”Tysklands nynazistiske miljø har aldrig før været så farligt...”

Interview med journalisten Andrea Röpke

___________________

 

Journalisten Andrea Röpke arbejder bla. for det anti-fascistiske tidsskrift ”Der Rechte Rand” og er især kendt for hendes insider-reportager fra det tyske nazimiljø. Hun er med- forfatter til bogen ”Mädel- sache – Frauen in der Neonazi-scene” ( Pigesag – kvinder i neonazi-scenen).

” Vi har i årevis advaret mod, at nazierne bliver mere og mere militante. De mange våbenfund, de racistiske overgreb, de 182 døde som følge af højreekstremes vold siden genforeningen i Tyskland i 1989 har konstant udløst advarsler..." 

 • I interviewet fortæller Andrea Röpke om den tyske naziscene efter afsløringerne af nazibanden NSU fra Zwickau.
" NPD som parlamentarisk spydspids for nazibevægelsen bliver finansieret med 48 % af skattepenge fra den tyske stat”
" NPD som parlamentarisk spydspids for nazibevægelsen bliver finansieret med 48 % af skattepenge fra den tyske stat”
Journalisten Andrea Röpke
Journalisten Andrea Röpke
 • Hvilken konkret virkning har afsløringerne af    den såkaldte ”Nationalsocialistischer Untergrund” (NSU) - og myndighedernes pludselige opklaringsiver haft på nazimiljøet?

Andrea Röpke: Afsløringerne af nazicellen fra Zwickau kommer ubelejligt for det højreekstremistiske parti NPD. I forbindelse med at Holger Apfel har afløst Udo Voigt som ny NPD-chef (1) ville man netop gerne signalisere, at NPD er et seriøst parti og dermed vinde yderligere accept og forankre sig kommunalt. Nu diskuterer man i parlamentet og medierne påny et forbud mod NPD og partiet er temmelig trængt. Samtidig med at den kritiske distance til NPD fra nazistrukturer som Freie Kammeradschaften og Freies Netz vokser.

 • Er der opbakning til NSU og deres gerninger i nazimiljøet udenfor NPD?

Andrea Röpke: Overfor offentligheden undviger man en klar stillingtagen til mordertrioen fra Zwickau, men man solidariserer sig klart med mulige sympatisører og støtter af gruppen. Mordene beskylder man efterretningstjenesten for at stå bag.

 • Det er jo ikke noget nyt, at man finder våben eller sprængstof hos nazier. Hvorfor så denne pludelige overraskelse over, at der findes en organiseret højreekstremistisk terrorisme ?

Andrea Röpke: Vi har i årevis advaret mod, at nazierne bliver mere og mere militante. De mange våbenfund, de racistiske overgreb, de 182 døde som følge af højreekstremes vold siden genforeningen i Tyskland i 1989 har konstant udløst advarsler. Men myndighederne har som regel ignoreret det. Kun med stor modvilje har myndighederne overhovedet beskæftiget sig med begrebet højreekstremisme.

 • Hvorfor ?

Andrea Röpke: På den ene side er det lykkedes for NPD at placere sig i midten af det politiske landskab og vinde anerkendelse som et parti som alle andre. De har efterretnings- tjenesterne i de enkelte delstater delvist taget til sig idet de f.eks. som oftest skelner skarpt mellem NPD og neonazier.

Det har naturligvis ført til, at NPD i udstrakt grad er blevet opfattet som et grundliggende demokratisk parti, der ikke har meget at gøre med nazistrukturer som for eksempel ”Freie Kammeradschaften”. En farlig harmløsgørelse. Istedet burde man have registreret, at NPD er en ulv i fåreklæder og at især den indre kerne i den højreekstremistiske scene har radikaliseret sig voldsomt i de senere år.

 

”Neonazier bliver tidligt skolet og indbundet i de politiske strukturer.      Det er ikke længere dette subkulturelle alkoholiserede skinhead-miljø”

 • Deler du den opfattelse, at NSUs mordserie er atypisk for fascistisk vold?

Andrea Röpke: Siden 1945 har det fandtes organiseret højreekstremistisk vold. Men ingen havde vel regnet med en så iskold kalkuleret mordserie. Det der forundrer mig mest er dog, at neonaziscenen er så heterogen, at man kunne have forventet den ene eller den anden henvisning til disse gerninger. At de har kunnet holde det hele så hemmeligt i undergrunden, det har overrasket mig.

 • Hvordan er de typiske neonazier af idag? Er der stadig tale om landsbyungdom med et diffust fascistisk verdenssyn?

Andrea Röpke: De tider er forbi. Neonazier bliver tidligt skolet og indbundet i de politiske strukturer. Det er ikke længere dette subkulturelle alkoholiserede skinhead-miljø. Scenen har nået en temmelig høj grad af professionalisering. NPD som parlamentarisk spydspids for bevægelsen bliver finansieret med 48 % af skattepenge fra den tyske stat. De sidder i to delstatsparlamenter og har mere end 500 kommunale mandater. Dog skal man ikke glemme, at der er visse dele af scenen som ikke identificerer sig med dette kontrollerede meningsfællesskab, og snarere går deres egne veje.

 

”Nazierne er naturligvis klar over, at de racistiske resentiments vokser blandt den tyske befolkning”

 • Nazierne har jo også en vis basis blandt det tavse flertal af borgere, der måske ikke synes om naziernes metoder, men gennemgående deler deres synspunkter ?

Andrea Röpke: Nazierne er naturligvis klar over, at de racistiske resentiments vokser blandt den tyske befolkning. Det er det potentiale, man ideologisk vil lokke til sig.

 • Mener du, at et NPD forbud er et egnet middel i kampen mod neonazierne?

Andrea Röpke: Egentlig går jeg ind for et forbud, fordi staten må standse penge-strømmen til disse kredse. Staten er forpligtet til at trække grænsen, ikke mindst pga. de uhyrligt mange ofre for højreekstremistisk vold. NPD og deres politiske omegn må ikke længere kunne agere som legitime politiske størrelser. Men nazimiljøet har aldrig før været så selvbevidst og så farligt som nu.

Væbnet nazi-march gennem Münchens centrum, den 21.januar 2012
Væbnet nazi-march gennem Münchens centrum, den 21.januar 2012

 

”Et forbud alene nytter absolut ingenting”

 • Det ville vel ikke forandre sig med et forbud mod NPD?

Andrea Röpke: Vi skal ikke bilde os noget ind. De fleste ville fortsætte. Men et forbud ville destabilisere de politiske strukturer blandt nazierne og ramme deres økonomisk ekspanderende netværk. NPD ville heller ikke kunne styrke deres kommunalpolitiske forankring under dække af at være et legalt parti. Men det er klart: Et forbud alene nytter absolut ingenting.

____________________

Interviewet er offentliggjort i det tyske tidsskrift KONKRET nr. 1, 2012. Oversat og let forkortet af ikh. / autonom infoservice.

 

 • Andrea Röpke / Andreas Speit: Mädelsache! Frauen in der Neonazi-Scene, Christoph Links Verlag GmbH, Berlin, 2011, 237 sider. 

Noter

1) Se artiklen Stridigheder i det tyske naziparti NPD op til landsmøde  

Relateret

___________________________

Mobiliseringsaktiviteter op til 16. marts 2012

I forbindelse med den store demonstration 16. marts på 20-års dagen for det fascistiske bombedrab i Søllerødgade er der arrangeret en række mobiliseringsaktiviteter. Flere infos: ProjektAntifa.dk

 

* To kvinder fortæller om deres fortid i nazimiljøet: