Thailand: “Borgerkrigen kan bryde ud hvert øjeblik“

De omtales som "rødskjorterne". Deres egentlige betegnelse er "Den forenede front for demokrati mod diktaturet" (UDD).

Det er her oppositionen i Thailand har fundet fælles fodslag i deres kamp mod landets nuværende regime. De kræver, at den "illegale, korrupte regering" under ledelse af premierminister Abhisit Vejjajiva træder tilbage og der udskrives nyvalg.    

  • Seks venstrefløjspartier fra Sydøstasien og Australien har i en fælles international appel erklæret deres støtte til "rødskjorterne" og opfordrer den thailandske regering til at forhandle med oppositionsbevægelsen for at opnå en fredelig løsning.

_________________________  

19.maj 2010: BANGKOK BRÆNDER

(Rul ned til Korte Infos på forsiden)  

Siden torsdag i sidste uge er konfrontationerne mellem regeringshæren og “rødskjorterne“ eskaleret mere og mere. Den foreløbige kulmination blev tre dage med borgerkrigslignende tilstande i centrum af Bangkok, der har ca. 12 millioner indbyggere. Soldaterne skød med skarpt mod demonstranter, der svarede igen med sten, slangebøsser og enkelte pistolskud. Ifølge ambulancetjenestens pressetalsmand er der i skrivende stund blevet dræbt mindst 35 mennesker og 244 meldes såret. Deriblandt seks turister.  

En af oppositionens talsmænd, Kokaew Pikulthong, tilbød i weekenden regeringen forhandlinger med deltagelse af FN-observatører. Formål: At finde frem til en fredelig løsning på konflikten. Idag blev et andet mæglingsinitiativ fremsat fra senatets rækker. Regeringens repræsentant afviste begge disse forhandlingsforslag.

Militær undtagelsestilstand i Bangkoks centrum

 

Militæret erklærede sidste uge Bangkoks bycentrum for militærkontrolleret zone. Folk visiteres på gaden og der kan anvendes skydevåben i tilfælde af, at man ikke efterkommer militærposternes ordrer. På højhusenes tage på randen af protestområdet indrettede militæret skarpskytter.

“Situationen nærmer sig minut for minut en borgerkrig“, advarer en af oppositionsbevægelsens talsmænd, Jatuporn Prompan, de ansvarlige regeringspolitikere. Situationen eskalerede i fredags, da „rødskjorterne“ forsøgte at rydde militærets blokader mod de centrale forsyningsveje for transport af fødevarer ind til oppositionen i centrum. En af de første dræbte var således en lastbilchauffør fra oppositionen, som forsøgte at køre igennem militærafspærringerne. Blandt de mange sårede er flere af de offentligt kendte oppositionelle.

 

Et regeringsultimatum med opfordring til at forlade Bangkoks forretningskvarter inden mandag formiddag ignoreres af de flere tusinde oppositionelle, der i øjeblikket befinder sig bag barrikader og på åbne pladser i byens centrum.

Snigskytter på jagt efter prominente oppositionelle  

En af de mest fremtrædende personligheder i Thailands oppositionsbevægelse døde igår, mandag, den 17. maj. Den 58-årige eksgeneral Khattiya Sawasdipol, som også er kendt under navnet Seh Daeng (1), blev for 5 dage siden skudt i hovedet af en snigskytte. Dette skete under et interview med en journalist på åben gade. Han blev straks derefter bragt til hospitalet, men efter operationen vågnede han ikke mere op af sin koma.

Hvem der dræbte den oppositionelle eksgeneral er indtil videre uvist. Flere iagttagere mener, at skuddene mod den ham skal ses i sammenhæng med, at hæren for nyligt truede med at tage skarpskytter i brug mod demonstranterne. Omkring tusinde mennesker deltog under skarp kontrol af militæret i eksgeneralens begravelse i Bangkoks historiske centrum.   

