OCCUPY EVERYWHERE – en global bevægelse er født

Lørdag den 15. oktober 2011 gik millioner af mennesker i mere end 1.300 byer på gaden.

Mennesker fra vidt forskellige sociale lag og med forskellige politiske og religiøse tilhørs-forhold demonstrerede for at vise deres vrede over casinokapitalismens globale hærgen og dens ansvar for social deklassering, sult og håbløshed.

  •  Et udpluk af occupy-bevægelsens demonstrationer verden over
  • Billeder og videoer
Fra Occupy Denmark - manifestationen, d.15.oktober 2011
Fra Occupy Denmark - manifestationen, d.15.oktober 2011

Occupy Wall Street

Det startede den 17. september 2011 i New York som en mindre protestaktion under betegnelsen ”Occupy Wall Street”.
Idag er der tale om en landsdækkende bevægelse: I flere hundrede amerikanske byer demonstrerede, bz´atte og blokerede ”de 99 procent” i protest mod koncernernes og finansverdens magt og imod korrupte, stinkende rige politikere.

Demonstranterne henviste til den rekordhøje arbejdsløshed, der inofficielt omfatter omkring 24 millioner mennesker ( 9 millioner er officielt registrerede), til de mere end 46 millioner mennesker, der officielt betegnes som fattige.

Hvert år dør i gennemsnit 45.000 mennesker i USA, fordi de ikke har en sygesikring til at dække udgifter til medicinsk behandling. Idag er der derudover 15 millioner mennesker, der står i en fuldstændig håbløs situation, fordi de skylder bankerne flere penge, end deres huse er værd.

_________  

New York

Omkring 20.000 blokerede gaderne i byens centrum. Politistyrker angreb demonstrationen i flere omgange (Forstør ved at klikke på billedet): 

  • Politiske omklamringsforsøg

Ifølge dagbladet 'Washington Post' kontaktede medlemmer af "Progressive Caucus" – en sammenslutning af progressive kongresmedlemmer - Occupy New York-bevægelsen for at tilbyde dem deres assistance.
Dette må ses i sammenhæng med, at præsident Obama vil bruge kritiken imod Wall Street som hovedtema i den kommende valgkamp. Bevægelsen svarede igen med at opfordre politikerne til at sørge for ”...at politiet i deres respektive kommuner lader aktivisterne i fred”.

_______  

London

Demonstrationen, der ifølge Indymedia-london talte mere end 5.000 demonstranter (Guardian: 2.000) gik gennem Londons centrum for at bz’ætte Londons børs ”Stock Exchange” (LSE) på Paternoster Square.
Politiets blokade forhindrede demonstranterne i at trænge ind i børsen. Istedet for slog de sig ned på pladsen foran ”Skt. Pauls”-kirken i byens finanscentrum. Ved midtnatstide befinder der sig stadigvæk omkring 2.000 demonstranter på pladsen. Der er blevet etableret en mindre teltlejr.

Flere infos: indymedia – london

_____ 

Rom

Den største protest i Italien fandt sted i hovedstaden Rom. Her deltog 200.000 - 300.000 demonstranter. Med transparenter og paroler ytrede de deres vrede mod finansverdenens og Berlusconi-regeringens menneskeforagtende adfærd og krævede afskaffelse af kapitalismen.

Demonstranter angreb langs ruten banker, luksusforretninger og regeringsbygninger. Ved afslutningen af demoen, i nærheden af det historiske ”Forum Romanum”, kom det til heftige konfrontationer mellem store grupper af autonome og politistyrker.

_______ 

Madrid

Omkring en million demonstranter samledes på Plaza de Cibeles og gik herfra til Puerta del Sol – pladsen hvor bevægelsen ’Democracia Real’ blev født i maj måned dette år.

Barcelona (250.000), Sevilla (50.000), Malaga (20.000), Alicante (15.000), Granada (7.000),...

______ 

Berlin

8- 10.000 mennesker deltog i Berlin i en demonstration gennem regeringskvarteret til parlamentet (Bundestag). Flere hundrede demonstranter forsøgte at storme bygningen, men blev standset af politistyrker. Her var parolerne bl.a. “Anti- anti- Anticapitalista“, “One Solution – Revolution“, "Great Crisis Risup“,"We are the 99%“, “For social revolution i hele verden”,...

I Tysklands finansmetropol Frankfurt/a.Main demonstrerede omkring 7.000 mennesker igennem byens centrum under hovedparolen ”Bryd bankernes og koncernernes magt!” München (1000), Köln: (1500), Stuttgart (1500), ... Ifølge medarrangør ’Attac’ var omkring 40.000 demonstranter på gaden i omkring 50 byer.

__________ 

København

Her samlede sig omkring 1000 mennesker i god stemning på Rådhuspladsen. Den fri talerstol gav folk med meget forskelligt udganspunkt lejlighed til at ytre deres vrede og protest.
Holdningerne fra talerstolen spændte lige fra udtalelser som ”Jeg personligt går ind for systemet, men mener at der skal nogle væsentlige korrektioner til ..” og til ”Kapitalismen kan ikke helbredes, den er selve sydommen...”.

( Videoerne er produceret af kpnet.dk)

_______ 

Globalt

Tusinder demonstrerede gennem finanskvartererne i Manila, Cape Town, Seoul, Tokio, Hongkong, Taipei, Wellington, Sydney, etc. I fælles protest mod bankerne, og politikernes borgerlige krisemanagement.

(folk fra autonom infoservice)