Tysk nazibandes blodige spor

"Nationalsozialistischer Untergrund" - NSU's afslørede medlemmer Beate Z. , Uwe B og Uwe M.
"Nationalsozialistischer Untergrund" - NSU's afslørede medlemmer Beate Z. , Uwe B og Uwe M.

I næsten 14 år drog en gruppe unge østtyske nazier i al hemmelighed gennem Tyskland.

På deres vej likviderede de blandt andet små forretningsdrivende med indvandrerbaggrund. Ved deres afsløring spores forbindelser til efterretningstjenesten.    

Historien udvikler sig til et makabert puslespil der bl.a. omfatter efter- retningsfolk som tilsyneladende har haft forbindelser til de afslørede nazier, en systematisk registrering af såvel ”systempolitikere” som aktive antifascister og et mystisk dobbeltselvmord....

Uwe M. og Beate Z. deltager i en nazimarch i den østtyske by Jena (delstat Thüringen)  i 1990'erne
Uwe M. og Beate Z. deltager i en nazimarch i den østtyske by Jena (delstat Thüringen) i 1990'erne
Naziernes autocamper
Naziernes autocamper
  • Forhistorien

Afsløringen

Den 4. november 2011, kort før middagstid, gennemførte to hætteklædte mænd et bankrøveri i den østtyske by Eisenach i delstaten Thüringen.

De flygtede på cykel fra stedet. Ifølge politiets pressetalsmand havde nogle politifolk i forbindelse med efterlysningen opdaget en mistænkelig autocamper. Da politifolkene nærmede sig bilen, hørte de to blob-lyde og derefter så de bilen bryde i brand.

I autocamperen stødte politiet på ligene af Uwe W. (34) og Uwe B.(38). Under- søgelsesrapporten fastslog, at den ene skulle have skudt den anden i brystet og derefter sig selv i hovedet.

Blandt de våben politiet fandt i bilen, var to tjenestepistoler af mærket Heckler & Koch P-2000, der havde tilhørt de to politibetjente, som den 25. april 2007 uden erkendbart motiv var blevet skudt i hovedet, mens de holdt parkeret i et parkanlæg i byen Heilbronn.

En af de to politifolk, Michéle Kiesewetter døde, mens hendes kollega blev alvorligt såret og overlevede. Gerningsmændene forsvandt dengang uidentificeret.

Naziernes ofrer
Naziernes ofrer

DVD fra ”Nationalsocialistisk Undergrund” – NSU 

Tre timer senere og omtrent 180 km længere borte, i byen Zwickau i den østtyske delstat Sachsen, så naboerne til huset i Frühlings- strasse 26, flammer og røgsøjler stikke ud af bygningen.                                                     Det viste sig hurtigt, at de efterlyste nazi’er Beate Z. (36) og de to bankrøvere, der kort forinden angiveligt har begået fælles selvmord, havde boet i det nu udbrændte hus i omtrent fire år (1).                                                 Ved en ransagningen af brandtomten fandt politiet frem til det gerningsvåben, en pistol af mærket Česká, som er blevet brugt til at myrde mindst 9 små forretningsdrivende med invandrerbaggrund.

De såkaldte ”Dønermord”, som politiet hidtil har opfattet som udslag af interne opgør i indvandrermiljøet. De fandt desuden en del våben, deriblandt en 9 mm-luger maskinpistol, samt den myrdede politikvindes håndjern, hendes peberspray og en universallommekniv af mærket Victorinox. 

Derudover stødte politiet på fire DVDer, der lå indpakket i konvolutter og var forsynet med frimærker. DVDerne indeholdt en 15-minutters tegnetrickfilm, som gennemgik gerningsstederne for mordene på indvandrerne. De viste også optagelser fra et bombeanslag i byen Köln i 2004 med 22 til dels hårdt sårede mennesker, samt den myrdede politikvindes tjenestevåben.

  • DVD'erne var adresseret til medier og islamiske kulturcentre

I indledningen beskriver forfatterne til DVDen sig som ” et nationalt netværk af kammerater der værdsætter handling før ord” og fastslår ”Sålænge der ikke finder en grundlæggende ændring i politikken, medierne og ytringsfriheden sted, vil vores aktiviteter fortsætte”. Signeret med ”Nationalsozialistischer Untergrund – NSU". DVD'erne var adresseret til medier og islamiske kulturcentre. 

Nazi DVD'ens forside
Nazi DVD'ens forside

Alt tyder på, at terrorcellen var ved at gå fra den hemmelige tavse terror til en åben propagandistisk fase. Hvilke præmisser der lå til grund for nazicellens skift fra dyb hemmelig ageren til det planlagte skridt ud i offentligheden vil måske blive klarlagt i tilfælde af, at Beate Z. som den 8. november har meldt sig til politiet, er parat til at gøre udsagn.

Ifølge hendes advokat vil hun angiveligt være villig til det, hvis hun til gengæld kan opnå kronvidne-status. Med indbygget strafnedsættelse. 

Det sidst anholdte formodede NSU medlem Holger G
Det sidst anholdte formodede NSU medlem Holger G

Mandag d. 14. november 2011 er endnu et formodet medlem af NSU blevet anholdt. Det handler om Holger G. (37), som mistænkes for at have deltaget i de racistisk motiverede mordtogter. Det kom nu frem at Holger G. er blevet observeret af efterretningstjenesten i delstaten Niedersachsen helt tilbage i 1999.  

  • Nazibanden havde stort data-arkiv

Onsdag den 16. november2011 kom det frem, at efterretningstjenesten i det nedbrændte husogså fandt et USB-stik med to lister.

Den ene er forsynet med 88 navne og adresserpå kendte politikere – fra venstrefløjsfolktil konservative, samt pårepræsentanter fra tyrkiske og islamistiske foreninger. Tallet 88 er en kode for nazier. Den betyder ”Heil Hitler”. Den anden listeindeholder omkring 1000 data på bl.a. antifascister, men også nummerpladerpå biler fra civilpolitiet samt fra mulige informanter. (kilde: taz 16.11.2011)

  • Nazi-kammeratskabet ”Thüringer Heimatschutz”  

Uwe B. , Uwe M. og Beate Z. kendte hinanden fra de tidlige ungdomsår i byen Jena i den østtyske delstat Thüringen. Her deltog de aktivt i byens nazimiljø omkring ”Thüringer Heimatschutz” (THS), som på dette tidspunkt var det største og mest militante nazi-netværk i hele Thüringen.

THS, hvis forløberorganisation var ”Anti-antifa Ostthüringen”, var tæt knyttet til de landsdækkende såkaldte ”Frie kammeratskaber”. Et decentralt organiseret nazimiljø, som opretholdt en aktionspræget distance til det parlamentarisk arbejdende naziparti NPD. Under ledelse af Tino B. blev gruppen hurtigt større og talte ifølge efterretnings- kilder i regionen på sit højdepunkt omtrent 170 medlemmer.  

I september 1997 fandt forbipasserende en bombe foran teaterhuset i Jena. Placeret i en rød kuffert med hagekors. Bomben indholdt ti gram TNT-sprængstof – uden tændningsbatteri. En klokkeklar advarsel fra byens nazimiljø. I oktober 1997 blev Uwe B. ved en domstol i Thüringen dømt til 2 år og tre måneders fængsel. Blandt andet fordi han havde hængt en dukke forsynet med en gul davidstjerne ned fra en motorvejsbro.

Den næste offentligt kendte aktion var endnu en bombeattrap. Igen placeret i en rød kuffert med hagekors og anbragt på et mindesmærke for den antifascistiske modstand på en kirkegård i Jena. Dette udløste den 26. januar 1998 en række nye ransagninger.

Udbyttet var lig nul på Heimatschutz-medlemmernes private adresser. Kun hos Beate Z. beslaglagdes en armbryst, en slangebøsse, en morgenstjerne samt et rigsdagsflag fra naziregimet. Til gengæld stødte politiet efter et tip fra efterretningstjenesten på en garage, der blev lejet af Uwe B. og Uwe M. Her fandt de nazistisk propaganda- materiale i stabelvis, 4 rørbomber samt 1,4 kg TNT.

