Tunesiske feminister: ”Vi viger ikke tilbage ...”

INTERVIEW 

_____________________ 

Den 9. januar 2012 vil den tunesiske feminist Souad Rejeb fra "Femmes Democrates" modtage Simone de Beauvoir prisen i Paris. 

På vegne af alle de feminister i Tunesien, som i denne tid kaster sig ud i kampen for kvindernes rettigheder.

I den anledning bringer vi her et interview med Souad Rejeb.

 

"Straks efter revolutionen i januar

 2011 arrangede vi demonstrationer

 for kvinders rettigheder, og vi blev 

 med det samme betegnet som

 'ludere'..."  

Det ’arabiske forår’ begyndte med oprøret i Tunesien ved årsskiftet 2010/2011.

Diktatoren Ben Ali og hans familieklan flygtede den 14.januar 2011 ud af landet. Revolutionen banede vej for et nyt samfund og i november 2011 var der valg til den forfatningsgivende forsamling.

Det islamistiske parti Ennahda blev valgets sejrherre. Nu er tunesiske feminister under hårdt pres og elementære kvinderettigheder står på spil.

  • Hvordan var reaktionen blandt tunesiske feminister, da valgresultatet i november 2011 blev offentliggjort?

Souad Rejeb: Vi græd. Fordi vi ved, at islamisternes valgsejr er en enorm trussel mod os. Allerede før valget blev vi truet.                                           Straks efter revolutionen i januar 2011 arrangede vi demonstrationer for kvinders rettigheder, og vi blev med det samme betegnet som ’ludere’: ”Hvad laver I på gaden? Gå hjem med jer! Jeres plads er i køkkenet!”

- På facebook satte islamisterne en massiv diffameringskampagne igang mod os. De offentliggjorde lister med mange feministers fulde navn og alle mulige personlige oplysninger: Hvor de har studeret, hvor mange mænd de går i byen med, osv.

- I moskeerne prædikede de, at feminister er prostituerede og imod islam. Men disse folk forveksler laicismen, altså adskillelsen mellem kirke og stat, som vi går ind for, med religionsfjendtlighed. De ved godt, at deres påstande ikke passer. De udbreder bevidst disse løgne om os for at skabe forvirring. Det er strategi.

  • Hvad er forklaringen på valgsejren for det islamistiske parti Ennahda?

Souad Rejeb: Der findes to Tunesien. På den ene side er der de progressive, demokratiske kræfter i de større byer og på den anden side er der den fattige og troende befolkning på landet, som har lidt meget under Ben Alis diktatur og idag er lette at manipulere.

- Op til valget lancerede islamisterne parolen: ”De som ikke stemmer på Ennahda, kommer i helvede!” Og dele af befolkningen, som ikke har særlig meget uddannelse, tog det for gode varer.

- Denne propaganda har bidraget væsentligt til islamisternes sejr. En anden grund er, at islamisterne blev forfulgt under Ben Alis regime og deres aktivister blev idømt op til 20 eller 25 års fængsel. Det har givet dem en martyrstatus og indbragt dem en vis sympati.   

            ___________________________________

”Problemet er, at der ikke er blevet valgt én eneste bevidst kvinde eller feminist ind i den forfatningsgivende forsamling” 

  • Hvem sidder idag i den forfatningsgivende forsamling?

Souad Rejeb: Der er blevet valgt 218 mennesker, som skal udfærdige en forfatning for det nye Tunesien. Ud af disse 218 er 90 fra det islamistiske parti. Det betyder, at de øvrige 128 kunne danne en modvægt.

- Men problemet er, at der ikke er blevet valgt én eneste bevidst kvinde eller feminist ind i den forfatningsgivende forsamling. Dette på trods af at storartede kvinder har stillet op, brilliante og internationalt kendte advokater f.eks. – men ingen af disse blev valgt ind i forsamlingen. Fordi vi i den grad er blevet diffameret.

- Hvis man idag nævner vores organisation for en tuneser, vil han sige: ”For Guds skyld! Disse ’Femmes Democrates’ det er jo disse ateistiske ludere, der går i seng med enhver mand!” De har systematisk ruineret vores omdømme. Det er frygteligt.

  • Hvad betyder det for kvindernes rettigheder?

Souad Rejeb: I fjernsynet proklamerer Ennahda-partiets folk, at de ikke vil antaste kvindernes rettigheder. Men det passer ikke. Allerede to eller tre dage efter valget er de begyndt at sondere terrænet.

- Nu hører man overalt deres udsagn som: ”Adoption er dårligt”. ”Abort er en synd”. ”Der er alt for mange kvinder, som ikke er gift. Bigami ville være en god løsning”. Islamisterne gør krav på Uddannelses - og Kulturministeriet.

Hvis de får disse ministerier, vil skolebørnene blive udsat for ren hjernevask og det ville være en katastrofe. Vi må ubetinget forhindre, at de får magt over disse ministerier. Hvis de får magt over hæren, så er det hele forbi.  

            ________________________________________

” Folk er gået på gaden for frihed, lighed og værdighed. Og nu truer reaktionære kræfter med at lægge beslag på revolutionen”

  • Kan Tunesien gå hen og blive et nyt Iran?

Souad Rejeb: Naturligvis. En betydningsfuld tunesisk historiker sagde allerede en uge efter revolutionen: ”Glæd jer ikke for tidligt!” Det er virkelig et paradoks: Folk er gået på gaden for frihed, lighed og værdighed. Og nu truer reaktionære kræfter med at lægge beslag på revolutionen. 

  • Er chancer for fremtiden?

Souad Rejeb: Islamisterne er mange, men de har ikke magten endnu. Og vi viger ikke et eneste skridt tilbage, når det drejer sig om kvinders rettigheder. Det er helt sikkert. Vi vil gøre ALT for at forhindre det. Vi er 17 kvindeorganisationer, som har slået os sammen og vi vil med alle midler forsvare vores rettigheder.

Vi er også forbundet med feminister i Algeriet og Marokko i netværket Aisha og vi arbejder sammen med feminister i Frankrig og Canada.

- Vi vil gå på gaden igen og igen med håbet om, at vi klarer det. Men vi har brug for solidaritet og støtte til vores kamp. Det er meget vigtigt for os. Hele verden kigger på Tunesien. Hvis vi lider nederlag, vil det have følger for alle arabiske lande.

(Dette interview er oprindelig offentliggjort i det tyske magasin EMMA, vinter 2012. Oversat og redigeret af ikh/autonom infoservice ). 

Simone de Beauvoir
Simone de Beauvoir