Mumia Abu-Jamal: En ukuelig Black Panther aktivists historie

Har du set den svenske dokumentar om  Black Panther Partys historie den 27. juni på DR-K kanalen? 

____________

I denne anledning bringer vi den  fængslede revolutionære afro-amerikanske journalist Mumia Abu-Jamals baggrundshistorie om nogle Black Panther aktivister, som han kendte personligt:

  • George Jackson og Ruchell ”Cinque” Magee.

" I fængslet sluttede Jackson sig til Black Panther Party og opbyggede en militant fangebevægelse ..."

  • The Black Panther Party, New York i 1960'erne

(Forstør ved at klikke på billedet):

_____________

Mumia Abu-Jamal:

" Black Panther aktivisten George Jackson (29 år) blev skudt af fangevogtere i statsfængslet San Quentin i Californien den 21. august 1971. Han blev skudt under ”flugt-forsøg” hed det sig officielt.

Som 18-årig var George Jackson blevet dømt til en ”fleksibel straf” på mellem et år og livsvarigt. Hans ”forbrydelse”: Overfald på en tankstation med 70 dollars som udbytte.

I fængslet sluttede Jackson sig til Black Panther Party og opbyggede en militant fangebevægelse. Internationalt blev han kendt for sin korrespondence med Angela Davis, da denne blev udgivet som bog.

 

  • Black Panther aktivist Ruchell ”Cinque” Magee

Tæt forbundet med Jacksons navn er en anden afro-amerikansk fange, som idag er den længst indespærrede politiske fange i USA: Ruchell ”Cinque” Magee.

  • Her er hans historie:
Ruchell ”Cinque” Magee
Ruchell ”Cinque” Magee

I fængsel siden 1963 ...

Magee voksede op i sydstaten Louisiana. Som 24-årig flyttede han i 1963 til Los Angeles. Han havde knap nok tilbragt 6 måneder i den californiske by, da han blev anholdt efter et skænderi med en anden mand. Striden handlede om den anden mands kvinde og et par krummer marihuana til en værdi af omtrent 10 dollars.

Den oppustede anklage lød på gidseltagning og røveri, og kort tid efter blev Ruchell Magee i en hastesag idømt livsvarigt fængsel.

Slaveskibet ”Amistad”

I fængslet blev Magee politisk engageret og fra dette øjeblik kaldte han sig ”Cinque” efter en afrikansk frihedskæmper, som i det 19. århundrede sammen med andre tilfangetagne afrikanere erobrede slaveskibet ”Amistad” for at sejle tilbage til deres hjemstavn.

Også ”Cinque” Magee ville befrie sig fra det legaliserede fængsels-tvangsarbejdes slaveri.

I årelange konfrontationer med domstolene tilegnede han sig den juridiske indsigt, som han kaldte ”guerilla-rettighed” , hvilket blev et våben i kampen for hans og hans medfangers frihed. Det californiske justitsvæsen ignorerede imidlertid unge sortes rettigheder og Magee fik afvist alle sine ansøgninger om anke.

  • Slavery is being practiced by the system under color of law – Slavery 400 years ago, slavery today; it’s the same thing, but with a new name. They’re making millions and millions of dollars enslaving Blacks, poor whites, and others – people who don’t even know they’re being railroaded.   – Ruchell Cinque Magee (from radio interview with Kiilu Nyasha, “Freedom is a Constant Struggle,” 12 . August 1995)

Kidnapningsaktion fik global medieopmærksomhed

Den 7. august 1970 var Magee forsvarets vidne i processen mod den sorte fange James McCain. McCain var anklaget for at have angrebet en fangevogter i San Quentin, eftersom hans kollega havde dræbt fangen Fred Billingsley.

På baggrund af Magees vidneudsagn om fængselssystemets racistiske og repressive karakter håbede den anklagede McCain, at han ville blive imøde-kommet af dommeren.

Midt under forhøret af Magee stormede pludselig en bevæbnet ung sort mand ind i retsalen i Marin County. Han råbte højlydt, at han nu overtog kommandoen med salen. Det var den 17-årige Jonathan Jackson, bror til den fængslede Black Panther George Jackson. Mens han råbte, fordelte han lynhurtigt våben til McCain, til Magee og til et andet tilstedeværende vidne ved navn William Christmas. Jackson og de andre tog dommeren, statsadvokaten og tre nævninge som gidsler og forlod retsbygningen med disse. Målet var en radiostation, hvorfra verden skulle informeres om de elendige fængselsforhold.

Ruchell Magee, George Jackson, Jonathan Jackson
Ruchell Magee, George Jackson, Jonathan Jackson

”The Soledad Brothers”

Planen var, at efter radioudsendelsen skulle gidslerne udveksles med George Jackson og to andre fanger kaldet ”The Soledad Brothers” - John Cluchette og Fleeta Drumgo. Netop dette ville justitsvæsenets repræsentanter og politiledelsen forhindre.

Før Jackson kunne sætte flugtbilen igang, blev den gennemhullet af skudsalver fra det store politi- opbud. Dommeren blev dræbt med det samme, statsadvokaten overlevede alvorlig handicappet, mens nævningene slap fra det hele lettere såret. Af de fire revolutionære overlevede kun Magee alvorligt såret politiaktionen.

 

Angela Davis

Kort tid efter disse dramatiske begivenheder blev Magee og Angela Davis anklaget for mord, gidseltagning og sammensværgelse.

Den kendte venstreorienterede feminist, Black Panther Party - medlem, universitetsprofessor og  kommunist Angela Davis var på grund af hendes kontakt til de to Jackson-brødre sat på FBIs efterlysningsliste og efter en storstilet politijagt, blev hun anholdt.

Udgangen på denne affære blev, at processen mod Ruchell Magee blev adskilt fra anklagen mod Angela Davis. Hun fik støtte fra en globalt agerende solidaritetsbevægelse og blev i 1972 frikendt af et nævningeting.

Magee, som ikke fik ret meget  støtte i hans retssag, betonede ligesom sit forbillede Cinque, hans naturlige ret til at befrie sig fra slaveriet. Han mødte ingen nåde hos nævningene og blev dømt til livsvarigt fængsel.

Den dag idag kæmper den nu 71-årige (i dag: 77 år) forgæves for sin løsladelse. Efter næsten 47 (i dag: 53 år!) i fængsel har han brug for støtte fra en bred solidaritetsbevægelse."

_______________________________

(Teksten er fra Mumia Abu-Jamals faste rubrik i dagbladet "Junge Welt", den 21.august 2010. Oversat af al. /autonom infoservice )

Mumia Abu-Jamal
Mumia Abu-Jamal

MUMIA ABU-JAMAL - afro-amerikansk journalist og revolutionær.

Han blev i 1982 kendt skyldig i et påstået mord på en politibetjent og dødsdømt af et overvejende racistisk nævningeting. Næsten 30 år måtte Mumia tilbringe i en celle på 6 m2. Dømt til døden og under permanent trussel om at blive henrettet.

Dette vanvid var slut i 2011 (!). Statsadvokaten havde nu endelig fastslået, at Mumia Abu-Jamal ikke burde have tilbragt "en eneste dag i dødscellen". På trods heraf kræver justitsapparatet, at han forbliver i fængsel resten af sit liv. Denne vilkårlige mangel på logik forstærker blot kravet om løsladelse af Mumia.