Mexico: Paramilitær skyder solidaritetsarbejdere

Oaxacas sociale bevægelser
Oaxacas sociale bevægelser

Den 27. april 2010 drog en fredskaravane gennem den mexicanske delstat Oaxaca.

Deres mission var at bringe levneds- midler til de 700 indbyggere i den selvstyrede landsby San Juan Copala i den indigene region Triqui. Karavanen bestod af omkring 40 repræsentanter fra internationale menneskerettighedsorganisationer og sociale bevægelser i Oaxaca. Ved middagstid blev karavanen overfaldet af en paramilitær gruppe. To fredsaktivister – Beatriz Cariño, ledende medlem af den indigene menneskerettighedsorganisation CACTUS ( Centro de Apoyo Comunitario Trabajando Unidos) og Jyri Jaakkola, finsk observatør fra en international menneskerettighedsgruppe, blev begge skudt og dræbt på stedet. Flere af karavanedeltagerne blev såret og seks er blevet kidnappet.

  • Den paramilitære bande har tilknytning til provinsregerings partiet PRIs organisation UBISORT ...

           Beatriz Cariño                                                Jyri Jaakkola

  

I første omgang nægtede de føderale myndigheder at sende lægehjælp frem til de sårede i karavanen. Øjenvidner fra byen Juxtlhuaca beretter, at der den følgende dag drog en større politikonvoj, ledsaget af folk fra „Ministerio Público“ og „Servicios periciales“ (kriminalpolitiet), til gerningsstedet for at finkæmme området.

  • Kidnappede karavanedeltagere

24 timer efter angrebet kom det frem, at de to dræbte karavanedeltagere var Beatriz Cariño fra den sociale bevægelse CACTUS (Centro de Apoyo Comunitario Trabajando Unidos) og Juri Jaakkola, finsk menneskerettighedsaktivist. Begge blev skudt i hovedet. Mónica Ortiz, en 22-årig journalist fra TV-stationen Televisa blev hårdt såret og kørt til det lokale hospital. De seks kidnappede karavanedeltagere er: 

  • Martin Sautan - Belgien
  • David Venegas – Oaxaca, lærerfagforeningen ”Vocal”
  • Noé Bautista – Oaxaca, lærerfagforeningen ”Vocal”
  • Fernando Santiago – Oaxaca, Brigadas Indígenas
  • David Cilia og Ericka Ramírez – journalister fra magasinet ”Contralínea”

Regeringsartiets paramilitære organisation UBISORT         

I årevis har der hersket en slags undtagelsestilstand i den indigene region Triqui i provinsen Oaxaca. Det regionale regeringsparti PRIs paramilitære organisation UBISORT (”Organisation for Triqui-regionens sociale velbefindende ”) er kendt for at angribe alt, hvad der har at gøre med den autonome socialpolitiske bevægelse MULT-I.

Denne bevægelse er opstået i kølvandet på folkeopstanden i 2006 og er del af folkemagtsorganer som APPO og zapatisternes ” anden kampagne”.

Siden den 1. januar 2007 har befolkningen i landsbyen San Juan Copala, som del af MULT-I, proklameret sig som autonomt distrikt. Officielt hører landsbyen til distriktet Santiago Juxtlahuaca. Regeringspartiet PRI har kontrolleret regionen ved hjælp af terror. For at simulere en opposition dannede PRI´s frontorganisation MULT (!) partiet Partido de Unidad Popular, som er kontrolleret af PRI-ledelsen. 

  • Paramilitær tager kvælertag på lokalbefolkningen

I starten af 2010 gennemførte PRIs paramilitære organisation en række mord på valgte folkerådsrepræsentanter og genoprettede med væbnet magt den politiske kontrol over landsbyen San Juan Copala. Ifølge Jorge Albino Ortiz, talsmand for det autonome distrikt, har den paramilitære organisation UBISORT taget kvælertag på befolkningen i San Juan Copala :

” De har lukket for vand og strøm. Siden deres magtovertagelse findes der hverken lærere eller medicinsk personale i landsbyen. Når kvinderne begiver sig ud af deres huse for at lede efter vand og mad bliver de truet af UBISORT-folk.”

Tidspunktet for den yderligere eskalation er ikke tilfældigt. Den 2. maj lød startskuddet for guvernørvalget i Oaxaca-delstaten. Her har PRI regeret de sidste 80 år. Ganske vist har Mexicos højesteret bestemt, at den siddende PRI-guvernør Ulises Ruiz Ortiz skal afsættes, men dommerkendelsen er foreløbigt forsumpet i det statslige bureaukratis kanaler.Ved hjælp af chikaner og trussler forsøger PRI nu at undertrykke de udbredte protester og skabe et klima af angst. Deres kalkule er, at middelklassen i byerne vil reagere med at slutte op omkring PRI som ”ordenspartiet”.

Det er nu kommet frem i Mexicos medier, at talsmanden for PRIs paramilitære organisation UBISORT dagen før angrebet på fredskaravanen udtalte, at ingen fra karavanen ville få lov til at komme til San Juan Copala. Et par dage efter organiserer UBISORT en mindehøjtidlighed for de dræbte. Til ære for medierne.

(shaggie / autonom infoservice)

Kilder  

Relateret  

  • Leaflet written by the Finnish activist shot in Mexico