Løslades politimanden der skød Alexis?

Politimand Epaminondas Korkoneas
Politimand Epaminondas Korkoneas

Der går rygter om, at den græske politimand Epaminondas Korkoneas, der skød og dræbte den 16-årige Alexis Grigouro- poulos den 6. december 2008, vil blive løsladt  fra hans varetægt den 6.juni.

  • Hvem er Aléxandros Grigorópoulos's mordere?
  • Omstændighederne omkring drabet, øjenvidner beretter
  • ”...lugten af oprørets flammer”,   - et statement fra græske anarkister
Alexis Grigouropoulos
Alexis Grigouropoulos

Kilderne stammer fra forskellige blogs. Det græske venstre- radikale miljø opfordrer til at sprede disse oplysninger, som indtil videre dog ikke er blevet verificeret. Anklagen mod Epaminondas Korkoneas lyder ikke på mord, men på den mildere variant ” vold med døden til følge”. Retten vurderede, at den ikke havde tilstrækkeligt med beviser til en anklage for mord...

En 17-årig ven til den dræbte Alexis er et vigtigt øjenvidne i hændelsen. Han stod lige ved siden af Alexis, da denne blev skudt ned af politimanden. I følge ovennævnte kilder har dette øjenvidne nu været forsvundet i længere tid.

Politimanden Epaminondas Korkoneas og hans medanklagede kollega har via deres advokat erklæret sig ”ikke skyldige”. På grund af de forventede protester flyttes retssagen fra Athen til en svært tilgængelig bjerglandsby. Løsladelsen skal ifølge oplysningerne fra bloggene finde sted den 6. juni.

kilde

http://actforfreedomnow.blogspot.com

Et tilbageblik:

Hvem er Aléxandros Grigorópoulos's mordere?

  • En personlig beretning om de nærmere omstændigheder omkring drabet på den 15-årige skoleelev, lørdag, den 6.december 2008 i Athens alternative kvarter Exarchia.

Indymedia-Athen offentliggjorde dengang en undersøgelse omkring politimanden Epaminondas Korkonéas, som skød Aléxandros Grigorópopoulos. Ifølge rapporten* hører politimanden til gruppen "Chrisí Avji" ( "Den gyldne morgenrøde"), som er kendt for at være en af de mest brutale nationalsocialistiske miljøer i Grækenland idag. Det var bl.a. denne nazi-gruppering, som efter mordet på Aléxandros organiserede en moddemonstration mod protestbevægelsen i Athen og senere i Thesalonikki.

Politimanden kommer fra en familie af nazikollaboratører, som i Grækenland bliver kaldt "Tagmatasphalítes" / sikkerhedsbataljonerne. (1) Disse berygtede kollaboratør-enheder blev ledet af den kendte østrigske nazifunktionær "Gauleiter" Walter Schimana (2) og fungerede under den tyske besættelse af Grækenland som det vigtigste samarbejds - og stikkernetværk for værnemagten.

Omstændighederne omkring drabet

I løbet af dagene efter drabet har talrige øjenvidner meldt sig i offentligheden og har uafhængigt af hinanden bekræftet, at Korkonéas sigtede direkte med sin pistol på gruppen af unge folk omkring ham og hans kollega. Øjenvidnerne siger samstemmende, at der ikke blev affyret nogen varselsskud overhovedet, sådan som politiet hævder.

  • Nicos, dengang 15 år, en  ven til den dræbte Aléxandros, fortæller i et nyligt offentliggjort interview til det progressive dagblad Eleftherotipía (3) om de sidste minutter i hans vens liv. Om tiden forud for hændelsen, beretter han, at han mødtes med Aléxandros omkring tre kvartér før drabet fandt sted:

"...Jeg ventede på ham tre, fire minutter foran hans bolig. Da han kom, gik vi ind i en forretning og købte noget mad og to flasker drikkelse. Derefter gik vi tilbage til Messolongiou-gaden, hvor vi ville spise og hygge os sammen. På vejen derhen hørte vi et højt brag. Det var i nærheden af os, men alligevel for langt væk til at vi kunne se, hvad der foregik ....Efter nogle minutter hørte vi, fire eller fem forbipasserende sige: "Der kommer panserne, der sker et eller andet!"

