Brandanslag og nye ransagninger i Berlin

Infoladen M99 efter brandanslaget
Infoladen M99 efter brandanslaget

Natten til onsdag den 27. oktober blev den kendte infobogbutik ”M99” i Kreuzberg i Berlin sat i brand.

Få meter fra ”M99” ligger 'propaganda & shirts' butikken ”Red Stuff” - her blev der samme nat sprayet højreekstremistiske symboler på facaden.

Dagen før ransagede politistyrker for sjette gang i år venstrefløjsbogbutikkerne ”Schwarze Risse” i Mehringhof i Gneisenaustrasse og i Kastanienalle, ”oh21” i Oranienstrasse samt  ”M99” i Manteuffelstrasse. Politiet gik efter materialet fra kampagnen ”Castor? Schottern!”, samt den nye udgave af det berliner autonome tidsskrift Interim.

Det var formodentlig neonazis, som natten til onsdag d. 27. oktober 2010 satte ild til venstrefløjsinfobogladen ”M99” i kvarteret Kreuzberg i Berlin. Bogladen har eksisteret siden 1980´ernes bz-højtid i det vestlige Berlin med dengang op til 230 selvstyrede, bz-atte huse. Ilden bredte sig til den pt. tomme bolig på etagen ovenover butikken.

Ingen mennesker kom til skade. Dette brandanslag var det tredje, ”M99” er blevet udsat for siden 1990. Få meter fra ”M99” ligger Anti- faschistische Linke's 'propa- ganda & shirts' butikken ”Red Stuff” (Waldemarstrasse 110). Her blev der samme nat sprayet højreekstremistiske symboler på facaden.

Spontan demonstration

Onsdag aften samledes omkring 250 demonstranter for at protestere mod attentaterne og for at vise at kvarterenes beboere står sammen imod højreekstremistisk vold.

@Indymedia-tyskland. Spontan demo igennem kvarterene Kreuzberg og Neuköln
@Indymedia-tyskland. Spontan demo igennem kvarterene Kreuzberg og Neuköln

Sjette ransagning i år mod bogcaféer i Berlin

Tirsdag, den 26. oktober 2010, har politiet endnu en gang gennemført ransagninger i venstrefløjsboghandlerne ”Schwarze Risse” i Mehringhof i Gneisenaustrasse og i Kastanienalle, ”oh21” i Oranienstrasse ”, samt i den af brandanslaget stærkt beskadigede ”M99” i Manteuffelstrasse.

Bobutik "Schwarze Risse" i Mehringhof
Bobutik "Schwarze Risse" i Mehringhof

Ransagningen var den sjette i år! Politiet præsenterede forskellige begrundelser: Nogle gange drejede det sig om beslaglæggelse af det venstreradikale autonome tidsskrift ”Interim”, andre gange om en antiimperialistisk flyer, et opråb til demonstrationer mod det tyske genforeningsshow, der blev afholdt i Bremen i år, etc.

”Statsadvokaturen pålægger boghandlere censur!”

Denne gang var det igen tidsskriftet ”Interim”, der var i søgelyset. I ”Schwarze Risse” i Mehringhof forsøgte politiet et beslaglægge også plakater fra kampagnen ”Castor Schottern!”. Dette forehavende blev imidlertid forhindret af statsadvokaturen, der dog gav politiet orde til at fotografere plakaterne. 

Ransagningerne i boghandlerne begrundes med § 130a StGB jvnf. ”opfordring til kriminelle handlinger”, samt § 40 i våbenloven jvnf. ”fremstilling af eller opfordring til fremstilling af forbudte våben”. Det har hidtil været gældende juridisk praksis, at boghandlere ikke var forpligtet til at kontrollere indholdet af bøger og tidsskrifter i deres sortiment. Ifølge advokat Sven Lindemann, der er forsvarer for boghandlen ”Schwarze Risse”, forsøger statsadvokaturen nu at revidere den hidtil gældende retspraksis.    

Citat af Rosa Luxemburg
Citat af Rosa Luxemburg

BOGBUTIKKERNES FÆLLES ERKLÆRING (26.10.):

”Kan man straffes for at opfordre til at blokere en nazi-opmarch?”

 ”...Fremover skal boghandlere altså kunne straffes for indholdet af det materiale, de sælger og distribuerer. Det betyder en massiv indskrænkning af mulighederne for legal og radikal opposition: Hvad er en ”opfordring” og en ”anvisning på kriminelle handlinger”?  Kan man straffes for at opfordre til at blokere en nazi-opmarch? Til at demonstrere mod en Castor-transport? Til at besætte en byggeplads – feks. for at forhindre et projekt som ’Stuttgart 21’? Statsadvokaturen i Berlin erklærer dermed, at ikke bare de udenomsparlamentariske modstandsformer er kriminelle, det skal tilmed være en forbrydelse at formidle tidsskrifter og flyers, der opfordrer til at deltage i disse modstandsaktiviteter.” 

”Det drejer sig om en politisk motiveret kampagne..."

”Disse ransagninger ødelægger bogbutikkernes daglige aktiviteter og forretning, især når vores computere også bliver beslaglagt”, siger Frieder Rörtgen, fra ”Schwarze Risse” og fortsætter: ”Det drejer sig om en politisk motiveret kampagne fra statsadvokaturens side. Man sætter boghandlerne under pres i et forsøg på at få dem til at agere som statens forlængede censurinstans”.  

(autonom info-service)

kilder

Relateret

Vægmaleri fra bz-huset 'Kunst und Kulturzentrum' -  "Kuckuck" i Kreuzberg 1982 som husede den senere infolade "M99"
Vægmaleri fra bz-huset 'Kunst und Kulturzentrum' - "Kuckuck" i Kreuzberg 1982 som husede den senere infolade "M99"