Generalstrejke mod PASOK-regeringen lammer Grækenland

Torsdag den 20. oktober, på generalstrejkens anden dag, demonstrerede igen over 100.000 vrede mennesker på Syntagma-pladsen foran Athens parlament. De fleste firmaer og hele den offentlige sektor var strejkeramt.

Mange butikker i Athens centrum var lukket. Fagforeningerne betegner strejken som den ”største protestaktion siden finanskrisens start”. Baggrunden for generalstrejken er den socialdemokratiske PASOK-regerings fremlægning af endnu en spareplan, der bl.a. betyder en gennemsnitlig lønnedgang på 20 procent.

  • Under demonstrationen kom det til heftige fysiske konfrontationer mellem ordenskræfterne fra fagforbundet PAME, der domineres af det stalinistiske kommunistparti KKE og de forskellige venstreradikale blokke. Først og fremmest fordi førstnævnte dannede en beskyttelsesring omkring parlamentet og militant forsvarede det mod vrede demonstranter. En demonstrant døde pga. massiv påvirkning af politiets tåregas.

Nye dramatiske nedskæringer – Den Internationale Valutafond kræver flere besparelser 

Et flertal af parlamentsmedlemmerne stemte onsdag aften, d. 19. oktober, for PASOK-regeringens yderligere stramning af spareprogrammet. De nye tiltag omfatter massefyringer af offentligt ansatte, lønnedgang på gennemsnitligt 20 procent, yderligere forringelser af pensionen samt skatteforhøjelser. PASOK-regeringen argumenterer i medierne med, at disse spareforanstaltninger er en forudsætning for yderligere finanshjælp fra EUs centralbank. Det græske dagblad ”Kathimerini” beretter, at Den Internationale Valutafond (IVF) opfatter EUs prognoser for Grækenlands fremtidige finanssituation som ”for optimistisk” og opfordrer PASOK-regeringen til endnu flere spareinitiativer...

200.000 demonstrerer foran parlamentet mod regeringen

På generalstrejkens første dag (19.10) demonstrerede ifølge fagforeningerne alene i Athen omkring 200.000 mennesker mod de nye spareplaner. Mange virksomheder er bz’at eller blokeret af de ansatte. Supermarkeder, forretninger og stort set hele den offentlige sektor er strejkelammet. I løbet af demoen forsøgte tusinder af vrede demonstranter i alle aldre at storme parlamentet. I de efterfølgende konfrontationer med politiet blev mindst 45 mennesker såret. Politiet pumpede enorme mængder af tåregas ind i demonstrationen.

PAME-stalinisternes rolle i torsdagens konfrontationer

PAME-medlemmer danner en beskyttelsesring omkring parlamentet
PAME-medlemmer danner en beskyttelsesring omkring parlamentet

Dagen efter – torsdag d. 20. oktober – samledes på ny omkring 100.000 vrede mennesker på pladsen foran parlamentet. Omkring 7000 politifolk er denne dag i indsats. Demonstranterne bz’er det græske finansministerium og sprayer anti-kapitalistiske paroler undervejs på vej til parlamentet.  

Da de første demonstrationsblokke fra anarkistiske grupper, faglige basiskomitéer og andre venstreradikale organisationer ved 11-tiden når frem til Syntagma-pladsen foran det græske parlament, er det kommunistisk (KKE) kontrollerede fagforbund PAME allerede tilstede. Tusindvis af deres ordensvagter står i rad og række, bevæbnet med tykke stokke. De har dannet en ring omkring parlamentet for at beskytte det mod de vrede demonstranter.  

Konfrontationen starter, da grupper af demonstranter fra bevægelsen “Den Plino” (Jeg betaler ikke!) forsøger at komme frem til parlamentet. De bliver straks angrebet af PAMEs ordenskræfter og flere bliver såret. Iagttagere så, at folk fra PAMEs ordensværn diskuterede med politifolk og kort efter jagtede PAME-folk militante demonstranter og afleverede dem til politiet. Derefter eskalerer situationen. En kæmpestor anarkistisk demoblok går til angreb på PAMEs ordensværn og kommer i alvorlig kamp med både PAME og politistyrkerne.

  • I DR-nyheder (20.10) hed det: ”Anarkister angiber fredelige demonstranter”. Billederne fra konfrontationerne fortæller en helt anden historie... 

En demonstrants død

En 53-årig demonstrant ved navn Dimitris Kotsaridis, formodentlig medlem af PAME, dør ifølge en hospitalsrapport af store mængder tåregas, som politiet pumpede ud på pladsen foran parlamentet.  

  • Uddrag fra PAMES statement i forbindelse med konfrontationerne:

" The 2nd day of the nationwide general strike: Organized response to the anti-people plans and the provocateur mechanisms.
The “heart” of the 2nd day of the enormous 48 hr strike mobilization was beating in the central square of the Greek capital, Syntagma Square, where the All-workers Militant Front (PAME) organized a huge rally-encirclement of the Greek Parliament." (...)
"It should be noted that the attempts of provocateur mechanisms, with the toleration of the police, to strike at the edges of the people’s rally received a combative and organized response from the well-organized protection of PAME which drove back the hooded provocateurs. It is indicative that demonstrators of PAME received murderous attacks, with one demonstrator seriously injured by the attack of the anarcho-fascists. The well-organized protection of PAME effectively repelled the provocateurs and gave a combative answer to the efforts of the mechanisms of the bourgeois class to disperse the rally."
(autonom info-service)

      Kilder:

 

 

Følgende kommentar blev sendt til Dagbladet Arbejderen:

Kommentar til Dagbladet Arbejderens artikel:
 Fascister dræber fagforeningsmand
  

Dagbladet Arbejderen bringer i weekendudgaven, den 22. oktober 2011 på side 4, en artikel med overskriften ”Fascister dræber fagforeningsmand”. Historien handler om fagforeningsmanden Dimitris Kotzardis, som døde i forbindelse med torsdagens demonstration mod PASOK-regeringens nye besparelser. Han var medlem af den faglige front PAME, som er kontrolleret af Europas sidste stalinistiske masseparti KKE. I følge PAMEs presse-erklæring har ”anarko-fascister” dræbt fagforeningsmanden, da de ”angreb den kæmpestore demonstration på Syntagma-pladsen i Athen”.

  • Historien er fra ende til anden et propagandaopspind fra PAME/KKE:

De forudgående hændelser der førte til sammenstød mellem store blokke af venstreradikale (som PAMEs ledelse betegner som ”anarko-fascister”) var, at PAMEs ordensværn stillede op i en ydre ring omkring parlamentet – vel at mærke med front mod demonstranterne. Bag PAMEs rækker af ordensvagter bevæbnet med tykke stokke, stod store politistyrker, der dannede en indre ring omkring parlamentet. De tilkomne demonstranter diskuterede heftigt med PAMEs-vagtværn, som de mente varetog politiets funktion ved at forhindre demonstranterne i at forsøge at komme ind på pladsen lige foran parlamentet. Dokumentation: Se denne video på YouTube fra netop denne situation: http://youtu.be/Td1nOjqm3L4

Der er altså ikke tale om, at folk (”fascister”) udefra ”angreb den kæmpestore demonstration på Syntagma-pladsen i Athen”, som Arbejderen skriver. Det var derimod PAMEs ordensværn, som fremprovokerede denne konfrontation, idet de pryglede løs på andre venstrefløjsfolk med tykke stokke, overgav nogle militante til politiet og forhindrede den store demo i at samle sig som oprindeligt planlagt på parlamentspladsen. Det som PAME kalder ”anarko-fascister” hentyder til en større del af demonstrationen – og specielt den venstreradikale blok - bestående af anarkistiske grupper, syndikalister, basisfagforeninger, trotskister, uafhængige sociale bevægelser som “Den Plino” (Jeg betaler ikke!), m.fl., der reagerede vrede mod det selvbestaltede PAME-vagtværn.

Ikke fordi vi synes, at det er noget at råbe hurra for, når venstrefløjen slås indbyrdes, men det er vigtigt at fremstille tingene i en kronologisk rækkefølge med årsag og følgevirkninger.

  • Efter PAME havde udbredt rygtet om, at ”anarko-fascister har dræbt en fagforeningsmand”, dementerede en offentliggjort hospitalsrapport denne afsindige beskyldning:

Dimitris Kotzardis døde af hjertestop som følge af påvirkninger af tåregas, som politiet pumpede ud over demonstranterne i enorme mængder. Samtlige græske medier refererede til denne medicinske rapport fra Evangelismos hospitalet i Athen, d. 20.oktober 2011.
Her en forkortet udgave:
Klokken 16.45 blev en 53-årig mand bragt til hospitalet i ambulance. Han havde ingen puls, trak ikke vejret og hans cardiogram viste ingen udslag. Han havde ingen ydre kvæstelser, men lægernes forsøg på at genoplive ham mislykkedes.
Klokken 18.26 blev det fastslået, at den 53-årige demonstrant var medlem af bygningsarbejdernes fagforening og fagfronten PAME. Hans navn var Dimitris Kotsaridis. Hospitalets rapport bekræfter, at den 53-årige ikke var kvæstet eller såret i hovedet, som det oprindeligt blev meddelt – og at dødsårsagen var inhalering af store mængder tåregas, affyret af politiet.
(Kilder: Occupied london og indymedia athen, 20. oktober 2011)

__________ 

• Athens News – Greece in english, d. 22. oktober:
Deputy Citizens Protection Minister Manolis Othonas told Reuters that the demonstrator died of a heart attack and was not hurt in the clashes.Dimitris Kotsaridis, a 53-year-old construction worker and trade unionist, died of heart failure at Evangelismos hospital on Thursday afternoon.

 

Med venlig hilsen,
autonom info-service
d. 22.oktober 2011