Sydafrikas kvinder klædt på til kamp

Kønskampen er et af de helt store tabuer i den politiske udvikling i Sydafrika. 

Overgreb mod kvinder opfattes i vid udstrækning som ganske normalt. Sydafrika er det land i verden, hvor kvinder oftest udsættes for voldtægt.

Samtidig prædiker det herskende moralkodeks en ekstrem og bigot form for puritanisme. Kvinder forbydes at bære kort nederdel eller bukser – for at ’beskytte den offentlige moral’. 

  • Såvel islamiske som kristlige fundamentalister bruger dette som disciplineringsinstrument i deres bestræbelser på at stabilisere deres magt.
  • ”Vi går i mini nederdel overalt! Ingen kan standse os!”

Men Sydafrikas kvinder går i offensiven og kræver deres ret til at bære mini nederdel, hvis de har lyst til det - UDEN at skulle udsættes for sexchikane eller voldelige overgreb.

Da to kvinder i mini nederdel i december 2011 blev angrebet i Johannesburg, gik de til politiet og anmeldte forbrydelsen.
ANCs kvindeorganisation (1) fulgte det op med at organisere en stor demonstration i Johannesburg den 17. februar 2012. Parolen lød: ”Vi går i mini nederdel overalt! Ingen kan standse os!”. Kvinder fra ANC, iklædt mini nederdel, deltog såvel som en række fagforeninger og det sydafrikanske kommunist parti.

Talskvinder fra demoinitiativet udtalte til South Africa News24 : ”Vi vil gøre op med de patriarkalske tankegange, som stadig præger det sydafrikanske samfund idag”. (2) Demonstranterne opfordrede justitsminister Jeff Radebe til at skærpe kursen overfor voldtægtsmænd og til at sørge for, at ofrene tages alvorligt.

  • Vold mod kvinder - et centralt punkt på ANC-kongressens dagsorden

”Vi kan ikke længere tolerere sådanne overgreb mod kvinder”, udtaler Troy Martens, talskvinde for ANCs kvindeorganisation til pressen. Organisationen vil på ANCs kommende partikongres gøre temaet vold mod kvinder til et centralt punkt på dagsordenen.
Problemet er, siger Troy Martens: ”Sydafrika har en progressiv lovgivning, men det slår ikke igennem overfor manden på gaden”. Antallet af voldtægter og vold i hjemmet hører til blandt de højeste i verden.

  • Overgreb og chikane på gaden

I december 2011 blev de to førnævnte kvinder antastet af en gruppe taxichauffører ved en taxa holdeplads i Noord Street, Johannesburg. 

Troy Martens
Troy Martens

De blev befamlet, chikaneret og fotograferet med mobiltelefoner. Samme sted var en kvinde med mini nederdel kort tid før blevet tvunget til at tage sit tøj af, beretter Troy Martens.
” Det er idag normaltilstand, at mænd råber ’bitch’ , når de ser kvinder let påklædt og mange mænd føler sig inviteret til at begå overgreb”.
”I Sydafrika kan alle gå klædt, som de vil” udtaler justitsminister Radebe. Den syd- afrikanske kvindeminister Lulu Xingwana har truet med at lukke den taxa holdeplads, hvor de omtalte overgreb mod kvinder har fundet sted. Politiet kunne derimod ikke engang fastslå, hvilke mænd der var involveret i hændelserne ...

(ju. og ikh. / autonom infoservice)

     Noter

  1. ANCs kvindeorganisation African National Congress Women’s League (ANCWL) er en underorganisation til det sydafrikanske regeringsparti African National Congress ANC Women's League
  2. South Africa mini-skirt march in protest over attacks

     Relateret

     På dansk

     Links