Nordirland: Fængselskamp endte med sejr

Efter mere end fem måneders kamp lykkedes det for de politiske fanger i Nordirland at få forbedret deres fængselsbetingelser.

De republikanske fanger, der hovedsagligt kommer fra undergrundsorganisationerne ”Continuity IRA” og ”The Real IRA”, afsluttede deres kamp i weekenden, da de fik opfyldt deres væsentligste krav: at få standset de brutale nøgenvisitationer, som de har været udsat for flere gange om dagen og at få ophævet isolationen.                               

  • Fangernes strejkekamp gik heftigst til i højsikkerhedsfængslet Magha- berry nær Belfast. Her nægtede fangerne i flere uger bla. at benytte de sanitære installationer og at barbere og klippe deres hår.    

 

”Situationen i fængslet blev værre og værre, jo længere protesterne blev ved” udtalte Josephine Hayden, tidligere politisk fange og talskvinde for organisationen Republican Sinn Féin.

Det begyndte i påsken 2010, da 28 fanger barrikader- ede sig inde i fængselskantinen i højsikkerheds-fængslet Maghaberry.

De fleste af fangerne her  tilhører ”Continuity IRA” og ”The Real IRA”, der i hhv. 1986 og 1997 har splittet sig fra IRA. Begge de to organisationer fastholder den væbnede kamp sålænge den britiske besættelsesmagt er i Nordirland. 
De første forhandlinger hen ad foråret var en fiasko pga. fængselsadministrationens afvisende holdning, beretter pårørende og venner, der har sluttet sig sammen i gruppen ”Concerned families and friends group”. Ved at henholde og trække i langdrag forsøgte man at udmatte de aktionerende  fanger. De forhadte kropsvisitationer blev udsat og ”efterprøvet” juridisk . Men efter få uger genindførte fængselsvagterne denne nedværdigende praksis.

Derefter erklærede fangerne, at forhandlingerne havde slået fejl og intensiverede deres strejke, bl.a. ved at nægte at benytte de sanitære installationer og at barbere og klippe deres hår.

Fængselsforvaltningen reagerede på protesterne med strenge restriktioner. Fangerne blev holdt i isolation i deres celler i 23 timer i døgnet – og bevidst frataget deres søvn med permanent iværksatte forstyrrelser. Besøg fra pårørende og advokater blev ind- skrænket, personlige genstande fjernet fra cellerne.

  • 1998 afskaffedes fangernes status som politiske fanger

Josephine Hayden, tidligere politisk fange og talskvinde for Republican Sinn Féin:”Såvel politikerne i Stormont som den britiske regering var uvillige til at løse problemerne. I 1998 afskaffedes fangernes status som politiske fanger og nu forsøger man at omsætte britisk politik på bekostning af de republikanske fanger”. ....

At det alligevel kom til en løsning, tilskriver medierne bl.a. irske fagforeningsfolks ihærdige indsats til fordel for de protesterende republikanske fanger. I forhold til fangernes vigtigste krav har myndighederne gjort væsentlige indrømmelser.

Således bliver de visitationer, hvor fangerne vilkårligt måtte tage alt deres tøj af og lade sig kropsvisitere på hele kroppen, fremover kun gennemført i såkaldte ”undtagelsessituationer”.

Derudover har fangerne krævet uindskrænket kontakt med andre irsk-republikanske fanger. Iflg. den britiske nyhedskanal BBC har fangerne fra nu af mulighed for mellem kl. 8.30 og 19.30 at mødes i fællesrummene eller på et udendørs areal.  

  • Irsk venstrefløj uenig ift. fangesolidaritet ...

Natten til fredag d. 13. august 2010 fejrede fangerne deres sejr. Mens Sinn Féin ikke støttede fangernes kamp, gennemførte pårørende, venner og politiske grupper som Republican Sinn Féin (RSF) manifestationer og demonstrationer i hele Irland. Også den socialistiske organisation Éirígí støttede kampagnen aktivt.

(al./ autonom infoservice)

Relateret