20.000 antifascister forhindrede naziernes march gennem Dresden

På trods af massive politiovergreb med knippelorgier, hyppig indsats af peberspray og vandkanoner lykkedes det ikke for de 4500 politifolk at skabe nazierne den ønskede korridor gennem den sydlige del af Dresden.

De omkring 1200 - 2000 nazier fik ellers fra forvaltningsdomstolen ret til at gennemføre hele tre manifestationer i Dresden samme dag. Dette står i stærk kontrast til samme domstols beslutning om at forbyde en fagforeningsdemonstration foran fagforbundets eget hovedkontor (1), samt at placere den store antifascistiske demonstration på en plads på den anden side af Elbefloden. 

Dresdens konservative-liberale bystyre lagde derudover pres på universitetsledelsen for at få dem til at aflyse et antifascistisk møde på byens tekniske Universitet...

  • Bonus: En reportage fra en deltager i demonstrationen
Omkring 300 nazier foran Dresdens hovedbanegård
Omkring 300 nazier foran Dresdens hovedbanegård

Politiet afspærrede Carolobrücke for at give nazierne mulighed for at samle sig uforstyrret ved hoved- banegården. Her stod omkring 300 nazier indtil 16-tiden uden at kunne røre sig... Naziernes hovedstyrke med omkring 800 – 1000 deltagere samledes på Weiskopf-Platz i bydelen  Dresden-Plauen. Herfra drog de hærgende igennem gaderne og angreb folk, de antog var antifascister.

Effektive blokader

Utallige decentrale antifablokader (2) og demonstrationer forhindrede nazierne i at marchere gennem byen. En hel del nazier kunne enten overhovedet ikke, eller kun meget forsinket, komme frem til deres samlings- steder på grund af de mange antifablokader af indkørselsvejene til byen. Nazierne ved Dresdens hovedbanegård fik ingen mulighed for at bevæge sig væk derfra.

Nazierne fastholdes på Leipzigs hovedbanegård
Nazierne fastholdes på Leipzigs hovedbanegård

Strandet i Leipzig

Ved 16-tiden opløste de frusterede nazier deres forsamling på hovedbanegården og et par timer senere ankom 300 til 500 nazier – deriblandt mange fra strukturer omkring ”Autonome Nationalisten” – med toget til Leipzig for at marchere der. I Leipzig ventede allerede

aktivister fra den lokale antifa, samt større politistyrker på dem og forhindrede nazierne i at bevæge sig væk fra perronen. Ved 20-tiden opgav de og tog slukørede retning hjemad.

Venstrefløjsprojektet PRAXIS efter naziangrebet
Venstrefløjsprojektet PRAXIS efter naziangrebet

Naziangreb på et alternativt husprojekt

Ligesom sidste år angreb nazier i deres frustration et alternativt samlingssted i byen. Denne gang gik det ud over det alternative venstrefløjsprojekt ”Praxis”. Omkring 200 nazier kastede sten, flasker og fyrværkeri mod huset. Politiet så passivt til imens (se  video-dokumentationen ). Husprojektet blev alvorligt beskadiget.  

Politistorm og ransagning af arrangørenes pressecenter

Om aftenen stormede politienheder antifa-alliancen 'Dresden Nazifrei's pressecenter, der lå i venstrefløjspartiet Die Linke´s hus. I den forbindelse kom det til sammenstød mellem aktivister, der forsvarede huset og politiet. I dette forløb blev nogle af husets aktivister såret og fire anholdt. Ved aktionen beslaglagde politiet en del computere.Via Twitter mobiliseredes en spontan protestdemonstration til politipræsidiet sent om aftenen.

Naziernes totale fiasko 

Antifascisterne har ligesom sidste år forhinderet naziopmarchen, som dette år talte ialt mellem 1300 og 2000 deltagere. Det er under halvdelen af det antal, de kunne samle sidste år. Ifølge fagforbundet DGB-Dresden deltog omkring 21.000 i demonstrationer, blokader og mindemøder mod nazierne. Ifølge politidirektionen i Dresden er mindst 50 antifa-demonstranter blevet anholdt. Et ukendt antal demonstranter er blevet såret.  

(autonom info-service)

Noter

1) Fagforeninger ville afholde en antifascistisk manifestation foran fagforbundet (DGBs) hovedsæde i Dresden for at mindes naziernes besættelse af huset i 1933. Dette fik de ikke lov til...

