UP THE PUNX!! – et interview med Profane Existence (USA)

 

Autonom Infoservice har interviewet en aktivist fra Profane Existence, et venstre- radikalt punk-tidsskrift fra Mountain View i Californien.

 ___________________________

” Profane Existence er et kollektiv af folk, som bruger deres tid og energi på at lave et blad og udgive musik for at gøre punks og andre venstre- radikale en smule klogere.”  

Jeremy Stinkbot, Profane Existence worker monkey/magazine coordinator

Interview med Jeremy Stinkbot, Profane Existence magazine coordinator

  • Hvordan vil du karakterisere Profane Existence idag? Hvem læser tidsskriftet og hvad er historien bag bladet?

Jeremy Stinkbot: Profane Existence er et kollektiv af folk, som bruger deres tid og energi på at lave et blad og udgive musik for at gøre punks ( - og andre venstreradikale) en smule klogere.

- Vi håber, vi kan inspirere punks til at tage ansvar for deres eget liv og til at handle i overens- stemmelse med vores oprindelige udgangspunkt: Tag livet tilbage!

Vores læsere er først og fremmest punks, som gerne vil påvirke deres omgivelser og leve et liv udenfor de båse og fabrikker, vi opfostres i. Nogle af vores læsere er mest interesseret i musik- anmeldelser, nyheder om og interviews med bands, mens andre er mest interesseret i tidsskriftets politiske aspekter.

_____________________________

”Pladeselskabet startede vi for at kunne finansiere tidsskriftet”

- Bladets historie er kort fortalt: I 1989 begyndte en række folk med interesse for kvindebevægelsen, anti-krigs bevægelsen, dyrerettigheder, BZ-kampe, punk etc. at skrive og udgive artikler om disse og mange andre emner.

- Det gør vi også den dag idag. Der er stadig en aktivist fra grundlægger generationen blandt os, der idag udgiver Profane Existence. Pladeselskabet startede vi for at kunne finansiere tidsskriftet, men idag er der tale om et mere symbiotisk forhold mellem de to. De driver hinanden. Den ene kan ikke overleve uden den anden.

________________________________ 

"Hele operationen startede hjemme i dagligstuen og kælderen"

- I årenes løb har der været nogle huller i udgivelserne, men arbejdet gik aldrig helt i stå. Efter to år på lavt blus, besluttede vi at gi’ den gas for alvor. Vi gik tilbage til den gamle layout og trykte i sort/hvid. Hele operationen startede hjemme i dagligstuen og kælderen hos en af os aktivister og derfra flyttede vi til lokaler i en ny lagerbygning.

- Tidsskriftet bliver udgivet fra vores kontor i Mountain View, California og vi er igang med en række musikudgivelser af bla. Resist, War/plague, Appalacian Terror Unit og Amebix.

  • Hvordan er den aktuelle politiske situation i USA idag?

Jeremy Stinkbot: Tja, hvis du læser aviserne her til lands eller ser TV, så kan det godt være, at du slet ikke opdager, at der er en politisk situation i USA. Folk i USA er i det store og hele fuldstændig apatiske, hvad politik angår. Eller de føler sig magtesløse og bedøver dem selv med eskapistiske aktiviteter, som feks. at opslå nyheder om skuespillere og musikere på deres facebook.

Når folk endelig involverer sig i politiske diskurser i USA ligner det mest af alt folk, som skændes over forskellige sportshold. De to politiske partier ”The Republicans” og ”The Democrats” dominerer det hele og drukner alle andre stemmer – med mindre de er totalt forrykte som feks. de såkaldte ”Tea Party Patriots”.

___________________________________________

" ... vil blive et signal til arbejderne om, at de skal organisere sig igen"

- Lige for tiden forsøger republikanske guvernører i mindst tre US-stater at fratage de offentligt ansattes fagforeninger retten til at forhandle kollektive overenskomster. Dette er de sidste kampe i det, som enten vil blive fagforeningernes visse død eller vil blive et signal til arbejderne om, at de skal organisere sig igen.

- Politikerne er kun interesseret i at beskytte de koncerner, som finansierer deres politiske kampagner, og derfor forsøger de at fjerne de regler, som lægger hindringer i vejen for koncernernes udbytning af arbejderne og miljøet. Men der er heldigvis stadig mennesker, som kæmper for at ryste status quo, der bliver bare ikke berettet ret meget om det i offentligheden.

  • Hvilken rolle spiller venstrefløjen idag?

Jeremy Stinkbot: Egentlig findes der slet ingen venstrefløj. ”The Democrats” er mest interesseret i at opføre sig pænt ift. ”The Republicans” , så de ikke fremstår alt for liberale. De to mainstream partier gør stort set ikke andet end at kritisere hinanden.

- Det er et kneb, de bruger for at kede folk og afspore dem fra det, politikerne er ude på, hvilket efter min mening er lige netop at få folk til at stemme hvert fjerde år og ellers holde kæft, mens politikerne bliver fede.

- Det er ejendommeligt for øvrigt, at ”The Democrats” altid fokuserer på middelklassen og glemmer arbejderklassen fuldstændigt. 

  • Er der nogen større bevægelser, faglige klassekampe, feministiske aktiviteter – på lokalt eller nationalt niveau ?

