Østtyskland: Naziterror i Sachsen

Naziopmarch i Dresden
Naziopmarch i Dresden

I den østtyske delstat Sachsen har naziernes terror ændret karakter i den senere tid. Den er blevet mere omfattende og brutal.

Friedemann Bringt fra Kultur- büro Sachsen taler om nazi- anslag, der ikke går af vejen for mord. Han er bekymret over ”nazivoldens nye kvalitet i Sachsen”. Andrea Hübler fra Rådgivningscentret for ofre for højreekstremistisk vold tilslutter sig denne vurdering: ”Nazivolden er blevet mere hæmningsløs. Angrebene bliver voldsommere. Dødsofre tager man simpelthen med i købet, hvis det skulle være”.

 

Boligkollektivet RM-16 i Robert-Matzke-Str.16
Boligkollektivet RM-16 i Robert-Matzke-Str.16

Tiende nazi-brandanslag i Sachsen i år

I løbet af 2010 er antallet af nazioverfald steget drastisk: 120 nazi-angreb rettet mod venstrefløjsaktivister/steder alene i den østtyske delstat Sachsen. For ganske nyligt (24.august) smed nazier en molotowcocktail gennem en rude i det venstreradikale bolig- kollektiv ”RM 16” i Dresden, beliggende i Robert-Matzke Strasse nr. 16. Kun takket være tilfældet kom ingen mennesker til skade. Det var det 10. brandanslag udøvet af nazier i Sachsen i år. Venstrefløjsprojekter har i årevis været naziernes foretrukne angrebsmål. I 2008 blev der udøvet alvorlige brandanslag mod venstrefløjsprojekter i de østtyske byer Leipzig og Chemnitz. Sidste år blev alternative projekter i østtyske landsbyer som Mügeln og Limbach-Oberfrohna konstant udsat for naziangreb.

”Angrib Robert-Matzke-Strasse 16!”

Politiet gør sig ingen anstrengelser for at sætte en stopper for dette. Tværtimod. Beboere i kollektivet ”RM 16” i Dresden har for længere tid siden opdaget en lang række naziklistermærker med påskriften ”Angrib Robert-Matzke-Strasse 16!”. De lagde sag an mod den presseretsligt set ansvarlige for disse klistermæker. Efter fire måneder indstillede statsadvokaten sagen.
Aktivister fra ”Projekt Reitbahnstrasse” i den østtyske by Chemnitz har gjort de samme erfaringer med politiet. I august måned trængte 35 maskerede nazier og hooligans ind i deres hus og overfaldt deltagerne i et party. Politiet viste ingen interesse i at opklare, hvem der stod bag angrebet. Politiets talsmand i Chemnitz, Frank Fischer, udtalte sågar til pressen, at han ” ikke har fundet spor, der tyder på, at der er tale om en højreekstremistisk baggrund for overfaldet”.

Naziplakat                                 Nazierne efter angrebet på 

fra "Autonome Nationalisten"        boligkollektivet RM-16

       _____________________________________________

”Internt opgør mellem venstreekstremister og højreekstremister”

Enkelte politikere fra SPD (Socialdemokratiet), Die Grünen (De Grønne) og Die Linke (tysk venstrefløjsparti der spænder fra positioner svarende hhv. til SF og Enhedslisten) har som enkeltpersoner fordømt naziernes angreb på venstrefløjsprojekter. Men i offentligheden og i justitsvæsenet er det stort set blevet ignoreret eller harmløsgjort. I pressen er disse angreb gennemgående blevet beskrevet som et ”internt opgør mellem venstreekstremister og højreekstremister”.

Dette gængse mediebillede fik fornylig en anden drejning, da nazier den 29. august udøvede et brandanslag mod den nye jødiske kirkegård i Dresden. Siden da begyndte store dele af de landsdækkende tyske medier at berette om den stigende militante naziterror i Sachsen. Selv konservative politikere som Helma Orosz, der er overborgmester i Dresden valgt for CDU (Den Kristelige Demokratiske Union) tog bladet for munden og taler nu pludseligt om en ”forurolignede udvikling, som alle demokratiske kræfter skulle deltage i at sætte en stopper for”... Noget som de lokale antifagrupper hilser principelt velkommen - samtidig med at de kræver handling bag intentionerne.

(autonom info-service)

kilde
Alternatives Kultur-und Bildungszentrum – AKuBiZ

Relateret