"Nysgerrige gik jeg og Aléxandros til midten af Tzabella-gaden. Vi ville se, hvad der skete...På en distance af 15-20 meter så jeg to politifolk. Den ene var noget mindre end den anden ... Ved siden af os var der ingen andre. Aléxandros var på dette tidspunkt lidt foran mig og jeg stod på højre side bagved ham. Da politimændene standsede op, havde de deres hænder hvilende på deres våben, som stadig væk var i hylsteret...Nogen kastede en tom plastikflaske bagfra mod politimændene, men den ramte dem ikke. Jeg har glemt at nævne, at politimændene, da de så os, begyndte at råbe til mig og Aléxandros: "Tha sas g. tin Panajiá"("knep dig") og "kom hen og vis os hvem der er manden her". Nogle  unge bag os råbte: "Forsvind herfra" og "Skrub af".

"Kom nu I røvkneppere"

  • Ifølge et andet øjenvidne, som bekræfter denne fremfærd, så råbte politimændene primitive ting, som er typisk slang i Athens gangstermiljø.(4).

Nikos beretter videre: "Da nogen kastede den tomme plastikflaske, trak de begge, hvis jeg husker ret, deres våben fra hylsteret og rettede dem fremad, det vil sige i den retning,  hvor vi stod, og derefter var der tre skud at høre. En af politimændene holdt våbnet med begge hænder, mens han skød. Jeg så - og det er jeg helt sikker på - at politimændene hverken skød op i luften eller nedad. De pegede i vores retning og skød."

  • Den andet øjenvidne siger, at provokationen helt klart udgik fra politiet:

"Nogle unge folk - omtrent ti stykker - ville ikke lade politiets grove tilråb være ubesvaret og gik frem mod politiet. Derefter kunne jeg høre to skud og størstedelen af de unge veg omgående tilbage. Politimanden Kolópeda's kommentar var derpå: "Kom nu I røvkneppere".(5) 

” .... de har koldblodigt myrdet ham!"

Nikos beretter: "Aléxandros sank til jorden, jeg tror det skete efter det første eller andet skud, men ihvertfald før det tredje skud...Derefter skete der en masse uforståelige ting foran mig. Folk skreg og en åbnede Aléxandros skjorte. Jeg så et skudhul i hans bryst, ikke langt fra hjerteregionen. Han blødte derfra.Jeg vil også tilføje, at politimændene lynhurtigt forsvandt, da Aléxandros faldt til jorden. Jeg kan ikke huske i hvilken retning. Så kom ambulancen og hentede ham, men da var han allerede død. Det mener jeg, fordi han på dette tidspunkt ikke havde nogen puls længere og fordi der løb blod ud af hans mund."  (6)

Til slut i interviewet, blev Nicos, som var Aléxandros bedste ven, adspurgt om han ville tilføje noget til det, han havde sagt. Nicos svarede: " Det eneste, jeg derudover kan sige er, at de ikke "bare" har skudt Aléxandros, de har koldblodigt myrdet ham!"
Indenfor en ti-års periode er 70 mennesker blevet skudt af politiet i Grækenland

Ifølge en undersøgelse foretaget af det tidligere PASOK- parlamentsmedlem Dionisios Gouskos har græsk politi i perioden 1993 til 2003 skudt 70 mennesker under lignende omstændigheder. Dette samt regeringens neoliberale nedskæringspolitik, forklarer omfanget af  det kollosale vredesudbrud i kølvandet af drabet på  Alexis Grigouropoulos.

                                                      (autonom info-service)

______

 

Noter

(1) Infos om de græske kollaboratører i "sikkerhedsbataljonerne"  

(2) Infos om den østrigske nazileder Walter Schimana: 

(3) Eleftherotipia, 14. december 2008

(4) Christina Papastasopoulou: "Tin idame na skibi, na perni stasi ke na pirovoli" (" Vi så, hvordan han bøjede sig, tog position og skød"), dagbladet Eleftherotipia, 11. december 2008

(5) Dagbladet Eleftherotipia, 11. december 2008

(6) Dagbladet Eleftherotipia, 14. december 2008 

* Rapporten ”Xrisavjítes o dolophónos” ( Morderen er fra Chrisí Avjí) fra indymedia-athen og en sammenfatning på engelsk 

 

 

En gruppe anarkisters statement

 

”...lugten af oprørets flammer.”

 

En gruppe græske anarkister og autonome fra forstaden Agios Dimitrios syd for Athen har skrevet nedenstående stillingtagen til den aktuelle situation. Siden den 13. december 08 har forstadens rådhus været bz'at  af aktivister med støtte fra den lokale befolkning. Forud for bz`telsen blev der afholdt en lokal forsamling, hvor flere hundrede mennesker deltog. Overtagelsen af rådhuset bliver også støttet af de ansatte, hvoraf mange aktivt deltager i bz-forsvaret for at forhindre at rådhuset ryddes af politiet.

