FEMEN-kvinder i direkte aktion: ”Vive la liberté des femmes!”

I 2008 gik Femen-kvinderne fra Ukraine for første gang på gaden i direkte aktion mod kvindeundertrykkelse. Ved at optræde med blottede bryster trængte de hurtigt igennem i medierne.

I starten var de kun en håndfuld kvinder. Idag er de nogle dusin aktivister samt omkring 3000 sympatisører og titusinder af brugere på deres hjemmeside. 

Med sloganet ”POOR - BECAUSE OF YOU!” gik tre aktivister fra FEMEN i sidste weekend til angreb på afspærringer i den schweiziske bjergby Davos, hvor repræsentanter fra verdens magtstrukturer var samlet til konferencen World Economic Forum (WEF).

”Femen’s strategi er efter min mening en postmoderne grassroot-feminisme”

- Tamara Marsenyuk, professor i genderstudier på Kievs Mohyla-akademi

 

 

” I gør vores krop til et objekt – vi gør vores krop til et våben ...”

Protestaktion mod WEF i Davos, d 28. januar 2012
Protestaktion mod WEF i Davos, d 28. januar 2012

I 2008 gik kvindegruppen Femen for første gang på gaden. Skønt deres kendetegn er blottede bryster, er det nu ikke hver gang de går i aktion, at det sker med bare bryster.

Deres første aktion var en oplysningskampagne på Kievs hovedboulvard, hvor de uddelte løbesedler om sammenængen mellem sexturisme i Ukraine og statens profitinteresser.

På journalisters spørgsmål om hvorfor de smider tøjet, svarer Anna, som er økonomi- studerende: ” I gør vores krop til et objekt – vi gør vores krop til et våben. Vi har brug for mediernes bevågenhed

for at blive hørt og for at kunne inspirere til forandring. Og medierne er helt forhippet på underholdning, show, chock og erotik.”

I starten var FEMEN en håndfuld aktivister. Idag er de nogle dusin aktivister samt omkring 3000 sympatisører og titusinder af brugere på deres hjemmeside. Her skriver FEMEN om sig selv:

” Nogle af os studerer, andre har et lønarbejde. Nogle lever i en familie med børn. Vores ældste medlem er 63 år og er mor til en af vores aktivister. Hun deltager også i vores aktioner – med blottede bryster! Det er vigtigt for os, at mænd støtter kampen for kvinders rettigheder. Sådan nogle mænd kan vi lide.”

 

Staten i alfonsrollen

Det er naturligvis ikke kun i Ukraine, at kvinder oplever ringeagtelse og roll-back tilbage til køkkensfæren, men i Østeuropa er dette problem særlig slemt. Således erklærede Ukraines præsident Viktor Janukovitj ganske åbent, at ”kvinder hører til bag komfuret”. 

Denne statement fra landets øverste politiker udløste øjeblikkeligt et modsvar fra FEMEN, som marcherede til regeringsembedet for at protestere med bare bryster mod ”Voldtægten af demokratiet” og ”Bordellet Ukraine”. FEMEN opfordrede politikernes ægtefæller til at gå i sexstrejke.

”Madonna og luder”

Baggrunden for FEMENs aktioner er den ukrainske stats indtægter på prostitution. FEMEN-aktivister betegner statsindtægten på prostitution i natklubber, bordeller og massagesalonner som den anden side af den traditionelle kvindeopfattelse – ”madonna og luder”.

Da Ukraine sammen med Polen er værter for EM i fodbold sommeren 2012, foreligger der en regeringsplan om at gøre prostitution legal, da man forventer et markant opsving i sexturismen. Ikke et ord om regeringens manglende indsats overfor de mange kvinder, der lever under prekære sociale forhold og presses ulideligt af fattigdom.

Vinderpræmien: En ukrainsk kvinde

FEMENs aktioner er også tænkt som en modvægt til en offenlighed, der anser det for god underholdtning, når en rockmusikkanal i New Zealand forleden sendte vinderen af en konkurrenceleg til Ukraine for at modtage vinderpræmien: En ukrainsk kvinde.

Trusler fra det hemmlige politi

Fornyligt aktionerede FEMEN for ”Statskasser til fri afbenyttelse”, som protest mod politikernes korruption. Såvel mod Ukraines diktatoriske præsident Janukovitj som den pt. fænglsede tidligere statsleder Julia Timosjenko. Ifølge FEMEN-aktivisterne er begge ”...ledere af kriminelle foreninger” og ” Begge er så uendelig langt fra almindelige folks behov.”

At sådanne aktiviteter er til gene for magthaverne, blev fornyligt bekræftet da statens sikkerhedspoliti opsøgte FEMEN-aktivisten Anna på hendes bopæl. De truede med at brække arme og ben på kvinderne, hvis de ikke standser deres aktioner...

 

"Strauss-Kahn - kom ud af din rede, hvis du er mand nok!”

I starten af november 2011 drog FEMEN-aktivister først til Paris og derefter til Rom. I Paris tog de direkte til Place de Vosges og placerede sig foran Dominique Strauss-Kahns indgangsdør. Væbnet med spand og rengøringsklude og iklædt klassisk porno-tjenestepige-look: sort miniskørt, hvidt forklæde, netstrømper,...

FEMEN-aktivisterne gik straks igang med at gøre rent på fortorvet foran Strauss-Kahns domicil, altimens de sang det kendte pophit: Voulez vous coucher avec moi ce soir ? (”Vil De elske med mig i nat?”). Pludselig vendte de sig i en fælles bevægelse om til den forsamlede menneskemængde og løftede en transparent op med sloganet: ”Skam over dig, Strauss-Kahn”. Deres råb gjaldede ud over pladsen: ”Kom ud af din rede, hvis du er mand nok!”, ” Penge og forbindelser kan være nyttige for at undgå en retssag, men skammen kan aldrig vaskes bort!” og ”Vive la liberté des femmes!”

 

”Bella ciao, Berlusconi!”

Næste station Rom: Her markerede FEMEN protest mod det korrupte ”system Berlusconi”, hvor en statschef gør villige kvinder til regeringspolitikere.

På Peterspladsen i Roms centrum demonstrerede FEMEN-aktivisterne mod såvel Berlusconi som mod paven. Denne gang var deres outfit et slør over ansigtet og blottede bryster.

Italiensk politi skrider hurtig ind og river brutalt sløret af kvinderne og kaster dem på jorden. Før de bliver stuvet ind i en fangetransport, vinker de til de mange tilskuere. En kvinde kommenterer aktionen i TV-nyhederne: ”De har ret, Berlusconi, den sexist, skal gå af.”

FEMEN i alle lande forén jer!”

Femens aktionsformer er ved at brede sig. Således har aktivister fornyligt i forbindelse med Occupy-Wall-Street aktioner gjort det deres ukrainske søstre efter: Kvindelige occupy-aktivister trak således opmærksomheden til deres krav ved at blotte deres bryster.

Anna fra FEMEN:” Vi siger til kvinderne i hele verden: Gå på gaden og afvis at blive behandlet som objekter! Gå på gaden sammen med os, protester og lad os lave rav i den. FEMEN i alle lande forén jer!”

(ikh/autonom info-service) 

(De forskellige citater er fra det tyske kvindemagasin Emma, nr. 1- 2012, samt fra FEMEN’s forskellige pressekonferencer)