2) Ifølge Antifa-tickeren fordelte de større blokader sig på denne måde: Blokade på Strehlener/Franklin (1000), på Münchner Platz (1500), på Nürnberger Platz (1000), på Kaitzer/Bayrische (1000), på Löffler/Reichenbach (500) ..., på Wiener Platz var på dette tidspunkt 4000 forsamlet for at høre bl.a. 68-sangeren og den aktive anti-fascist Konstantin Wecker synge. 

”Der var rig mulighed for alle kampformer...”

  • En reportage fra en deltager i demonstrationen i Dresden

” Træt efter en lang bustur fra København til Dresden sidder jeg og tjekker op på gårsdagens demoer og blokader mod nazisternes "sørgemarch" i Dresden. Men trætheden træder fuldstændigt i baggrunden, fordi nyheden om at nazimarchen blev forhindret er kommet så tydeligt igennem: "20000 demonstranter fra et utal af antifascistiske initiativer, venstrefløjspartier og venstreradikale fra flere lande har blokeret byen så effektivt at nazisterne sent på eftermiddagen bliver eskorteret ud af byen i deres busser"

I år havde et åbent antifascistisk initiativ fra København arrangeret bustur til Dresden og flere busser kørte afsted fra både Ålborg/århus og København for at forhindre marchen. Både folk som ville deltage i masseblokaderne, de civilt ulydige sitdown blokader og folk som ville støtte op om den mere direkte konfrontative linie deltog fra København.

Der var rig mulighed for at alle kampformer..Nazierne havde i første omgang svært ved overhovedet at komme frem til deres bestemmelsessted. I byens udkant havde aktivister nemlig blokeret indfaldsvejene. Men det lykkedes alligevel et tusindtal nazister at samles ved banegården. Hér stod de i timevis omringet af pansere, som afventede situationen for evt. at give dem tilladelse til deres march gennem byen. 

  • ”Politiet ryddede dog meget hårdhændet med peberspray, peberkugler...”

I det samme tidsrum blokerede 10.000 antifascister de vigtigste store vejkryds. Steningen hér var som en folkefest med taler og musik. Samtidig samledes de civilt ulydige grupper mobilt overalt og lavede sitdown blokader af broer, tunneller og veje. Politiet ryddede dog disse meget hårdhændet med peberspray, peberkugler og flere steder vandkanoner. Dette fik dog kun folk til at insistere endnu mere og fortsætte deres blokader.

De autonome venstreradikale antifascister samledes overalt og bygge af barrikade brændende affaldskontainere mv. , brød igennem pansernes kæder og prøvede at nå frem til nazisterne for at stoppe dem. Politiet var massivt og brutalt til stede og angreb disse blokader med tåregas, hunde, vandkanoner og knippelslag.

Dette resulterede i at folk mange steder måtte kæmpe mod politiet med et stort antal anholdte til følge.Hele dagen igennem hørte vi gennem inforadioen at de nazister som ikke nåede ind til demo kørte rundt rundt i biler og overfaldt antifascister. På et tidspunkt var der melding om ca 50 overfald. 

  • ”Et par hundrede nazisters angreb på et autonomt fristed ’Praxis’...”

Politiet som ellers havde så travlt med at "opretholde ro og orden", havde desværre ikke tid til at forhindre et par hundrede nazisters angreb på et autonomt fristed "Praxis". Dette hus blev fik alle vinduer smadret ved et stort angreb midt på dagen. Antifascister strømmede til og fik nazierne drevet væk. Alt imens så panserne passivt til. På den anden side kunne vi så høre om hvordan mange mindre nazigrupper blev fordrevet effektivt fra gaden, mange af deres biler blev gjort ubrugelige og et sted blev deres busser angrebet. 

  • ”På gaden i Dresden d.19 februar stod alle sammen om at stoppe nazisterne”

Da mørket faldt på var der stadig blokade overalt i byen. Folk gik rundt og opsummerede dagen.. Antifascister som taltes i titusindevis havde igen gjort hvad de kunne for at stoppe en march af nazister. Umiddelbart på gaden kunne man ikke mærke noget til den splittelse som visse borgerlige medier i Tyskland prøver at skabe mellem "de militante" og "de fredelige" demonstranter. Der bliver massivt sat lighedstegn mellem " det ekstreme højre og venstre "

Vi hørte at der lagt fra begivenhedernes centrum var en anden demo/møde igang. Det skulle efter sigende være borgerlige antifascister og diverse politikere fra bystyret i Dresden som demonstrede hér. Måske blev der hér snakket om disse skel ...der var ingen af os dér. Men på gaden i Dresden d.19 februar stod alle sammen om at stoppe nazisterne.”  

___________________

billeder: indymedia.de,div.antifa-sider,taz,...

Links

Relateret

Video om dagens højdepunkter: