Athens myndigheder dækker over racistisk terror

Antiracistisk demo i Athen
Antiracistisk demo i Athen

I Athens centrale Sankt Panteleimon-kvarter bliver indvandrere terroriseret af en alliance mellem organi- serede fascister og komitéer af såkaldte ”vrede borgere”.

Mens politiet gennemgående forholder sig passivt, ser ”Ministeriet for borgernes sikkerhed” det som en gunstig lejlighed til at forcere yuppieseringen af bydelen i takt med, at fattige indvandrere fordrives af højrefløjens systematiske terror. Sidste episode fandt sted søndag d. 19. september 2010, da Evgenia Kouniaki, en ung kvindelig advokat, blev overfaldet af en gruppe på 30 fascister. Politiet var tilstede, men så passivt til.

indvandrerdemo i Sankt Panteleimon kvarteret
indvandrerdemo i Sankt Panteleimon kvarteret

Rascistisk overfald på advokat

Det er søndag aften i Sankt Panteleimon kvarteret i hjertet af Athen. Lige udenfor den lokale politistation bliver en ung kvindelig advokat angrebet af fascister. Hendes navn er Evgenia Kouniaki. Hun har netop aflagt besøg hos en fængslet afghansk flygtning, der er anklaget for ”illegal indvandring”. Fascisterne råbte skældsord og trusler mod Evgenia, mens de kaster forskellige genstande på hende. Politiet overværer passivt angrebet men gør intet forsøg på at anholde overfaldsmændene. Det lykkes for hende at løbe fra forfølgerne.

Samarbejde mellem Athens borgmester og racistiske bander

I Sankt Panteleimon-kvarteret bor der mange flygtninge – med eller uden papirer. I de seneste måneder er de blevet terroriseret af organiserede fascister, der samarbejder med komitéer af såkaldte ”vrede borgere”. Brutale angreb på indvandrere hører til hverdagen. Så sent som i sidste uge blev en pakistansk læge fra den græske organisation ”Verdens læger” slået så alvorligt , at han måtte indlægges på hospitalet.  Politiet foretog sig intet.

Petros Konstantinos fra aktionsalliancen ”Sammen mod racisme og fascistiske trusler” udtaler: ”Det er ’Ministeriet for borgernes sikkerhed’, som bærer ansvaret for, at situationen er blevet så tilspidset. Som led i gentrificeringen af den indre bykerne, der vil fjerne indvandrerne fra kvarteret, samarbejder ministeriet med Athens borgmester, som åbenlyst benytter sig af lokale bøllekorps. ”Når lovløsheden hersker lige uden for døren til lovens håndhævere, kan De forestille Dem, hvad vi oplever andre steder ”, tilføjer formanden for det pakistanske samfund i Athen, Javed Aslam.

Uden bolig, uden mad, uden arbejdstilladelse

I månedsvis har der lydt international kritik af Grækenland, fordi man ikke stiller nogen form for infrastruktur til rådighed for flygtninge. Mange indvandrere overlades helt til sig selv. Uden bolig, uden mad, uden arbejdstilladelse overlever de i nedrivningsmodne huse i centrum af den græske hovedstad. Den græske stat har vist sig ude af stand til at kunne løse disse problemer. Grækenlands myndigheder svarer på denne kritik ved at anklage de øvrige EU-stater for ikke at leve op til deres ansvar. EUs Dublin-II-forordning placerer ansvaret for indvandrere og flygtninge hos de grænsestater, hvor igennem flygtninge forsøger at rejse ind i EU.

Fra Grækenland til sultestrejkende kurdere i Danmark

Det er netop disse forhold, som danner baggrund for de syriske kurderes aktuelle sultestrejke på Christiansborg Slotsplads i København. De kæmper mod den truende udvisning til transitlandet Grækenland - og derfra tilbage til Syrien.

(autonom info-service)

kilder:

Dagbladet Junge Welt og indymedia-Athen (23.09)

Relateret

Link

From the Greek Streets (occupied-london.org)