Generalstrejken ryster Grækenlands magthavere

Onsdag den 5. maj 2010 blev Grækenland sat i stå af en omfattende generalstrejke mod den socialdemokratiske regerings neoliberale kriseløsningsplaner.

 

Men strejken blev overskygget af tre bankansattes død. Under en af dagens demonstrationer i Athen blev der kastet en molotowcocktail mod en filial af Marfin-banken. To kvinder og en mand døde af røgforgiftning, fordi de var låst inde, mens branden bredte sig i bygningen. Ifølge de bankansattes fagforening OTOE kunne de ansatte ikke flygte fra den opståede brand, da bankens direktion havde beordret dørene låst inden da. Direktionen ville forhindre de bankansatte i at deltage i demonstrationerne.

OTOE har nu proklameret en strejkedag i protest mod bank-bestyrelsen, som bærer det fulde anvar for de tre ansattes død. Da Marfin-bankens direktør Vgenopoulos opsøgte brandstedet, blev han mødt af ansatte, som råbte : “Morder, morder!“ (se video-optagelsen i artiklen).  

Generalstrejken blev ledsaget af store demonstrationer i alle større, græske byer. Overalt i landet udløste regeringens spareplaner på bekostning af de lavtlønnede stor vrede. I Athen forsøgte tusindvis af demonstranter at storme parlamentet, mens andre satte ild på Finansministeriets lokaler på 4. sal i en regeringsbygning i nærheden.

 • Tillæg: Statement fra det anarkistiske bz-plenum i Athen

          Billeder: Demonstranter foran parlamentet

 

Eksplosive demonstrationer i hele landet

Grækenland oplevede igår, onsdag d. 5. maj 2010, de hidtil største og heftigste protester siden PASOK-regeringen proklamerede deres neoliberale kriseløsningsplaner. Fra alle landets større byer blev der rapporteret om massive demonstrationer. Mange steder kom det til militante konfrontationer med politistyrker. Allerede i tirsdags besatte kommunalt ansatte i flere byer rådhusene. Flytrafik, havne, togtrafik, skoler og offentlig administration blev lukket ned under generalstrejken. I hospitalssektoren var der kun bemanding på nødhjælpstjenesterne og skadestuerne.  

Forskellige demonstrationer med fælles mål  

* Titusinder sluttede op bag den kommunistisk KKE-orienterede faglige front PAME´s demonstration til parlamentet i Athens centrum. Giorgos Perros, en af PAMEs faglige ledere, sagde at regeringens udsagn om milliardkreditterne er fuld af løgn:

„De lyver, når de siger, at denne hjælpepakke vil bidrage til landets redning. Det er intet andet end støtte til virksomhedsejere, banker og rederikonsortier. På nøjagtig den samme måde som de har profiteret på tidligere økonomiske subventioner.“  

Bred radikal venstrefløjsdemo

* En kæmpe demonstration organiseret af basisfagforeninger, den revolutionære venstrefløj og anarkistiske grupper og kollektiver havde en mere militant udtryksform. Langs ruten blev banker og forretningsfilialer fra internationale koncerner angrebet med sten. Ved ankomsten til parlamentet gik store grupper af demodeltagere til angreb på parlamentet.

Reformistisk faglig demo
* De venstrereformistiske fagforbund GSEE og ADEDY havde betydelig mindre tilslutning end de to andre hoveddemonstrationer. Til gengæld
optrådte højtstående socialdemokratiske fagforeningsbosser fra andre EU-lande som demonstrationstalere. Deriblandt formanden for det Europæiske Fagforbund, Jon Monk.

Athen: Over 200.000 deltager i demonstrationerne. Mens tusinder forsøger at storme parlamentet, sætter andre grupper af demonstranter ild til Finansministeriets lokaler på 4.sal i en regeringsbygning. Ifølge brandvæsenets pressetalsmand er der nu fare for, at bygningen styrter sammen.  

 • Video: Bankansattes vrede tilråb mod Marfin-bankens direktør Vgenopoulos       

    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=131644&cid=4

 • Videorapport fra BBC

         http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8661385.stm

 • Video: Dokumentation af riot-politiets brutale adfærd i den venstreorienterede, alternative bydel Exarchia. Eksemplificeret i politiets grundløse hærgen mod en anarkistisk café:

        http://www.youtube.com/watch?v=hkQ4YsRlFxI  

      

Thessaloniki: 50.000 demonstranter kæmpede i flere timer med store politistyrker om kontrollen med byens centrum. Arbejdsløse har holdt byens arbejdsformidling bz-at i flere timer.  

Patras: 20.000 demonstranter har bygget barrikader. Omegnens bønder og byens skraldemænd har tilsluttet sig demonstranterne. Heftige sammenstød med politiet.  

