Baskisk venstrefløj står til at vinde valget

Ved det kommende parlaments- valg i Spanien den 20. november 2011 er det første gang i 10 år, at en baskisk venstrefløjsliste kan stille op uden at risikere at blive forbudt. Ifølge valgprognoserne kunne venstrefløjskoalitionen Amaiur gå hen og blive den stærkeste kraft i Baskerlandet.

  • Arnaldo Otegi, den fængslede talsmand for den baskiske uafhængig- hedsbevægelse, sendte en skriftlig hilsen fra Logroño-fængslet til Amaiur’s valg- kampmøde i Pamplona, den 6. november 2011 med over 3000 deltagere.

Amaiur – den nye baskiske venstrefløjskoalition

Ved kommunalvalget i maj i år opnåede den baskiske venstrefløjskoalition Bildu, på trods af statslige chikaner, hele 25,5 procent af stemmerne. Bildu udgør derved flertallet i mange by –og kommunalråd i den spansk forvaltede del af baskerlandet, samt i Navarra (baskisk: Nafarroa). I den baskiske storby San Sebastian kunne venstrefløjen erobre borgmesterposten.

Forud for kommunalvalget har Spaniens øverste domstol ellers forbudt Bildu at deltage i valget ”på grund af dens politiske nærhed til den forbudte undergrundsorganisation ETA”. Den spanske forfatningsdomstol annullerede kort før valget denne dom.

Ved parlamentsvalget indgår venstrefløjsalliancen Bildu i en udviddet koalition med fællesbetegnelsen Amaiur. Ifølge valgprognoserne kunne den baskiske venstrefløj blive den stærkeste kraft og overhale de konservative baskiske nationalister.

 

Pryglet af politiet pga. valgplakat

”Det er første gang i 10 år, at vi kan opstille til valg, uden vi er truet med forbud” udtaler Sabino Cuadro i en pressekonference i forbindelse med weekendens valgmøde for den baskiske venstrefløjskoalition Amaiur. Mødet fandt sted i et sportsstadion i Pamplona (baskisk: Iruñea), hvor over 3000 mennesker deltog. At repressionen mod venstrefløjen ikke er et overstået kapitel, illustrerer Cuadro ved at påpege, at en faglig aktivist dagen før blev pryglet af politiet, da han var ved at sætte nogle valgplakater op for Amaiur.

Arnaldo Otegi
Arnaldo Otegi

Arnaldo Otegi sender hilsener fra fængslet

Arnaldo Otegi, den fængslede venstresocialistiske talsmand for den baskiske uafhængighedsbevægelse, sendte en skriftlig hilsen fra Logroño-fængslet til Amaiur’s valgkampmøde i Pamplona. Så sent som i september i år blev han dømt til 10 års fængsel pga. påståede ”ETA-sympatier” og pga. hans ”ulovlige” initiativ til en fredelig løsning af konflikten mellem aktørerne i Spanien, Frankrig og Baskerlandet. ”Ulovlig”, fordi han inkluderede ETA og de forbudte venstresocialistiske baskiske partier i freds- initiativet.

Kampen for ”fred og en repressionsfri hverdag”

Arnaldo Otegis mangeårige kampfælle Pernando Barrena læste hans budskab frem for de mange tusinde tilhørere. Otegi sagde blandt andet, at det nu gælder kampen for ”fred og en repressionsfri hverdag” og at den baskiske venstrefløjs strategi er ved at sætte sig igennem. Skønt lederne af de to spanske partier PSOE (socialdemokratisk) og PP (ultra konservativt) "...vil fremstille ETAs afgørelse om at indstille den væbnede kamp som succes for deres repressive politik". De forsøger at erklære sig som konfliktens ”sejrherre”. Ifølge Otegi , skal man ”dog bare kigge på deres misfornøjede ansigter, som med al tydelighed indrømmer deres politiske nederlag”. Kravet til den spanske politik er nu at anerkende ”Baskerlandets eksistens og retten til selvbestemmelse” og at ”nøglen til dette er den baskiske befolknings aktive deltagelse. En stærk tilstedeværelse af Amaiur i Madrids parlament må være det næste skridt”, slutter Arnaldo Otegis hilsen fra fængslet.

(autonom info-service)

Relateret