Klassekamp i Ankara

7. april 2010. Massive tyrkiske politistyrker forhindrede sidste uge ved hjælp af tanks, vandkanoner og tåregas tusinder af vrede fagforeningsfolk i at demonstrere gennem Ankaras indre by. Hele weekenden igennem var Ankara i undtagelsestilstand.

 

Efter et par ugers pause har tobaksarbejderne genoptaget strejker og aktioner, de startede i december sidste år imod massefyringer hos tobakskoncernen Tekel. Byens distriktsguvernør forbød de faglige protester og kaldte dem for en ”sikkerhedsfare for den offentlige ro og orden”. 

I de heftige konfrontationer i sidste uge blev mange demonstranter såret af politiknipler og endnu flere blev anholdt.   _____________________________________________

Sit-down aktion foran tyrkisk LO – Türk-Is

 

Siden midt i december 2009 har de ansatte hos den tyrkiske tobakskoncern Tekel kæmpet mod de masseafskedigelser, der er et direkte resultat af  privatiseringen af den tidligere statslige tobakskoncern Tekel.

 

Efter nogle ugers strejkepause genoptog tobaksarbejderne og kontorpersonalet deres strejkekamp ved at gennemføre en sit-down aktion foran den tyrkiske faglige landsorganisation Türk-Is’ hovedkvarter i Ankaras indre by. Türk-Is er den eneste af fire faglige landsorganisationer, som efter militærkuppet i 1980 kunne fortsætte i legaliteten. Idag har organisationen officielt omkring 1,75 millioner medlemmer.  

 

”...vi kan ikke acceptere illegale aktioner”

 

Derudover har de protesterende arbejdere organiseret demonstrationer udenfor hovedkvarteret for regeringspartiet “Retfærdighedens og Udviklingens Parti” (AKP).  Byens distriktguvernør forbød protestaktionerne og kaldte dem en ”sikkerhedsrisiko”. Tyrkiets ministerpræsident Recep Erdogan supplerede ham ved at udtale til landets medier, at ”...vi kan ikke acceptere illegale aktioner”.

Efter Erdogan-regeringens salg af tobakskoncernen Tekel til British American Tobacco er det kommet frem i medierne, at den nye koncernledelse har planer om at lukke mindst 40 produktionsafdelinger. En del af de ansatte vil blive forflyttet til andre afdelinger med betydeligt ringere arbejdsbetingelser og lønforhold, resten vil blive fyret.

 

”Arbejderne behøver sgu’ ikke spørge om lov, når de vil opsøge deres faglige organisation...”

 

Tusinder af politifolk lukkede torsdag den 1. april 2010 hele Ankaras indre by. Politiet anvendte helikoptere og placerede tanks i gaderne i et forsøg på at kontrollere og skræmme de fremrykkende demonstranter. Tekel arbejdernes demonstration blev støttet af flere hundrede ansatte fra den statslige landbrugsvirksomhed Taris i byen Izmir samt af hunderedevis af solidariske studerende og aktivister fra byens forskellige venstrefløjsorganisationer.

 

Politiets brutale indsats

 

Allerede langt tid før demonstrationen nåede frem til fagforeningscentralen Türk-Is, blev demonstranterne angrebet af massive politistyrker. En solidaritetsdemonstration fra fagforbundet for de offentlige ansatte (KESK), som organiserede en særskilt demonstration til Türk-Is-hovedkvarteret blev overfaldet med peberspray og med vold trængt ind i sidegaderne. Fagforeningsformanden for KESK kommenterede politiets brutale overfald på denne fredelige fagforeningsdemonstration således:  

” Dette er en politistat. De handler som om, der har fundet en militærkup sted i byen.”

Mustafa Türkel, fagforeningsformanden for fødevareindustri-arbejdernes organisation TekGida-Is, sagde dagen efter de voldsomme konfrontationer på en pressekonference: ”Arbejderne behøver sgu’ ikke spørge om lov, når de vil opsøge deres faglige organisation – Türk-Is-centralen...” Han annoncerede ved denne lejlighed flere store faglige protester i Ankara den 2. maj, den 3. juni og den 4. juli 2010.

 

Solidaritetsbevægelsen i statens sigtekorn

 

Solidaritetsbevægelsen med Tekel-arbejdernes kamp mod privatisering, fyringer og prekære arbejdsforhold er udsat for politimyndighedernes klapjagt:

  • Onsdag sidste uge anholdt politiets anti-terrorenhed 20 aktivister fra venstrefløjsorganisationen ”Uafhængig revolutionær klassekamp platform (BDSP) i bl.a. Ankara, Izmir og Bursa. Organisationen deltager meget engageret i solidaritetsaktioner med de strejkende arbejdere.
  • For et par uger siden, midt i marts, blev omkring 24 elever fra Mehmetcik-højskolen i Istanbul smidt ud af skolen, fordi de på skolens område havde arrangeret et solidaritetsinfomøde for Tekel-arbejderne.
  • Aynur Camalan, en fagforeningsaktivist, blev fyret fra det statslige videnskabsråd Tübitak med øjeblikkelig virkning, efter hun deltog i en solidaritetsstrejke på hendes arbejdsplads.

                                       (al. / autonom infoservice)

 

 

Baggrundsartikler på engelsk