Valget i Ungarn: ”Det lover ikke godt....”

Demonstration mod fascistopmarch i Budapest
Demonstration mod fascistopmarch i Budapest

11. april 2010. Dagens parlamentsvalg vil med al sandsynlighed resultere i et markant højreskred.

 

Det socialdemokratiske ”Ungarns Socialistiske Parti” (MSZP) spås en katastrofal tilbagegang på grund af adskillige korruptions- skandaler. Derimod stormer det højrepopulistiske ”Forbund af Unge Demokrater” (Fidesz) frem og opnår ifølge menings- målingerne en sikker første plads. Fulgt af ”Jobbik” (1) – et fascistisk parti, hvis hovedparole er ”Død over sigøjnerne og jøderne”.

 

  • Gaspar Miklós Tamás fra venstrefløjsalliancen "Det Grønne Venstre“ fortæller i følgende interview om de samfundsmæssige tilstande i Ungarn netop nu.

Se VALGRESULTATET: Rul ned til Korte INFOs 

 Billeder: Fascistpartiet Jobbik's paramilitære Ungarske Garde

 

 

Interview

 

Gaspar Miklós Tamás
Gaspar Miklós Tamás
  • Politiske iagttagere over hele Europa frygter, at det ungarske parlamentsvalg på søndag vil resultere i en stærk højredrejning. Hvad er din vurdering heraf?

 

Gaspar Miklós Tamás: Frygten er velbegrundet. Jeg tror, at de højrekonservative kræfter får et overvældende flertal. I valgkampen har især fascisterne profileret sig offensivt. De øvrige politiske kræfter hørte man meget lidt til. Jeg selv har ført valgkamp for "Det grønne Venstre“  – blandt andet i Puszta, altså ude på landet. Min erfaring er: Folk er bange!
De kommende regeringspartier har allerede nu lavet sorte lister for at udrense tilhængere af andre partier fra den offentlige tjeneste. Mange statsansatte, lærere, læger, arbejdere i vandværkerne og i forvaltningerne frygter, at de vil miste deres job.  

 

  • Hvilke yderligere forandringer forventer du?

 

Gaspar Miklós Tamás: Den nye regering vil formodentlig stort set videreføre den socialpolitik og den økonomiske politik, som den væltede socialdemokratiske regering har ført. Neoliberalisme og sociale nedskæringer vil altså fortsætte. Det var en ejendommlige valgkamp, der blev ført af Viktor Orban, formand for det højrepopulistiske "Forbund af Unge Demokrater“ (Fidesz). Han og hans parti talte kun om den nationale redning, om renhed og ære eller om korruptionens forkastelighed. Intet andet end tomme fraser!

Men allerede nu står det fast, at højrefløjen vil rulle de sidste to årtiers demokratiske landvindinger tilbage. De vil ændre forfatningen og civilretten. De vil styrke kirkernes rolle og indskrænke den seksuelle frihed. På universiteterne og de videnskabelige instituter blev der allerede før valget indsat nye ledere. Jeg frygter, at også pressefriheden og oppositionens spillerum bliver stærkt indskrænket. Det vil især ramme venstrefløjen i dette land.  

 

  • I Europa blev der iværksat boykot af Østrig, da Jörg Haiders højreekstremistiske parti trådte ind i regeringen. Kan man forvente, at noget sådant også vil ske i forhold til Ungarn ?

 

Gaspar Miklós Tamás: Der vil helt sikkert ikke blive tale om en boykot, og den mod Østrig kom der da heller ikke noget ud af. Dertil kommer, at USAs og Ruslands ambassadører allerede nu klart og tydeligt har sagt, at de vil støtte højrefløjsregeringen i Ungarn.

 

  • Det bedste middel mod højrefløjen er en stærk venstrefløj. Hvordan står det til med den i Ungarn?

 

Gaspar Miklós Tamás: Ret dårligt desværre. Venstrefløjen er ikke blot meget lille, den er også splittet i et utal af smågrupper. De eneste, der virkelig har forsøgt at gøre noget mod højredrejningen, er "Det grønne Venstre“.  Men politiske aktioner kræver penge – som vi desværre ikke har ret mange af, da vi mangler sponsorer. Dertil kommer, at kritiske aviser og tidsskrifter bliver lukket. Situationen er dårlig, virkelig dårlig. Det lover ikke godt ...........

 

(Interviewet er oprindelig offentliggjort i det tyske venstrefløjs-dagblad Junge Welt, d.10.april 2010 og oversat af  folk fra autonom info-service).

 

 

Parlamentet i Budapest
Parlamentet i Budapest

 

Note

 

1) ”Jobbik”, der ved EUropa-parlamentsvalget i juni fik 14,77 procent af stemmerne, hører til et af de mest dynamiske højreekstreme partier i EUropa lige for tiden. Partiets paramilitære ”Ungarske Garde” er ganske vist blevet forbudt, men partiet får stor tilslutning, fordi dets nationalistiske-racistiske-antisemitiske retorik forbundet med kravet om  social retfærdighed vinder genklang hos mange af de befolkningsgrupper, der er blevet voldsomt forarmet af de neoliberalistiske omstruktureringer.

 

Relateret