En migrants voldelige død i Warszawa

 

Søndag d. 23. maj 2010 gennemførte politiet et raid mod en række nigerianske gadehandlere, der solgte sko i basaren på stadion i Warszawas Praga-kvarter.

En af de handlende blev lagt i håndjern og smidt ned på jorden. En 36 årig kollega fra Nigeria ved navn Max forsøgte at intervenere for at få politiet til at standse deres brutale adfærd. Max blev skudt i maven og dræbt på stedet...

 

"Han solgte varer på markedet som bijob for at supplere sin lille indkomst..."

Politiets talsmand udtalte til pressen, at politiet var blevet ”omringet og angrebet af en bande agressive afrikanere” og at de derfor blev nødt til at skyde Max. Som øjenvidner senere berettede, så var de faktiske hændelser helt anderledes. Det polske anarkosyndikalistiske netværk ZSP offentliggjorde et statement og opfordrede til aktion dagen efter. Polsk fjernsyn bragte et interview med Max’s hustru, Monika, og Akai fra ZSP, som kunne formidle en ganske anden version af begivenhederne:

Max havde på legal vis levet i Polen i mange år. Han var gift med Monika, en polsk kvinde, med hvem han havde tre børn på hhv. 10, 4 og 2 år. Han solgte varer på markedet som bijob for at supplere sin lille indkomst og dermed støtte sin familie. Søndag d. 23. maj 2010 gennemførte politiet et raid mod en række nigerianske gadehandlere, der solgte sko i basaren på stadion i Warszawas Praga-kvarter.

En af de handlende blev lagt i håndjern og smidt ned på jorden. En 36 årig kollega fra Nigeria ved navn Max forsøgte at intervenere for at få politiet til at standse deres brutale adfærd. Max blev skudt i maven og dræbt på stedet. 

Politiet forsøgte at omringe de panikslagne gadehandlere . Flere politifolk blev tilkaldt og en riot gik igang. Folk smed sten og mursten mod politiet og fire politibiler blev ødelagt. 32 blev anholdt.

Protestdemonstration til politistationen

Søndag aften samledes en del mennesker på mordstedet. Der blev holdt taler og en spontan demonstration gik til politistationen, hvor de anholdte gadehandlere er fængslet. Demonstranterne overtog hovedgaden i Praga og marcherede til stationen. Her mødte en gruppe af Max’s venner op og fortalte om de tragiske begivenheder.

Ifølge ZSP-netværket, vil 25 af de 32 anholdte blive anklaget for at have angrebet politiet, hvilket har en strafferamme på op til 10 års fængsel. ZSP har  modtaget video-materiele fra mordstedet og flere og flere øjenvidner træder frem og fortæller om deres oplevelser. ZSP vil løbende informere om sagen.  

(autonom infoservice)

kilder

Anarko-syndikalistisk ZSP-blog

Statement of Monika (wife on Max, in Polish)

Videos fra mainstream media:

1 + 2