Afghanistan: "USA og dets allierede fører folk bag lyset“

INTERVIEW med Malalai Joya (33 år), medlem af Afganistans parlament og skarp kritiker af landets magtcirkler.
Malalai Joya blev verdenskendt, da hun i 2005 blev valgt ind den afghanske Nationalforsamling (Wolesi Jirga) som det yngste medlem. Herfra kritiserede hun konstant Karsai-regeringen, besættelsesmagten og landets warlords. Siden da har hun overlevet 6 anslag og gemmer sig idag bag en burka og bevæbnede vagter, når hun er ude i det offentlige rum. I interviewet gør hun status over situationen i Afghanistan.

Studenter i Kabul
Studenter i Kabul
Malalai Joya’s besøg på en pigeskole i Farah-provinsen
Malalai Joya’s besøg på en pigeskole i Farah-provinsen
  • Den 10. marts 2012 overlevede du det sjette mordforsøg. Kan du kort beskrive angrebet?  

Malalai Joya: En dag efter mit besøg i Farah (1) blev mit kontor angrebet af to bevæbnede mænd. Da mine vagter forsvarede sig, åbnede angriberne ild og mine medarbejdere blev ramt af skud. På den ene side er dette angreb relativt betydningsløst for mig set i lyset af mine landsfolks enorme lidelser. Men jeg er bekymret for mine livvagter. Disse terroristiske angreb vil dog aldrig få mig til at holde op med at kæmpe for frihed, demokrati og retfærdighed.  

  • Hvem tror De står bag angrebet? Ved man hvem gerningsmændene er? Bliver de stillet til ansvar for deres gerning og retsforfulgt? 

Malalai Joya: Jeg formoder, at bagmændene er fjender af den afghanske befolkning – de kriminelle fundamentalister, de terroristiske Taliban og elementer af det mafia-regime, der støttes af USA og andre vestlige regeringer.
- Men hvilken gruppe det er , ved vi endnu ikke. I et land, hvor der hersker så meget uretfærdighed , hvor medier, politi og retssystem er i hænderne på de mest forbryderiske og brutale warlords, bliver der ikke tale om en reel undersøgelse af hændelsen.
Selv hvis gerningsmændene skulle blive pågrebet, bliver de løsladt igen med det samme. Denne slags forbrydelser vil altid være der, sålænge USAs besættelse varer og fundamentalisterne er på magten.

Amerikanske soldater pisser på døde afghanere
Amerikanske soldater pisser på døde afghanere
  • Hvordan er stemningen i den afghanske befolkning efter at en US-soldat for nyligt gik amok og dræbte 16 civile, fortrinsvis kvinder og børn?  

Malalai Joya: Folk ved godt, at hvorend USA intervenerer militært, så betyder det død og ødelæggelse. Så denne amok handling kommer sådan set ikke som en overraskelse. Siden 2001 er titusindvis af uskyldige civile blevet dræbt. US-soldater har tisset på lig af afghanske mennesker og brændt eksemplarer af koranen – det gør mine landsfolk rasende. Men den største forbrydelse og det værste forrædderi er USAs støtte til de fundamentalistiske warlords og førhen til kvindehaderne fra Taliban. Alle disse forbrydelser skyldes USAs regeringer, der har en blodig historie. 

  • Den tyske Bundeskansler Angela Merkel har lige besøgt Afghanistan og på baggrund af den vanskelige sikkerhedssituation overvejer hun først at trække de tyske tropper hjem efter 2014. Hvordan vurderer De denne udtalelse?  

Malalai Joya: Det er endnu engang blevet tydeligt, at USA og dets allierede ikke har nogen konkrete planer om at trække deres tropper hjem og at de fører folk bag lyset i dette spørgsmål. De har lige fra starten af haft deres egne geostrategiske og økonomiske interesser i Afghanistan og de ville gøre landet til deres base for såvel militær som efterretningstjeneste i Asien.
Selv hvis tropperne trækkes hjem, vil mange tusind soldater fra besættelsesmagten forblive stationeret i Afghanistan. Selv hvis opbygningen af politiet går videre, vil de afghanske politifolk være kanonfoder for at mindske dødstallet blandt de udenlandske soldater.

Voldtaget og mishandlet ung pige
Voldtaget og mishandlet ung pige
  • I starten af marts har retslærde fra Ulema (2) forkyndt, at de ønsker at indføre kønsadskillelse og f.eks. forbyde kvinder at gå på gaden uden en mandlig ledsager. Præsident Karsai har hilst dette initiativ velkommen. Hvordan vurderer De dette angreb på kvinders rettigheder?

Malalai Joya: De kvindefjendtlige kræfter fra Ulema skænker ikke de forfærdelige forbrydelser, der begås mod unge piger og kvinder en tanke. Der har været tilfælde, hvor piger under 4 år er blevet voldtaget af flere mænd.
- Kvinder angribes med syre og ætses til ukendelighed, deres næse, ører, tæer eller fingre bliver skåret af. De bliver hængt eller drives til selvmord. Ulema, der er etableret af fundamentalister, warlords samt præsident Karsai og udstyret med magtbeføjelser, gør kun katastrofen for kvinders rettigheder endnu værre. Men jeg er overbevidst om, at kvinderne en dag vil rejse sig og blive til en bestemmende kraft.

8.marts møde i Kabul, arrangeret af RAWA-kvinder
8.marts møde i Kabul, arrangeret af RAWA-kvinder

(Interviewet er lavet af Heike Hänsel, parlamentsmedlem for Die Linke, i forbindelse med Malalai Joyas besøg i Berlin, den 16. marts 2012 www.linksfraktion.de . Let forkortet af autonom infoservice). 

Noter

1.)  Farah er en tyndt befolket vestligt beliggende provins i Afghanistan. 

2.) ”Ulama eller Ulema betegner indenfor islam de religiøse retslærde, som er beskæftigede med tolkninger (ijtihad) af de retslige kilder Koranen og Sunna  

            Relateret

  • RAWA-women: Afghan women’s freedom from the clutch of fundamentalism, occupation and patriarchy is only possible with their own struggle! her