Palæstina: ”Det kan hvert øjeblik komme til en eksplosion”

Et interview med Hanan Ashrawi, universitets- professor og parlaments- medlem fra partiet ”Den 3. vej” i det palæstinensiske parlament.  

 _______________

Hun plæderer for en genoplivning af den første Intifadas folkeopstandsstrategi imod den israelske besættel- sesmagt. Som et alternativ til ” Shahid (martyraktioner), militarisering og resignation”....

Hanan Ashrawi
Hanan Ashrawi

 ___________________

”... Det handler om en militaristisk kolonipolitik koblet sammen med nationalisme og religiøs fundamentalisme. Det er en logik, som ikke indgår noget som helst kompromis og som åbenlyst misagter folkeretten”

 

Modstanden i Bilin mod apartheidsmuren
Modstanden i Bilin mod apartheidsmuren
  • Hvordan vurderer du de israelske nybebyggelses- planer i Østjerusalem?  

Hanan Ashrawi: Den israelske højrefløj tror, at de står hævet over alle ting. At tildele byggetilladelse for 1600 nye boliger akkurat under den amerikanske vicepræsidents Joseph Bidens besøg i Israel er et klart konfrontativt træk mod Barack Obamas administration. Ligesom de også overhører EUs kritik. Dette er udtryk for et storhedsvanvid, som kunne føre til en ny katastrofal krig i Mellemøsten.  

  • Jerusalem er igen skueplads for voldsomme sammenstød. Hvordan kunne det komme det så langt?  

Hanan Ashrawi: Der findes kræfter i israelsk politik, som netop arbejder for sådan en udvikling. De aktuelle provokerende afgørelser anskueliggører den israelske regerings politiske dagsorden. 

  • Hvad står den for?  

Hanan Ashrawi: Det handler om en militaristisk kolonipolitik koblet sammen med nationalisme og religiøs fundamentalisme. Det er en logik, som ikke indgår noget som helst kompromis og som åbenlyst misagter folkeretten. Dette fuldstændigt upåagtet det internationale fællesskabs kritik. De er farlige pyromaner, som er igang med at sætte Mellemøstens krudttønde i brand.

  • Hvordan kan man stoppe sådan noget?  

Hanan Ashrawi: Ved ikke at lade sig isolere – og dette gennem handling og ikke bare med ord! Ved i praksis at vise, at de tider er passé, hvor de ikke behøver at stå til ansvar for deres forbrydelser. Jeg tænker på en praksis, der kombinerer diplomatisk pres og protestdemonstrationer. Den som ikke reagerer gør sig til stiltiende til komplice for pyromanerne i den israelske regering.  

  • Vil det betyde en tilbagevenden til den anden Intifadas militariseringstendenser i starten af  2000-tallet?  

Hanan Ashrawi: Vreden er stor. Det kan hvert øjeblik komme til en eksplosion. Vi palæstinensere må reflektere over fortidens fejl og være opmærksome på, at vi ikke går i fælden, som de israelske hardlinere har konciperet. Jeg har altid været af den opfattelse, at militariseringen af den anden Intifada var en fatal fejltagelse, som vi ikke burde gentage. Mellem Shahid (matyraktioner) og resignation eksisterer en tredje vej...  

  • Og det er?  

Hanan Ashrawi: Den ikke-militære folkeopstand, som genopliver den første Intifadas ånd – ”stenenes revolte” - som bragte det palæstinensiske spørgsmål på den globale dagsorden. Der må praktiseres civil ulydighed og iværksættes boykot af alle israelske produkter der stammer fra bosættelserne. Det er denne vej,  palæstinensere og israelere i fællesskab praktiserer i byen Bilin på Vestbredden i deres modstand mod apartheidmuren. Og det er også den ikke-militære masseprotest, som palæstinensere og israelere lige netop nu udvikler mod bygningen af jødiske bosættelser i Østjerusalem.  Jeg er helt klar over, at det ikke bliver let, men det er efter min mening den rigtige vej.  

  • De fleste repræsentanter i FN, EU og Rusland anser en to-statsløsning som den eneste gangbare vej. Deler du denne opfattelse?  

Hanan Ashrawi:  Principielt ja, men hver dag der går bliver realiseringen mere og mere problematisk. Grundlaget for en omfattende overenskomst blev allerede skitseret i FN-resolutionerne og i det såkaldte ”Road Map”. Her behøver man ikke lede efter noget nyt. Det der mangler er den politiske vilje til at omsætte det. Noget som de israelske pyromaner åbenlyst mangler.  

  • Blandt de problemer, der venter på en løsning, er Jerusalems status. Israels ministerpræsident Benjamin Netanjahu hævder, at det tema ikke er noget, der indgår i forhandlingerne....  

Hanan Ashrawi: Ikke at forhandle om Jerusalems status er ensbetydende med ikke at forhandle om en varig fredsløsning. Ganske simpelt fordi Jerusalem er en integreret del af en to-statsløsning. En palæstinensisk stat uden Østjerusalem som hovedstad er utænkelig.  

Hanan Ashrawi
Hanan Ashrawi

____________

Hanan Ashrawi (63 år) blev kendt som fremtrædende aktivist i den første Intifadas folkeopstand. Hendes far var en af grundlæggerne af PLO.Hun har modtaget ”Olof Palme prisen for fred og menneskerettigheder”.  

(Interviewt er oprindeligt offentliggjort i det italienske progressive dagblad l`Unita - det tidl. kommunistparti PCIs avis – den 17. marts 2010. Oversat af  julie/autonom infoservice).

Note

- Første Intifada 1987 - 1993
- Anden Intifada 2000 - 2005  

_________

Relaterede baggrundsartikler

 Palæstinas venstrefløj

Artikel-serien består af:

1. Den palæstinensiske venstrefløj med udgangspunkt i staten israel
2. PFLP og DFLPs historie og politik
3. Palæstinas kvinder
4. Den palæstinensiske venstrefløjs forgreninger
5. Den palæstinensiske venstrefløj og Oslo-aftalen