Iraklion: 10.000 demonstranter går gennem byen og smadrer banker og kommunale kontorer.

Ifølge medierne meldes der om besættelser af statslige institutioner på Naxos, Korfu, Naoussa, Ioannina,...  

Protesterne vil fortsætte idag, d. 6.maj 2010 hvor PASOK-regeringens spareprogram er til første behandling i parlamentet.  

(artikel er skrevet af autonom info-service)  

kilder: Indymedia-Athen, lib.com, Il Manifesto

_________________

From the open anarchist assembly of the evening of 5/5/2010:

The statement below was issued a few hours ago by the anarchist squat of Skaramanga and Patision in Athens.

   

The murderers

“mourn” their  victims

 

At least 200,000 people of all ages took to the streets (employees and unemployed, in the public and private sector, locals and migrants) attempting, over many hours and in consecutive waves, to surround and to take over the Parliament.

The forces of repression came out in full force, to play their familiar role – that is, of the protection of the political and financial authorities. The clashes were hours long and extensive. The political system and its institutions reached a nadir.

However, in the midst of all this, a tragic event that no words can
possibly describe took place: 3 people died from infusions at the branch of Marfin Bank on Stadiou Avenue, which was set ablaze.

 
The state and the entire journalistic riff-raff, without any shame toward the dead or their close ones, spoke from the very first moment about some “murderer-hooded up youths”, trying to take advantage of the event, in order to calm the wave of social rage that had erupted and to recover their authority that had been torn apart; to impose once again a police occupation of the streets, to wipe out sources of social resistance and disobedience against state terrorism and capitalist barbarity.

 

For this reason, during the last few hours the police forces have been marching through the center of Athens, they have conducted hundreds of detentions and they raided – with shootings and stun-grenades – the anarchist occupation “space of united multiform action” on Zaimi street and the “migrant haunt” on Tsamadou Street, causing extensive damage (both these places are in the Exarcheia neighbourhood of Athens). At the same time the threat of a violent police eviction is hanging over the rest of the self-organised spaces (occupations and haunts) after the Prime-ministerial speech which referred to soon-to-come raids for the arrest of the “murderers”.

The governors, governmental officials, their political personnel, the
TV-mouthpieces and the salaried hack writers attempt in this way to purify their regime and the criminalise the anarchists and every unpatronised voice of struggle. As if there would ever be the slightest of chances that whoever attacked the bank (provided the official scenario stands) would possibly know there were people inside, and that they would torch it alight regardless. They seem to confuse the people in struggle for themselves: them who without any hesitation hand over the entire society to the deepest pillage and enslaving, who order their praetorians to attack without hesitation and to aim and shoot to kill, them who have lead three people to suicide in the past week alone, due to financial debts.

The truth is that the real murderer, the real instigator of today’s tragic death of 3 people is “mister” Vgenopoulos, who used the usual employers’ blackmailing (the threat of sacking) and forced his employees to work in the branches of his bank during a day of strike – and even in a branch like the one of Stadiou Avenue, where the strike’s demonstration would pass through. Such blackmailing is known only too well by anyone experiencing the terrorism of salaried slavery on an everyday level. We are awaiting to see what excuses Vgenopoulos will come up with for the relatives of the victims and for the society as a whole – this ultra-capitalist now hinted by some centers of power as the next prime minister in a future “national unity government” that could follow the expected, complete collapse of the political system.

 • If an unprecedented strike can ever be a murderer…
 • If an unprecedented demonstration, in an unprecedented crisis, can ever be
  a murderer…
 • If open social spaces that are alive and public can ever be murderers…
 • If the state can impose a curfew and attack demonstrators under the
  pretext of arresting murderers…
 • If Vgenopoulos can detain his employees inside a bank – that is, a primary
  social enemy and target for demonstrators…  
 • …it is because authority, this serial murderer, wants to slaughter upon
 • ...its birth a revolt which questions the supposed solution of an even harsher attack on society, of an even larger pillage by capital, of an even thirstier sucking of our blood.
 • …it is because the future of the revolt does not include politicians and bosses, police and mass media.
 • … it is because behind their much-advertised “only” solution, there is a solution that does not speak of development rates and unemployment but rather, it speaks of solidarity, self-organising and human relationships.

When asking who are the murderers of life, of freedom, of dignity, the ferments of authority and capital, they and their tuft hunters only need to take a look at their own selves. Today and every day.
- HANDS OFF FREE SOCIAL SPACES
- IT IS THE STATE AND THE CAPITALISTS WHO ARE THE

  MURDERERS, TERRORISTS AND CRIMINALS
- EVERYONE TO THE STREETS
 
 

From the open anarchist assembly of the evening of 5/5/2010