Schweiz lovliggør diskrimination af immigranter

Ved en folkeafstemning i weekenden stemte 52,9 procent af schweizerne for et racistisk initiativ, der fratager udlændinge en række af de hidtil gældende retsbeskyttelser.

Fra nu af skal det være muligt at udvise mennesker uden schweizisk statsborgerskab ifm. mindre lovovertrædelser. Initiativtageren til denne afstemning var det nationalkonservative, højrepopulistiske parti ”Schweizer Volkspartei” (SVP).

Efter at valgresultatet blev kendt, protesterede tusindvis af vrede mennesker i flere schweiziske byer. I Zürich demonstrerede 2-3000 i byens centrum. Der blev smadret en del vinduer, bl.a. i banker og på luksushoteller i Zürich samt i SVPs partikontor i Bern. Politiet anvendte tåregas, vandkanoner og gummiprojektiler mod de vrede antiracister.

Plakat fra Schweizer Volkspartei
Plakat fra Schweizer Volkspartei

52,9 procent af de afgivne stemmer sagde ja til det såkaldte ”Ausschaffungsinitiative“ (udsmidningsinitiativet) fra det højreradikale ’Schweizer Volkspartei’. Fra nu af vil det være muligt at smide ”kriminelle udlændinge” ud af landet, automatisk og uden at sagen afprøves ved en domstol. 47 procent stemte for et mere moderat ”alternativt” forslag fra landets borgerlige partier, som ligeledes ville betyde en forringelse af imigranternes retsbeskyttelse, men ikke indeholdt den nu gældende automatiske udvisning af landet.

Europas mest diskriminerende lovgivning

Knapt et år efter at flertallet af schweizerne stemte for et minaretforbud på moskeerne, bliver distancen til immigranterne nu yderligere markeret. Udlændinge er fra idag af udleveret til politimæssige dispositioner, som sidestiller ”socialt bedrageri” med mord og sexualforbrydelser, når det drejer sig om at konstruere en udvisningsbegrundelse. Udvisningen vil gælde uafhængigt af situationen i vedkommendes herkomstland, alder og opholdets varighed. Kritikere af folkeafstemningen opfatter en sådan fremgangsmåde som et klokkeklart brud på menneskerettighedskonventionerne.

Socialdemokratisk valgboykot

De borgerlige partier, som støttede det alternative ”modforslag”, beskylder Socialdemokratiet - Sozialdemokratischen Partei der Schweiz (SP)- for at bære skylden for, at det racistiske lovforslag vandt flertal. Socialdemokratiet opfordrede til en boykot af valget, da begge initiativer gik ud på at forringe immigranternes livs – og retsgrundlag i Schweiz: ”Denne lov undergraver ligheden og bruger forskellige standarder, afhængigt af herkomsten”, proklamerede det schweiziske Socialdemokrati.  

Vrede protester

Da afstemningsresultatet kom frem, samlede folk sig til spontane protester i de fleste større byer. I Bern og Lausanne gik flere hundrede mennesker på gaden. I Zürich protesterede omkring 2-3000 denonstranter mod racismen: ”Lad os vælge sten og ild i kampen for en verden uden grænser”, ”Vores drømme findes ikke på stemmesedlerne”, ”For et liv uden legitimation og stater” var nogle af demonstranternes paroler. En del demonstranter angreb bl.a. banker, luksushoteller, partikontoret for ”Schweizer Volkspartei” og knuste en del ruder. Politiet svarede igen med tåregas, gummiprojektiler og vandkanoner.

(autonom info-service)

Flere infos

An die Waisen des Existierenden

Indymedia-ch