Først to dage efter udstedte politiet en anholdelsesordre. Tids nok for de tre til at forsvinde i illegaliteten, hvorfra de først skulle dukke ufrivilligt frem knap 14 år senere. I denne tid drog de myrdende gennem Tyskland og i de seneste år boede de i Zwickau, ikke langt fra deres barndomsby Jena.

Ganske legalt, med legitimationspapirer der tilsyneladende er blevet udstedt af folk indenfor efterretningstjenesten. (2)

  • Sporene til efterretningstjenesten 

Hvad de tre åbenbart ikke vidste dengang var, at de siden 1994 har været under observation af efter- retningstjenesten i Thüringens hovedstad Erfurt. Således blev lederen af ”Thüringer Heimatschutz” Tino B. hvervet til under dæknavnet ”Otto” at agere som informant for politiet i det militante nazimiljø.

Hans informationer var af en sådan kvalitet, at Thüringens efterretningstjeneste videreformidlede oplysningerne til forbundscentralen for politiets efterretningstjeneste i Köln.

Til printudgaven af ugemagasinet "Der Spiegel" (nr.46/14.11.2011) fortæller efter- retningsfolk, at der i den anden halvdel af 1990´erne blev hvervet flere informanter fra ” Thüringer Heimatschutz”, men de tre fra Zwickau var ikke blandt dem.

Den 12. maj 2001 afslørede dagbladet ’Thüringer Allgemeine’, at delstatens efter- retningstjeneste har finansieret lederen af ”Thüringer Heimatschutz” Tino B. med over 800.000 kroner for at agere som informant siden 1994.  

  • Er efterretningsmanden “gerningsmanden fra Kassel“? 

Den 6. april 2006 træder en mand med en plastikpose i hånden ind i internetcaféen i Hollländischen Strasse i Kassel. Gennem plastikposen skyder han ejeren,den 21-årige Halit Yozgat i hovedet. Der er lyddæmper på våbnet. Mordet foregår i stilhed. Derefter forlader gerningsmanden stedet. På dette tidspunkt opholdt 4 personer sig i internetcaféen. Dette mord figurerer på NSUs DVD og er forløbigt det sidste dokumenterede mord fra nazigruppen. 

  • DNA-spor på en computer bragte politiets efterforskningshold på sporet.

Tre af dem meldte sig som øjenvidner, mens den fjerde person forblev i det skjulte. Et dna-spor på en computer bragte politiets efterforskningshold på sporet. Tre uger efter mordet fandt man frem til den fjerdesurfer i internetcaféen :

En ansat i efterretningsvæsenet i delstaten Hessen. Han indrømmede, at han var tilstede i lokalet, men havdeforladt det igen et minut før mordet. Sagen blev dengang indstillet på grund af manglende beviser.

Ifølge ”Frankfurter Allgemeine Zeitung“ (8.11.2011) er sagen nu blevet genoptaget, da statsadvokaturet finder, at der ikke eksisterer noget belæg for, at efterretnings- manden har forladt caféen et minut før henrettelsen fandt sted. Den mistænkte er blevet suspenderet fra jobbet.

Helmut Roewer, præsident for efterretningstjenesten i Thüringen fra 1994 til 2000
Helmut Roewer, præsident for efterretningstjenesten i Thüringen fra 1994 til 2000
  • Efterretningschefen med højreradikale forbindelser

At grænserne mellem visse højt- stående efterretningsfolk og aktive nazier har været flydende, belægger også biografien af den daværende præsident for efterretningstjenesten i Thüringen fra 1994 til 2000, Helmut Roewer. Han var kendt for sit ihærdige forsøg på at diskreditere aktive antifa-kredse i offentligheden, idet han betegnede antifacisterne som ”terrorpotentiale”.

