Israel: Hvor er de 700 tilfangetagne nødhjælpsaktivister?

Israelsk militærfartøj i aktion
Israelsk militærfartøj i aktion

I de tidlige morgentimer mandag d. 31. maj 2010 gik den israelske specialenhed kaldet S’13 til angreb på skibs- konvojen ”Freedom Flotilla”, der var på vej mod Gaza med medicin og fødevarer til den palæstinensiske befolkning i området. Mindst 20 nødhjælpsaktivister blev dræbt og omkring 60 blev såret.

De omkring 700 passagerer, der var om bord på de seks konvojskibe, befinder sig nu i fængslet Al-Khiyam i den israelske havneby Ashdod. Havneområdet er erklæret for afspærret militært område. Ingen kommer ind og ud derfra. De israelske myndigheder giver ikke oplysninger om de tilbageholdte, der bla. tæller den berømte svenske krimiforfatter Henning Mankell. Hvad der er sket med de dræbte, er der ingen, som ved. De sårede er efter forlydender bragt til forskellige israelske hospitaler. Blandt dem er bla. 15 tyrkiske statsborgere – herunder et parlamentsmedlem. 

  • Der er udråbt 3 sørgedage og generalstrejke idag i Gaza og på Vestbredden. 

”De åbnede straks ild mod ubevæbnede civile”

Israelske soldater entrede de seks konvojskibe, efter at konvojen havde nægtet at sejle til havnen i Ashdod for at lodse de medbragte nødhjælpsforsyninger og derfra lade dem transportere til Gaza. Mandag d. 31. maj 2010 omkring kl. 04.30 kredsede en israelsk militær helikopter over skibskonvojen. Kommandosoldater fra ”S’13 enheden blev hejset ned på dækket af det tyrkiske skib. ”De åbnede straks ild mod ubevæbnede civile” fortæller et øjenvidne på aktivstgruppens Twitter side.

Israels militæraktion forårsager en sprængfarlig polarisering i Mellemøsten

Det israelske angreb har følgevirkninger : En lang række lande har indkaldt deres respektive israelske ambassadører til samtale. Deriblandt Tyrkiet, Grækenland, Frankrig, Spanien, Sverige, Irland og Danmark. Den tyrkiske ministerpræsident Erdogan har offentligt betegnet Israels handling som ”statsterrorisme”. Tyrkiet har hjemkaldt deres diplomatiske forbindelser i Jerusalem.  Den 1. juni holder Nato ekstraordinært møde i Bruxelles på initiativ af Tyrkiet. De israelske myndigheder har som reaktion herpå opfordret sine statsborgere til ikke at rejse til Tyrkiet. Der er erklæret alarmtilstand ved grænserne til Syrien, Libanon og Gaza.

Alarmberedskabet gælder også for Jerusalem, især i området omkring Al-Aqsa moskeen. Militærkontrollerne på Vestbredden forstærkes.  Den arabiske Liga har indkaldt til hastemøde den 1. juni. Generalsekretær Amr Moussa taler om en “forbrydelse mod en humanitær mission”. Såvel Amnesty International som EU kræver, at der nedsættes en uvildig og international undersøgelseskommission, som skal kortlægge hændelserne. 

Nationale sørgedage og generalstrejke i Gaza og på Vestbredden

Den palæstinensiske præsident Abu Mazen taler om en ”massakre” og har udråbt tre nationale sørgedage. Den 1. juni er der erklæret generalstrejke i Gaza og på Vestbredden. Overalt i verden har der været demonstrationer og manifestationer, som fordømmer det israelske overfald på menneskerettighedskonvojen.    

(autonom info-service) 

Noter

  • Informationer om den israelske kommando-enhed S'13, der blev indsat til at standse skibene

Progressive links fra Palæstina og Israel

 

Kommentar schreiben

Kommentare: 0