Grækenland: Delsejr til sultestrejkende immigranter

Efter seks uger sluttede immigranter fra Athen og Thessaloniki deres sultestrejke onsdag, den 9.marts.

Skønt det ikke lykkedes at opnå en betingelsesløs legalisering af samtlige immigranter, var regeringens indrømmelser ganske omfattende. Ikke mindst i betragtning af den hets, som kører mod immigranter i EU.

”Regeringens afgørelse svarer i store træk til de 300 sultestrejkende immigranters krav”, siger Petros Giotis fra det græske ”Initiativ solidaritet” ved afslutningen af sultestrejken. 

Hård tilkæmpet delsejr

De omkring 300 imigranter, som i over seks uger har sultestrejket har besluttet at afslutte deres kollektive aktion, der resulterede i en overraskende delsejr.

På et stormøde besluttede de at acceptere tilbuddet fra den græske regering , som giver samtlige sultestrejkende lov til at opholde sig legalt i landet med udsigt til en forlænget opholdstilladelse.

 Derudover får alle immigranter, som allerede i årevis har levet i Grækenland mulighed for at ansøge om en permanent arbejdstilladelse. De statslige instanser har desuden givet løfte om, at der udarbejdes vurderinger om dispensa- tioner for den juridisk set fastsatte 12-års regel for permanent ophold i landet. De sulte- strejkendes oprindelige krav - legalisering af alle immigranter i landet blev derimod ikke indfriet.  

” PASOK-regeringen har brugt 44 sultestrejkedage til at komme frem til en løsning for de strejkende ...” 

Strejken er lige fra starten blevet støttet af de aktivistiske anarkistiske, autonome miljøer i Athen og Thessaloniki, samt venstrefløjsalliancen Syriza (1). Syrizas talskvinde har efter sultestrejkens afslutning i de græske medier kritiseret den socialdemokratiske PASOK-regering for, at ” regeringen har brugt 44 sultestrejkedage til at komme frem til en løsning for de strejkende (...). Denne succes kan kun være en etappe og kampen må fortsætte, fordi hverken EUropa eller Grækenland skal fungere som en fæstning. Vores immigrant-medborgere har tungtvejende grunde til at forlade deres hjemstavn og enhver har en elemæntær ret til at leve er liv i værdighed.”

Efter PASOK-regeringens indrømmelser har immigranterne fået mulighed for at besøge deres familier i deres hjemland og vende legalt tilbage til Grækenland igen. I øjeblikket er de fleste sultestrejkende immigranter under lægeopsyn, da over 100 af dem ifølge læge-teamet, der ledsagede de sultestrejkende lige fra starten af, har problemer med hjertet og nyrene som følge af dehydrering (mangel på væske).

 

Solidaritetsdemo med de sultestrejkende immigranter i Thessaloniki
Solidaritetsdemo med de sultestrejkende immigranter i Thessaloniki

”... kun de kampe, som ikke bliver ført, er tabt på forhånd ” 

Den socialdemokratiske indenrigsminister, Giannis Ragousis, erklærede overfor medierne, at regeringen ikke har ladet sig afpresse og har derudover opnået tre vigtige mål: - At værne om menneskelivet som øverste prioritet, - at have opretholdt de græske love og –at have bidraget til den samfundsmæssige forsoning: ”Vi har lige fra starten sagt, at vi ikke er istand til at foretage en storstilet legalisering af humanitære grunde. Dette er i sidste konsekvens blevet accepteret af de sultestrejkende” ...

”Regeringens afgørelse svarer i store træk til de 300 sultestrejkende immigranters krav”, siger Petros Giotis fra det græske ”Initiativ solidaritet” ved afslutningen af sultestrejken. ” Det illustrerer ganske godt, at kun de kampe, som ikke bliver ført, er tabt på forhånd.”.

(autonom info-service)

NOTE 

1) Syriza – ”Koalition af det radikale venstre”, er en alliance bestående af en hel del mindre venstrefløjspartier og organisationer fra den radikale venstrefløj. Syriza blev dannet før parlamentsvalget i 2004 og har i 2009 opnået næsten 5 procent af stemmerne.

Kommentar schreiben

Kommentare: 0