Mumia Abu-Jamal: Ukuelige Black Panther aktivisters historie

 • Den 5. Oktober 1966 blev Black Panther Party stiftet i Oakland, California

I denne anledning bringer vi den  fængslede revolutionære afro-amerikanske journalist Mumia Abu-Jamals baggrundshistorie om nogle Black Panther aktivister, som han kendte personligt:
* George Jackson og
* Ruchell ”Cinque” Magee.

 • Black Panther Party Timeline
 • Mumia Abu-Jamals historie
 • The Black Panther Party, New York i 1960'erne

(Forstør ved at klikke på billedet):

_____________

Mumia Abu-Jamal:

 • Black Panther aktivisten
  George Jackson
  (29 år)

- blev skudt af fangevogtere i statsfængslet San Quentin i Californien den 21. august 1971. Han
blev skudt under ”flugtforsøg” hed det sig officielt. 
Som 18-årig var George Jackson blevet dømt til en ”fleksibel straf” på mellem et år og livsvarigt. Hans ”forbrydelse”: Overfald på en tankstation med 70 dollars som udbytte.
I fængslet sluttede Jackson sig til Black Panther Party og opbyggede en militant fangebevægelse. Internationalt blev han kendt for sin korrespondence med Angela Davis, da denne blev udgivet som bog.

Ruchell ”Cinque” Magee
Ruchell ”Cinque” Magee
 • Black Panther aktivist Ruchell ”Cinque” Magee

der er tæt forbundet med Georg Jacksons historie, er en anden afro-amerikansk fange, som idag er den længst indespærrede politiske fange i USA.  Her er hans historie:

 • I fængsel siden 1963 ...

Magee voksede op i sydstaten Louisiana. Som 24-årig flyttede han i 1963 til Los Angeles. Han havde knap nok tilbragt 6 måneder i den californiske by, da han blev anholdt efter et skænderi med en anden mand.
Striden handlede om den anden mands kvinde og et par krummer marihuana til en værdi af omtrent 10 dollars. Den oppustede anklage lød på gidsel-tagning og røveri, og kort tid efter blev Ruchell Magee i en hastesag idømt livsvarigt fængsel.

Slaveskibet ”Amistad”

I fængslet blev Magee politisk engageret og fra dette øjeblik kaldte han sig ”Cinque” efter en afrikansk frihedskæmper, som i det 19. århundrede sammen med andre tilfangetagne afrikanere erobrede slaveskibet ”Amistad” for at sejle tilbage til deres hjemstavn.
Også ”Cinque” Magee ville befrie sig fra det legaliserede fængsels tvangsarbejdes slaveri.
I årelange konfrontationer med domstolene tilegnede han sig den juridiske indsigt, som han kaldte ”guerilla-rettighed”, hvilket blev et våben i kampen for hans og hans medfangers frihed. Det californiske justitsvæsen ignorerede imidlertid unge sortes rettigheder og Magee fik afvist alle sine ansøgninger om anke.

" Slavery is being practiced by the system under color of law – Slavery 400 years ago, slavery today; it’s the same thing, but with a new name. They’re making millions and millions of dollars enslaving Blacks, poor whites, and others – people who don’t even know they’re being railroaded."   
  – Ruchell Cinque Magee from radio interview with Kiilu Nyasha,
“Freedom is a Constant Struggle,” august 1995 -

 • Kidnapningsaktion fik global medieopmærksomhed

Den 7. august 1970 var Magee forsvarets vidne i processen mod den sorte fange James McCain. McCain var anklaget for at have angrebet en fangevogter i San Quentin, eftersom hans kollega havde dræbt fangen Fred Billingsley. 
På baggrund af Magees vidneudsagn om fængselssystemets racistiske og repressive karakter håbede den anklagede McCain, at han ville blive imødekommet af dommeren.
Midt under forhøret af Magee stormede pludselig en bevæbnet ung sort mand ind i retsalen i Marin County. Han råbte højlydt, at han nu overtog kommandoen med salen.
Det var den 17-årige Jonathan Jackson, bror til den fængslede Black Panther George Jackson. Mens han råbte, fordelte han lynhurtigt våben til McCain, til Magee og til et andet tilstedeværende vidne ved navn William Christmas.
Jackson og de andre tog dommeren, statsadvokaten og tre nævninge som gidsler og forlod retsbygningen med disse. Målet var en radiostation, hvorfra verden skulle informeres om de elendige fængselsforhold.

Ruchell Magee, George Jackson, Jonathan Jackson
Ruchell Magee, George Jackson, Jonathan Jackson
 • ”The Soledad Brothers”

Planen var, at efter radioudsendelsen skulle gidslerne udveksles med George Jackson og to andre fanger kaldet ”The Soledad Brothers” - John Cluchette og Fleeta Drumgo. Netop dette ville justitsvæsenets repræsentanter og politiledelsen forhindre.
Før Jackson kunne sætte flugtbilen igang, blev den gennemhullet af skudsalver fra det store politi- opbud.
Dommeren blev dræbt med det samme, stats-advokaten overlevede alvorlig handicappet, mens nævningene slap fra det hele lettere såret. Af de fire revolutionære overlevede kun Magee alvorligt såret politiaktionen. 

Angela Davis

Kort tid efter disse dramatiske begivenheder blev Magee og Angela Davis anklaget for mord, gidseltagning og sammensværgelse.
Den kendte venstreorienterede feminist, Black Panther Party - medlem, universitetsprofessor og  kommunist Angela Davis var på grund af hendes kontakt til de to Jackson-brødre sat på FBIs efterlysningsliste og efter en storstilet politijagt, blev hun anholdt.
Udgangen på denne affære blev, at processen mod Ruchell Magee blev adskilt fra anklagen mod Angela Davis.
Hun fik støtte fra en stor international agerende solidaritetsbevægelse og blev i 1972 frikendt af et nævningeting.

Magee, som ikke fik ret meget  støtte i hans retssag, betonede ligesom sit forbillede Cinque, hans naturlige ret til at befrie sig fra slaveriet. Han mødte ingen nåde hos nævningene og blev dømt til livsvarigt fængsel.
Den dag idag kæmper den nu 71-årige (i dag: 77 år) forgæves for sin løsladelse. Efter næsten 47 (i dag: 53 år!) i fængsel har han brug for støtte fra en bred solidaritetsbevægelse."
(Den nu 84-årige Ruchel Magee blev løsladt i starten af 2023, autonom infoservice)

_______________________________

(Teksten er fra Mumia Abu-Jamals faste rubrik i dagbladet "Junge Welt", den 21.august 2010. Oversat af al. /autonom infoservice )

Huey! (1968)
Black Panther Party
Documentary Film

The Assassination of Fred Hampton: New Documents Reveal Involvement of FBI Director J. Edgar Hoover


Mumia Abu-Jamal
Mumia Abu-Jamal
 • Om MUMIA ABU-JAMAL
  afro-amerikansk journalist og revolutionær. 
  - af  ikh. / autonom.infoservice   

Mumia Abu-Jamal blev den 9. december 1981 i Philadelphia skudt ned af en politibetjent og livs-farligt såret.
Han blev samme dag varetægtsfængslet og beskyldt for at have dræbt politimanden. Et halvt år senere blev han af et racistisk nævningetings-flertal kendt skyldig i mord. Mumia blev dømt til døden. I over 27 har Mumia Abu-Jamal kæmpet for at få en ny og fair retsproces.  

 • The "Voice of the voiceless"    

På det tidspunkt Mumia blev anholdt, var han kendt som journalist langt ud over hans hjembys grænser. Han var præsident for „Association of Black Journalists in Philadelphia". Med sine mange socialkritiske og populære kommentarer, beretninger og talk-shows på forskellige radiostationer blev han kendt som „Voice of the voice-less" ( De undertryktes stemme).    

Aktivist i Black Panther Party. Allerede i sin tidlige ungdom var Mumia politisk aktiv
og kæmpede mod den racisme,som sorte, latinos og andre ikke-hvide mennesker dagligt er konfronteret med i USA. Han var med til at danne en lokal afdeling af Black Panther Party i Philadelphia og har siden 1970 jævnligt skrevet artikler til deres avis „Black Panther".

I løbet af 1970'erne brugte Mumia Abu-Jamal bl.a. sit journalistiske virke til en skarp kritik af Philadelphias politimyndigheder og lov-og-orden-borgmesteren Frank Rizzos administration. Han tog først og fremmest fat på den brutale racisme, som myndig-hederne udøver overfor sorte og latinos.  

