slaver. Ifølge fagforeningsrapporter bliver mindst 4000 migranter hvert år ansat udenom overenskomstmæssige forhold ifm. frugthøsten. Flertallet af disse sæsonarbejdere lever under ufatteligt elendige forhold  -  underbetalt og sammenstuvet i telte i forladte fabriksbygninger, uden vand og elektricitet.

 

Deportation

 

Allerede natten til lørdag tvang myndighederne omkring 320 migranter til at flytte til provisoriske bosteder i byen Crotone, omtrent 170 km fra Rosarno. En del andre forlod byen på egen hånd. Ifølge politiets oplysninger til medierne skal yderligere 300 migranter fordeles rundt om i Calabrias provinsbyer Brindisi og Bari. Mange af dem vil blive udvist af landet.

  • Regeringen har sendt 200 specialpolitifolk til Rosarno for at nedkæmpe enhver ansat til nye migrantprotester.
  • I lørdags var der igen to migranter, som blev beskudt med haglgevær i Rosarnos gader...

 

Flere infos

Medecins Sans Frontieres

Indymedia - Calabria

 

Migranternes revolte

og politiets brutalitet

Migranternes usle

tilværelse i Rosarno