Shell-koncernens glubske appetit på Nordpolen

Demo mod Shell i Anchorage i  Alaska
Demo mod Shell i Anchorage i Alaska

Fuldstændig upåvirket af de amerikanske klimaorganisationers advarsler kører den hollandsk-britiske Shell-koncern en massiv lobbykampagne for at få ophævet den amerikanske regerings forbud mod olieboringer på Nordpolen.

Ifølge miljøorganisationen PEW vil et ukontrolleret olieudslip i det arktiske område føre til en katastrofe, der langt overgår følgevirkningerne ved eksplosionen på BP-olieboreplatformen Deepwater Horizon i Den mexicanske Golf.

”Boringer i det arktiske område er fuldstændigt uansvarligt ”

”Lets go!” hedder sloganet i den reklamekampagne, Shell har iværksat i amerikanske medier de seneste uger for at få opbakning til koncernens forsøg på at få tilladelse til at bore efter olie på Nordpolen. Koncernen lover 35.000 nye arbejdspladser, hvis de får lov til at bore. Miljøorganisationen PEW har imidlertid for nyligt offentliggjort en omfattende undersøgelse af risici ved boringer i de arktiske farvande.

Konklusionen lyder: ”Boringer i det arktiske område er fuldstændigt uansvarligt ”. Begrundelse: Hvis der sker et større olieudslip, kan det føre til en katastrofe pga. de ekstreme vejrforhold. Vinde i orkanstyrke og ti meter høje bølger, mørke og islandskaber kan betyde, at det kan tage op til 6 måneder, før man er istand til overhovedet at gå igang med at bekæmpe et evt. olieudslip.

Manglende infrastruktur i området omkring Beaufort søen

Katastrofen i Den mexicanske Golf har vist konsekvenserne af utilstrækkelig overvågning og mangelfuld kapacitet til bekæmpelse af olieudslip. Disse konsekvenser vil blive endnu voldsommere, hvis det drejer sig om en ulykke i det arktiske område, skriver forfatterne til PEW-rapporten. Der mangler infrastruktur i området omkring Beaufort søen, hvor Shell vil bore. Én 675 km lang vej fører dertil fra det centrale Alaska.

Chukchi søen
Chukchi søen

Chukchi søen

Ved kysten af Chukchi søen, hvor Shell også vil bore, er der ingen landforbindelse mod syd. Den nærmeste større havn ligger over 2.000 km væk fra disse to borefelter. Det ville altså være utrolig vanskeligt at transportere redningsfolk og udstyr frem i tilfælde af en ulykke.

Derudover er der slet ikke opfundet en teknik til bekæmpelse af olieudslip, som beviseligt virker under arktiske forhold. De nuværende nødhjælpsplaner går ud fra, at man i tilfælde af et olieudslip vil være istand til opsamle 90% af den lækkede olie. Realiteten er dog en anden: I Den mexicanske Golf lykkedes det f.eks. kun at opsamle mindre end 20% af olieudslippet.  

Naturfredningsforening kræver, at Shell-koncernens borekrav tilbagevises

Peter Slaiby, der er vicepræsident for Shell Alaska, betoner at han skam er enig med PEW-rapporten i, at de arktiske forhold er ganske særlige. Men koncernen er alligevel overbevidst om, at den er istand til at arbejde i disse områder med de fornødne sikkerhedsforanstaltninger.

Den amerikanske indenrigsminister Ken Salazar proklamerede fornyligt, at i princippet vil man først fra 2012 tage stilling til ansøgninger om olieboringer i Alaska. Dog vil han ikke udelukke, at Shell muligvis kunne få tilladelse til at bore i Beaufort søen i sommeren 2011.

Lois Epstein fra naturfredningsforeningen ’Wilderness Society’ kræver, at Shell-koncernens borekrav tilbagevises og udtaler: ”Vi har ikke råd til en forkert beslutning. Vi må overveje, om vi overhovedet vil forsøge at få fat i den her olie. Der er jo ikke noget, der går i stå , bare fordi vi lader være”.

(autonom info-service)

Links

PEW Center on Global Climate Chanche

’Wilderness Society’

Relateret

Shell seeks to drill in Alaska's Beaufort Sea