Konflikten mellem regeringen og oppositionsbevægelsen UDD 

“Rødskjorterne“ i UDD er ingen homogen bevægelse. UDD spænder politisk fra reaktionære-populistiske til progressive strømninger. 24 valgte aktivister danner bevægelsens improviserede koordinationsledelse. Et mindretal af ledelsen nægter enhver forhandling med premierminister Abhisit Vejjajiva’s “illegale regering“ . Et flertal har i weekenden erklæret sig villig til at acceptere et regeringsforslag om at udskrive nyvalg til september i år, hvis regeringens premierminister Abhisit Vejjajiva øjeblikkeligt træder tilbage. Derudover skal vicepremierminister Suthep som ansvarlig for militærets voldelige fremfærd mod demonstranterne, stilles til regnskab og anklages ved en offentlig domstol. Dette afviste regeringen og svarede med at lukke al vand og strømforsyning i det af demonstranter bz-atte centrum.  

"Gulskjorterne"  

Regeringen støttes af en monarkistisk-konservativ “Folkealliance for demokrati“ (PAD), de såkaldte „gulskjorter“, som presser på for at få regeringen til militært at rydde det bz-atte byområde. Flere ministre, deriblandt udenrigsministeren, er medlem af PAD. Det var denne bevægelse, som i slutningen af 2008 bz-atte hovedstadens to lufthavne og regeringsbygningen til støtte for den nuværende konservative regering.  

Stilhed før storm?  

På trods af regeringens sidste ultimatum søndag aften så befinder der sig ifølge Thailands statslige TV-medier omkring 3-5000 oppositionelle i Bangkoks nu afspærrede forretningskvarter. Deriblandt omkring 400 ældre mennesker og børn, der har søgt ly i et buddistisk tempel.

Regeringens ultimatum går ud på, at demonstranterne skal forlade byens centrum mandag inden kl. 15:00 lokal tid (10:00 formiddag efter mellemeuropæisk tid). I modsat fald trues der med op til to års fængsel. Regeringens ultimatum er blevet kastet ned til demonstranterne fra en flyvemaskine.

Samtidig erklærer militærets talsmand, Sunsern Kaewkumnerd, at den indre by “snarest muligt“ vil blive ryddet. Hele mandagen var situationen rolig. „Rødskjorterne“ danser, afholder markeder og offentlige folkemøder. Buddistiske munke beder. I gaderne er det usædvanligt stille. Regeringen har forlænget sommerferien for thailænderne...  

 International venstrefløjsstøtte til „rødskjorternes“ kamp 

Et netværk af seks venstreorienterede partier fra Sydøstasien og Australien opfordrer i en international appel Thailands regering til at løse den indenrigspolitiske krise uden brug af vold. De seks organisationer er : Socialist Party of Malaysia (PSM), Working People Association (PRP) og People’s Democratic Party (PRD) i Indonesien, Turn Left Thailand, Socialist Alliance of Australia og Peoples’s Party of the Philippines.

De støtter alle Bangkoks demonstranter, som de betegner som ”hovedsagligt fattige fra landets nordlige og nordøstlige egne”. De seks organisationer erklærer sig solidarisk med dem, som kæmper for ”et ægte demokrati og folkemagt i Thailand”.  

(Artiklen er skrevet af autonom info-service. Billederne stammer fra Indymedia Lëtzebuerg / Xinhua).

 


   Note

 

1)     Eksgeneral Khattiya Sawasdipol, alias Seh Daeng, var en betroet medarbejder til ministerpræsident Thaksin Shinawatra, der blev styrtet i 2006. I 2008 faldt Seh Daeng i unåde, fordi han offentligt ytrede kritik af hærens ledelse. I januar indledtes politiundersøgelser mod ham, fordi han blev sat i forbindelse med et attentat mod generalstabens hovedkvarter. I hans hus fandt man granater, en pistol og ammunition.

 

Flere infos