USA: Fængslet indianeraktivist udsat for grove chikaner

I efteråret 2011 blev indianer- aktivisten Leonard Peltier( 67 år) flyttet fra et højsikkerheds- fængsel i Pennsylvania til Florida. 3200 kilometer væk fra hans familie.

 

  • American Indian Movement

Før deportationen fra Canada, var Leonard Peltier seks uger i totalisolation som ren chikane fra fængselsledelsens side. I 36 år har Leonard Peltier nu været politisk fange i USA.De dokumenteret falske beskyldninger fra FBI-agenter, der lagde grundlaget for Peltiers livsvarige dom, anses af vidt-forskellige iagttagere for at være en klar advarsel til aktivisterne i American Indian Movement (AIM).
Leonard Peltier har siden sin ungdom været fremtrædende aktivist i den indianske modstandsbevægelse, der siden 1960´erne med opsigts-vækkende aktioner gjorde opmærksom på myndighedernes diskriminering af landets oprindelige befolkning.

Leonard Peltier - badge
Leonard Peltier - badge
  • Dømt efter et af FBIs afpressede vidneudsagn

I 1975 blev Leonard Peltier anholdt på basis af beskyldninger om, at han angiveligt skulle have skudt to FBI agenter. Dette var en hyppig anvendt fremgangsmåde, som FBI ofte praktiserede mod borgerrettighedsaktivister - indenfor rammerne af det statslige oprørs-bekæmpelsesprogram COINTELPRO. (1) Peltier blev, efter sin flugt til Canada og udleveringen derfra, dømt til to gange livsvarigt fængsel. Dommen var baseret på et vidne-udsagn, som senere viste sig at være blevet afpresset fra FBI-agenter. Dette fik dog ingen juridiske konsekvenser for Leonard Peltier.

  • Vedvarende chikaner - efter 36 fængselsår

Den 27. juni 2011 blev Leonard Peltier sendt i isolation i seks uger. Fængselsledelsens begrundelse var, at de fandt 20 engelske Pund i et brev adresseret til hans familie. Skønt han fik disse penge tilsendt fra en ven nogle dage før via den officielle procedure.
Leonard Peltier blev øjeblikkeligt overført til isolation. Seks uger lukket inde 23-timer i døgnet i en 1,80 x 2,40 m celle af stålbeton. Uden vindue, uden vand, døgnet rundt med neonlys tændt. Amnesty International definerer denne form for isolation som ”sensorisk deprivation”.
Denne situation resulterer i, at fanger allerede efter ganske kort tid får psykiske og fysiske problemer, så som balance – og orienterings-problemer, permanent hovedpine, ukoncentrerethed, forskellige nervesygdomme, etc.

Den 14. september 2011 bliver Leonard deporteret til et højsikkerhedsfængsel i Coleman i Florida. Her er han mere end 3200 km borte fra sin familie, hvilket gør besøg enormt besværlige, dyre og betydeligt mere sjældne. Leonards helbred betegnes af uafhængige læger som meget desolat...  

NOTE

1)’Counter Intelligence Program’ - COINTELPRO

 

American Indian Movement - AIM

  • Besættelsen af den berygtede tidligere fængselsø Alcatraz

American Indian Movement (AIM) blev i kølvandet af 1968-oprøret dannet af et par hundrede aktivister fra indianske reservater spredt over hele USA.
Bevægelsens hovedaktiviteter var kampen mod myndighedernes racistiske diskri-minering af indianere, der levede i dyb fattigdom i storbyernes ghettoer. Samt kampen for en revision af USAs diskriminerende politik overfor landets oprindelige befolkning.
AIMs første store protestaktion var at besætte Alcatraz-øen i november 1969, der tidligere var et berygtet højsikkerhedsfængsel (lukket i 1964). Det propagandistiske formål var, at AIM ville købe jorden for den samme pris, som myndighederne et stykke tid før havde tilbudt som ”kompensation” for at have frarøvet indianerne forbundsstaten California :
Omtrent en halv dollar pr. 4047 m2 land. Bl.a. musikbandet ”Creedence Clearwater Revival“ og sangeren Harry Belafonte, m.fl. støttede aktivt AIMs bz-aktion. Alcatraz blev ryddet af FBI i sommeren 1971.

Inspireret af Black Panthers organiserede AIM også gadepatruljer i kvarterer i storbyer med høj andel af indianske beboere. Som for eksempel i Minneapolis og Saint Paul (begge beliggende i forbundsstaten Minnesota).
Som borgerværn mod politiets vilkårlige og racistisk motiverede overgreb. I løbet af 1970´erne fik AIM også baser i indianerreservaterne, hvor bevægelsen engagerede sig i kampen mod korruption og magtmisbrug i den traditionelle indianske reservat-ledelse.

'Wounded Knee'

Den mest opsigtsvækkende aktion, som AIM gennemførte, var besættelsen af landsbyen Wounded Knee i Pine Ridge-reservatet i 1973. Reservatet ligger i forbundsstaten South Dakota og er et af de fattigste områder i USA.
Wounded Knee er tilmed et vigtigt symbol på kolonialistisk brutalitet: Den 29. december 1890 massakrerede soldater fra den amerikanske hær mellem 200 og 300 Lakota ( Sioux-) indianere ved Wounded Knee, der hermed gik over i historien.
 

  • Slaget om Wounded Knee - 1973

Indianere fra Oglala-stammen (del af Lakota-nationen) kaldte i 1973 AIM-aktivister til hjælp i kampen mod paramilitære bander , de såkaldte "Guardians of the Oglala Nation”. I indiansk folkemunde kaldet ”GOONs”, bøller. Disse bander, der chikanerede reservatets beboere og var skyld i drabet på over 60 indianere, blev ledet af det korrupte Oglala stammerådsmedlem Dick Wilson. I tæt samarbejde med FBI-agenter.

I februar 1973 kom det til åben konfrontation mellem de væbnede bander og omkring 200 AIM-aktivister. Efter et mislykket forsøg på at få Wilson dømt i en retssag og få igangsat en undersøgelse om forholdene i reservatet, blev der bygget barrikader i Wounded Knee og omkring 20 bøller blevt taget til fange.
Store FBI-styrker belejrede stedet og efter 71 dage med til dels heftige konfront-ationer, hvori to AIM-medlemmer blev dræbt og nogle FBI-folk såret, trækker AIM-aktivisterne sig tilbage.
(al./ autonom infoservice)
______

Relateret

Flere infos: Friends of leonard Peltier

"Lets Free Leonard Peltiere!" , Los Angeles
"Lets Free Leonard Peltiere!" , Los Angeles