 • Hvad skete der natten til den 9. december 1981 ?  

Pludselig blev nattens mørke brudt af hvidt projektørlys. Han kneb øjnene sammen og så straks politipatruljen forude. Angsten meldte sig med det samme: en svag susen gennem hjernen. Det var kendt for enhver, hvad der kunne ske sådan en nat, når en hvid politipatrulje mødte en sort mand alene.

Det var næste til at forudse. Og det skete også! Næppe var han standset , før han blev revet ud af bilen, kastet mod jorden og det ene slag efter det andet ramte med fuld kraft hans sammenbøjede krop.

Det var den 9.december 1981, Philadelphia, Pennsylvania i USA. Men der var én, som tilfældigvis så dette ske. Det var den 27-årige Mumia Abu-Jamal, som kørte taxi om natten ved siden af hans job som radiojournalist. Manden, som politipatruljen indædt slog løs på, var ingen mindre end hans bror.
Mumia ilede til for at hjælpe sin bror. Det endte med, at Mumia lå blødende og svært såret i rendestenen, skudt gennem den ene lunge. På gaden lå også en død politimand.
Skønt flere vidner har udtalt, at de så den, der skød politimanden løbe væk fra stedet, og skønt man aldrig har fundet det våben, hvormed politimanden blev dræbt, så udpegede Philadelphias politiledelse straks samme nat Mumia Abu-Jamal som "politimorderen“, da de blev klar over, hvem den sårede sorte mand var.

Et halvt år efter disse begivenheder blev Mumia Abu-Jamal dømt i en 2 dage lang skueproces. Et racistisk nævningetingsflertal og en dommer, som tidligere var sherif, dømte ham til døden. Dommeren Albert Sabo har dømt 31 mennesker – først og fremmest sorte – til døden. Han er dermed den dommer, som har udstedt de fleste dødsdomme i hele USA. 

Dette vanvid var slut i 2011 (!). Statsadvokaten havde nu endelig fastslået, at Mumia Abu-Jamal ikke burde have tilbragt "en eneste dag i dødscellen". På trods heraf kræver justitsapparatet, at han forbliver i fængsel resten af sit liv. Denne vilkårlige mangel på logik forstærker blot kravet om løsladelse af Mumia.

__________
PS.
September 2023

En opløftende nyhed
Mumia Abu-Jamal har netop afsluttet sin ph.d. om Franz Fanon via Brown University (Rhode Island) og fået international anerkendelse for den.

 • Black Panther Party Timeline

OCTOBER 1966 
Bobby Seale and Huey Newton found the Black Panther Party for Self Defense in Oakland.

MAY 2, 1967 
Armed Panthers invade the capitol in California to protest legislation limiting their right to bear arms.

MARCH 1968 
Eldridge Cleaver publishes Soul on Ice, which becomes a bestseller.

APRIL 6, 1968 
Shoot-out between Panthers and Oakland police leaves 17-year-old Panther Bobby Hutton dead.

SEPTEMBER 8, 1968 
Newton found guilty of voluntary manslaughter of an Oakland police officer and is sentenced to two to 15 years; an appeals court reverses the conviction;

two more trials end in mistrials. 

JANUARY 17, 1969 
UCLA shoot-out between Panthers and US organization kills leaders John Huggins and Bunchy Carter. 
EARLY 1969

Panthers start free breakfast program for children. Other community programs follow.
SEPTEMBER 4, 1969 
Opening of Chicago Eight trial. Bobby Seale and seven others are accused of crossing state lines to incite rioting at 1968 Democratic convention.

DECEMBER 4, 1969
A predawn raid by police leaves Panthers Fred Hampton and Mark Clark dead in a Chicago apartment. 

AUGUST 17, 1974 
Newton is charged with murdering a prostitute and pistol-whipping a tailor and flees to Cuba, turning the Party over to Elaine Brown.
He returns three years later, and is in and out of prison for that offense and for others over the next 15 years. 
JANUARY 4, 1976
A Senate Intelligence Committee reveals the contents of an FBI report that shows that the FBI encouraged warfare between Black groups in California in late 1960's.
AUGUST 22, 1989 
Huey Newton is killed in West Oakland.