Jeremy Stinkbot: For mig ser det ud til, at alle organisationer i USA idag er et-punktsbevægelser. Det kan være arbejderkampe, kvinders rettigheder, anti-facisme etc., der står på dagsordenen. Det er altsammen helt fint, men kampene må overlappe hinanden mere og vi har brug for, at flere mennesker bliver vrede og aktive for at skabe reelle forandringer.  

- Fagforeningerne i USA har været under angreb lige siden Ronald Reagans æra i 1980’erne. Opmuntrende er det dog, at IWW (den revolutionære fagbevægelse Industrial Workers of the World) organiserer flere og flere mennesker i serviceindustrien og der er generelt set en større interesse for arbejderkampe og arbejderes rettigheder. Især efter angrebene på de offentligt ansattes fagforeningers ret til at forhandle kollektive overenskomter.

- Feminismen er under konstant angreb og højrefløjen er så taktisk, at de især bruger kvinder til at profilere deres kampagner, som har til formål at fratage andre kvinder retten til abort, selv i tilfælde af voldtægt.

  • Hvordan er situationen i de politiske bevægelser som f.eks anti-racisme, anti-fascisme, BZ, fangesolidaritets grupper ( Mumia Abu-Jamal, Leonard Peltier), antikrigs bevægelsen, punk, feministiske og gender politiske bevægelser ?

Jeremy Stinkbot: De anti-racistiske og anti-fascistiske bevægelser kan mobilisere rigtig mange mennesker. Anti-Racist Action laver stadigvæk et rigtig godt arbejde, når de slår racisterne tilbage, informerer om racistiske overgreb og organisationer, især den institutionaliserede racisme - og dukker op i stort antal ved racistiske møder rundt omkring i USA.

_______________

Fangesolidariteten

- Fangesolidaritetsgrupperne er mindre synlige, men ikke desto mindre stærke. Der er udbredt mange fangesolidaritetsinitiativer via nettet og Anarchist Black Cross er meget aktive. Mumia Abu Jamal’s ’Live from Death Row’ kan høres på rigtig mange radiostationer ud over hele landet.

Anti-krigsbevægelsen kan stadigvæk mobilisere et vist antal mennesker til protester mod krigene i Afghanistan og Irak.

Studenterne på landets universiteter, især på Berkeley og San Jose, kæmper mod voksende gebyrer og stadigt dårligere studieforhold.  

  • Hvordan vurderer du indflydelsen fra den ekstreme højrefløj – f.eks. Tea Party Movement? Er der nogle nævneværdige fascistiske organisationer tilstede på gadeplan?

Jeremy Stinkbot: The Tea Party er et mærkeligt dyr, der får støtte fra feks. Fox News og en række ultra konservative tænke tanke. Deres indflydelse er temmelig stærk, og det skyldes i høj grad de medier, der i deres beretninger om Tea Party overdriver partiets medlemstal og betydning.

- Fox TV er endnu gået så langt som til at vise optagelser fra kæmpe store forsamlinger og fortælle seerne, at det var Tea Party forsamlinger, selv om det slet ikke var tilfældet. De lyver så stærkt, som en hest kan rende uden at blive straffet for det – og rotterne de følger bare efter. Det er let at forføre mennesker, der er ulykkelige og bange.

- Der er rigtig mange fascistiske organisationer rundt omkring i USA. ’The National Alliance’ og ’ The National Socialist Movement’ er de største – og så er der selvfølgelig også Ku Klux Klan. Derudover er der en masse mindre grupper af racistiske skinheads og andet afskum, der samarbejder i en vis udstrækning.  

  • Hvad er de mest vigtige aktiviteter for den anti-kapitalistiske modstand i USA idag?

Jeremy Stinkbot: Tja, altså det vigtigste vi kan gøre er at holde vores penge væk fra kapitalisternes lommer. Det er meget vigtigt at støtte DIY (1) initiativer og aktiviteter. Vi må tage ansvar for, hvor vores penge går hen.

- Vi kan få maksimal kollektiv indflydelse på vores eget liv, hvis vi dyrker så mange fødevarer som muligt selv og hvis vi konsekvent køber ind hos de små lokale farmere. Vi må skabe et netværk af folk, som kan alt fra at reparere cykler og biler til at modernisere huse og fremstille naturmedicin mm. Det er altsammen noget VI kan gøre HER og NU.

- Men vi må også gå i konfrontation med systemet. Når G8 eller G20 eller lignende størrelser holder topmøder, tager vi selvfølgelig derhen og siger FUCK NO.

- For mig som far, er noget af det vigtigste at gøre mit barn opmærksom og klog på, hvordan verden hænger sammen og hvordan tingene fungerer. Det kan godt være, han ikke bliver punk, men han kommer aldrig til at betale andre for at reparere sin cykel. Det kan han selv, fordi jeg har lært ham det.  

UP THE PUNX!!

- Jeremy Stinkbot PE worker monkey/magazine coordinator 

Du kan abonnere Profane Existence

        Profane Existence Distribution Subscribe!  

  • Note

DIY = Do it yourself (Gør det selv). Alternativ koncept for en anden levemåde hinsides markedsdiktaturet.

  • Relateret

Hvad med venstrefløjen i USA? - Et interview med to aktivister fra den amerikanske venstrefløj.

 

Kommentar schreiben

Kommentare: 0