Græsk – israelsk regeringssamarbejde bag sabotage mod Gaza-flotillen

Freedom-Gaza aktivister hilser fra det amerikanske skib ”Audacity of Hope”
Freedom-Gaza aktivister hilser fra det amerikanske skib ”Audacity of Hope”

De græske myndigheder forsøger i øjeblikket ihærdigt at forhindre, at solidaritetskonvojen ”Freedom-flotilla II” sejler fra græsk farvand til Gaza, hvor civilbefolkningen lider voldsomt under den israelske blokade.

En anonym højtstående israelsk embedsmand, der efter eget udsagn de sidste måneder har været beskæftiget med at lægge forhindringer i vejen for skibskonvojen ”Freedom-flottilla II”, udtaler til det israelske dagblad ’Haaretz’ at ” ...organisatorerne bag flotillen forstod ikke, at Grækenland anno 2011 ikke mere er det samme som året før” og at organisatorerne ” nu betaler prisen for deres manglende forståelse.” 

Dette fik det amerikansk styrede gazaskib ”Audacity of Hope” at føle fredag den 1. juli, da det kort efter sejladsens start af en græsk marinebåd blev tvunget til at vende tilbage i græsk havn. To andre skibe fra fredsflotillen, det irske ”Saoirse” og det græsk-svenske skib ”Juliano”, er blevet udsat for sabotage ved at skibsskruen på begge både er blevet ødelagt.

Gaza, d 2.juli 2011: Unge palæstinensiske aktivister i en solidaritets- aktion for FreedomGaza-flotillen
Gaza, d 2.juli 2011: Unge palæstinensiske aktivister i en solidaritets- aktion for FreedomGaza-flotillen
Regeringslederne  Giorgos Papandreou og Benjamin Netanjahu
Regeringslederne Giorgos Papandreou og Benjamin Netanjahu

Israel erstatter de kriseramte relationer til Tyrkiet med Grækenland

Ifølge det israelske dagblad ’Haaretz’ skyldes de græske myndigheders forhindringsløb mod ”Freedom Flottilla II“ et nyligt udviklet venskabsforhold mellem den israelske hardliner minister- præsident Benjamin Netanjahu og den græske regeringsleder social- demokraten Giorgos Papandreou: ”De stadigt tættere diplomatiske forbindelser med den økonomisk krakelerede europæiske nation ser ud til at have skæbnesvangre konsekvenser for Gaza-flotillen”, skriver dagbladet ’Haaretz’.

 

”Det var ikke svært at overbevise den græske premierminister Giorgios Papandreou..."

Avisen underbygger det med, at Netanjahu og Papandreou tilfældigvis mødte hinanden i restauranten ”Pushkin“ i Moskva i februar 2010. Her drejede samtalen sig bla. om den ”tyrkiske ekstremisme vendt mod Israel“, som Netanjahu beklagede sig over til sin samtalepartner. Efter dette sammentræf udviklede der sig hurtigt et venskab med ugentlige telefonsamtaler mellem Netanjahu og Papandreou. Da den første Gaza-flotille sidste forår tog afsted fra Tyrkiet mod Gaza, ytrede både den græske efterretningstjeneste og hærledelse sig bekymret og krævede tættere relationer med Israel. ”Det var ikke svært at overbevise den græske premierminister Giorgios Papandreou om at dele disse bekymringer” , skriver Haaretz.

”Netanjahu er Grækenlands lobbyist i EU”

I juli 2010 rejste Papandreou på statsbesøg til Tel Aviv. Dette var det første statsbesøg af en græsk ministerpræsident i 30 år. Kort tid efter svarede Netanjahu med et modbesøg, hvor han tilbragte en hel dag på en stærkt bevogtet græsk ø sammen med regeringspolitikere og embedsfolk. I kølvandet af dette møde udkystalliseredes militærstrategiske relationer mellem de to landes ledende militærkredse. Dette mundede bl.a. ud i fælles militærøvelser mellem det israelske og græske luftvåben.

Ifølge Haaretz overbragte Papandreou også budskaber fra Netanjahu til palæstinensernes præsident Mahmud Abbas. Til gengæld brugte Israels repræsentanter deres indflydelse overfor EU-politikere til at fremme en hurtig økonomisk finanshjælp til Grækenland. ”Netanjahu er Grækenlands lobbyist i EU” (citat af en israelsk diplomat offentliggjort i Haaretz)

” Det er i de seneste måneder lykkedes for Israel at gøre Grækenland til en respektabel erstatning for de hidtil gode relationer til Tyrkiet, som led et alvorligt tilbageslag, da israelsk militær sidste år overtog kontrollen med Gaza-flotillen og dræbte 9 tyrkiske statsborgere på skibet ”Mavi Marmara” , udtaler en højtstående israelsk embedsmand til Haaretz. Han har efter eget udsagn de sidste måneder været beskæftiget med at forhindre en ny skibskonvoj til Gaza.

Han afslutter sin kommentar til bladet med at sige, at organisatorerne af flotillen ikke har forstået, at Grækenland anno 2011 ikke mere er det samme som året før og at de nu betaler prisen for denne manglende forståelse. 

Den græske regering vil ikke lade skibene sejle til Gaza...

Ved et møde for piloter fra det israelske luftvåben torsdag den 30. juni 2011 nævnte Netanjahu i sin tale eksplicit den græske regeringsleder og lovpriste ham for det udemærkede samarbejde. Dagen før havde Netanjahu personligt talt med Papandreou om flotillen til Gaza. Allerede torsdag eftermiddag skulle den israelske regering ifølge Haaretz have vidst, at den græske regering ikke ville lade skibene sejle til Gaza ( Dekret fra PASOK-regeringen: Announcement on the Flotilla ).

(autonom info-service)

Kilde: Det israelske dagblad Haaretz 

Noter

1)    ”Free Gaza” – bevægelsen har eksisteret siden 2008 og har allerede gennemført 9 konvojer til Gaza-striben, hvor af fem af dem lykkedes. Fire af dem mislykkedes. Især sidste års konvoj, der blev entret af den israelske marine i internationalt farvand: http://youtu.be/9NjlG8MuvtM

Ifølge FN-organisationen ”Office for the Coordination of Humanitarian Affairs” (OCHA) nye rapport tillader Israel siden oprettelsen af blokaden i 2007 mod Gaza kun under halvdelen af den oprindelige og nødvendige vareimport til Gazas omkring 1,5 millioner indbyggere. Grænseovergangen Rafah mellem Ægypten og Gaza har ifølge FNs flygtningeorganisation ’UNRWA’, ikke den nødvendige kapacitet til at kompensere for den konciperede forringelse af vareindførelse fra den israelske side.  

Relateret

Baggrundsartikler:

                                                              Freedom Flotilla