Strejker og oprør ryster Sarkozy-regeringen

Tirsdag den 19. oktober 2010 var gaderne i Frankrigs større byer atter fyldt med millioner af demonstranter, der protesterede mod regeringens pensions- reform. 

Dette var den 16. aktions- dag mod de planlagte forringelser af pensionen. Siden maj måned har de store fagforeninger organiseret i alt 266 demonstrationer i protest mod planerne om at hæve pensionsalderen fra 60 år til 62 år og udsætte udbetalingen af det fulde pensionsbeløb fra 65 til 67 år. I denne uge kommer pensionsreformen til afstemning i senatet.

strejkedemo i Paris mod Sarkozy
strejkedemo i Paris mod Sarkozy

Modstanden mod præsident Nicolas Sarkozy og hans konservative parlamentsflertal har de seneste dage sat deres tydelige præg på Paris, Lyon, Nanterre, Marseille og andre større franske byer. Militante aktioner, gadekampe og biler i brand har mange steder været hverdags begivenheder. I hele landet hersker benzinmangel. 3.000 ud af ialt 12.500 tank-

stationer har lukket ned.

Lastbilchauffører, der i stor stil har tilsluttet sig masseprotesterne, lammer trafikken på motorvejene og blokerer de store olieselskabers depoter. Raffinaderiarbejderne har nedlagt arbejdet og stoppet produk- tionen. Tirsdag morgen var det ifølge dagbladet Libération i Paris og omegn ikke muligt at købe hverken diesel eller benzin. Togtrafikken har også været ramt af strejker. Omkring halvdelen af alle togafgange er blevet aflyst. Charles-de-Gaulle lufthavnen har aflyst 30 procent af alle flyafgange. Orly lufthavnen ca. 50 %. 

Sarkozy-regeringen afviser samtlige strejkekrav

På trods af protesterne holder Sarkozy-regeringen fast i deres planer om at forringe pensionen. Under en pressekonference i anledning af et tysk-fransk-russisk topmøde betonede Sarkozy, at regeringen ikke ville vige tilbage med et eneste skridt. Hans regering vil desuden sørge for,”at bilejerne kan få fat i deres benzin og at der ikke bliver noget ballade”.

I mellemtiden har Sarkozy og regeringschef François Fillion etableret en ”inter-ministeriel krisestab”. For Sarkozy drejer det sig ikke kun om at gennemtvinge en upopulær lov, uanset hvad. Om to år er han atter kandidat for det nationalkonservative parti UMP, når der skal vælges præsident i Frankrig. Den højreekstremistiske Front National, med Jean-Marie Le Pen i spidsen, puster Sarkozy i nakken og det gælder om at ryste ham af. Med Sarkozys midler – dvs. revolte, oprør, modstand skal slås ned med knipler og kriminaliseres. 

”Vi giver ikke op, vi vil blokere alt...”

”Regeringen tror, at de med verbale udskejelser og politiprovokationer kan skræmme befolkningen”, siger talsmanden fra det anti-kapitalistiske parti NPA (Nouveau Parti Anticapitaliste), Olivier Besancenot. Men de opnår tværtimod den modsatte effekt: ”Vi giver ikke op, vi vil blokere alt, vi vil have, at reformen trækkes tilbage”.  NPA deltager sammen med store dele af den franske venstrefløj, inklusiv Socialdemokraterne PS (Parti socialiste) og det franske kommunistparti PCF ( Parti communiste francais) i en enhedskampagne mod pensionsreformen. Det kommunistiske Parti erklærede i en pressemeddelelse, at ” regeringen satser på at uddybe bitterheden blandt de strejkende og skærpe spændingerne mellem folk og regering”. PCF opfordrede præsidenten til nu endelig at trække reformen tilbage.

(autonom info-service)