Efter seks år i embedet blev han suspenderet fra tjenesten, da det kom frem, at han finansierede den tidligere chef for nazipartiet NPD, Thomas Dienel, der fungerede som informant med omkring 100.000 kroner. NPD-funktionæren fortæller senere til medierne, at han har investeret pengene i partiets kampagne mod venstreorienterede fagforeningsfolk.

Idag udgiver Helmut Roewer bøger på det kendte højreradikale Ares-forlag i den østrigske by Graz.

  • Udstyret med en ny identitet?

Ifølge dagbladet taz (15.11.2011) spekuleres i statsligesikkerhedskredse på, om de tre fra Zwickau kunne være blevet udstyret med en ny identitet og brugt som forbindelsesled til det militante nazimiljø.

Mens efterretningstjenesten officielt dementerer disse rygter, indrømmer Thüringens nuværende efterretningschef Thomas Sippel i et interview med journalistrer fra det tyske ugemagasin ”Focus”, at der i en undersøgelse mod Roewer i året 2000 ”ikke kunne tilsidesættes al tvivl”.

På spørgsmålet om han kunne forestille sig, at hans forgænger Helmut Roewer havde haft kilder for hans egen regning, svarede Sippel ifølge ”Focus”: ”Det ville være usædvanligt. Men det ville være tænkeligt.”

"....venskabelig forbindelse mellem efterretningstjenesten og højreradikale"

Bodo Ramelow, formand for venstrefløjspartiet Die Linke’s parlamentsgruppe i delstaten Thüringen, kommenterer overfor taz journalister forbindelsen mellem efterretningstjenesten og højreradikale i Thüringen:

”Der fandtes dengang en tæt venskabelig forbindelse mellem efter- retningstjenesten og højreradikale, de mødtes altid i en afslappet, venlig atmosfære. Jeg er overbevidst om, at en eller anden efterretnings-tjeneste har spillet en rolle, da nazi-trioen gik under jorden.”

Dagbladet "Kölner Stadt-Anzeiger" (16.11.2011) beretter, at der ifølge informationer fra en kilde i efterretningskredse i Berlin er op til 100 informanter placeret alene i nazipartiet NPD. 

På initiativ af partierne Die Linke, Die Grünen, samt socialdemokratiet (SPD) skal et kontroludvalg i forbundsparlamentet tage Tysklands efterretningstjenester under lup. Politi og efterretningsvæsen skal i en høring blive konfronteret med kritiske spørgs- mål, herunder deres arbejde mod den racistiske højrefløj.

Ifølge efterretningstjenestens årsrapport 2010 er omkring 26.600 tyskere registreret som højreradikale. Fra dette spektrum udgik sidste år 762 voldelige overgreb. Fra antifa-kredse skønnes dette tal dog alt for lavt. 

(al./autonom infoservice) 

Noter

1) Ugemagasinet Der Spiegel beretter om eksistensen af et notat i sagsakterne fra Thüringens Landeskriminalamt, hvori det formodes at Beate Z., Uwe B. og Uwe M. fik hjælp fra en efterretningstjeneste, da de gik under jorden. En ansat i efterretningstjenesten videregav magasinet et praj om, at ”sporsikringen i autocamperen ikke ubetinget tyder på et fælles selvmord”.. og at Beate Z. har ”søgt beskyttelse hos BKA” (Bundeskriminalamt – forbundskriminalpolitiet). Kilde: ”Rechtes Rätsel”, Der Spiegel, 12.11.2011  

2) Sådanne “legale illegale identitetskort“ blev fundet i de tres udbrændte lejlighed i Zwickau.”Sådanne papirer modtager som regel kun fordækte politi informanter, som arbejder for efterretningstjenesten og får deres retningslinjer derfra. Med andre ord: Disse personer agerer i tæt samarbejde med efterretningstjenesten”, udtaler Hans-Peter Uhl, indenrigspolitisk talsmand fra Bayerns kristlig-konservative Union (CSU) til Bild Zeitung, d. 14.11.2011. 

_____

Relateret

Autonom info-service:

Projekt Antifa: