Moskvas kommunale bureaukrati forbyder antifascistisk mindedemonstration

De to myrdede aktivister: advokaten Stanislav Markelov og journalisten Nastja Baburova
De to myrdede aktivister: advokaten Stanislav Markelov og journalisten Nastja Baburova

For et år siden, den 19. januar 2009, blev den kendte libertær-socialistiske advokat Stanislav Markelov og den antifascistiske journalist Anastasija Baburova skudt af en lejemorder ved opgangen til Moskvas metrostation "Kropotkinskaja". Den antifascistiske "Komité af 19. januar", har i længere tid mobiliseret til en landsdækkende mindedemonstration for de to myrdede aktivister.

I mandags meddelte Moskvas kommunale sikkerhedsafdeling, at den planlagte mindedemonstration ikke bliver tilladt. Den formelle begrundelse er, at anmeldelsen "er blevet for sent indleveret"...

Initiativtagerne til mindedemoen udtaler, at "aktiviteterne vil finde sted under alle omstændigheder".

  • Hvem står bag mordene?
  • Læs de russiske antifascisters MANIFEST

Stanislav Markelov var en af de mest engagerede menneske-rettighedsadvokater i Rusland. Han forsvarede talrige anar- kistiske og antifascistiske aktivister og var den sidste russiske advokat, som ikke veg tilbage for at arbejde i Tjetjenien. Hans sidste engagement gjaldt familien til Elsa Kungajewa, en 18-årige tjetjensk pige som var blevet voldtaget og derefter myrdet af en russisk højtstående militærperson - major Budanow. På hjemvejen fra en pressekonference om netop denne officers løsladelse ifm. en amnesti - blev Markelov skudt på åben gade. Journalisten Anastasija Baburova, aktiv antifascist fra Moskvas venstreradikale miljø og en erfaren kampsportudøver, ledsagede ham og gik til angreb på bødlen. Også hun blev skudt i hovedet.  

 

Hvem står bag mordene?  

  • I starten af november 2009 blev ægteparret Nikita Tichonov og Evgenija Chasis anholdt og anklaget for at have planlagt og organiseret mordet på Stanislav Markelov ( Anastasija Baburova blev spontant myrdet, da hun kom Stanislav til undsætning).

Begge de anklagede er tilknyttet nazi-terror celler, som er involveret i flere mord. Bla. henrettelsen af  antifascisten Ivan Khutorskoj, den 16. november 2009 går formodentlig også på denne nazistiske terrorgruppes regning. (1)  

Mange tror, at Nikita Tichonov har ageret lejemorder for militærkredse, der ville komme af med Stanislav Markelov. Det er således dokumenteret, at Tichonov har personlige kontakter til højtstående militærfolk i  regeringspartiet ”Edinaja Rossija“ ( ”Enigt Rusland”).  

Ægteparet Tichonov / Chasis har i en del år været aktive i det brogede miljø af naziskins, paramilitære organisationer, højreekstremistiske og antisemitiske grupperinger, ekstreme nationalister mv. Nikita Tichonov er en af grundlæggerne af sådan en gruppe: ”Ob’edinennaja Brigada – 88“ (Den Forenede Brigade - 88). Denne gruppe blev kendt over hele Rusland, da den i 2001 og 2002 overfaldt to markeder, som er kendte handelssteder for folk med anden etnisk baggrund end russisk.

Gruppen har i mellemtiden opløst sig i andre nazistrukturer. Blandt andet omkring tidsskriftet ”Russkij Obraz“ (Den russiske idé).  Forbindelsesmanden mellem denne nazipublikation og div. regeringsorganisationer er f.eks. Maxim Mishenko, parlamentsmedlem for "Edinja Rossija". Hans forbindelse til nazi-”Führer” Demushkin fra  nazipartiet "Slavianskij Sojuz" er ligeledes offentligt kendt. Forbindelsen mellem denne halvlegale naziorganisation og medlemmer af Moskvas parlament og byråd forklarer også det seneste forbud mod den planlagte mindedemonstration for de to myrdede kammerater.  

 

Mediehets mod det antifascistiske initiativ
Samtidigt med det kommunal-administrative forbud startede nogle statsligt kontrollerede medier en massiv hetskampagne mod komiteen, som de gennemgående betegner som "elementer der vil skade Ruslands omdømme i udlandet".
I en pressekonference betoner initiativtagerne til mindedemoen, at

" aktionen vil finde sted under alle omstændigheder, fordi mindet om de dræbte og vores anklager mod de fascistiske mordere opfatter vi som elementært. Vi kender intet lovlig grundlag, som vil kunne forbyde os denne aktion."   

 

Kendte personligheder slutter op bag antifascistisk mobilisering  

I år mobiliserer antifascister i " Komitéen af 19. januar" til en landsdækkende, central mindedemonstration i Moskva for de myrdede aktivister. Et mobiliseringsmanifest har fået støtte fra en større kreds af personligheder fra kunst - kultur - og videnskabskredse, deriblandt den meget populære russiske forfatter af utopiske fortællinger, Boris Strugatzkij. 

