Journalister fra USA fortsat fænglset i Iran

Sarah, Joshua og Shane
Sarah, Joshua og Shane

I et år har tre amerikanske journalister og antikrigs- aktivister nu været fængslet i Iran.

Det drejer sig om Sarah Shourd, Joshua Fattal og Shane Bauer. De blev formodentlig kidnappet af iranske grænsepatruljer på irakisk territorium. Sarah, Joshua og Shane agerede som journalister med fokus på kritiske reportager om USAs og Vestens udenrigspolitik i såvel Østafrika som i de arabiske lande. 

  • Kendte personligheder som bl.a. Desmond Tutu, Noam Chomsky og Dahr Jamail (amerikansk journalist) har underskrevet en opfordring til den iranske regering om løsladelse af de tre journalister.

Mellem alle stole...

De tre journalister var kendt for deres kritiske reportager om såvel USA som om Mellemøstens autoritære regimer. Fra officiel side har der derfor hersket udbredt ligegyldighed overfor deres skæbne i Iran.

Umiddelbart før anholdelsen havde Shane Bauer offentliggjort en baggrundsartikel i både ”The Nation” og i den tyske udgave af “Le Monde diplomatique” om de irakiske dødspatruljer (1), hvis øverste chef er Iraks ministerpræsident Nuri al-Malikis. Denne artikel vakte stor opmærksomhed i den globale medieverden, da eksistensen af disse lejesoldater med licens til at dræbe oppositionelle indtil da ikke var dokumenteret. Derudover har Shane Bauer modtaget flere jornalistpriser for hans audio-fotoreportager om den prekære situation for største delen af befolkningen i Sudan.

Den anden af de tre fængslede journalister, Sarah Shourd, beskæftigede sig især med de irakiske flygtninges skæbne i Syrien. Hun dokumenterede det i  forskellige interviews med irakiske familier og repræsentanter for de irakiske flygtninge. Et udklip af en skjult video-optagelse kan ses her. Derudover skrev hun socialkritiske reportager om situationen i Etiopien og Jemen.

Dette kort viser området for hændelserne
Dette kort viser området for hændelserne

Forhistorien

For lidt over et år siden opholdt de tre journalister sig hos deres fælles ven, Shon Meckfessel, som ofte ledsagede dem på deres rejser i det nordlige Irak.

Dette område – irakisk Kurdistan - gælder som et relativt sikkert område. De havde allesammen rejst i denne region før og rådede over gode kontakter. De begav sig afsted på en flere dages vandretur i grænseområdet til Iran og havde absolut ikke til hensigt at overskride grænsen (kilde: Shon Meckfessel). Ifølge egnens beboere er denne region vanskelig at færdes i og grænsen er ikke markeret. Man formoder, at de tre på deres vandring kom for nær grænsen og blev overmandet af iranske sikkerhedskræfter og overført til et fængsel. Ifølge øjenvidners beretning befandt de tre journalister sig på irakisk territorium, da de blev anholdt (2).

En kærkommen statslig propaganda

De iranske myndigheder anklager dem imidlertid for spionage og illegal grænsekrydsning. I den aktuelle udenrigspolitiske krise mellem USA og Iran kan beskyldningen om spionage, kombineret med de tre journalisters amerikanske statsborgerskab, have faretruende konsekvenser for de fængslede. Som regel intervenerer USAs administration til fordel for en løsladelse af amerikanske statsborgere. Men i dette tilfælde handler det om mennesker med decideret systemkritiske holdninger ift. USAs udenrigspolitik. Det amerikanske udenrigsministerium lader ikke til at ville røre en finger for dem. For den iranske regering er de fængslede journalisters reportager ligeledes en torn i øjet og derudover udnyttes de som amerikanske statsborgere i en kærkommen statslig propaganda.

Solidaritetsaktiviteter for løsladelse af de tre jornalister

  • Shon Meckfessel, de tre journalisters ven, er pt. på en rundrejse i Europa – deriblandt København idag (!), den 5.august 2010! - for at informere om de fængsledes situation og for at inspirere til aktiv solidaritet. (3)
  • Hjemmeside for kampagnen for løsladelse af de tre fængslede journalister 
  • Noam Chomsky, politisk venstrefløjsaktivist og professor i Cambridge/USA har skrevet en petition til den iranske regering (4)

  ( autonom info-service)

 

@ Shane Bauer, børn i Etiopien
@ Shane Bauer, børn i Etiopien

Noter


1) Artikel af Shane Bauer i ”Le Monde diplomatique om de irakiske dødspatruljer”: ”Die schmutzige Brigade von Bagdad”
Shane Bauer’s hjemmeside med flere artikler 

2) Artikel fra ”The Nation”, d.12. juli 2010  

    Artikel: "Iranians may have arrested hiker Shane Bauer on

                  Iraqi territory "
3) * Idag den 5. August 2010 i København i 

       ”Overdrevet”/den nye Ungeren, kl.20 (Se kalenderen).

    * 7. August i Oslo/Humla,

    * 12. August i Tallin/Estland,

    *  22. august i Sankt Petersburg,...

     Flere infos her

Noam Chomsky
Noam Chomsky

4) Noam Chomsky: “ I have been deeply concerned at the continued detention of Shane Bauer, Sarah Shourd and Josh Fattal, and hope that the Iranian government will be able to arrange for their release without delay. Iran has ample reason for caution and suspicion with regard to the actions and plans of Washington, but these young people represent a segment of the U.S. population that is critical of these policies, and often actively opposed to them. Hence their detention is particularly distressing to all of us who are dedicated to shifting U.S. policy to one of mutual respect rather than domination. I therefore appeal to the Iranian leadership to act in a humanitarian spirit and release Shane, Sarah and Josh.”

Noam Chomsky Institute
Professor
MIT Cambridge
MA 02139
January 6, 2010