”Må det gerne være lidt mere...?”

... spurgte en venlig ekspedient i filialen af Europas største øko- supermarkedskæde LPG. ”Jo, meget gerne. Hit med det gode liv!”

Da ekspedienten kiggede op på denne noget sære kunde, gik det pludseligt snapt. 20 personer, iklædt røde hættetrøjer og hvide masker, gik i samme øjeblik gennem indgangsdøren til super-markedskæden i Kollwitzstrasse i Berlins hippe kvarter Prenzlauer Berg. Mens de straks gik i gang med at fylde de flotte bastkurve med forretningens  dyre økologiske madvarer, henvendte et par af fribytterne sig til de tilstedeværende ernæringsbevidste kunder og læste højt fra en flyer. Derefter spadserede de tilfredse gratiskunder ud af ”øko-paradiset”.

  • Efterladende en skriftlig hilsen:

”Vi vil ikke længere underkaste os og lade 400-euro-jobs og aktiveringsregler afgøre, hvad vi kan spise og drikke, hvordan vi skal leve og hvad vi skal bruge vores tid til. Fra nu af vil vi tage hvad vi har brug for, idag, imorgen og hver eneste dag...”, underskrevet af aktions- gruppen ”De Overflødige”.

"De Overflødiges" tag-selv-aktion ved LPG øko-supermarked i Berlin
"De Overflødiges" tag-selv-aktion ved LPG øko-supermarked i Berlin

Et øjenvidne beretter til medierne:

Da jeg i fredags (1. oktober 2010) kort efter kl. 20 kom forbi fra Senefelder Strasse, så jeg en større gruppe mennesker med røde hættetrøjer og hvide masker gå ind i det store biomarked på hjørnet. Ude fra kunne jeg iagttage, hvordan kassedamerne højlydt opfordrede dem til at forsvinde ud af super- markedet. Derudover så jeg en kraftig mand med læderjakke, han lignede en securityvagt eller noget lignende, som meget ivrigt forsøgte at smide enkelte aktivister ud.

Det lykkedes dog gruppen at blive i forretningen, da de hele tiden forblev i bevægelse og skiftede placering. Et par aktivister læste op fra en flyer og det så ud til, at de kunder som overhørte det, morede sig. Det hele gik ret så hurtigt og efter ganske kort tid kom de første ”Overflødige” ud igen med fyldte indkøbskurve. Kort derefter forlod hele gruppen markedet igen, bærende på en hel masse. En kunde klagede højlydt over den unødvendige hårde adfærd fra manden med læderjakken...

Jeg har lige nået at tage et foto af dem, men desværre blev det temmelig utydeligt på grund af mørkets frembrud. Så vidt jeg har set, nåede alle at komme væk...! Iøvrigt en fin aktion!

"Kapitalismen er overflødig - alt til alle!"
"Kapitalismen er overflødig - alt til alle!"

”De Overflødige” efterlod en flyer med denne tekst i butikken:

Sunde og regionale fødevarer til alle!

 ” 3,49 euro (ca 25 kr) beregner Hartz IV (tysk kontanthjælpssats) pr. person til mad og drikke pr. dag. Det vil sige 1,48 euro ( ca. 10,- kr) til henholdsvis frokost og aftensmad og 78 cent ( ca. 5 kr) til morgenmad. Drikkevarer indberegnet. Der er ikke taget højde for en flaske vin til aftensmaden.

I det hele taget er alkohol og cigaretter blevet fjernet fra (arbejds – og socialminister) Ursula von der Leyen’s nye udkast til Hartz IV – regelsættet. Er jo også usundt. Istedet får alle Hartz IV modtagere hver måned 2,99 euro (21,-kr) til mineralvand.

Sund ernæring kan man selvfølgelig ikke få for dette beløb. Regionale, biologisk dyrkede produkter som her i dette øko- supermarked er forbeholdt dem, som kan betale. Begrundelsen for den lave overførelsesindtægt er, at afstanden til de laveste lønninger ikke må være alt for stor. Klart, på denne måde bliver landet gjort til Europas største lavtlønssektor. Jobs kan efterhånden kun fås hos udlejningsfirmaer - tidsbegrænset og mega dårligt betalt. Og så må denne lønudvikling ovenikøbet relateres til målet om at holde Hartz IV-indtægterne nede.

Hartz IV-modtagere og andre ’Overflødige’ har altså ikke mulighed for at købe sunde, biologiske og regionlt dyrkede fødevarer til sig selv og deres børn. De bliver affærdiget med Lidl, Aldi og co. og hvis pengene er brugt op efter tre uger, kan de stadigvæk henvende sig til de offentlige fattigkøkkener. I disse køkkener modtages rester fra fødevarekoncernerne, som lader maden fremstille under uværdige betingelser, der øger koncernernes gevinster, idet de underbetaler deres medarbejdere og samtidigt omgærder sig med et image af socialt engagement. Også biosupermarkeder bruger systemet ved at lade store mængder af fødevarer fremstille på den måde og dermed udkonkurrerer de de små øko-butikker. Også i øko-supermarkeder findes der underbetalingsforhold. Spørg bare efter engang i din butik!
Vi vil have sunde fødevarer til alle!

Derfor besøger vi idag dette supermarked. ”De Overflødige” lader sig ikke længere affærdige med evige løfter om fremtidig andel i den samfundsmæssige rigdom. ”De Overflødige” repræsenterer den del af klodens mennesker, hvis hverdag består af arbejdsløshed, fattigdom, sult og krig. ”De Overflødige” er mennesker i industristaterne, som er udelukket fra den samfundsmæssige rigdom. De er målet for den klassekamp, der føres fra oven og for den aktuelle fattigsdomskampagne i Tyskland: De er arbejdsløse, hvis rettigheder fortsat bliver beskåret. De er flygtninge, som falder under pligtregelsættet for asylansøgerlovgivningen. De er enlige mødre, som bliver presset til lavtlønsjobs. De er de gamle, som må tigge på socialkontorerne for at få penge til vintersko. De er de syge, som ikke kan klare de stigende udgifter til deres medikamenter.

”De Overflødige” bryder ud af deres håbløshed og laver selv deres program. De klapper hinanden opmuntrende på skulderne, mens de stormer frem i retning af kapitalfundamentalisternes fæstninger – fordi de har en hel verden at vinde.

”Die Überflüssigen”, Berlin 1. oktober 2010!

_______________________

(al./autonom info-service)

Lagkage-aktion mod Oldenburgs overborgmester pga. hans ansvar for gentrificeringen af bykvartererne:

 

  • Her kan man danne sig et indtryk af øko-supermarkedskæden LPG

Relateret