(autonom info-service)

Manifest af "Komiteen 19. Januar"

" Den 19.januar 2010, præcis et år efter mordet på Stanislav Markelov og Anastasija Baburova, opfordrer vi, initivtagerne til en antifascistisk demonstration, jer til at tilslutte jer en kampagne mod naziterroren.
Ordet "fascisme" har idag tabt definitionsværdi. Det er efterhånden svært at finde en politisk kraft, der ikke stempler sin modstander som "fascist". Alligevel eksisterer der relevante tydninger af dette begreb. Meget af det står i direkte forbindelse med de aktuelle begivenheder i Rusland.

naziopmarch i Moskva, de såk. "russiske marcher" (Русский марш)
naziopmarch i Moskva, de såk. "russiske marcher" (Русский марш)

For nogen fremstår fascisme som et udtryk for ekstrem intolerance, som er symptomatisk for autoritære samfundsforhold. For andre fremstår fascismen som en ideologi af udbytning og tvang, som har sine rødder i kolonitiden. Eller i instrumentaliseringen af kontrollerede kampgrupper, der i statsmagtens interesse smadrer demokratiske, oppositionelle kræfter.

Eller fascisme opfattes som noget, der står bag mord på engagerede mennesker som advokaten Stanislav Markelov, journalisten Anastasija Baburova, unge antifascister som Fjodor Filatow og Ivan Chutorskoj, videnskabsfolk som Nikolaj Girienko, skakspilleren fra Jakutsien Sergej Nikolajev, IT-teknikeren fra Burjatsien Bair Sambujev og flere hundrede andre......
Her handler det ikke om definitioner. Samtlige mordere stammer fra ét bestemt miljø. De kan kun besejres med forenede kræfter. I denne kamp må vi forene forskellige politiske aktivister og inddrage dem, som mistror enhver form for politik som sådan og normalt ikke deltager i politiske samfundsprocesser.  

Derfor danner vi et antifascistisk initiativ, som bringer folk med forskellige anskuelser og borgerlige progressive holdninger sammen. Også dem der betegnes som "upolitiske" men som er klar over, at fremvæksten af fascistiske tendenser i Rusland afkræver et klart svar.

Nazi-manifestation i Moskva
Nazi-manifestation i Moskva

Nazierne har forandret sig. De laver ikke længere riots på markeder - de sprænger dem i luften. De bombesprænger togskinner, koncerter, kirker, cafeer, opgange hvor politiske modstandere bor. Fascister tæver ikke længere tilfældige passanter, de dræber dem. Nynazistisk terror er forlængst blev til synlig realitet.

Når vi fortsat afventer situationen, er der fare for, at vores land bliver gjort til en front mellem etniske udrensninger og krige mellem forskellige folkeslag og nationer. Vi vender os til alle dem, som ikke vil lade stå til længere.
Tag initiativer og offentliggør jeres holdninger med alle tilgængelige midler.

Derudover opfordrer vi kendte offentlige personligheder - videnskabsfolk, kunstnere, forfattere, intellektuelle, til at støtte vores initiativ med deres offentlige image.

Venstreradikal antifa-demo i Moskva, januar 2009
Venstreradikal antifa-demo i Moskva, januar 2009

Vi er af den opfattelse, at modstanden mod nazibølgen i Rusland må bygges på et nyt niveau, båret af en solidarisk og folkelig tilstedeværelse, der går langt udover ungdomssubkulturelle grupper og borgerlige aktivister. Den velbegrundede afsky for alt, hvad der lugter af "politik" må ikke være en forhindring for en kritisk reflektion af den nazistiske trussel.
På nuværende tidspunkt anser vi det for en primær opgave at fratage såvel åbent agerende nazier og racister, samt deres sympatisører der skjuler sig bag mere moderate holdninger, deres støtte fra statslige embedsmænd. Samt at presse repræsentanterne fra disse højreekstremistiske grupper ud af det officielle politiske liv for at forhindre, at disse højreradikale grupper bliver instrumentaliseret mod oppositionelle aktivister.
Vi opfordrer folk i de forskellige byer og provinser til at vise solidaritet med vores initiativ den 19.januar 2010 og gå fælles med os på gaden. "

København,d. 11.12. 2009: Russisk antifa-protestmanifestation foran den russiske ambassade
København,d. 11.12. 2009: Russisk antifa-protestmanifestation foran den russiske ambassade

_______

Kilder

tupikin.livejournal

rkas.org.ua.

Indymedia-rusland antifa-protest fra herboende russere foran den russiske ambassade i København

Relaterede artikler

(1) Moskva: Antifascist myrdet på åben gade

RUSLAND IDAG - Interview med en libertær kommunist

Døden i Moskva  

Infos * links * kontakter 

Indymedia- Moskva

Autonom.org  

Antifa Aktion i Rusland

Searchlight Magazine De russiske antifascistiske kredse har brug for penge og international opbakning

____________________________________________ 

 

Konfront - antifascistisk, libertær nyhedsportal

har taget initiativ til at starte en indsamling, til støtte for de russiske anti-fascister. Dette skyldes at den ekstremistiske højrefløj, i Rusland, næsten dagligt begår overfald på ”ikke russere” og anti-fascister, i Rusland.
Men de russiske højre ekstremister nøjes ikke blot med at begå voldelige overfald på politiske modstandere og tilfældige mennesker, de mener ikke har ret til at befinde sig i Rusland. Højre ekstremisterne har i løbet af 2009 dræbt over 50 anti-fascister, hvoraf hovedparten er blevet likviderede.
Dette har fået de russiske anti-fascister til at udsende et internationalt nødråb om hjælp.
De russiske anti-fascister har brug for penge til at, køre retssager mod de russiske højre ekstremister, lave oplysnings kampagner om den russiske højre ekstremistiske terror, mm.  

Donation sendes til:

Reg.: 9860

Konto nr.: 0000254517  

Flere Infos: KONFRONT