 

" Om aftenen den 6. december 2008 drog en morder sin pistol og henrettede koldblodigt en borger, Alexandros. Det mest tragiske element ved dette mord er, at morderen af profession er politibetjent - og han dræbte en 16-årig teenager.......Mordet er hverken et ulykkestilfælde  eller en isoleret hændelse. Det er endnu et led i en endeløs serie af morderiske angreb, udført af  forskellige politi-afdelinger.
Lad os ikke glemme mordet på den 24-årige pakistanske immigrant i Petrou Ralli gaden, hvor han stod i kø for at søge om asyl. En kø, som statens myndigheder selv havde anvist ham og som blev angrebet af politiet.

Lad os ikke glemme, at under en aktion udført af MAT (græsk politienhed for opstandsbekæmpelse) for nyligt, blev en kvinde i Leukimmi dræbt. Aktionen var rettet mod protesterende, der havde forsamlet sig ved et affaldsdepot tilhørende et el-værk. En 16-årig motorcyklist blev pryglet med politiknipler, mistede  kontrollen over sit køretøj og kørte af den grund en gravid 43-årig kvinde ned. Hun døde senere af sine kvæstelser.

Lad os ikke glemme, at politifolk udøver tortur på politistationerne og i fængslerne. Lad os ikke glemme statsorganernes indsats med tåregas og blendgranater, prygelorgier og skud mod strejker, mod studenterdemonstrationer og lokale protester. Det er ikke så lang tid siden, at politiet afspærrede hele området omkring elværket (KYT) og pryglede løs på de lokale beboerprotester.
Listen kan fortsættes i det uendelige.

Hvem er deres arbejdsgivere? Er det måske bankernes aktionærer? Er det industri - og handelsforeningens præsident? Er det måske varehuskædernes aktionærer? Er det måske alle dem, som kræver, at vi skal arbejde mere for mindre løn og forringet overenskomst? Er det dem, som  i opgangs konjunkturen tjener fedt og scorer kæmpe profitter og i nedgangstider kræver arbejdere fyret og lønnen sænket?  Så er det mere end logisk, at befolkningens opstand retter sig mod disse profittører.

De taler om store materielle skader, mens der igen er en af os, der er blevet dræbt. Når privat ejendom er det eneste, der har deres interesse, er oprøret mod sådanne forhold helt legitimt. Vi må begribe, at hvis denne horror ikke får nogen indflydelse på deres samvittighed, er lugten af oprørets flammer nødvendig.
Er det muligt ikke at tage stilling til det oprør, der er igang? Kan vi stå ved siden af dem, som altid går ind for ro og orden? Som selv i tiden under nazisternes besættelse eller under militærjuntaen kun tænkte på deres egne gøremål og liv? De, som overalt opsporer og taler om "provokatører"? De, som altid formoder sammensværgelser bag enhver bevægelse, som de ikke formår at kontrollere og hvor de ikke kan agere som ledere bag lukkede døre?

Lad os ikke forblive ved den antagelse, at det altid kun angår "de strejkende" eller "de studerende" eller "ungdommen". I disse dage er folk netop på gaden uden central ledelse, uden skolede kadrer og uden politisk fortrop. Enhver som deltager kan frit afgøre hvilke midler, der skal anvendes. Det er ligeså meget os som Exarchias beboere, der blev konfronteret med politiets indsats og som tager stilling. Hele weekenden igennem kastede beboere i Exarchia blomsterpotter ned fra deres altaner og krævede MAT-enhedernes tilbagetrækning og omgående stop for brugen af kemiske kampmidler som for eksempel tåregas. De indtog en klar holdning imod den statslige repression. Med det som eksempel må vi alle tage stilling til situationen. Vi må aktivt sætte os til modværge mod det politistatsmæssige terrorregime, som er ved at blive udviklet.

- Ingen statslige mord vil blive ubesvaret.

- Frihed til alle anholdt under opstanden!

- At forblive passiv er ensbetydende med meddelagtighed i ugerningerne". (15. december 2008)

(Oversat og let forkortet af folk fra autonom info-service).

 

Kilder og flere infos:

indymedia-athen

indymedia-athen

 

Kommentar schreiben

Kommentare: 0